Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕ.Λ. ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2012-2013 ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕ.Λ. ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2012-2013 ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕ.Λ. ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2012-2013
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

2 Ομάδα εργασίας οι μαθητές του Β2
ΚΡΙΤΣΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΣΤΑ ΣΟΥΕΛΑ ΜΠΑΡΔΑΝΗ ΕΥΕΡΓΕΤΑ ΜΠΟΥΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΝΟΚΕ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΑΖΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΤΑΖΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΛΕΤΣΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΑΣΛΕΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΧΑΝΟΒΑ ΜΑΚΡΙΝΑ ΣΠΕΝΔΑΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΤΕΓΚΕΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΤΖΙΜΗΤΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΙΜΗΛΙΩΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΕΓΓΟΜΥΤΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΦΕΓΓΟΜΥΤΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΜΟΝΔΟΖΛΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ Η καθηγήτρια Ροΐδου Ευδοκία

3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία αυτή είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των μαθητών της Β2 τάξης του Γενικού Λυκείου Προβατά, στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας (project), με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα». Αντλήσαμε πληροφορίες από το διαδίκτυο , μελετήσαμε βιβλία και εφημερίδες, παρακολουθήσαμε την ταινία «Γκάντι», επισκεφθήκαμε το Ειδικό Σχολείο (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ),προσκαλέσαμε την υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων κα Ζέττα Σύλια, επεξεργαστήκαμε ερωτηματολόγια και η φιλοδοξία μας ήταν να κατανοήσουμε: Την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Την ανάγκη κατοχύρωσης και προάσπισής τους Την σπουδαιότητα της συνέπειας και της υπευθυνότητας

4 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, κα Σίλια Ζέττα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και συνέβαλε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίησή μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης τον διευθυντή του Ειδικού Σχολειού(Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) και το προσωπικό που δέχτηκαν με χαρά την επίσκεψή μας και μας ξενάγησαν στα εργαστήρια και τους άλλους χώρους . Τέλος ευχαριστούμε την καθηγήτριά μας, κα Ροΐδου Ευδοκία που ολόκληρη την χρονιά ήταν δίπλα μας και μας βοήθησε να μάθουμε και να καταλάβουμε τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα!!!

5 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η εργασία μας αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατανόηση του ορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το γεγονός της ύπαρξής τους από την αρχαιότητα, η μελέτη συνθηκών, εθνικών και οικουμενικών διακηρύξεων, οι περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι Οργανισμοί και οι Μ.Κ.Ο. προάσπισής τους, προσωπικότητες – υπερασπιστές είναι τα θέματα που μας απασχόλησαν. Η μέθοδος την οποία ακολουθήσαμε, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα, στα οποία οδηγηθήκαμε, περιλαμβάνονται σ΄ αυτή την εργασία.

6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Ευχαριστίες Περίληψη Εισαγωγή
Ορισμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ιστορικές ημερομηνίες Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α.(1776) Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη στη Γαλλία)1789) Συνθήκη της Γενεύης (1864) Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε (1948) Ελληνικό Σύνταγμα και ανθρώπινα δικαιώματα Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού (1989) Κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών Δικαιώματα των Α.ΜΕ.Α. Συμβάσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων 4. Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 5. Υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οργανισμοί και Μ.Κ.Ο. 7. Ερωτηματολόγιο-επεξεργασία-αποτελέσματα 8. Συμπεράσματα Παράρτημα Ερωτηματολόγιο Τραγούδι Βιβλιογραφία

7 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η συγκεκριμένη εργασία έχει θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα . Αυτό το θέμα επιλέχτηκε μεταξύ άλλων θεμάτων διότι θεωρήσαμε ότι έχουμε να αντλήσουμε πολλά από αυτό και να μάθουμε πράγματα που θα αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα μας . Στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, καθημερινά μαθαίνουμε από τα Μ.Μ.Ε. κάποια παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος. Το γεγονός αυτό ενέτεινε την διάθεσή μας να ασχοληθούμε με τα επιμέρους θέματα και να κατανοήσουμε την ανάγκη διαμόρφωσης υπεύθυνων και ενεργών πολιτών. Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες:« εν δράσει», «Ανώνυμες», «63 Αυγούστου» και « Βατσναδέλια». Κάθε ομάδα ανέλαβε διαφορετικά υποθέματα για να αναζητήσει πληροφορίες, τις οποίες παρουσίαζε στην ολομέλεια. Έτσι η εργασία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας και αντιπροσωπεύει όλα τα μέλη της ομάδας του Β2 . Βασικός σκοπός της εργασίας μας είναι η ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

8 2.ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι "βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι", τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την εργασία και την εκπαίδευση.

