Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεισμοί-Γνώση & Προστασία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεισμοί-Γνώση & Προστασία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεισμοί-Γνώση & Προστασία
Protectors Επιπτώσεις Σεισμών Μέτρα Αυτοπροστασίας After Shocks Phenomena Αίτια Και Είδη Σεισμών Σεισμοί Στην Ελλάδα Μελισσούλες Σεισμός Και Σχολείο

2 After Shocks Phenomena
Αίτια και Είδη Σεισμών Σεισμοί στην Ελλάδα

3 ΣΕΙΣΜΟΣ Σεισμός είναι ο τράνταγμα, η κίνηση του εδάφους που οφείλεται στη θραύση πετρωμάτων, το στιγμιαίο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης δυναμικής ενέργειας σε καταπονούμενες περιοχές της λιθόσφαιρας, δηλαδή η εδαφική δόνηση που γεννιέται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων από φυσικές αιτίες που βρίσκονται στο εσωτερικό της γης. Ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει πολλές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά αγαθά.

4 Πώς γεννιέται ένας σεισμός;
Οι σεισμοί συνήθως προκαλούνται από την ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στο φλοιό της Γης.

5 Γιατί αντιλαμβανόμαστε τους σεισμούς;
Αντιλαμβανόμαστε το σεισμό επειδή μέρος της ενέργειας μεταφέρεται στην επιφάνεια της Γης με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στο φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε. Επίσης, τα σεισμικά κύματα προκαλούν με τις ταλαντώσεις και διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού στα πετρώματα του φλοιού, καθώς οδεύουν μέσα από αυτά. Άλλη μια εκδήλωση των σεισμών, που προκαλείται από τη μετακίνηση των πετρωμάτων της λιθόσφαιρας, είναι η δημιουργία τσουνάμι στη θάλασσα, όταν ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ικανή κατακόρυφη ανάταξη του βυθού. Οι περισσότεροι σεισμοί σχετίζονται με τον τεκτονικό χαρακτήρα της Γης και ονομάζονται τεκτονικοί σεισμοί. Ένας σεισμός όμως μπορεί να οφείλεται και στο απότομο γλίστρημα ενός παγετώνα. 

6 Πού γεννιέται ένας σεισμός;
Οι σεισμοί γεννιούνται μόνο μέσα στη λιθόσφαιρα και κατά κύριο λόγο εντοπίζονται στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών.

7 Εστία-Επίκεντρο-Βάθος
Εστία ή Υπόκεντρο Του Σεισμού: Ο χώρος που πρωτοεκδηλώνεται η διάρρηξη των πετρωμάτων. Επίκεντρο Του Σεισμού: Το ίχνος της κτακόρυφης προβολής της εστίας πάνω στην επιφάνεια της γης. Εστιακό Βάθος: Η απόσταση απο την εστία του σεισμού.

8

9 Είδη Σεισμών Εγκατακρημσιγενείς Ηφαιστειογενείς Τεκτονικοί

10 Εγκατακρησιμνιγενής Τεκτονικοί
Είναι οι σεισμοί που πραγματοποιούνται από την πτώση μεγάλων πετρωμάτων πάνω στη Γη λόγω βαρύτητας. Τα πετρώματα αυτά είναι συνήθως οροφές διαφόρων σπηλαίων που πέφτουν και τους προκαλούν. Έχουν μικρό μέγεθος και διαρκούν τόσο χρονικό διάστημα όσο απαιτείται για την πτώση των πετρωμάτων. Είναι τοπικοί σεισμοί και καλύπτουν το 3% περίπου των σεισμών που πραγματοποιούνται πάνω στη Γη. Είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των σεισμικών δονήσεων. Οι σεισμοί αυτοί έχουν συνήθως μεγάλο μέγεθος και η εστία τους μπορεί να βρίσκεται σε βάθος 700 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Καλύπτουν περίπου το 90% των σεισμικών δονήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην χώρα μας το 90% των σεισμών είναι τεκτονικοί. Τεκτονικοί

11 Ηφαιστειογενείς Προηγούνται των ηφαιστειακών εκρήξεων ή και τις συνοδεύουν. Η αιτία που τους προκαλεί πιστεύεται ότι είναι η απελευθέρωση των αερίων του μάγματος το οποίο τροφοδοτεί τα ηφαίστεια μέσα από τους πόρους ή τις ρωγμές που φτάνουν έως και την επιφάνεια της Γης. Είναι κυρίως μικροί σεισμοί οι οποίοι έχουν την εστία τους σε μεγάλη απόσταση από το ηφαίστειο αλλά με την πάροδο του χρόνου πλησιάζει συνέχεια προς αυτό με όλο και μικρότερο βάθος, ενώ ταυτόχρονα γίνονται συχνότεροι. Το μέγεθός τους εξαρτάται από την αντίσταση που συναντάει το μάγμα κατά την ανύψωσή του προς την επιφάνεια της Γης. Οι ηφαιστειογενείς σεισμοί καλύπτουν το 7% περίπου του συνολικού αριθμού των σεισμών που πραγματοποιούνται στον πλανήτη μας.

