Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ : Μάνεση Ευδοκία ΤΑΞΗ : Γ 2΄ α

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ : Μάνεση Ευδοκία ΤΑΞΗ : Γ 2΄ α"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ : Μάνεση Ευδοκία ΤΑΞΗ : Γ 2΄ α
ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ : Μάνεση Ευδοκία ΤΑΞΗ : Γ 2΄ α Μαράνου Ελισάβετ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μενδρινού Αναστασία Μπαζιώνη Αμαλία Μπαζιώνη Δήμητρα

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Φωτογραφίες 2. Οι σεισμοί και ο τρόπος δημιουργίας τους
3. Μέθοδοι πρόγνωσης σεισμού 4. Προφύλαξη 5. Σχέδιο αντιμετώπισης σεισμού

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ
Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση μηχανικής ενέργειας από το εσωτερικό της γης προς την επιφάνειά της. Η ενέργεια αυτή έχει τη μορφή αναταράξεων στη στεριά ή τσουνάμι στη θάλασσα, και διαδίδεται μέσω των σεισμικών κυμάτων. Υπάρχουν τρεις τύποι κυμάτων που μπορούν να ανιχνευτούν από το σεισμογράφο. Αυτά είναι: τα Π-κύματα, τα Σ-κύματα και τα Λ-κύματα επιφανείας που είναι αλλιώς γνωστά ως Πρωτεύοντα, Δευτερεύοντα και Επιφανειακά κύματα. Ο σεισμός μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας (όπως για παράδειγμα μιας υπόγειας πυρηνικής δοκιμής). Γενικά, η λέξη "σεισμός" περιγράφει κάθε σεισμικό γεγονός -φυσικό φαινόμενο ή αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας– που παράγει σεισμικά κύματα τα οποία διαδίδονται στο εσωτερικό της γης. Οι περισσότεροι σεισμοί σχετίζονται με τον τεκτονικό χαρακτήρα της Γης και ονομάζονται τεκτονικοί σεισμοί. Σύμφωνα με τη θεωρία της γεωλογίας η λιθόσφαιρα χωρίζεται σε μικρό αριθμό πλακών που επιπλέουν και ταξιδεύουν ανεξάρτητα πάνω στο μανδύα της γης. To μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας της Γης συμβαίνει στα όρια αυτών των πλακών. Τώρα, η επιφάνεια της Γης συντίθεται από δώδεκα περίπου μεγάλες πλάκες και αρκετές μικρότερες. Μέσα στα όρια κάθε πλάκας, οι βράχοι του γήινου φλοιού κινούνται ως ενιαίο άκαμπτο σώμα με μικρή κάμψη και λίγες ηφαιστειακές ή σεισμικές εκδηλώσεις. Tα όρια των πλακών καθορίζονται από στενές ζώνες, πάνω στις οποίες εκδηλώνεται τo 80% της ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας. Υπάρχουν δυο τύποι σεισμών: οι ανάλογα με τον τρόπο γένεσης και ανάλογα με το βάθος, οι οποίοι χωρίζονται σε δυο μικρότερες κατηγορίες οι οποίες είναι οι φυσικοί και οι τεχνητοί. Οι φυσικοί αντίστοιχα χωρίζονται σε ημικατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο γένεσης: τεκτονικοί, εγκατακριμνησιγενείς και ηφαιστειακοί. Οι σεισμοί ανάλογα με το βάθος χαρακτηρίζονται ως: Επιφανειακοί ή σεισμοί μικρού βάθους ,Σεισμοί ενδιαμέσου βάθους ,Σεισμοί μεγάλου βάθους. Οι τεχνητοί αντίθετα δεν χωρίζονται σε ημικατηγορίες διότι μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από ανθρώπινες δραστηριότητες.

