Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Ομοιότητες - Διαφορές με σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες Κατάργηση αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων Αναβίωση σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Ομοιότητες - Διαφορές με σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες Κατάργηση αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων Αναβίωση σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Ομοιότητες - Διαφορές με σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες Κατάργηση αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων Αναβίωση σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Ονόματα : Ζωή Σαμιώτη Δέσποινα Χρυσάφη Κατερίνα Κωτσιδήμου Όμηρος Ευαγγελιδάκης Αντώνης Τζανετέλλης Υπεύθυνος καθηγητής : Μπουρουτζήκας Κωνσταντίνος

2

3 1. Γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. 2. Η Ολυμπιακή φλόγα ξεκινάει από την Αρχαία Ολυμπία. 3. Οι νικητές στεφανώνονται με στεφάνι από ελιά. 4. Ήταν και είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. 5. Οι νικητές δέχονται πολλές τιμές και καταξίωση. 6. Και τότε και τώρα γίνεται τελετή έναρξης και λήξης. 7. Κάποια αθλήματα διατηρούνται ακόμα.

4 1. Παλιά, πριν αρχίσουν οι αγώνες, προσέφεραν θυσία στο Δια μπροστά στο άγαλμα του ενώ σήμερα γίνεται τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό στάδιο. 2. Οι αθλητές που έπαιρναν μέρος ήταν μόνο από την Ελλάδα, ενώ σήμερα παίρνουν μέρος αθλητές από όλα τα κράτη. 3. Η Ολυμπιακή φλόγα γυρνούσε σε όλη την Ελλάδα, ενώ σήμερα παίρνει από όλα τα κράτη που συμμετέχουν. 4. Γινόταν εκεχειρία και σταματούσαν οι πόλεμοι, ενώ σήμερα δε σταματούν. 5. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν μόνο στην Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ σήμερα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετικό κράτος κάθε φορά. 6. Απαγορευόταν η είσοδος στις γυναίκες ενώ σήμερα μπορούν να παρακολουθήσουν.

5 7. Έπαιρναν μέρος μόνο άντρες ενώ σήμερα παίρνουν και οι γυναίκες. 8. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί. 9. Οι αθλητές έπαιρναν ως έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς, ενώ στους σύγχρονους Ολυμπιακούς δίνονται ένα μετάλλιο, ανθοδέσμη και χρηματικό ποσό.

6 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διατήρησαν την αίγλη τους σε όλη την ελληνική αρχαιότητα και όσοι νίκησαν σε αυτούς δοξαστήκαν από λαμπρούς ποιητές. Όταν όμως επικράτησαν οι Ρωμαίοι, το ευγενικό πνεύμα των αγώνων άρχισε να νοθεύεται με βίαια θεάματα και σιγά - σιγά οι Έλληνες αθλητές αποσύρθηκαν και δεν έπαιρναν μέρος σε αυτούς τους αγώνες. Έτσι ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων έχασε την σημασία του. Όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνταν πια σαν μια παγανιστική γιορτή, και το 393 μ. Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε τη διεξαγωγή τους. Με αυτόν το τρόπο τέλειωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων κατά την όποια οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.

7 Οι πρώτες προσπάθειες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων έγιναν το 1859, 1870, 1875 και 1889, όμως απέτυχαν λόγω υποτυπώδους οργάνωσης και ελλιπούς προγραμματισμού. Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896, γνωστοί ως Αγώνες της 1 ης Ολυμπιάδας, ήταν μια διεθνής αθλητική διοργάνωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τις 6 Απριλίου έως τις 15 Απριλίου 1896. Ήταν οι πρώτοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Επειδή η Αρχαία Ελλάδα ήταν η πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αθήνα θεωρήθηκε ιδανικότερη επιλογή για να φιλοξενήσει την πρώτη έκδοση των σύγχρονων. Η επιλογή της διοργανώτριας χώρας έγινε σε συνέδριο που οργάνωσε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός στο Παρίσι στις 23 Ιουλίου 1894.

8 Τον Ολυμπιακό Ύμνο έγραψε ο Κωστής Παλαμάς και μελοποίησε ο Σπύρος Σαμαράς για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. “ Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατερά του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού κατέβα, φανερώσου και άστραψε εδώ πέρα στη δόξα της δίκης σου γης και του ουρανού. Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή και με τ ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί. Κάμποι, βουνά και πελάγη φέγγουν μαζί σου σαν ένας λευκοπορφυρος μέγας ναός και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός.”


Κατέβασμα ppt "ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Ομοιότητες - Διαφορές με σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες Κατάργηση αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων Αναβίωση σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google