12

13 Πρόγνωση σεισμών Την πρόγνωση μιας επερχόμενης σεισμικής δράσης θα μπορούσαμε να τη διακρίνουμε, από επιστημονική πλευρά, σε τρεις κύριες κατευθύνσεις: Αιτιοκρατική πρόβλεψη Στατιστική πρόγνωση Βραχεία διάρκειας πρόγνωση

14 Η Αιτιοκρατική πρόβλεψη σύμφωνα με τα μηχανικά μοντέλα δράσης της λιθόσφαιρας εστιάζεται στον υπολογισμό της συσσώρευσης των τάσεων σε όγκους πετρωμάτων (όσο το επιτρέπουν οι μέθοδοι και οι τεχνικές μας, οι οποίες συνεχώς βελτιώνονται) και των μεταβολών τους και κατ' επέκταση στον σαφή προσδιορισμό του Χρόνου, του Τόπου και του Μεγέθους (με το αντίστοιχο σφάλμα υπολογισμού) του μελλοντικού σεισμού . Η Στατιστική πρόγνωση θα μπορούσε να συνοψισθεί στη φράση: η σεισμικότητα του παρελθόντος μας καθορίζει τη σεισμικότητα του μέλλοντος, την οποία μπορούμε να την προσδιορίσουμε με τα μαθηματικά μας εργαλεία. Η Βραχείας Διάρκειας Πρόγνωση, είναι ο προσδιορισμός των παραμέτρων ενός επερχόμενου σεισμού με πρόδρομα φαινόμενα (π.χ. ηλεκτρικά σήματα) ή κυρίως συνδυασμό ομάδας πολλών πρόδρομων φαινομένων.

15 Σεισμοί Στην Ελλάδα

16 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΤΟΞΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΤΟΞΟ Το ελληνικό τόξο είναι το όριο επαφής και σύγκλισης της αφρικανικής με την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, που και η πρώτη βυθίζεται αργά αλλά σταθερά με ρυθμό περίπου 4,5 εκατοστών τον χρόνο κάτω από τη δεύτερη. Σημαδεύει τη χώρα από τη Λευκάδα μέχρι τη Ρόδο και μπορεί να δώσει τεράστια μεγέθη που φτάνουν τα 7 και 7,5 ρίχτερ. Η Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την 1η θέση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και την 6η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

17

18

19 Protectors Επιπτώσεις Σεισμών Μέτρα Αυτοπροστασίας

20 Επιπτώσεις των Σεισμών στον Άνθρωπο
Επιπτώσεις των Σεισμών στον Άνθρωπο Σε υλικό επίπεδο Στο συναισθηματικό τομέα Στον οικονομικό τομέα

21 Αποτελέσματα Σεισμού στα Έργα των Ανθρώπων
Ο σεισμός σε υλικό επίπεδο προκαλεί βλάβες: Σε κατοικίες. Σε χώρους συνάθροισης. Σε δίκτυα ύδρευσης- τηλεπικοινωνίας-ηλεκτρισμού- φυσικού αερίου. Σε (δημόσια) κτίρια. Σε ιστορικά μνημεία. Στο οδικό-σιδηροδρομικό δίκτυο.

22 Αποτελέσματα Σεισμών στον Άνθρωπο
Σε περίπτωση σεισμού οι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια, πανικό και αναστάτωση. Ο πανικός ίσως κατευθύνει λάθος τις αντιδράσεις μας. Για παράδειγμα μπορεί να κατευθυνθούμε σε ανελκυστήρες ενώ το πιο πιθανό είναι να εγκλωβισθούμε. Πολλές ζωές χάνονται από ένα σεισμό. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε θλίψη και τρόμο.

23 Αποτελέσματα Σεισμών στον Οικονομικό Τομέα
Οι αρνητικές συνέπειες των σεισμών στην οικονομία σχετίζονται με βλάβες στις κατασκευές. Έτσι οι κάτοικοι αναγκάζονται να συνηθίσουν σε διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης.

