Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στα λατομεία των Συρακουσών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στα λατομεία των Συρακουσών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στα λατομεία των Συρακουσών

2 Ποιοι οι λόγοι επιλογής αυτού του θέματος;
Επιλέξαμε αυτό το θέμα, γιατί είναι ενδιαφέρον και θα μπορούσαμε να κάνουμε συγκρίσεις και συνειρμούς με το σήμερα.

3 Οι πληροφορίες που έχουμε είναι από τα κείμενα του Θουκυδίδη.
Τι είναι τα λατομεία Τα λατομεία ήταν οι χώροι στους οποίους οι Συρακούσιοι φυλάκισαν τους Αθηναίους αιχμάλωτους ύστερα από την ήττα τους στη Σικελική εκστρατεία. Από πού αντλούμε τις πληροφορίες μας; Οι πληροφορίες που έχουμε είναι από τα κείμενα του Θουκυδίδη.

4 Τι θα παρακολουθήσουμε σε αυτή την εργασία;
Σε αυτή τη εργασία θα παρακολουθήσουμε: τους λόγους εκστρατείας των Αθηναίων την ήττα τους το κλίμα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα θα σχολιάσουμε και θα αναλύσουμε τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων στα λατομεία θα διακρίνουμε μέσα, από τα κείμενα, την άποψη του ίδιου του φιλοσόφου… Θουκυδίδη.

5 Ποια κατάσταση επικρατούσε στις πόλεις της Σικελίας πριν από την άφιξη των Αθηναίων;
Η Έγεστα ,η οποία υποστηριζόταν από τους Αθηναίους, βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με το γειτονικό της Σελινούντα που είχε την υποστήριξη των Συρακούσιων. Αυτή η κατάσταση υπήρξε η αφορμή για την εκστρατεία των Αθηναίων εναντίον των Συρακούσιων.

6 Πόσα πλοία και πόσοι άνδρες ξεκίνησαν αρχικά για το νησί;
Πόσα πλοία και πόσοι άνδρες ξεκίνησαν αρχικά για το νησί; Αρχικά για το νησί απόπλευσαν 150 πλοία και άνδρες πήραν μέρος στην εκστρατεία .

7 Ποιο ήταν το γεγονός το οποίο πτόησε την ψυχολογία των Αθηναίων;
Ποιο ήταν το γεγονός το οποίο πτόησε την ψυχολογία των Αθηναίων; Το γεγονός το οποίο επηρέασε το ηθικό των Αθηναίων αρνητικά ήταν η «προδοσία» του Αλκιβιάδη ο οποίος απόπλευσε στον εχθρό της Αθήνας την Σπάρτη.

8 Ποιοι βοήθησαν τους Συρακούσιους;
Οι Σπαρτιάτες ήταν εκείνοι οι οποίοι βοήθησαν τους Συρακούσιους στέλνοντας αντιπροσωπία. Σπαρτιάτες πολεμιστές

9 Τι συνέβη στη μάχη των Επιπολών ;
Οι Συρακούσιοι έφτιαξαν ένα φράγμα για να μην αποπλεύσουν τα Αθηναϊκά πλοία.

10 Ποια είναι η συνέχεια στην μάχη των Επιπολών;
Η πρώτη φάση της μάχης του Δημοσθένη πήγε καλά, αφού οι Αθηναίοι κατάφεραν να αποκρούσουν τους Συρακούσιους. Έπειτα όμως όταν : η μάχη εξαπλώθηκε σε όλο το λιμάνι και μια ομάδα Βοιωτών παρεμπόδισαν την επίθεση των Αθηναίων Οι Αθηναίοι οδηγήθηκαν στην φυγή μέσα σε κλίμα σύγχυσης Οι Συρακούσιοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση προκάλεσαν απώλειες στους Αθηναίους

11 Ποιοι ήταν οι νικητές μετά από την ναυμαχία των Συρακουσών;
Νικητές στη ναυμαχία ήταν οι Συρακούσιοι, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή στους Αθηναίους.

12 Πώς προσπάθησαν να διαφύγουν οι Αθηναίοι;
Κάποιοι Αθηναίοι προσπάθησαν να διαφύγουν: Μέσω θάλασσας περνώντας το φράγμα των Συρακούσιων Μέσω της ξηράς

13 Τα κατάφεραν; Όπως αναφέραμε, οι προσπάθειες τους οδήγησαν στην καταστροφή, αφού όλο και περισσότεροι πέθαιναν.

