Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων
Η ίδρυση των αγώνων, σύμφωνα με μερικούς μύθους, αποδίδεται στον ημίθεο Ηρακλή, ο οποίος ιδρύει τους αγώνες δρόμου αλλά και τις αρματοδρομίες. Ο Ηρακλής είναι εκείνος που έφερε την αγριελιά από τη χώρα των Υπερβορείων, τη φύτεψε στο Ιερό, και καθόρισε τα όρια της ιεράς Άλτεως. Επίσης σύμφωνα με άλλους μύθους, ο Ιδαίος Ηρακλής με τα τέσσερα αδέλφια του, τους Δακτύλους ή Κουρήτες, φτάνει στην Ολυμπία από την Κρήτη, ορίζει το μήκος του σταδίου, οργανώνει αγώνες δρόμου με τα αδέλφια του και στεφανώνει το νικητή με αγριελιά. 

2 Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες και η αναβίωση τους
Οι αρχαίες γραπτές πηγές αναφέρουν ως έτος έναρξης των αγώνων το 776 π.Χ Καταργήθηκαν από το Θεοδόσιο Α΄ το 393 μ.Χ. (293η Ολυμπιάδα), όταν με διάταγμά του απαγορεύθηκε η λειτουργία όλων των ειδωλολατρικών Ιερών. Ύστερα από διακοπή 15 αιώνων οργανώθηκαν στην Αθήνα το 1896, και τελούνται από τότε κάθε τέσσερα χρόνια. 

3 Το πρόγραμμα των αγώνων
Δύο ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων, αθλητές, κριτές και επίσημοι ξεκινούσαν σε πομπή από την Ήλιδα και έφταναν στην Ολυμπία διανύοντας την Ιερά Οδό. Τα Ολυμπιακά αγωνίσματα της αρχαιότητας ήταν τα παρακάτω:   Δρόμος Το στάδιο Ο δίαυλος Ο δόλιχος Ο οπλίτης Το πένταθλο Το άλμα Ο δίσκος Το ακόντιο Η πάλη Η πυγμή Το παγκράτιο Αρματοδρομίες Το τέθριππο Η απήνη Η συνωρίδα Τα ιππικά αγωνίσματα

4 Άλμα Δρόμος Ακόντιο Δίσκος Πάλη Το πένταθλο
Η παράδοση αναφέρει ότι πρώτος ο Ιάσων δημιούργησε το πένταθλο, την ένωση δηλαδή πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων προς τιμήν του φίλου του Παλέα, ο οποίος είχε νικήσει στην πάλη, στους αγώνες που τέλεσαν οι Αργοναύτες στη Λήμνο, αλλά είχε έλθει δεύτερος σε όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα. Ο νικητής του πεντάθλου θεωρείτο και ο πιο σπουδαίος. Μάλιστα ο Αριστοτέλης τον θεωρεί ως «τον κάλλιστον των Ελλήνων».

5 Οι τιμές των Ολυμπιονικών
Οι σημαντικότερες τιμές του Ολυμπιονίκη που εξασφάλιζαν τη δόξα του και την υστεροφημία του για πάντα ήταν: το δικαίωμα του να τοποθετήσει το άγαλμά του στην ιερή Άλτη ο επινίκιος, ο ύμνος δηλαδή που γραφόταν για να εξυμνήσει τη νίκη του. Οι δύο αυτές τιμές εξασφάλιζαν τη δόξα του και το όνομά του έμενε γνωστό για πάντα. 

6 Κότινος Ήταν ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς το οποίο καθιέρωσε ο Ίφιτος, ύστερα από σχετικό χρησμό του μαντείου των Δελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, δινόταν ως έπαθλο των αγώνων. Τα κλαδιά για τα στεφάνια των νικητών έκοβαν από την Καλλιστέφανο ελιά που ήταν νοτίως του ναού του Διός.

7 Αλεξάνδρα Τσιάβου & Χριστίνα Γιασιτζίδου
Έλληνες Ολυμπιονίκες Πύρος Δήμας Μιρέλα Μανίανη Νίκος Κακλαμανάκης Δημοσθένης Ταμπάκος Αλεξάνδρα Τσιάβου & Χριστίνα Γιασιτζίδου Πηγή Δεβετζή Κώστας Κεντέρης Σπύρος Λούης Αλέξανδρος Νικολαΐδης


Κατέβασμα ppt "Η ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google