24 Οικονομικές Συνέπειες
Αποδιοργάνωση της καθημερινότητας. Δυσκολία στην άσκηση επαγγέλματος. Δυσκολία στην άμεση επαναλειτουργία υπηρεσιών και επιχειρήσεων. Καταστροφή κατοικιών και εργασιακών χώρων. Απώλεια κινητής και ακίνητης περιουσίας.

25 Μέτρα Αυτοπροστασίας Προσεισμικά Κατά τη διάρκεια του σεισμού
Κατά τη διάρκεια του σεισμού Μετασεισμικά

26 Προσεισμικά Μέτρα Κτιριακός έλεγχος Γνώση και κατάρτιση
Προμήθεια απαραίτητων υλικών Ενημέρωση

27 Προμήθεια Απαραίτητων Υλικών
Τα εφόδια που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας: Κουτί πρώτων βοηθειών. Φακός. Φορητό ραδιόφωνο. Σφυρίχτρα. Πυροσβεστήρας.

28 Γνώση & Κατάρτιση Για να προστατευτούμε από τους σεισμούς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα. Αυτά είναι: Τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης. Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Που βρίσκονται οι διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού ή/και του φυσικού αερίου. Πως μπορούν να καταπολεμηθούν μικροπυρκαγιές. Ποια είναι τα πιο ασφαλή σημεία του σπιτιού.

29 Μέτρα κατά τη Διάρκεια του Σεισμού
Κατά τη διάρκεια του σεισμού είναι πολύ σημαντικό το αν βρισκόμαστε: Σε εσωτερικό χώρο Σε εξωτερικό χώρο Σε αυτοκίνητο Σε παραθαλάσσια περιοχή Σε ορεινή περιοχή

30 Σε Εσωτερικό Χώρο Διατήρηση ψυχραιμίας. Αποφυγή μετακινήσεων.
Κάλυψη κάτω από κάποιο έπιπλο. Απομάκρυνση από επικίνδυνα σημεία.

31 Σε Αυτοκίνητο Συνέχιση της οδήγησης με μικρότερη ταχύτητα και παρκάρισμα του αυτοκινήτου σε ασφαλές μέρος. Διατήρηση της ψυχραιμίας και τήρηση του Κ.Ο.Κ.. Απομάκρυνση από γέφυρες τούνελ ή αερογέφυρες. Αποφυγή στάθμευσης κάτω από κτίρια δέντρα και ηλεκτροφόρα καλώδια.

32 Σε Εξωτερικό Χώρο Απομάκρυνση από πολυώροφα κτίρια, δέντρα, στύλους, φωτεινούς σηματοδότες και ηλεκτροφόρα καλώδια. Αποφυγή εισόδου.

33 Παραθαλάσσια περιοχή Ορεινή περιοχή
Απομάκρυνση από την ακτή (κίνδυνος δημιουργίας tsunami). Ορεινή περιοχή Απομάκρυνση από επικίνδυνα σημεία για πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις.

34 Μετασεισμικά Μέτρα Μη χρησιμοποιείτε τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως “μη κατοικήσιμα. Αποφύγετε να περνάτε ή να στέκεστε κάτω από προσόψεις κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από το σεισμό. Μην αγγίζετε πεσμένα ή κομμένα καλώδια ούτε αντικείμενα που ακουμπούν σε αυτά. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Να οδηγείτε προσεκτικά και να μη σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας κάτω από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες και ηλεκτροφόρα καλώδια.

35 Μελισσούλες Σεισμός και σχολείο

36 Στατική Επάρκεια του Σχολικού Κτιρίου
Όλα τα σχολικά κτίρια στην Ελλάδα είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού. Εάν υπάρχουν ρωγμές θα πρέπει να γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος για την στατική επάρκεια των κτιρίων από ειδικούς και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

37 Στατική Επάρκεια του Σχολικού Κτιρίου
Τα νέα σχολικά κτίρια είναι κατασκευασμένα κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα εκκένωσης. Παρόλα αυτά, δεν παύουν να υπάρχουν και παλαιότερες εγκαταστάσεις με πολλές ιδιαιτερότητες, όπως η έλλειψη επαρκούς προαυλίου κ.ά. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γίνονται επισημάνσεις αυτών των προβλημάτων στους αρμόδιους φορείς για την ταχύτερη επίλυση τους.

38 Άρση Επικινδυνοτήτων Μέσα στο Σχολείο
Επειδή ο κίνδυνος σε ένα σεισμό μπορεί να προκληθεί κυρίως από τον εξοπλισμό των κτιρίων, όπως η πτώση μιας βιβλιοθήκης, θα πρέπει να λαμβάνονται κάποια προσεισμικά μετρά για την μείωση των κινδύνων τραυματισμού.

