Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ (και επανάληψη πόλη-κράτος). Οι Έλληνες αυτόν τον καιρό είναι χωρισμένοι σε πόλεις-κράτη, που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και στις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ (και επανάληψη πόλη-κράτος). Οι Έλληνες αυτόν τον καιρό είναι χωρισμένοι σε πόλεις-κράτη, που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και στις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ (και επανάληψη πόλη-κράτος)

2 Οι Έλληνες αυτόν τον καιρό είναι χωρισμένοι σε πόλεις-κράτη, που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και στις αποικίες Υπάρχουν κάποια κοινά πράγματα που τους συνδέουν Και κάποια πράγματα που τους χωρίζουν (…σελ. 45)

3 Ας δούμε αυτά που τους συνδέουν… Κοινή γλώσσα Ίδιοι θεοί (κοινή θρησκεία) Πανελλήνια ιερά (π.χ. του Δία στη Δωδώνη) Πανελλήνια μαντεία (π.χ. του Απόλλωνα, στους Δελφούς) Ολυμπιακοί αγώνες

4 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΕΡΑ Το θέατρο στη Δωδώνη «άποψη της Iεράς Oικίας από βόρεια. Tα αρχιτεκτονικά λείψανα τοποθετούνται σχετικά αργά, στα τέλη του 5ου ή τις αρχές του 4ου αι. π.X., καθώς έως τότε η λατρεία γινόταν στο ύπαιθρο.» (εφημερίδα Καθημερινή)

5 ΔΕΛΦΟΙ

6 ΧΡΗΣΜΟΙ Ἥξεις ἀφήξεις, οὐκ ἐν τῷ πολέμῳ θνήξεις Ἥξεις ἀφήξεις οὐκ, ἐν τῷ πολέμῳ θνήξεις«Ἥξεις ἀφήξεις οὐκ ἐν τῷ πολέμῳ θνήξεις» Ο διφορούμενος* αυτός χρησμός κάνει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ανάλογα με το πού μπαίνει το κόμμα έχουμε: «Ἥξεις ἀφήξεις, οὐκ ἐν τῷ πολέμῳ θνήξεις», δηλαδή «θα φύγεις θα γυρίσεις, δεν θα πεθάνεις στον πόλεμο" και «Ἥξεις ἀφήξεις οὐκ, ἐν τῷ πολέμῳ θνήξεις», δηλαδή «θα φύγεις, δεν θα γυρίσεις, θα πεθάνεις στον πόλεμο!» * διφορούμενος: αυτός που έχει δύο σημασίες

7 ΟΛΥΜΠΙΑ

8 Ολυμπιακοί Αγώνες

9

10 Η Αρχαία Ολυμπία: οι ναοί, το άγαλμα του Δία σε αναπαράσταση

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21


Κατέβασμα ppt "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ (και επανάληψη πόλη-κράτος). Οι Έλληνες αυτόν τον καιρό είναι χωρισμένοι σε πόλεις-κράτη, που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και στις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google