Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής «Ενετοκρατία στην Κρήτη: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι Ενετοί… Μνημεία και μνήμες του Χάνδακα» 4ο Γυμνάσιο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής «Ενετοκρατία στην Κρήτη: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι Ενετοί… Μνημεία και μνήμες του Χάνδακα» 4ο Γυμνάσιο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής «Ενετοκρατία στην Κρήτη: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι Ενετοί… Μνημεία και μνήμες του Χάνδακα» 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Σχολ. Έτος: 2013-2014

2 Ο Ναός Πέτρου και Παύλου χτίστηκε κατά τους π ρώτους χρόνους της βενετσιάνικης κυριαρχίας ως Καθολικό της Μονής του Τάγματος των Δομινικανών (Domenicani Predicatori). Α π οτελεί ένα α π ό τα π αλαιότερα μνημεία αρχιτεκτονικής των Κιστερκιανών Μοναχών του 12 ου αιώνα, τόσο στην Ευρώ π η όσο και στην Ελλάδα. Ο Ναός Πέτρου και Παύλου χτίστηκε κατά τους π ρώτους χρόνους της βενετσιάνικης κυριαρχίας ως Καθολικό της Μονής του Τάγματος των Δομινικανών (Domenicani Predicatori). Α π οτελεί ένα α π ό τα π αλαιότερα μνημεία αρχιτεκτονικής των Κιστερκιανών Μοναχών του 12 ου αιώνα, τόσο στην Ευρώ π η όσο και στην Ελλάδα.

3 Βρίσκεται δί π λα στο θαλάσσιο τείχος, μεταξύ του ενετικού λιμανιού και της Πύλης Δερματά στη σημερινή π αραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου.

4

5 Το εσωτερικό του ναού ( από την επίσκεψή μας στο μνημείο )

6 Το 16 ο αι. με έδρα το ναό του Αγίου Πέτρου, ιδρύθηκε η αδελφότητα του Αγίου Ροζαρίου, η οποία ήταν πολύ ισχυρή και είχε ως μέλη της ευγενείς με μεγάλη κοινωνική επιρροή και οικονομική ισχύ. Στο ναό αυτόν, όπως συνέβαινε συχνά την περίοδο εκείνη σε όλες τις μεγάλες εκκλησίες, τάφηκαν πολλοί ευγενείς και καταξιωμένοι Βενετοί. Τάφος στο εσωτερικό του ναού

7 Συγκεκριμένα τάφηκε το 13 ο αι. ένας μοναχός του Δομηνικανού Τάγματος, ο Ιάκωβος, που έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον Χάνδακα, καθώς επίσης στην αυλή του ναού τάφηκαν και 4 δούκες κατά τον 14 ο αι. οι οποίοι ήταν ο Μάρκος Γραντόνικος, Ιωάννης Μοροζίνης, Μαρίνος Grimani και Φίλιππος Ντόριο.

8 Το εσωτερικό του ναού ( από την επίσκεψη μας στο μνημείο )

9 Είναι π ολύ π ιθανό ότι στο ναό του Αγίου Πέτρου κατά τις ιεροτελεστίες έ π αιζε ορχήστρα, γεγονός π ου π ροσέλκυε π υκνότατο εκκλησίασμα. Ο ναός του Αγίου Πέτρου λειτούργησε ε π ίσης ως χώρος εκ π αίδευσης. Η εκ π αίδευση αυτή δεν ήταν συστηματική αλλά ευκαιριακή. Αν και ο κίνδυνος να π ροσηλυτιστούν οι διδασκόμενοι στον καθολικισμό ήταν υ π αρκτός, φαίνεται ότι αρκετές ευγενείς ορθόδοξες οικογένειες εμ π ιστεύονταν τα π αιδιά τους στους δομινικανούς μοναχούς, θέλοντας να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτες τις π ροσφερόμενες ευκαιρίες εκ π αίδευσης.

10 Από την επίσκεψη μας στο μνημείο

11 Με την έλευση της Οθωμανικής κυριαρχίας ο Άγιος Πέτρος μετατράπηκε αμέσως σε μουσουλμανικό τέμενος στη μνήμη του Σουλτάνου Ιμπραχήμ και του προστέθηκε εξωτερικά στη ΝΔ γωνία μιναρές. Άλλα στοιχεία, της οθωμανικής περιόδου, που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης είναι το μιχράμπ του τεμένους, τα βοτσαλωτά δάπεδα του περιβάλλοντα χώρου καθώς και ένας κεραμικός κλίβανος.

12 Στο τέλος του 18 ου και στις αρχές του 19 ου αιώνα υ π έστη νέα μεγάλη κατάρρευση α π ό σεισμό, π ιθανότατα γύρω στο 1809. Τα κελιά των μοναχών π ου τον π εριστοίχιζαν καταστράφηκαν σταδιακά και στις αρχές του 20 ου αιώνα έγιναν εκτεταμένες ε π ιχώσεις π ου κάλυψαν μεγάλη έκταση της μονής.

13

14

15 Η τελευταία φάση των εργασιών ξεκίνησε το 1991 και κορυφώθηκε την π ερίοδο 2007- 2009. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στο να ε π ιτευχθεί η στατική ε π άρκεια του κτηρίου, όμως με τις ε π εμβάσεις π ου έγιναν ο ναός α π έκτησε μία διαφορετική όψη εξωτερικά. Παρά ταύτα « τα υλικά και η φιλοσοφία δόμησης των π ροσθηκών του δεν ανταγωνίζονται τα σωζόμενα στοιχεία του », ό π ως αναφέρει η 13 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων π ου ε π έβλεψε την αναστήλωση σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιε π ισκο π ή Κρήτης.

16 Σήμερα ο ναός, που τιμάται στο όνομα των αποστόλων Πέτρου και Παύλου, είναι χαρακτηρισμένος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως επετειακός, αλλά λειτουργεί κυρίως ως μουσειακός χώρος. Η Αρχιεπισκοπή της Κρήτης προτείνει να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και φιλοξενίας διαχριστιανικών, διαθρησκευτικών και διορθόδοξων συνεδρίων.

17

18

19 Εργάστηκαν οι μαθητές : Βαρβεράκης Στυλιανός, Γιαχνάκης Γιώργος Καλαϊτζάκης Μαρίνος, Μπέρκη Δέσποινα 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Σχολ. Έτος: 2013-2014 Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος : Γαλανάκη Χαρίκλεια, Χαριάτη Διονυσία, Μακράκη Άννα, Μπανιά Αικατερίνη


Κατέβασμα ppt "Εργασία για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής «Ενετοκρατία στην Κρήτη: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι Ενετοί… Μνημεία και μνήμες του Χάνδακα» 4ο Γυμνάσιο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google