27 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΥ
Δεν υπάρχει απόλυτα ακριβής τρόπος πρόγνωσης σεισμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρκετούς σεισμολόγους, η πρόγνωση των σεισμών σε κατοικημένες περιοχές είναι άχρηστη, καθώς είναι αδύνατο να εκκενωθεί έγκαιρα και σε απόλυτο ποσοστό μια κατοικημένη περιοχή, ιδίως αν η πυκνότητα πληθυσμού είναι υψηλή. Παρά ταύτα, γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την πρόγνωση των σεισμών. . Μία από τις πλέον αξιόπιστες σύγχρονες μεθόδους θεωρείται η μέθοδος BAN (επινόηση των ελλήνων Φυσικών Βαρώτσου, Αλεξόπουλου και Νομικού, απ' όπου και η ονομασία της). Σύμφωνα με αυτή, η ηλεκτρική αγωγιμότητα των πετρωμάτων μεταβάλλεται, όταν αυτά βρίσκονται υπό (μηχανική) τάση. Η αγωγιμότητα μεταβάλλεται σημαντικά περίπου είκοσι ώρες πριν την εκδήλωση του σεισμού. Έτσι, αν υπάρχει ένα δίκτυο καταγραφής, μπορεί να προβλεφθεί η σεισμική δόνηση. Υπάρχουν και εφαρμόζονται, επίσης, και άλλες μέθοδοι πρόγνωσης σεισμών, κυρίως μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, οι οποίες, κατά τους ειδικούς, έχουν και περισσότερη πρακτική σημασία. Προφύλαξη -Στερεώστε καλά στους τοίχους, τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. -Βιδώστε καλά στους τοίχους δεξαμενές καυσίμων και νερού καθώς και θερμοσίφωνες.  -Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια. -Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες. -Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα.  -Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού: -Κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια. -Μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες. Μακριά από εξωτερικούς τοίχους.  -Καθορίστε ασφαλείς χώρους έξω από το σπίτι: Μακριά από κτίρια και δέντρα. Τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια. -Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου καθώς και των συνδέσεων του δικτύου φυσικού αερίου. -Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες (ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου) -Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.  -Ενημερώστε, ειδικά τα παιδιά της οικογένειας, για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 100, 166, 199 κ.τ.λ.).  -Συμφωνείστε όλοι για ένα συγκεκριμένο τόπο συνάντησης μετά το σεισμό. 

28 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ   Μέσα στο σπίτι: -Παραμείνετε ψύχραιμοι -Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο και ταυτόχρονα προστατέψτε τα μάτια σας με το εσωτερικό τμήμα του χεριού σας. -Εάν δεν υπάρχει κοντά σας κάποιο ανθεκτικό έπιπλο καθίστε στο πάτωμα με το πρόσωπό σας στραμμένο σε εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα και έπιπλα που μπορούν να πέσουν πάνω σας.  -Εάν είστε στο κρεβάτι, μείνετε ακίνητοι και προστατέψτε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι. Μην προσπαθείτε να απομακρυνθείτε από το σπίτι. Μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα. Μην βγαίνετε στα μπαλκόνια.  -Εάν βρεθείτε σε ψηλό κτίριο, απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους. - Εάν βρεθείτε σε χώρο ψυχαγωγίας ή σε κάποιο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να αποφύγετε τον πανικό. Μείνετε μακριά από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους. Έξω από το σπίτι: -Απομακρυνθείτε από τα γειτονικά κτίρια καθώς και από τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.  -Καλύψτε το κεφάλι σας με κάποια τσάντα ή χαρτοφύλακα που μπορεί να έχετε στη διάθεσή σας.  -Μείνετε σε ανοιχτό χώρο μέχρι να σταματήσει η δόνηση   Μέσα στο αυτοκίνητο: -Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε αμέσως το αυτοκίνητο. -Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει η δόνηση. -Αποφύγετε τις γέφυρες ή τις υπέργειες διαβάσεις.

29

30   ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ -Μείνετε προετοιμασμένοι για τους μετασεισμούς. Ελέγξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς -Μην μετακινείτε τους βαριά τραυματισμένους. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών και μην πιστεύετε τις ανυπόστατες φημολογίες.  -Χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείτε υπερφόρτωση του τηλεφωνικού δικτύου. -Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητο, γιατί εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης. -Αποφύγετε την είσοδο στο σπίτι ειδικά εάν παρατηρείτε ζημιές ή αισθάνεστε τη μυρωδιά γκαζιού ή βλέπετε κομμένα καλώδια. -Μην πλησιάζετε τις ακτές.   ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε κλειστό χώρο: Καλυφθείτε γρήγορα κάτω από το θρανίο. Πέστε στα γόνατα και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.  Απομακρυνθείτε από τα παράθυρα. Παραμείνετε στη θέση σας μέχρι να σας δοθούν περισσότερες οδηγίες από τους δασκάλους σας. Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε ανοιχτό χώρο: Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες των δασκάλων σας και απομακρυνθείτε από άλλα κτίρια, δέντρα και καλώδια.  Καθίστε στο έδαφος και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας. Παραμείνετε σε ανοιχτό χώρο. Εάν βρίσκεστε στο δρόμο για το σχολείο μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση. Εάν βρίσκεστε στο δρόμο από το σχολείο προς το σπίτι μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση.


Κατέβασμα ppt "ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ : Μάνεση Ευδοκία ΤΑΞΗ : Γ 2΄ α"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google