Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τους μαθητές: Νταμπακάκη Όλγα Περιβολάκη Ευαγγελία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τους μαθητές: Νταμπακάκη Όλγα Περιβολάκη Ευαγγελία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στο μάθημα της Πληροφορικής με θέμα: Ο πλανήτης είναι στο χέρι μας!!
Από τους μαθητές: Νταμπακάκη Όλγα Περιβολάκη Ευαγγελία Ροδουσάκη Βαρβάρα Σηφαλάκη Μάριο Σολανακη Ιωάννα

2 Φαινόμενο Θερμοκηπίου
Η Γη είναι τριγυρισμένη από ένα στρώμα αόρατων αερίων που λειτουργούν ακριβώς όπως ένα θερμοκήπιο. Κρατάνε τη θερμότητα του ήλιου κοντά στον πλανήτη μας και δεν την αφήνουν να φύγει. Κι αυτό είναι καλό γιατί χωρίς τη θερμότητα του ήλιου δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί ζωή στον πλανήτη μας. Τα εργοστάσια, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τα αυτοκίνητα παράγουν ένα σωρό άλλα αέρια. Ακόμα και τα δέντρα, όταν κόβονται, αφήνουν ελεύθερα διάφορα αέρια. Αυτά τα παραπανίσια αέρια παγιδεύουν ολοένα και περισσότερη ζεστασιά από τον ήλιο. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν η θερμοκρασία της Γης ανέβει έστω και λίγους βαθμούς, θα αλλάξει εντελώς το κλίμα του πλανήτη μας. Χώρες όπου ήδη κάνει ζέστη, θα γίνουν ανυπόφορα ζεστές από τον καύσωνα και χώρες όπου τώρα κάνει κρύο θα γίνουν ζεστές. Κι εκεί που τώρα το κλίμα είναι ιδανικό για να καλλιεργούμε τα φυτά που τρώμε, θα γίνει τόσο ζεστό, που δεν θα φυτρώνει τίποτε πια.

3 Αποψίλωση των δασών Ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας της γης είναι καλυμμένο με δάση, πολύτιμο πόρο για τον άνθρωπο και όχι μόνο. Ο άνθρωπος αρχικά χρησιμοποίησε το δάσος μόνο ως καταφύγιο, για την ξυλεία και για την εξασφάλιση της τροφής του. Εκείνη την εποχή τα δάση χρησιμοποιούνταν με βιώσιμο τρόπο, δίχως να απειλούνται διάφορα είδη με εξαφάνιση εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης. Από αυτές τις πρωτόγονες περιόδους χρήσης των δασών μέχρι σήμερα, υπήρξε τεράστια αύξηση στην ποσότητα της ξυλείας που καθημερινά υλοτομούνταν, και η καταστροφή των δασών προέκυψε για τους ακόλουθους σκοπούς: • Μετατροπή της γης κυρίως σε βοσκοτόπια για την παραγωγή κρέατος • Παραγωγή δασικής ξυλείας. • Επέκταση της γεωργικής γης • Δημιουργία βιομηχανικών ζωνών. • Καύσιμος ύλη . Τα νούμερα που προκύπτουν από τον υπολογισμό του ποσοστού αποψίλωσης παγκοσμίως είναι εκπληκτικά. Πάνω από το 80 % των φυσικών δασών της γης έχουν ήδη καταστραφεί (με ρυθμό 40 εκατ. εκτάρια ετησίως). Σχεδόν το 90 % των τροπικών δασών στην Δ. Αφρική έχουν εξαφανιστεί από το Η αποψίλωση έχει επίσης καταστροφικές παγκόσμιες συνέπειες. Τα δάση είναι οι φυσικοί καταναλωτές του διοξειδίου του άνθρακα, ενός από τα αέρια του θερμοκηπίου του οποίου η σταδιακή επαύξηση στη ατμόσφαιρα συμβάλει στην παγκόσμια υπερθέρμανση. Η κοπή των δασών όχι μόνο εξαλείφει αυτές τις «δεξαμενές απορρόφησης άνθρακα» αλλά επιπλέον η καύση και αποσύνθεσή τους απελευθερώνει ακόμη περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μαζί με μεθάνιο, ένα άλλο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου.

4 Τρύπα του όζοντος Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης μειώνεται σε πάχος πάνω από την Ανταρκτική. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Νότιο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος έχει ως αποτέλεσμα την ονομαζόμενη "τρύπα" στο στρώμα του όζοντος. Λόγω του ότι το όζον (τριατομικό οξυγόνο ) προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας σημαντικό τμήμα της υπεριώδους, η δημιουργία της τρύπας του όζοντος έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης αυξάνει την θερμοκρασία στον πλανήτη και βοηθάει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται πως δημιουργήθηκε από υπερβολική χρήση χλωριοφθορανθράκων (CFC) που χρησιμοποιούνταν σε κλιματιστικά και γενικά σε ψυκτικές συσκευές. Στην επέκταση του επίσης συμβάλλουν τόσο τα καυσαέρια (από την κυκλοφορία των οχημάτων) όσο και τα αέρια απόβλητα των εργοστασίων.

