Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα εμφανίζει τα πολλαπλάσια του 3 στο διάστημα [31, 70].

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα εμφανίζει τα πολλαπλάσια του 3 στο διάστημα [31, 70]."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα εμφανίζει τα πολλαπλάσια του 3 στο διάστημα [31, 70].

2 Πώς βρίσκουμε το πλήθοςτων επαναλήψεων μιας Δομής Επανάληψης με βήμα διάφορο του 1

3 Να τροποποιηθεί ο προηγούμενος αλγόριθμος ώστε τα όρια του διαστήματος να καθορίζονται από το χρήστη.

4 ΠΡΟΣΟΧΗ! Στο διπλανό αλγόριθμο, αν η μεταβλητή x έχει την τελική τιμή και η y την αρχική, τότε η Δομή Επανάληψης ΔΕΝ θα εκτελεστεί! Να τροποποιηθεί ο προηγούμενος αλγόριθμος ώστε αν ο χρήστης δώσει τα όρια με ανάποδη σειρά (δηλ. πρώτα το δεξί όριο), να λειτουργεί κανονικά (Να λυθεί με 2 τρόπους). Αυτή η εκδοχή δουλεύει, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι γράφουμε δύο φορές τις ίδες εντολές. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης άσκησης, όπου οι επαναλαμβανόμενες εντολές είναι λίγες, αυτό δεν είναι τόσο κακό, αλλά σε άλλη περίπτωση θα μας ενοχλούσε. Πρώτη προσπάθεια: Δεύτερη προσπάθεια:

5 Τρίτη προσπάθεια: Εδώ γλυτώνουμε την αλλαγή της τιμής του βήματος, αλλά όχι και την επανάληψη των εντολών. ΚΑΙ αυτή η εκδοχή είναι εξίσου ατυχής μς τη δεύτερη.

6 Τέταρτη προσπάθεια: Πέμπτη προσπάθεια: Αυτή η εκδοχή είναι σωστή. Χρησιμοποιούμε τις βοηθητικές μεταβλητές α και β ως αντίγραφα των x και y, όπου οι τιμές που δίνει ο χρήστης ταξινομούνται από τη μικρότερη προς τη μεγαλύτερη. Και αυτή η εκδοχή είναι σωστή. Είναι στην ίδια λογική με την προηγούμενη. Αντί να τακτοποιήσουμε τις μεταβλητές, επιλέγουμε το σωστό βήμα.

7 Αυτή η εκδοχή φαίνεται να είναι σωστή, και ίσως και πιο έξυπνη από τιςδύο προηγούμενες, αλλά πάσχει σε ένα πολύ λεπτό σημείο: Αν οι τιμές των x και y ταυτίζονται, τότε έχουμε διαίρεση δια του μηδενός, άρα ο αλγόριθμος αποτυγχάνει να ολοκληρωθεί. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μια έξυπνη (και κομψή) ιδέα μπορεί και να μην είναι τελικά τόσο καλή! ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ: Λάθος ΜΕ ΔΥΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ: Λειτουργεί, αλλά η εύτερη βοηθητική μεταβλητή πλεονάζει. ΜΕ ΜΙΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ: Όλα καλά!

8 Και αυτή η εκδοχή είναι σωστή. Αν οι τιμές των x και y δοθούν με αντίστροφη σειρά, τις αντιμεταθέτει, ώστε η Δομή Επανάληψης να λειτουργήσει σε κάθε περίπτωση.

9 Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα εμφανίζει τα δίσεκτα έτη του 20 ου αιώνα.

10 Μια μπάλα αφήνεται να πέσει ελεύθερα από ύψος h. Μετά από κάθε κρούση της με το έδαφος χάνει το 20% του προηγούμενου ύψους της. Να γραφτεί αλγόριθμος που θα υπολογίζει το ύψος της μετά από πέντε αναπηδήσεις.

11 Σε μια φθίνουσα ταλάντωση, το πλάτος στο τέλος μιας περιόδου μειώνεται κατά το 1/6 της τιμής που είχε στην αρχή της περιόδου αυτής. Να γράψετε αλγόριθμο ο οποίος θα διαβάζει το αρχικό πλάτος Α ο της ταλάντωσης και το πλήθος Ν των περιόδων που μας ενδιαφέρει και θα εμφανίζει το τελικό πλάτος Α Ν.


Κατέβασμα ppt "Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα εμφανίζει τα πολλαπλάσια του 3 στο διάστημα [31, 70]."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google