14 Τι απέγιναν οι Αθηναίοι μετά από την μάχη στις Επιπολές;
Πολλοί Αθηναίοι μετά από την μάχη στις Επιπολές: Σκοτώθηκαν από τους Συρακούσιους Αιχμαλωτίστηκαν

15 Ποια ήταν η τύχη των Αθηναίων στρατηγών και στρατιωτών;
Η τύχη των Αθηναίων ήταν τραγική: Οι στρατηγοί Νικίας και Δημοσθένης εκτελέστηκαν δημοσία. ΄΄..Νικίαν δὲ καὶ Δημοσθένη ἀπέσφαξαν..΄΄ Οι υπόλοιποι στρατηγοί και στρατιώτες φυλακίστηκαν στα λατομεία, όπου οι συνθήκες ήταν άθλιες και οι περισσότεροι πέθαναν από την δίψα , την πείνα και τις κακουχίες.

16 Γιατί διαφώνησε ο Γύλιππος με την τιμωρία των στρατηγών;
ο Γύλιππος διαφώνησε, γιατί ήθελε να φέρει πίσω στους Σπαρτιάτες τους στρατηγούς που αυτός νίκησε. ΄΄…καλὸν τὸ ἀγώνισμα ἐνόμιζέν οἱ εἶναι ἐπὶ τοῖς ἄλλοις καὶ τοὺς ἀντιστρατήγους κομίσαι Λακεδαιμονίοις…΄΄

17 Πού φυλάκισαν οι Συρακούσιοι τους Αθηναίους αιχμαλώτους;
Οι Αθηναίοι φυλακίστηκαν στα λατομεία των Συρακουσών «…. ἔλαβον κατε- βίβασαν ἐς τὰς λιθοτομίας, ἀσφαλεστάτην εἶναι νομίσαντες τήρησιν…»

18 Πώς μεταχειρίστηκαν οι Συρακούσιοι τους Αθηναίους αιχμαλώτους;
Οι Αθηναίοι υπέφεραν από την απάνθρωπη συμπεριφορά των Συρακούσιων, οι οποίοι ήταν πολύ σκληροί μαζί τους. “Τοὺς δ’ ἐν ταῖς λιθοτομίαις οἱ Συρακούσιοι χαλεπῶς τοὺς πρώτους χρόνους μετεχείρισαν»

19 Ποιες ήταν οι συνθήκες κράτησής τους στα λατομεία;
Βρίσκονταν κάτω από τη γη Εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες Θερίζονταν από αρρώστιες Και πατούσαν πάνω στους αποθανόντες. “…οὐδὲν ὅτι οὐκ ἐπεγένετο αὐτοῖς· …”

20 Ποιο στοιχείο της κατάστασης των αιχμαλώτων θεωρείτε τραγικότερο;
Από τα στοιχεία που μας διασώζονται το τραγικότερο είναι ότι οι ζωντανοί αιχμάλωτοι ήταν αναγκασμένοι να ζουν και να πατάνε πάνω στα νεκρά πτώματα των συντρόφων τους. “…ἐν τῷ αὐτῷ καὶ προσέτι τῶν νεκρῶν ὁμοῦ ἐπ’ ἀλλήλοις ξυννενημένων…”

21 Πόσου μήνες έμειναν οι αιχμάλωτοι φυλακισμένοι στα λατομεία;
Οι αιχμάλωτοι παρέμειναν φυλακισμένοι για 8 μήνες. “…ἐπὶ ὀκτὼ μῆνας…”

22 Τι απέγιναν μετά; Όσοι έζησαν, εκτός από τους Αθηναίους, τους Ιταλιώτες και τους Σικελούς, πουλήθηκαν ως δούλοι. ἔπειτα πλὴν Ἀθηναίων καὶ εἴ τινες Σικελιωτῶν ἢ Ἰταλιω- τῶν ξυνεστράτευσαν, τοὺς ἄλλους ἀπέδοντο…”

23 Πόσοι ήταν συνολικά οι αιχμάλωτοι;
Το πλήθος των αιχμαλώτων δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε με ακρίβεια αλλά σίγουρα δεν ήταν λιγότεροι από Δεν μπορούσαν να υπολογιστούν με ακρίβεια διότι ήταν πολλοί και οι συνθήκες κράτησης άθλιες. “…δὲ οὐκ ἐλάσσους ἑπτακισχιλίων…”

