Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική Εργασία Β’ Τάξη 1 ο ΓΕΛ Πεύκης.  Ο όρος μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) αναφέρεται στα μέσα αλληλεπίδρασης ομάδων ανθρώπων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική Εργασία Β’ Τάξη 1 ο ΓΕΛ Πεύκης.  Ο όρος μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) αναφέρεται στα μέσα αλληλεπίδρασης ομάδων ανθρώπων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική Εργασία Β’ Τάξη 1 ο ΓΕΛ Πεύκης

2  Ο όρος μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) αναφέρεται στα μέσα αλληλεπίδρασης ομάδων ανθρώπων μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων. Τα social media εμφανίζονται σε διάφορες μορφές όπως πχ. ιστολόγια, ιστοσελίδες όπως το Facebook, φόρουμς, κλπ.ιστολόγιαFacebook

3 ☻Σμαράγδα Πιπερούδη ☻Μιρέλα Πανοπούλου ☻Ανδρομάχη Παπαγιανούλα ☻Άρης Γεωργούλιας ☻Τάσος Λεπίπας

4 Εισαγωγή στο Facebook Οι κίνδυνοί του Τρόποι αντιμετώπισής τους

5 Το Facebook είναι δημοφιλής ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές. Το Facebook σήμερα έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες.

6

7 ● Τα στοιχεία σας μοιράζονται με ξένους ● Οι διαφημίσεις μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό ● Διακίνηση Ναρκωτικών ● Εγκλήματα στα Chat rooms (Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά προτροπής σε ομαδική αυτοκτονία στο Facebook) ● Παιδική Πορνογραφία

8 ● Απατεώνες δημιουργούν ψευδή προφίλ ● Το γλωσσικό επίπεδο των χρηστών του Facebook πολλές φορές κατρακυλάει σε ύβρεις και χυδαιολογίες, ενώ η ελληνική ορθογραφία παραχαράσσεται ● Η προστασία προσωπικών δεδομένων και οι ρυθμίσεις επανέρχονται σε λιγότερο ασφαλή προεπιλεγμένη λειτουργία μετά από καθε σύνδεση

9

10

11 Γνωρίζετε πως όταν δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό στο Facebook εξ ορισμού όλοι οι χρήστες του Facebook έχουν πρόσβαση σε ότι πληροφορίες, δεδομένα ανεβάσουμε πάνω στο λογαριασμό μας; Μπορούν αν το θελήσουν να εισβάλουν στον λογαριασμό σας, να πάρουν τις φωτογραφίες σας και να τις χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν αυτοί

12  Χρησιμοποιείστε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα ασφάλειας στον υπολογιστή όπου τα παιδιά σερφάρουν.  Ενημερώστε τα παιδιά ότι δεν πρέπει ποτέ να ανοίγουν emails από αγνώστους και ακόμα όταν παίρνουν email από κάποιον που γνωρίζουν και τους φαίνεται παράξενο πρέπει αμέσως να ενημερώσουν τους γονείς τους.  Μην υποτιμήσετε ποτέ την περιέργεια των παιδιών. Καλύτερα να τους δείξετε τι υπάρχει εκεί έξω έτσι ώστε να ηρεμίσει η περιέργεια τους παρά να τους αφήσετε να γίνουν θύματα για να μάθουν.

13  Δείξτε τους πώς και που να καταγγείλουν κάτι παράνομο εάν παρουσιαστεί μπροστά τους.  Μάθετε στα παιδιά πώς να ψάχνουν αποτελεσματικά και πώς να χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης που προσφέρουν προστασία (όπως η Google safe search for kids).  Ενημερώστε τους ότι με το να είναι υπεύθυνοι όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προστατεύουν τους εαυτούς τους από οποιανδήποτε ζημιά

