Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
Εμβαθύνoντας στο Word

2 Microsoft Word

3

4

5 Το πρώτο μας κείμενο  Θα ξεκινήσουμε με μια απλή πρόταση στο Word. Θα προσέξατε από την εικόνα πιο κάτω πως το κείμενο δεν ξεκινά από πάνω αριστερά αλλά λίγο πιο κάτω και λίγο πιο μέσα από τα άκρα της «σελίδας» μας. Αυτό είναι φυσικό, μια και η σελίδα που γράφουμε έχει τα δικά της περιθώρια (margins). H πρώτη μας πρόταση θα είναι και ο τίτλος του κειμένου που θα δημιουργήσουμε. Ο τίτλος πάντα πρέπει να εμφανίζεται στο κέντρο της σελίδας. Το Word, όπως και όλοι οι επεξεργαστές κειμένου, μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε τον τίτλο, αλλά και ολόκληρες παραγράφους, αυτόματα στο κέντρο της σελίδας. Πατούμε δύο φορές το πλήκτρο ΕΝΤΕR στο πληκτρολόγιο μας. Μια φορά για να αλλάξουμε γραμμή και μια φορά για να αφήσουμε μια γραμμή κενή. Όπως δείχνει η εικόνα πιο κάτω, το κείμενό μας θα αρχίσει να εμφανίζεται στο κέντρο της σελίδας. Αυτό δεν το θέλουμε, μια και οι παραγράφοι πρέπει να ξεκινούν από την αριστερή πλευρά της σελίδας. Από τις συντομεύσεις του Word, πατούμε το κουμπί της Στοίχισης Αριστερά (Align Left).

6 Αυτόματη διόρθωση κειμένου
Όσοι έχετε βαρεθεί να ακούτε παρατηρήσεις για τα ορθογραφικά σας λάθη, μπορείτε να πανηγυρίσετε! Το Word, όπως και αρκετοί επεξεργαστές κειμένου, επιτρέπουν την αυτόματη διόρθωση των λαθών. Στο παράδειγμα της εικόνας βλέπουμε μια παράγραφο με υπογραμμισμένο το όνομα «Βερν». Το Word υπογραμμίζει αυτόματα μια λέξη όταν εντοπίσει ορθογραφικό λάθος. Για να γίνει η διόρθωση, πατούμε το δεξί κουμπί του ποντικιού πάνω στην υπογραμμισμένη λέξη. Από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε τη σωστή (αν υπάρχει) λέξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ορθογράφος δεν μπορεί να αναγνωρίσει μια λέξη. Αν είμαστε σίγουροι πως η λέξη αυτή είναι σωστή, τότε μπορούμε να την προσθέσουμε στο λεξικό του προγράμματός μας (Add to dictionary).

7 Αλλαγή στο μέγεθος των γραμμάτων
Δεν είναι τυχαίο που τα προγράμματα αυτά ονομάζονται «επεξεργαστές» κειμένου, μια και μας αφήνουν να κάνουμε ό,τι σχεδόν αλλαγή μας κατεβεί στο μυαλό. Στο παράδειγμα που ακολουθεί θα δούμε πως αλλάζουμε το μέγεθος του κειμένου μας. Για να επιλέξουμε τον τίτλο. πατούμε με το ποντίκι αριστερά ή δεξιά του τίτλου και «τραβούμε» προς την αντίθετη θέση. Θα δούμε πως ο τίτλος θα «μαυρίσει», πράγμα που δείχνει πως τον έχουμε επιλέξει. Στη συνέχεια, από τη λωρίδα κουμπιών, επιλέγουμε τα μεγέθη (font size). Θα εμφανιστεί ένα μενού με επιλογές. Απλά επιλέγουμε ένα μέγεθος ανάλογα με το τι θέλουμε (εικόνα κάτω αριστερά).Αφού επιλέξουμε το μέγεθος, το Word θα αλλάξει αυτόματα την εμφάνιση του τίτλου πάνω στην οθόνη (εικόνα κάτω δεξιά).

8 Στοίχιση κειμένου Το κείμενό μας όπως είναι δεν είναι και πολύ καλό. Δεν έχει κάτι που να τονίζει ορισμένες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα το όνομα του συγγραφέα και τον τίτλο του "Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες". Στο παράδειγμα πιο κάτω θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες λέξεις να φαίνονται πιο έντονες (bold) για να ξεχωρίζουν. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το όνομα του συγγραφέα. Αυτή τη φορά όμως θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αντί να επιλέξουμε bold για να κάνουμε τα γράμματα πιο έντονα, θα επιλέξουμε "italic" και θα τα κάνουμε κυρτά.

9 Εισαγωγή εικόνας Λένε πως μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις! Αυτό είναι αλήθεια στις περισσότερες περιπτώσεις. Γι’ αυτό και θα δούμε πως μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις εργασίες μας με εικόνες. Για να βρούμε εικόνες για το κείμενό μας, θα χρησιμοποιήσουμε το Google για εύρεση στο Διαδίκτυο.                                                

10 Αντιγραφή & Κόλληση (Copy & Paste)
Αφού αντιγράψαμε την εικόνα από το Google, θα την «κολλήσουμε» (paste) μέσα στο κείμενό μας. Πατούμε το δεξί κουμπί του ποντικιού μέσα στο κείμενο και επιλέγουμε Κόλληση (paste).