9 Δικαίωμα στην τροφή και το νερό Δικαίωμα στην επιλογή της θρησκείας
Δικαίωμα στη ζωή Δικαίωμα στην ελευθερία Δικαίωμα στην πληροφόρηση Δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης Ανθρώπινα Δικαιώματα Δικαίωμα στην υγεία Δικαίωμα στην ισότητα ενώπιον του νόμου Δικαίωμα στην εργασία Δικαίωμα στην εκπαίδευση Δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό

10 3. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η παρουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι ένα πρόσφατο γεγονός. Τα ανθρώπινα δικαιώματα προϋπήρχαν και στον αρχαίο κόσμο , ζωντανά παραδείγματα: « ο κύλινδρος του Κύρου ,539 π.Χ», «ο κώδικας του Χαμουραμπί, 1780 π.Χ», και «ο κώδικας του Ουρ-Ναμμού, 2050 π.Χ». Βέβαια υπάρχουν και μεταγενέστερες διακηρύξεις και συνθήκες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων , όπως: «η Μάγκνα Κάρτα ,1215», «η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α, 1776», «η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, 1789», και «η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1948».

11 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
2050π.Χ. :ο νεοσουμερικός Κώδικας του Ουρ-Ναμμού είναι ο αρχαιότερος νομικός κώδικας 1780πΧ. :ο Κώδικας του Χαμουραμπί, η γνωστότερη σειρά νόμων που ρυθμίζουν μια σειρά από ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των δούλων. 539π.Χ. :ο Κύλινδρος του Κύρου , ο οποίος έχει περιγραφεί ως «η πρώτη διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της ιστορίας. 1215: Η Μάγκνα Κάρτα -η οποία καθιέρωσε νέα δικαιώματα και κατέστησε το βασιλιά υποτελή στο νόμο. 1776: Η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών -η οποία διακήρυξε το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και στην επιδίωξη της ευτυχίας. 1789: Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη -έγγραφο της Γαλλίας που καθιέρωσε την ισότητα όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου 1864: Η Συνθήκη της Γενεύης – για την μεταχείριση των τραυματιών πολέμου. 1948: Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -το πρώτο καταστατικό που δηλώνει επίσημα τα τριάντα δικαιώματα που έχει κάθε ανθρώπινο ον.

12 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ Η.Π.Α
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ Η.Π.Α Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α ήταν η ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτησίας 13 Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών . Εγκρίθηκε γύρω στις 2 Αυγούστου . Η πρώτη αποφασιστική κίνηση έγινε στις 7 Ιουνίου του 1776 στην Φιλαδέλφεια , που διακηρύχτηκε η αποφασιστικότητα των πολιτών να αποφύγουν την υποταγή στην Μ. Βρετάνια . Δημιουργήθηκε μια μορφή τακτικού στρατού και εμφανίστηκαν τα πρώτα ταχυδρομικά γραφεία . Δημιουργείται στις 11 Ιουνίου Επιτροπή για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο διακήρυξης της Ανεξαρτησίας . Στις 4 Ιουλίου βγαίνει το τελικό σχέδιο της Διακήρυξης .Στις 5 Ιουλίου δόθηκε η εντολή να τυπωθεί το κείμενο . Στις 19 Ιουλίου επισημοποιήθηκε και στις 18 Ιανουαρίου 1777 στην Βοστώνη τυπώνεται το έγγραφο και διανέμεται και στις υπόλοιπες Πολιτείες .

13 Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη στη Γαλλία 178)9)
Το 1789, ο λαός της Γαλλίας επέφερε την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας . H Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη υιοθετήθηκε από την Εθνική Συνταγματική Συνέλευση ως το πρώτο βήμα για την σύνταξη του συντάγματος της Γαλλικής Δημοκρατίας. H Διακήρυξη θεωρεί τον νόμο ως " έκφραση της γενικής θέλησης " που σκοπό έχει την προώθηση της ισότητας έναντι των δικαιωμάτων και την απαγόρευση " μόνο των πράξεων εκείνων οι οποίες είναι επιβλαβείς για την κοινωνία ".

14 Συνθήκη της Γενεύης (1864) Το 1864, δεκαέξι Ευρωπαϊκές χώρες παρέστησαν σε μια συνέλευση στη Γενεύη που έγινε με σκοπό την υιοθέτηση συνθήκης για την μεταχείριση των τραυματιών πολέμου. