Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποιές ποικιλίες τυριού υπήρχαν την εποχή του Βυζαντίου; Οι ποικιλίες τυριού που υπήρχαν ήταν: το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κρητικόν, το περίφημο βλάχικον.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποιές ποικιλίες τυριού υπήρχαν την εποχή του Βυζαντίου; Οι ποικιλίες τυριού που υπήρχαν ήταν: το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κρητικόν, το περίφημο βλάχικον."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Ποιές ποικιλίες τυριού υπήρχαν την εποχή του Βυζαντίου; Οι ποικιλίες τυριού που υπήρχαν ήταν: το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κρητικόν, το περίφημο βλάχικον τυρίτσιν και το ασβεστότυρον.

4 Ποιά ήταν τα προϊόντα της κτηνοτροφίας ; Τα κτηνοτροφικά προϊόντα ήταν το κρέας, το γάλα και το τυρί.

5 Έτρωγαν λουκάνικα; Από πού τα αγόραζαν; Έτρωγαν λουκάνικα; Από πού τα αγόραζαν; Οι βυζαντινοί έτρωγαν λουκάνικα καπνισμένα και τα αγόραζαν από τον μπακάλη και όχι από τον κρεοπώλη.

6 Ποιά ήταν τα κριτήρια με τα οποία διάλεγαν το κρέας; Οι βυζαντινοί δεν έτρωγαν κρέας γιατί Ποιά ήταν τα κριτήρια με τα οποία διάλεγαν το κρέας; Οι βυζαντινοί δεν έτρωγαν κρέας γιατί αλλοιωνόταν, αλλοιωνόταν, στις νηστείες απαγορευόταν, στις νηστείες απαγορευόταν, ορισμένα ζώα πωλούνταν μόνο στην αγορά της Πόλης ορισμένες μόνο εποχές και ορισμένα ζώα πωλούνταν μόνο στην αγορά της Πόλης ορισμένες μόνο εποχές και γιατί τα κρέατα καλής ποιότητας ήταν ακριβά. γιατί τα κρέατα καλής ποιότητας ήταν ακριβά.

7 Ποιά είδη πουλερικών προτιμούσαν; Ποιά είδη πουλερικών προτιμούσαν; Οι Βυζαντινοί προτιμούσαν τις πάπιες, τις χήνες, τα περιστέρια, τα παγώνια, τις πέρδικες, τα κοτσύφια, τις τσίχλες και άλλα.

8 Πώς μαγείρευαν το κρέας και το ψάρι τους; Πώς μαγείρευαν το κρέας και το ψάρι τους;  Τα ψάρια τα μαγείρευαν βραστά, ψητά, τηγανητά.  Το κρέας το μαγείρευαν ψητό και καρβουνίσιο.

9 Ποιά μέρη ενός ζώου έτρωγαν; Ποιά μέρη ενός ζώου έτρωγαν; Βρώσιμα θεωρούνται όλα τα μέρη ενός ζώου: η κεφαλή, η ουρά, τα πόδια και τα εντόσθια των ζώων αποτελούσαν κρέας για φάγωμα.

10 Ποια ήταν η διατροφή των πληθυσμών της ενδοχώρας;. Στην ενδοχώρα –στα ορεινά της Βαλκανικής χερσονήσου και στα απέραντα βοσκοτόπια της Μικράς Ασίας- οι άνθρωποι τρέφονταν διαφορετικά από ότι στα παράλια. Εκεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας αποτελούσαν τη βάση της καθημερινής διατροφής.

11 Μια πηγή: Στο βίο του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος υπάρχει η ιστορία ενός μεγαλοκτηνοτρόφου που ζούσε στην Παφλαγονία… Μια πηγή: Στο βίο του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος υπάρχει η ιστορία ενός μεγαλοκτηνοτρόφου που ζούσε στην Παφλαγονία… Ήταν μια φορά στη χώρα των Παφλαγόνων, ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος ο Φιλάρετος. Με τα χρόνια μοίρασε τα αγαθά του στους φτωχούς και ζούσε με στερήσεις στο παλιό αρχοντικό του. Εκείνο τον καιρό βασίλευε στην Κων/πολη η ευσεβής αυτοκράτειρα Ειρήνη μαζί με τον γιο της τον Κων/νο.