11 Τακτοποίηση της εικόνας
Στην προηγούμενη σελίδα είδαμε πως να τοποθετήσουμε μια εικόνα μέσα στο κείμενό μας. Η εικόνα δεν έχει μπει σε καλό σημείο και πρέπει να την μετακινήσουμε κάπως. Το Word μας δίνει αρκετές ευκολίες για να μετακινήσουμε την εικόνα. Θα χρησιμοποιήσουμε ορισμένα νέα κουμπιά. Για να εμφανίσουμε τα κουμπιά που θα μας βοηθήσουν στη μετακίνηση της εικόνας, πατούμε μια φορά πάνω στην εικόνα αυτή.                                                                                                                                           Αυτή η επιλογή της Πλευρικής Ροής (Text Wrap) είναι πολύ χρήσιμη. Την επιλέγουμε μόνο μια φορά για κάθε εικόνα (αν θέλουμε). Στη συνέχεια μπορούμε να μετακινήσουμε την εικόνα σε άλλη θέση και το κείμενο θα μετακινηθεί αυτόματα.

12 Μετακίνηση της εικόνας
Θα μετακινήσουμε τη δεύτερη εικόνα στο κάτω μέρος του κειμένου μας. Κάνουμε κλικ με το ποντίκι πάνω στην εικόνα για να εμφανιστούν τα κουμπιά που χρειαζόμαστε. Στη συνέχεια επιλέγουμε τη Ροή Κειμένου (πλευρική ροή) όπως είδαμε σε προηγούμενο παράδειγμα.

13 Αποθήκευση κειμένου Έχουμε ολοκληρώσει (σχεδόν) την εργασία μας. Πρέπει να την αποθηκεύσουμε στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή ώστε να μην τη χάσουμε (για σκεφτείτε τι θα συμβεί αν πέσει απότομα το ρεύμα!).                       

14 Άνοιγμα αρχείου Για να ανοίξουμε το αρχείο μας, ή ένα άλλο αρχείο, θα πρέπει να κάνουμε κλικ στο μενού |File" (εικόνα δεξιά). Στη συνέχεια θα πρέπει να πατήσουμε πάνω στο "Open". Το Word "θυμάται" τα τελευταία αρχεία με τα οποία εργαστήκαμε και τα εμφανίζει στο κάτω μέρος του μενού.

15 Δημιουργία Πίνακα Πολλές φορές χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε πίνακες και να γράψουμε μέσα πληροφορίες (π.χ. κατάλογος της τάξης με ονόματα και τηλέφωνα). Το Word μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε πίνακες με πολύ εύκολο τρόπο.

16 Αυτόματη αρίθμηση σελίδας
Το αρχείο που έχουμε στην οθόνη μας αποτελείται από τρεις σελίδες. Το Word μπορεί πολύ εύκολα να βάζει αριθμούς σε κάθε σελίδα. Η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο μια φορά για κάθε αρχείο.

17 Δημιουργία Επικεφαλίδας-Υποσέλιδου (Header)
Θα έχετε προσέξει σε πολλά βιβλία, κυρίως στο πάνω μέρος, να επαναλαμβάνεται η ίδια φράση ή τίτλος (το ίδιο συμβαίνει και με το βιβλίο που κρατάτε). Μη φανταστείτε πως ο συγγραφέας σε κάθε σελίδα ξαναγράφει την πρόταση! Υπάρχει ένας εύκολος και απλός τρόπος να πληκτρολογήσουμε μια πρόταση (ή μια λέξη ακόμη) η οποία να επαναλαμβάνεται αυτόματα σε όλες τις σελίδες.

18 Σχεδιασμός στο Word Το Word έχει αρκετά εργαλεία τα οποία είναι πολύ διασκεδασστικά. Το καλύτερο από αυτά είναι ίσως το Word Art. Με αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε τίτλους και φράσεις όλων των διαστάσεων και σχημάτων. Επίσης υπάρχουν αρκετά άλλα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να κάνουμε ακόμη και πολύπλοκα σχήματα.Για να εμφανίσουμε τα εργαλεία Σχεδιασμού (Drawing) θα πατήσουμε το δεξί κουμπί του ποντικιού πάνω στην Λωρίδα Κουμπιών (Button Bar) του Word. Από το μενού θα επιλέξουμε "Drawing".                                                                               Στο επόμενο παράδειγμα θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε εντυπωσιακούς τίτλους με τη χρήση του εργαλείου WordArt.

19 Δημιουργία τίτλου με το WordArt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

20 Εκτύπωση του κειμένου μας
Έφτασε η ώρα να εκτυπώσουμε! Θα δούμε και τους δύο τρόπους εκτύπωσης, τόσο τη χρήση του κουμπιού εκτύπωσης όσο και την επιλογή του μενού. Αν θέλουμε να γίνει η εκτύπωση αμέσως, σε όλο το έγγραφο, τότε κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί της λωρίδας κουμπιών του Word. Αν θέλουμε όμως να τυπώσουμε συγκεκριμένες σελίδες ή να αλλάξουμε την ποιότητα εκτύπωσης, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μενού.

21 Από το Word στο Web Το Word μπορεί θαυμάσια να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουμε τις δικές μας ιστοσελίδες. Στην εικόνα βλέπουμε ένα κείμενο σε Word. Προσέξτε τον τίτλο που δημιουργήσαμε σε προηγούμενο κεφάλαιο, καθώς και την εικόνα που βρίσκεται στα δεξιά του κειμένου.                                                                       Για να μετατρέψουμε το κείμενό μας ώστε να μπορεί να μπει στο Διαδίκτυο, θα πρέπει να το αποθηκεύσουμε ως Ιστοσελίδα.

22 Μορφή Γραμματοσειρά Παράγραφος Κουκίδες & Αρίθμηση Περιγράμματα & Σκίαση

23

24


Κατέβασμα ppt "Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google