Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΙΣΜΟΣ Παναγιώτης Ροβόλας Θοδωρής Μάρρας Σάκης Μηλιώτης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΙΣΜΟΣ Παναγιώτης Ροβόλας Θοδωρής Μάρρας Σάκης Μηλιώτης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΙΣΜΟΣ Παναγιώτης Ροβόλας Θοδωρής Μάρρας Σάκης Μηλιώτης

2 Τι είναι ο σεισμός Οι σεισμοί είναι ταλαντώσεις του εδάφους οι οποίες οφείλονται σε φυσικά και ανθρωπογενή αίτια, όπως είναι οι τεκτονικές εδαφικές κινήσεις, οι κατολισθήσεις, τα ηφαίστεια και οι εκρήξεις. Οι σεισμοί έχουν κάποια χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος, την ένταση και το επίκεντρο. Μέγεθος του σεισμού είναι η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται σε ένα σεισμό. Η ένταση μας δείχνει το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός. Επίκεντρο είναι το σημείο που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, ακριβώς κατακόρυφα πάνω από την εστία. Εστία είναι το σημείο στο εσωτερικό της γης που γεννιέται ο σεισμός Tο μέγεθος του σεισμού μετριέται με την κλίμακα Ρίχτερ που δείχνει πόσο ισχυρός είναι ένας σεισμός, ενώ η ένταση του σεισμού μετριέται με την κλίμακα Mercali.

3

4 Το τσουνάμι είναι θαλάσσιο φαινόμενο, που δημιουργείται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, και είναι κυρίως αποτέλεσμα σεισμού.

5 ΑΙΤΙΕΣ/ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Οι περισσότεροι σεισμοί προκαλούνται από τεκτονικές εδαφικές κινήσεις, δηλαδή από την διάρρηξη και σχετική ολίσθηση τεμαχών του φλοιού της γης στα ρήγματα. Στην Ελλάδα οι σεισμοί οφείλονται στις κινήσεις των τεκτονικών πλακών Είτε στη Νότια Μεσόγειο όπου η συνολική ταχύτητα σύγκλισης Ευρώπης και Αφρικής στο ελληνικό τόξο φτάνει στη σημαντική τιμή των περίπου 5cm/έτος. Είτε στη Ανατολική Μεσόγειο όπου ο ρυθμός ολίσθησης φθάνει ως τα 35 χιλιοστά το έτος, περίπου, με διεύθυνση νοτιοδυτικά. Είτε δυτικά της Ελλάδας όπου η Απουλία μικροπλάκα εκτελεί μια αριστερόστροφη κίνηση .

6 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Ημερομηνία Περιοχή Μέγεθος 1 22/5/1960 Valvidia, Χιλή 9.5 2 26/12/2004 Sumatra, Ινδονησία 9.3 3 27/3/1964 Alaska, Η.Π.Α. 9.2 4 4/11/1952 Kamchatka, Ε.Σ.Σ.Δ. 9 5 26/1/1700 Δυτική ακτή Η.Π.Α./Καναδά 6 31/1/1906 Κολομβία-Ισημερινός 8.8 7 25/11/1833 8 4/2/1965 8.7 1/11/1755 Λισαβόνα, Πορτογαλία 10 28/3/2005

7 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πληγείσα περιοχή Ημερομηνία Μέγεθος Επιπτώσεις Άγιος Ευστράτιος 7,1 20 νεκροί, 39 τραυματίες, 175 καταρρεύσεις κτιρίων. Στίβος Θεσσαλονίκης 6,5 45 νεκροί, 220 τραυματίες, κτίρια με μη επισκευάσιμες βλάβες. Αλμυρός Βόλου 24 τραυματίες, κτίρια κατεστραμμένα. Ζημιές σε Μαγνησία, Φθιώτιδα, Λάρισα. Περαχώρα - Αλκυονίδες 6,7 20 νεκροί, 500 τραυματίες, κτίρια με μη επισκευάσιμες βλάβες. Καλαμάτα 6,0 20 νεκροί, 80 τραυματίες, κατάρρευση 4 πολυκατοικιών στην πόλη της Καλαμάτας. Κοζάνη - Γρεβενά 6,6 Εκτεταμένες ζημιές. Καταρρεύσεις πολλών κτιρίων σε χωριά της ευρύτερης περιοχής. Αίγιο 6,1 26 νεκροί, κατάρρευση ενός ξενοδοχείου και μιας πολυκατοικίας. Κόνιτσα 5,9 Εκτεταμένες ζημιές. Βλάβες σε κτίρια κυρίως στην πόλη της Κόνιτσας και σε γύρω χωριά. Πάρνηθα - Αθήνα 143 νεκροί, 400 περίπου τραυματίες, 37 καταρρεύσεις κτιρίων

8 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με βάση το Ν.3013 / 2002 είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση όλων των φάσεων προετοιμασίας αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου στη χώρα μας. Για παράδειγμα θέσπισε νόμους για την κατασκευή αντισεισμικών κτιρίων. Ακόμα προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που αφορά στα υλικά και μέσα πολιτικής προστασίας της χώρας τα οποία μπορούν να διατεθούν από και προς τους αρμόδιους φορείς μέσω των προβλεπόμενων ενεργειών του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. .

9 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Πριν από το σεισμό Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα, τα ράφια και τις βιβλιοθήκες Ενημερώστε, ειδικά τα παιδιά της οικογένειας, για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 100, 166, 199 κ.τ.λ.) Κατά τη διάρκεια του σεισμού Αν είστε μέσα στο σπίτι: Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο Aπομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους Μην βγαίνετε στα μπαλκόνια Αν βρεθείτε έξω από κτίριο: Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.

10 Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο:
Σταματήστε αμέσως το αυτοκίνητο και παρκάρετε το σε ασφαλές μέρος Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες ή τις υπέργειες διαβάσεις. Αμέσως μετά το σεισμό Κλείστε τους γενικούς διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού). Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο και μην πλησιάζετε τις ακτές.

11

12 ΤΕΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΡΑΣ ΠΑΝΟΣ ΡΟΒΟΛΑΣ ΣΑΚΗΣ ΜΗΛΙΩΤΗΣ` ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΡΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΣΕΙΣΜΟΣ Παναγιώτης Ροβόλας Θοδωρής Μάρρας Σάκης Μηλιώτης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google