12 Τι μισθό έπαιρναν εκείνη την εποχή; Πόσο κόστιζε το κρέας, το λάδι και το ψάρι; Ο μισθός τους ήταν κατώτερος από ένα χρυσό νόμισμα. Κρέας: Μισό χρυσό νόμισμα. Ψάρι: 11 σκουμπριά 1 νόμισμα χαμηλής αξίας. Λάδι:1 υπέρπυρο ανά 20 λίτρα.

13 Ποιές ήταν οι δύο μεγαλύτερες αγορές της Αυτοκρατορίας; Οι δύο μεγαλύτερες αγορές της Αυτοκρατορίας ήταν: ττης Θεσσαλονίκης και ττης Κωνσταντινούπολης.

14 Ποιά ήταν η σημασία του νησιού της Κέρκυρας για την Αυτοκρατορία; Ποιά ήταν η σημασία του νησιού της Κέρκυρας για την Αυτοκρατορία; Η Κέρκυρα ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής αλατιού (στο δυτικότερο άκρο της αυτοκρατορίας). Τον 14 ο αιώνα, η Βενετία κατέλαβε το νησί για να εξασφαλίσει την εκμετάλλευση πλούσιων αλυκών της. Σήμερα, το χωριό Αλυκή στην Ανατ. Κέρκυρα θυμίζει ακόμη αυτούς τους εμπορικούς δρόμους του νησιού με τη Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας.

15 Π ότε αρχίζει ο 11ος αιώνας; Ο 11 ος αιώνας αρχίζει το 1001 και τελειώνει το 1100.

16 Πόσο % ήταν οι μοναχοί στο σύνολο του κράτους; (Α΄) Ο αριθμός των μοναχών στην Πόλη έφτανε το 20% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό. Από τους λαϊκούς πάλι πρέπει να ξεχωρίσουμε μια άλλη ομάδα, το στρατό.

17 Π όσο % ήταν οι μοναχοί στο σύνολο του κράτους; (Β΄) Οι ιδιαιτερότητες στον ανεφοδιασμό τροφίμων για τις 2 αυτές ομάδες επιβεβαιώνονται από τα είδη του μοναστικού ανεφοδιασμού στα μοναστηριακά τυπικά και από τον κατάλογο των τροφίμων, που προβλέπει ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος για τις εκστρατείες του βυζαντινού στρατού. Είναι ένας κατάλογος που χαρακτηρίζει γενικότερα τον εφοδιασμό για ταξίδια.

18 www.byzantinotrapezi.wordpress.com www.byzantino-trapezi.blockspot.com

19 ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑΙ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ (ΤΑΜΑRA TALBOT RICE) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (Π.ΚΑΛΑΜΑΡΑ) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (GERALD WALTER) ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΒΥΖ.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Οι νηστήσιμες τροφές στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή (ΑΙΚ.ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ,Ε.ΚΑΡΑΜΑΝΕΣ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ (ΕΛ.ΣΤΑΜΠΟΓΛΗ -ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑΙ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ (ΤΑΜΑRA TALBOT RICE) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (Π.ΚΑΛΑΜΑΡΑ) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (GERALD WALTER) ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΒΥΖ.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Οι νηστήσιμες τροφές στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή (ΑΙΚ.ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ,Ε.ΚΑΡΑΜΑΝΕΣ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ (ΕΛ.ΣΤΑΜΠΟΓΛΗ -ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

20

21 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ

22

23


Κατέβασμα ppt "Ποιές ποικιλίες τυριού υπήρχαν την εποχή του Βυζαντίου; Οι ποικιλίες τυριού που υπήρχαν ήταν: το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κρητικόν, το περίφημο βλάχικον."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google