24 Ποια είναι η κρίση του Θουκυδίδη για την Σικελική εκστρατεία;
Ο Θουκυδίδης χαρακτηρίζει τη σικελική εκστρατεία ως πανωλεθρία. ΄΄….. κατὰ πάντα γὰρ πάντως νικηθέντες καὶ οὐδὲν ὀλίγον ἐς οὐδὲν κακοπαθήσαντες πανωλεθρίᾳ δὴ τὸ λεγόμενον ….΄΄

25 Πώς αιτιολογεί την κρίση του;
Η κρίση του στηρίζεται στο ότι όλος ο στόλος και το πεζικό καταστράφηκε και κανείς δεν μπόρεσε να γυρίσει πίσω εκτός από ελαχίστους. ΄΄ …καὶ πεζὸς καὶ νῆες καὶ οὐδὲν ὅτι οὐκ ἀπώλετο, καὶ ὀλίγοι ἀπὸ πολλῶν ἐπ’ οἴκου ἀπενόστησαν….΄΄

26 Πριν την Σικελική εκστρατεία: Αυτοπεποίθηση Αισιοδοξία
Σχολιάστε τα συναισθήματα των Αθηναίων πριν και μετά από την Σικελική εκστρατεία: Πριν την Σικελική εκστρατεία: Αυτοπεποίθηση Αισιοδοξία Μετά την Σικελική εκστρατεία: Ταλαιπωρημένοι Κανείς δεν επέστρεψε πίσω, άρα απογοήτευση δυσαρεστημένοι

27 Ποια η τύχη των αιχμαλώτων στην αρχαιότητα;
Στην αρχαιότητα οι πόλεμοι ήταν πολύ εξοντωτικοί . Οι ηττημένοι στον πόλεμο έπρεπε : να παραδοθούν στους νικητές [όχι μόνο οι μαχητές αλλά ολόκληρος ο πληθυσμός] Οι νικητές είχαν το δικαίωμα να σφάξουν τους αιχμαλώτους [ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας …] Οι αιχμάλωτοι χρησιμοποιούνταν ως δούλοι στα σπίτια των νικητών Για παράδειγμα, στην αρχαία Αθήνα οι αιχμάλωτοι δούλευαν στα μεταλλεία και στην Σπάρτη ήταν είλωτες [αιχμάλωτοι, δούλοι] Να υπακούν στους κυρίους τους ,οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να τους ανταλλάξουν σαν αντικείμενα [«ανταλλαγή αιχμαλώτων»] .

28 Ποια η τύχη των αιχμαλώτων στη νεότερη και σύγχρονη εποχή;
Η τύχη των αιχμαλώτων στη νεότερη και σύγχρονη εποχή προστατεύεται από κανόνες και νόμους. Οι νόμοι αυτοί τονίζουν: την προστασία του άμαχου πληθυσμού, των τραυματισμένων και ασθενών πολεμιστών ότι επιτρέπεται η κράτηση ενός αιχμαλώτου, εφόσον οι συνθήκες κράτησης του είναι ανθρώπινες

29 Ποιες ομοιότητες διακρίνουμε στην τύχη των αιχμαλώτων τότε και σήμερα;
Οι ομοιότητες ανάμεσα στην τύχη των αιχμαλώτων στην αρχαιότητα με τη σύγχρονη εποχή είναι: οι διάφορες κακουχίες τις οποίες αντιμετώπιζαν οι κρατούμενοι δουλεία υποταγή πείνα η μη ελευθερία λόγου πώληση των αιχμαλώτων

30 Αν ήμασταν εκπρόσωποι των Αθηναίων, θα τους υποστηρίζαμε έναντι των Συρακούσιων με τα εξής επιχειρήματα: «Εσείς οι Συρακούσιοι πρέπει να παρέχετε τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στους Αθηναίους. Αρχικά χρειάζεται να τους προσφέρετε τροφή και νερό. Ένας από τους λόγους για να τους συμπεριφερθείτε καλά είναι να γίνεται αγαπητοί στους άλλους λαούς. Μάλιστα για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπόλοιπων λαών πρέπει να τους φερθείτε ανθρώπινα και να μην τους αφήνετε να πεθαίνουν ο ένας πάνω στον άλλον . Νομίζουμε πως εσείς δεν θα επιθυμούσατε να περάσετε τα ίδια με τους Αθηναίους. Τα παραπάνω επιχειρήματα θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε για το μέλλον των Αθηναίων αιχμαλώτων.»

31 Εργασία ομάδας: DIP καθηγήτρια κ.Στυλιανού


Κατέβασμα ppt "Στα λατομεία των Συρακουσών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google