Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΜΗΜΑ ΑΡ1 ΣΧΕΔΙΑΖΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΤΑΞΗ Α΄ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΠΕ18/33 ΕΣΚΙΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΜΗΜΑ ΑΡ1 ΣΧΕΔΙΑΖΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΤΑΞΗ Α΄ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΠΕ18/33 ΕΣΚΙΤΖΟΠΟΥΛΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΤΜΗΜΑ ΑΡ1 ΣΧΕΔΙΑΖΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΤΑΞΗ Α΄ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΠΕ18/33 ΕΣΚΙΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΠΕ12/01

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο άνθρωπος σε όλη την πορεία του πολιτισμού του ανέπτυξε πολλές γλώσσες έκφρασης και επικοινωνίας, επειδή ο τομέας των δραστηριοτήτων του είχε διαφορετικές απαιτήσεις. Το σχέδιο είναι μία από αυτές. Σε όλες τις ιστορικές περιόδους, τα σχέδια έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως για την ανταλλαγή ιδεών. Στην πραγματικότητα η πρόοδος του πολιτισμού, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε μέσω της μελέτης των σχεδίων. Οι άνθρωποι της λίθινης εποχής έκαναν σχέδια στις σπηλιές για να καταγράψουν τις επιτυχίες τους, τις τελετουργίες τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ο Leonardo Da Vinci και άλλοι επιστήμονες έκαναν σχέδια για να πειραματισθούν με νέες επιστημονικές και μαθηματικές θεωρίες. Κατά την βιομηχανική επανάσταση η επιστήμη της σχεδιάσεως συνδέθηκε με την παραγωγή. Η ζωγραφική αποτελεί ένα αξιόλογο εκφραστικό μέσο του ανθρώπου και ιδιαίτερα στα χέρια του παιδιού.

4 Σύμφωνα με τα ανωτέρω αφού συζητήσαμε για την σημασία της λέξης ΣΧΕΔΙΑΖΩ, χωριστήκαμε σε 5 ομάδες και αποφασίσαμε η ερευνητική μας εργασία να περιλαμβάνει τα κάτωθι υποθέματα : ΣΧΕΔΙΑΖΩ = ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΣΧΕΔΙΑΖΩ = ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΩ = ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ( ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ) ΣΧΕΔΙΑΖΩ = ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ

5 ΣΧΕΔΙΑΖΩ : ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

6 Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Η συνύπαρξη των ανθρώπων άλλοτε τυχαία και άλλοτε σκόπιμη δημιούργησε την ανάγκη για επικοινωνία Για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών δημιουργήθηκαν οι κώδικες επικοινωνίας που αργότερα εξελίχτηκαν σε οργανωμένες γλώσσες. Έτσι επινοήθηκε ο γραπτός λόγος, η γραφή που αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, με μεγάλη ποικιλία μορφών και περιεχομένου.

7 ΣΠΗΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Πριν από 20.000 χρόνια ο άνθρωπος χαράζει τα πρώτα του σχέδια στα σπήλαια. Πρόκειται για ζωγραφικές παραστάσεις, κυρίως κυνηγιού, που χρονολογούνται μεταξύ του 35.000 και 18.000 π.Χ. (σπήλαια του Μαντελέν, του Λασκό, του Ορινιάκ στη Γαλλία, Αλταμίρα στην Ισπανία, στο Παγγαίο στη Λήμνο και αλλού ). Ακόμα χαράζει γραμμές και σύμβολα για να κάνει λογαριασμούς. Δεν ήταν όμως η γραφή όπως την ξέρουμε σήμερα.

8 ΣΠΗΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

9

10 Η ΓΡΑΦΗ Η αρχική σημασία της λέξης γράφω ήταν >. Η γραφή ανακαλύφθηκε στα τέλη της 4 ης χιλιετίας πΧ. Και είναι τρόπος αποθήκευσης πληροφοριών σε ανθρώπους που τους χωρίζει ο χρόνος και η απόσταση. Έχει πολλές μορφές όπως γνωρίζετε, από την απλή εικονογραφία έως την τυποποιημένη γραφή που απεικονίζει τους ήχους μιας γλώσσας, και αποτυπώνεται σε κάθε είδους υλικό από χαρτί έως κεραμικά.

11

12 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Τα εικονογράμματα είναι οι πρώτες μορφές γραφής και αποτελούνταν από μία σειρά εικόνων ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων. Τα παλαιότερα ανάγονται στο 3000πΧ. Τα ιδεογράμματα είναι σύμβολα που μεταφέρουν πιο σύνθετες πληροφορίες και απεικονίζουν αφηρημένες έννοιες, πχ μία εικόνα με δύο πόδια που περπατούν μπορεί να σημαίνει >.

13 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

14 ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Κινέζικο ιδεόγραμμα

15 ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ Με τον όρο ιερογλυφικά αναφερόμαστε σ ένα πρώιμο σύστημα γραφής που συνδυάζει λογογραφικά και αλφαβητικά στοιχεία. Είναι το αρχαιότερο είδος γραφής. Η λέξη προέρχεται επειδή χρησιμοποιήθηκαν σε ιερά θρησκευτικά κείμενα. Ιερογλυφική γραφή συναντούμε στην Αίγυπτο, στην Μινωική Κρήτη, τη Μικρά Ασία, Σύρια κ.α. Τα ιερογλυφικά παριστάνουν μια πράξη η ένα αντικείμενο. H σειρά που διαβάζονται τα ιερογλυφικά δεν είναι συγκεκριμένη και μπορεί να είναι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

16 ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ

17 ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ……….. ΑΒΓ ΣΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ,κάθε γράμμα αντιπροσωπεύει έναν ήχο σε μια γλώσσα και οι λέξεις σχηματίζονται από συνδυασμό γραμμάτων. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο το αλφάβητο χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλη μορφή γραφής, επειδή αποτελεί τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο γραφής. Για όλες τις λέξεις της ελληνικής γλώσσας χρησιμοποιούνται μόνο 24 γράμματα. Το πρώτο αλφάβητο εφευρέθηκε από τους λαούς της Συρίας και της Παλαιστίνης πριν από 3.600 χρόνια. Οι ανασκαφές στην Ουγκαρίτ το 1929 έφεραν στο φως δείγματα γραφής 3.000 ετών και άνω, καθώς και μια πινακίδα με το παλαιότερο αλφάβητο στον κόσμο.

18


Κατέβασμα ppt "ΤΜΗΜΑ ΑΡ1 ΣΧΕΔΙΑΖΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΤΑΞΗ Α΄ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΠΕ18/33 ΕΣΚΙΤΖΟΠΟΥΛΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google