5 Όξινη Βροχή Όξινη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο των ασυνήθιστα όξινων μετεωρολογικών κατακρημνισμάτων, όπως π.χ. βροχή, χαλάζι, χιόνι, ομίχλη. Το επίθετο «ασυνήθιστα» χρησιμοποιείται γιατί συνήθως και η γήινη βροχή έχει όξινο χαρακτήρα, λόγω της διάλυσης σε αυτήν αερίων συστατικών της με όξινη συμπεριφορά, όπως π.χ. το διοξείδιο του άνθρακα . H όρος όξινη βροχή αναφέρεται στην παρουσία σε αυτήν όξινων διαλυμένων ρύπων, δηλαδή ουσιών (αερίων ή μη) που δεν αποτελούν φυσιολογικά χαρακτηριστικά της καθαρής ατμόσφαιρας, αλλά είναι προϊόντα ανθρώπινης δραστηριότητας ή άλλων ρυπογόνων αιτιών (π.χ. ηφαιστειακής δραστηριότητας). Επειδή τα διάφορα καυσαέρια ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και οι γαιάνθρακες, περιέχουν συχνά (όξινα) οξείδια του θείου και του αζώτου, μεταξύ άλλων, παράγεται όξινη βροχή που περιέχει σε διάλυση τα αντίστοιχα οξέα . H όξινη βροχή επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε οικοσυστήματα, καλλιέργειες, πολιτιστικά μνημεία και περιουσιακά στοιχεία των πολιτών (π.χ. αυτοκίνητα). Οι βαριές επιπτώσεις του φαινομένου ανάγκασαν, τα τελευταία χρόνια, πολλές κυβερνήσεις να επιβάλλουν νόμους και άλλα μέτρα με σκοπό τη μείωση, τουλάχιστον, του φαινομένου και άρα των επιπτώσεών του.

6 Γεια σας!! Με λένε Φώτη και θα σας παρουσιάσω μαζί με τη φίλη μου, την Χλόη μερικούς τρόπους να προστατεύσετε και εσείς το περιβάλλον!!! Γεια σας!! Μαζί θα μάθουμε πως να αλλάξουμε τις συνήθειες μας για ένα καλύτερο, καθαρότερο και πιο πράσινο κόσμο!

7 Όπως είδαμε πιο πριν τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι πολλά, όμως όλοι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε πολλά μικρά πράγματα στην καθημερινότητα μας για να το βοηθήσουμε και να το προστατέψουμε! Ας αρχίσουμε λοιπόν!!

8 Από πού να αρχίσουμε όμως; Είναι πολλά αυτά που πρέπει να μάθουμε…
Είδαμε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η αποψίλωση των δασών. Όπως όλοι ξέρουμε τα δάση είναι οι φυσικοί καταναλωτές του διοξειδίου του άνθρακα, ενός από τα αέρια του θερμοκηπίου του οποίου η σταδιακή αύξηση στη ατμόσφαιρα συμβάλει στην παγκόσμια υπερθέρμανση. Ένας εύκολος και απλός τρόπος για να συμβάλουμε και εμείς στην επίλυση του προβλήματος είναι η δεντροφύτευση. Δείτε πως τα καταφέραμε εμείς!!

9 ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ!!

10 Ένας άλλος τρόπος να προστατέψουμε το περιβάλλον είναι να αντικαταστήσουμε τους κοινούς λαμπτήρες από λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο ενεργεία.

11 Μμμ… Είναι και τα καυσαέρια…!
Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά με το αυτοκίνητό τους και έτσι η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Φυσικά υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσουμε!! Για ρίξτε μια ματιά παρακάτω… Μμμ… Είναι και τα καυσαέρια…!

12 Έτσι είναι τώρα Έτσι έπρεπε να είναι
…ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Χρησιμοποιείστε το ποδήλατό σας…

13 Θα ήταν πολύ καλύτερα χωρίς σκουπίδια
Ας τα μαζέψουμε

14 Όταν υπάρχει φυσικό φως θυμόμαστε πάντα να κλείνουμε τα φώτα στο δωμάτιο!

15 Κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια δηλαδή τον ήλιο. Το ξέρατε αυτό;! Σήμερα υπάρχουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που μας διευκολύνουν. Με τη χρήση ηλιακών συστημάτων εξοικονομείται ένας πολύ σημαντικός αριθμός ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τις συχνές διακοπές ρεύματος υπερφορτωμένων δικτύων.

16 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να γίνετε και εσείς μέλη σε μια οικολογική οργάνωση για να βοηθήσετε τον πλανήτη που τόσο σας έχει ανάγκη ! Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να μάθετε… Είναι πολλά ακόμη αλλά εμείς σας βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε. Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα και να τα εφαρμόσετε!

17 ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ! ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ!


Κατέβασμα ppt "Από τους μαθητές: Νταμπακάκη Όλγα Περιβολάκη Ευαγγελία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google