Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδακτική Επίσκεψη στη Βιολογία Προστατευόμενη περιοχή λιμνών Κορώνειας – Βόλβης 6/12/2013.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδακτική Επίσκεψη στη Βιολογία Προστατευόμενη περιοχή λιμνών Κορώνειας – Βόλβης 6/12/2013."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδακτική Επίσκεψη στη Βιολογία Προστατευόμενη περιοχή λιμνών Κορώνειας – Βόλβης 6/12/2013

2  Προστατευόμενη περιοχή λιμνών Κορώνειας - Βόλβης

3 Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης  Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει εκτός των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη, και τα Στενά της Ρεντίνας, μια χερσαία ζώνη που εκτείνεται ανατολικά των λιμνών προς τον Στρυμονικό κόλπο.  Η συνολική έκταση των περιοχών του φορέα είναι 156.000 στρέμματα.  Παλιά οι λίμνες συνδέονταν με κανάλι, το οποίο δεν υπάρχει πια. Η Βόλβη εξακολουθεί να συνδέεται με τον Στρυμονικό κόλπο μέσω του ποταμού Ρήχειου.

4 Άφιξη - Ενημέρωση

5

6 Βυζαντινός πύργος του Αγίου Βασιλείου

7

8 Παρατηρώντας την Κορώνεια

9 Η Κορώνεια… χωρίς νερό

10 Ένα σιωπηλό τοπίο…

11  Η λίμνη Κορώνεια  Η λίμνη Κορώνεια ή αλλιώς λίμνη Αγίου Βασιλείου ή Λαγκαδά, είναι αρκετά μικρότερη και βρίσκεται 35 περίπου μέτρα ψηλότερα από τη Βόλβη.  Η έκταση της την δεκαετία του '70 ανερχόταν στα 46.000 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της στα 8 μέτρα. Έκτοτε η λίμνη λόγω της κατασπατάλησης και της μη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων άρχισε να συρρικνώνεται και η έκταση και το βάθος της να ποικίλουν ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.  Εκτός από την ταπείνωση της στάθμης της τα τελευταία χρόνια στην Κορώνεια καταγράφονται υψηλές τιμές ρύπων, αποτέλεσμα της άναρχης βιομηχανικής, και όχι μόνο, ανάπτυξης της περιοχής, θέτοντας σε κίνδυνο την οικολογική ισορροπία της λίμνης.  Τον φετινό χειμώνα η λίμνη δεν έχει καθόλου νερό

12 Φεύγουμε για Βόλβη

13 Νυμφόπετρα…. ένας ματωμένος γάμος  Ο θρύλος λοιπόν μιλάει για μια ανθρώπινη πομπή που καθ΄ οδόν για ένα γάμο έπεσε θύμα κατάρας.  Η μητέρα της νύφης, καταράστηκε την άπληστη κόρη που ζήταγε συνεχώς περισσότερα προικιά, με αποτέλεσμα όλοι οι μετέχοντες σε αυτή να μείνουν εκεί πετρωμένοι για πάντα.

14  Οι εν λόγω βράχοι προήλθαν από απόθεση ανθρακικού ασβεστίου από θερμά νερά. Πρόκειται για στήλες άλατος που σχηματίστηκαν από υπέρθερμους πίδακες γεωθερμικού υγρού.  Τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή αποτελούσαν τη δίοδο μέσω της οποίας νερά από υδροφόρους ορίζοντες σε κάποιο βάθος -που είχαν σχετικά αυξημένη θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε άλατα- έβγαιναν στην επιφάνεια. Οι πηγές από τις οποίες ανέβλυζαν αυτά τα νερά βρίσκονταν κατά μήκος των ρηγμάτων και σε αυτό οφείλεται η γραμμική διάταξη των εν λόγω σχηματισμών.

15

16

17

18

19 Η περιοχή παρουσιάζει εξαιρετική βιοποικιλότητα με 336 είδη φυτών στα υδατικά και υγροτοπικά οικοσυστήματα και άλλα 800 στα ορεινά. Η βλάστηση που έχει καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο υδροφυτική βλάστηση, βλάστηση καλαμώνων και παρυδάτια δενδρώδη βλάστηση.

20 Η λίμνη Βόλβη  Η λίμνη Βόλβη, 39 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, είναι η δεύτερη σε μέγεθος φυσική λίμνη της Ελλάδας μετά την Τριχωνίδα.  Έχει έκταση 68.000 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 20 μέτρα.

21

22  Όσον αφορά στην πανίδα, έχουν καταγραφεί 19 είδη αμφιβίων και ερπετών και 34 είδη θηλαστικών και 248 είδη πουλιών, ποσοστό ίσο με το 58% του συνολικού αριθμού της Ελλάδας, από τα οποία τα 106 φωλιάζουν στην περιοχή.  Η περιοχή είναι σημαντική για τα διαβατικά και διαχειμάζοντα υδρόβια είδη πτηνών. Αρκεί να αναφερθεί ότι στον υδροβιότοπο των δύο λιμνών διαχειμάζουν σε τακτική βάση πάνω από 20.000 υδρόβια πτηνά.

23

24  Στη νότια πλευρά της λίμνης Βόλβης βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά της Νέας Απολλωνίας.

25 Τα παιδία …παίζει

26  Τους μαθητές της Γ τάξης συνόδευαν:  η καθηγήτρια που διδάσκει το μάθημα, κ. Οικονομίδου Κατερίνα,  ο κ. Γαϊτάνης Χαράλαμπος και  η κ. Καπετανάκη Ελένη


Κατέβασμα ppt "Διδακτική Επίσκεψη στη Βιολογία Προστατευόμενη περιοχή λιμνών Κορώνειας – Βόλβης 6/12/2013."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google