14  Φωτογραφικό υλικό: δεν υπάρχουν φωτογραφίες του χρήστη από προσωπικές ή κοινωνικές δράσεις του  Σχόλια: δεν υπάρχουν σχόλια από πολλά άτομα, κάτω από τις φωτογραφίες ή τις αναρτήσεις του χρήστη  Αλλαγή φύλου: ο χρήστης προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει και να μην γίνει αντιληπτός, αλλάζει φύλο  Οι αναρτήσεις - δημοσιεύσεις: δεν αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία του χρήστη  Προκλητικό φωτογραφικό υλικό: τα γυναικεία προφίλ που έχουν φωτογραφίες με ημι-γυμνό περιεχόμενο, προκλητικά ρούχα κ.α. μάλλον είναι ψεύτικα

15 Νίκος Παππάς Παρασκευή Παπαγιαννούλα Παναγιώτης Βούλγαρης Στέλιος Γρηγοράκης

16 Το Skype είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή VoIP με εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο. Αρχικά ήταν για επικοινωνία από Η/Υ σε Η/Υ. Πλέον προσφέρει κλήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, με χαμηλές χρεώσεις, Instant Messenger, δυνατότητα αποστολής SMS, αποστολής αρχείων και δυνατότητα συνδιάσκεψης. Διατίθεται σε εκδόσεις για Windows, Mac και Linux όπως επίσης και για τις πλατφόρμες φορητών συσκευών Android, iOS και Symbian. Παλαιότερα ήταν διαθέσιμο και για Windows Mobile αλλά η έκδοση αυτή έχει διακοπεί. H σύνδεση που παρέχει μεταξύ των χρηστών γίνεται μέσω Peer-to-Peer άμεσων συνδέσεων, χωρίς την διαμεσολάβηση διακομιστών. Για να στείλετε SMS αλλά και για να τηλεφωνήσετε σε κινητά τηλέφωνα χρειάζεται πρώτα να αγοράσετε μονάδες SkypeOut.

17  Πραγματοποίηση κλήσεων Μπορείτε να Πραγματοποιήστε δωρεάν κλήσεις Skype προς χρήστες Skype ή να καλέστε κινητά και σταθερά στη χώρα σας και στο εξωτερικό με χαμηλές χρεώσεις.  Βίντεο Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Μπορείτε να Πείτε τα νέα σας πρόσωπο με πρόσωπο ή συγκεντρώστε μια ολόκληρη ομάδα σε μια βιντεοκλήση.  Αποστολή μηνυμάτων Στις άκρες των δακτύλων σας. Με τα άμεσα μηνύματα, τα φωνητικά μηνύματα και την αποστολή μηνυμάτων SMS, είστε πάντα μέσα στα πράγματα.  Κοινή χρήση Μοιραστείτε τον κόσμο σας. Στείλτε φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία οποιουδήποτε μεγέθους..

18  Ιοί: Μέσω του Skype μπορούν να μεταφερθούν αρχεία τα οποία μπορεί να περιέχουν κάποιο κακοβουλο λογισμικό που μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή  Hack: Υπάρχουν κάποιοι εξειδικευμένοι χρήστες οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία του χρήστη παραβιάζοντας έτσι το προσωπικό απόρρητο.  Επικοινωνία με αγνώστους: Ο χρήστης μπορεί να συνομιλήσει ή και να ανταλλάξει αρχεία με άτομα που μπορεί να μην γνωρίζει την προσωπική τους ταυτότητα με αποτέλεσμα την κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων σε τρίτους.

19 Το Skype ήταν πάντα ένα ιδιόκτητο λογισμικό, ωστόσο ο τρόπος λειτουργίας του στο παρελθόν ήταν κάπως διαφορετικός απ’ ότι τώρα που έχει περάσει στη Microsoft. Θεωρητικά οι συνομιλίες μας, πρέπει να θεωρούνται ιδιωτικές. Oι χρήστες πρέπει να τηρήσουν τα παρακάτω ώστε είναι «ασφαλείς»  Να μην κοινοποιούν σε τρίτους προσωπικά στοιχεία  Να έχουν εγκατεστημένο αντιιικό πρόγραμμα στον υπολογιστή τους.  Να μην γνωρίζει κανείς άλλος τον κωδικό πρόσβασης τους.