39 Αίθουσες διδασκαλίας-γραφείο εκπαιδευτικών-διάδρομοι:
Στερέωση-ασφάλιση των τζαμιών. Να γίνεται επικόλληση τους με ειδικές μεμβράνες ώστε να συγκροτούνται πιθανά θραύσματα ή να αντικαθίστανται με τζάμια ασφαλείας. Στερέωση των επίπλων, όπως βιβλιοθηκών ή ντουλαπιών με μεταλλικά ελάσματα και βίδες στους τοίχους ώστε να εμποδιστεί πιθανή πτώση τους σε ώρα σεισμού. Ασφάλιση των βιβλίων και άλλων αντικειμένων στις βιβλιοθήκες τοποθετώντας ελαστικούς ιμάντες ή προστατευτικές μπάρες μπροστά τους, για την αποφυγή πιθανής ανατροπής τους. Τοποθέτηση επικίνδυνων και εύθραυστων υλικών στα κατώτερα ράφια των ντουλαπιών. Τοποθέτηση των θρανίων μέσα στις αίθουσες όσο το δυνατό πιο μακριά από παράθυρα και βιβλιοθήκες για να είναι εύκολη η αποφυγή των μαθητών μετά τον σεισμό.

40 Στόχος της πολιτείας, μέσω του αρμόδιου φορέα του Ο. Α. Σ. Π
Στόχος της πολιτείας, μέσω του αρμόδιου φορέα του Ο.Α.Σ.Π. , είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας (μέσα από οδηγίες προστασίας) σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Η σωστή αντίδραση σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν στην προσεισμική περίοδο το σχολείο πάρει μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας και εκκένωσης του κτιρίου, ενημερωτικά σεμινάρια από τους αρμόδιους φορείς κ.α.

41 Στερέωση πινακίδων, ιστών και κεραιών τηλεόρασης.
Προαύλιο: Στερέωση πινακίδων, ιστών και κεραιών τηλεόρασης. Ασφάλιση των εξωτερικών καλωδίων του ηλεκτρικού ρεύματος και αν είναι δυνατό, η απομάκρυνση τους από το εναέριο χώρο καθώς η άμεση επαφή τους με μαθητές μπορεί να είναι μοιραία.

42 Σημαντικό λοιπόν στην προσεισμική περίοδο, είναι να γίνονται οι παρακάτω ενέργειες:
Απόκτηση στοιχειωδών γνώσεων για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού , έτσι ώστε οι μαθητές να μην έχουν φοβίες, που μπορεί να οφείλονται σε άγνοια. Διοργάνωση εκδηλώσεων και ομιλιών σε συνεργασίες με αρμόδιους φορείς για ενημέρωση-πληροφόρηση μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με τον σεισμό και την αντισεισμική προστασία. Σύνταξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για κάθε σχολείο. Διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας μέσα στον χώρο του σχολείου την εκκένωση του κτιρίου μετά από σεισμό και την ασφαλή μετάβαση και παραμονή των μαθητών στο προαύλιο.

43 Ενέργειες Προστασίας Κατά την Διάρκεια του Σεισμού
Μπαίνουμε αμέσως κάτω από τα θρανία μέχρι να σταματήσει ο σεισμός. Περιμένουμε με ψυχραιμία τις εντολές του καθηγητή. Δεν πλησιάζουμε κοντά σε παράθυρα. Δεν εγκαταλείπουμε το κτίριο όλοι μαζί αλλά ένας-ένας, με την σειρά Δεν χρησιμοποιούμε τον ανελκυστήρα

44 Οι Ομάδες Που Εργάστηκαν Είναι:
After Sockes Phenomena Χριστίνα Μπάρκα Νικόλαος Μπολκβάτζε Κωνσταντίνος Παναγόπουλος Αναστάσιος Τσόπελας

45 Protectors Βλασία Παρνασσά Ναταλία Ρουσσοπούλου Αγγελική Σκρομπόλα Γεώργιος Τζωρτζίνης Βασίλειος Χααμής

46 Παναγιώτης Πετρόπουλος Παναγιώτης Σταθόπουλος Πολυξένη Τουλούπα
Μελισσούλες Δημήτρης Ντεμιάν Παναγιώτης Πετρόπουλος Παναγιώτης Σταθόπουλος Πολυξένη Τουλούπα Αλέξανδρος Χριστόπουλος

47 Κωνσταντοπούλου Βασιλική ΠΕ20
Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντοπούλου Βασιλική ΠΕ20

48 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Σεισμοί-Γνώση & Προστασία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google