20  Χρήση Skype για:

21

22 Φοίβος Μορφιαδάκης Βασίλης Ζέκκας Γιώργος Παπαβασιλείου Παναγιώτης Γεωργοκίτσος Μιχάλης Μπούλιας

23  Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 και το Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time "Invention of the Year 2006" (Η Εφεύρεση του 2006). Τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Η εταιρία εδρεύει στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια, και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Adobe Flash Video για να εμφανιστεί μια μεγάλη ποικιλία από το περιεχόμενο φτιαγμένο από χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των κλιπ ταινιών, κλιπ τηλεόρασης, βίντεο και μουσικής, καθώς και ερασιτεχνικό περιεχόμενο, όπως το video blogging και σύντομα πρωτότυπα βίντεο. Μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου στο YouTube έχει φορτωθεί από τα άτομα, αν και μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των CBS, BBC, Vevo και άλλες οργανώσεις παρέχουν ορισμένο από το υλικό τους μέσω του site, ως μέρος του προγράμματος εταιρικής σχέσης YouTube.

24  Το YouTube δίνει τη δυνατότητα σε δισεκατομμύρια χρήστες να ανακαλύπτουν, να παρακολουθούν και να μοιράζονται αυθεντικά βίντεο. Το YouTube προσφέρει ένα φόρουμ στο οποίο οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν, να ενημερώνουν και να εμπνέουν άλλους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, λειτουργεί ως πλατφόρμα διανομής για δημιουργούς πρωτότυπου περιεχομένου και για μικρούς ή μεγάλους διαφημιστές.

25  Είναι πολύ εύκολο να δείτε κάποιο video στο YouTube. Μπορείτε να δείτε τα περισσότερα videos χωρίς να έχετε λογαριασμό. Ανοίγοντας όμως λογαριασμό παίρνετε τα περισσότερα από το YouTube.Στη πάνω δεξιά γωνία θα δείτε το Δημιουργία λογαριασμού. Μ’ αυτό γράφετε username και τοποθεσία, ημερομηνία γέννησης και συμφωνείτε με τους όρους υπηρεσίας. Μετά θα έχετε να επιλέξετε αν θέλετε να συνδέσετε το λογαριασμό του YouTube με τουGoogle ή να δημιουργήσετε ένα καινούριο λογαριασμό.Εάν κοιτάτε για κάτι συγκεκριμένο γράψτε το και πατήστε search. Θα σας παρουσιαστεί μια σειρά από video που θα ταιριάζουν. Διαλέξτε πιο videoθέλετε και θα ξεκινήσει να παίζει. Εφ’ όσον έχετε εγγραφεί μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές στο κάτω μέρος του παραθύρου. Μπορείτε να το βαθμολογήσετε, να το προσθέσετε στα αγαπημένα σας, ή να το μοιραστείτε.

26 Δεν πρέπει να γίνετε κατάχρηση του ιστοτόπου. Για κάθε νέα λειτουργία της κοινότητας στο YouTube, απαιτείται ορισμένος βαθμός εμπιστοσύνης.Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη όσον αφορά την υπευθυνότητα και εκατομμύρια χρήστες τιμούν την εμπιστοσύνη που υπάρχει.

27 Το YouTube δεν δημιουργήθηκε για πορνογραφικό ή ρητά σεξουαλικό περιεχόμενο. Αν αυτό αντιστοιχεί στην περιγραφή ενός βίντεό, ακόμη και αν το βίντεο έχει εσάς ως πρωταγωνιστές,δεν πρέπει να δημοσιευτεί στο YouTube. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι υπάρχει συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και αναφέρεται η εκμετάλλευση παιδιών. Μην δημοσιεύετε βίντεο που απεικονίζουν δραστηριότητες όπως κακοποίηση ζώων, χρήση ναρκωτικών ή κατασκευή εκρηκτικών. Δεν επιτρέπονται σκηνές υπερβολικής ή αναίτιας βίας. Αν στο βίντεό σας εμφανίζεται κάποιο άτομο που τραυματίζεται, δέχεται επίθεση ή εξευτελίζεται, μην το δημοσιεύσετε. Το YouTube δεν είναι ιστότοπος που έχει σκοπό να σοκάρει. Μην δημοσιεύετε ανάρμοστα βίντεο με ατυχήματα, πτώματα και παρόμοιες σκηνές. Σεβαστείτε τα πνευματικά δικαιώματα. Μεταφορτώνετε μόνο βίντεο που έχετε δημιουργήσει εσείς ή έχετε εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσετε. Αυτό σημαίνει να μην μεταφορτώνετε βίντεο που δεν έχετε δημιουργήσει εσείς και να μην χρησιμοποιείτε περιεχόμενο στα βίντεό σας, τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου κατέχει κάποιος άλλος, όπως μουσικά κομμάτια, αποσπάσματα προγραμμάτων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ή βίντεο που έχουν δημιουργήσει άλλοι, χωρίς την απαραίτητη εξουσιοδότηση. Υποστήριξη της ελευθερία του λόγου και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του καθενός στην έκφραση μη δημοφιλών απόψεων. Δεν επιτρέπετε, όμως, τη ρητορική μίσους (ρητορική, με την οποία κάποιος επιτίθεται ή μειώνει μια ομάδα βάσει φυλετικής ή εθνικής προέλευσης, θρησκείας, ειδικών αναγκών, φύλου, ηλικίας, ιδιότητας αποστράτου και σεξουαλικού προσανατολισμού/ταυτότητας φύλου). Θα επιδείχνετε μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις ληστρικής συμπεριφοράς, παρακολούθησης, απειλών, παρενόχλησης, παραβίασης του απορρήτου ή αποκάλυψης προσωπικών στοιχείων άλλων μελών. Οποιοσδήποτε πράττει κάποιο από τα προηγούμενα, ενδέχεται να αποκλειστεί μόνιμα από το YouTube.

28 ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Εκφοβισμός είναι δυνατό να συμβεί μέσω του Διαδικτύου και περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε άτομο ή ομάδα ατόμων με σκοπό την πρόκληση συναισθηματικής και ψυχολογικής βλάβης. Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού, προσβλητικού ή πρόστυχου ηλεκτρονικού μηνύματος, φωτογραφίας ή βίντεο. Κάποιες φορές o εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει στο να περιθωριοποιηθούν και να αποκλειστούν άτομο ή άτομα από άλλους. Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός διαφέρει από τα άλλα είδη εκφοβισμού αφού επεμβαίνει στον προσωπικό χώρο του παραλήπτη. Ο εκφοβισμός αυτός είναι δύσκολο να περιοριστεί, αφού δεν υπάρχει περιορισμός ούτε των μηνυμάτων που διανέμονται ηλεκτρονικά, ούτε του αριθμού των παραληπτών που μπορούν να γίνουν δέκτες αυτών των μηνυμάτων.Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το σχολείο, όταν υπάρχει πληροφόρηση και ενημέρωση του προσωπικού, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ο όρος ακατάλληλο περιεχόμενο είναι υποκειμενικός σε σχέση με την ηλικία ή και την ψυχική κατάσταση του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα ένα περιεχόμενο μπορεί να θεωρηθεί μη αποδεκτό για ένα μικρό παιδί εάν αυτό περιέχει ακατάλληλο υλικό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές, να σοκάρει ή ακόμα να προωθήσει λάθος συμπεριφορές. Το ίδιο περιεχόμενο μπορεί όμως να θεωρηθεί κατάλληλο για ένα μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο. Συνήθως με τον όρο ακατάλληλο περιεχόμενο, αναφερόμαστε σε περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο, προώθηση επιβλαβών συμπεριφορών, προώθηση τυχερών παιχνιδιών, παρουσίαση πορνογραφικού υλικού, προώθηση βίας κ.λ.π.

29

30

31

32 Εργασία του πρότζεκτ -Β’λυκείου Η ομάδα μας: Εύα Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα Ανδριώτη Μαριάντζελα Βελισάρη ‘Αννα Βολοσυράκη Ευαγγελία Ευμόρφου

33  Το Twitter (Τουίτερ) επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάζουν σύντομα μηνύματα (μέχρι 140 χαρακτήρες), (Tweets).  Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2006 από τον Τζακ Ντόρσεϊ και δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου.  Η υπηρεσία έγινε γρήγορα δημοφιλής και σήμερα έχει 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.  Είναι ένας από τους δέκα πιο δημοφιλείς ιστοτόπους του διαδικτύου.

34 Λόγω του περιορισμού του στους 140 χαρακτήρες ανά δημοσίευση και της έλλειψης εφαρμογών,το τουίτερ σχεδιάστηκε για γρήγορη,απλή ενημέρωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπηρεσία δημόσιων μηνυμάτων ανάμεσα σε έναν ή παραπάνω ανθρώπους.Επίσης είναι ένα πολύ καλό μέρος για να μοιράστεις και να δώσεις πληροφορίες και πολλά άλλα...

35 α)Διαρροή ευαίσθητων δεδομένων Στο twitter κάθε δημοσίευση που ανεβάζει κανείς είναι προσβάσιμη στον κάθε άγνωστο,ο οποίος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποίησει υβριστικό λεξιλόγιο.Κάτι τέτοιο αφήνει απροστάτευτο κάποιον από τις διάφορες γνώμες του καθένα.

36 β)Εθισμός ‘Ερευνα έδειξε ότι τμήματα του Twitter, όπως τα re- tweets, δίνουν στους χρήστες μια δόση πρόσθετης ουσίας ντοπαμίνης που επηρεάζει τα νεύρα ενώ έλλειψή της προκαλεί ζήλια και άγχος.Σημάδι εθισμού αποτελεί και το να ξοδεύεις περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

37 Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος γράφεται στο Twitter και διαφορετικές κατά περίπτωση χρήσεις του.  Ενδοεπικοινωνία εργαζομένων σε μια εταιρεία:Oι εργαζόμενοι – σε όποιο σημείο και να βρίσκονται – με την απλή χρήση του κινητού τηλεφώνου τους μπορούν να επικοινωνούν με την ‘βάση’ τους άμεσα, να κάνουν γρήγορη αναφορά προόδου, να ανταλλάσσουν ιδέες, να δημιουργούν μια βάση διαλόγου για την εξέλιξη ενός πρότζεκτ με τον πιο σύντομο και λακωνικό τρόπο.  Διαφήμιση μιας εταιρείας: Η εταιρεία χρησιμοποιεί το twitter σαν μια μέθοδο μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, δημοσιεύοντας επιγραμματικά τις επιχειρηματικές τους ειδήσεις και εξελίξεις στον χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται.

38  Το Twitter στην εκπαίδευση: Το συγκεκριμένο εργαλείο δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας κοινοτήτων τόσο μαθητών όσο και εκπαιδευτικών που στα πλαίσια της σχολικής πραγματικότητας δύνανται να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες, στάσεις, αντιλήψεις και να μοιραστούν την καθημερινότητα. Έτσι νιώθουν ότι ανήκουν σε ένα ευρύτερο σύνολο με κοινά ενδιαφέροντα και σημεία επαφής που τους βοηθάει να προοδεύουν και να εξελίσσονται.

39

40


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική Εργασία Β’ Τάξη 1 ο ΓΕΛ Πεύκης.  Ο όρος μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) αναφέρεται στα μέσα αλληλεπίδρασης ομάδων ανθρώπων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google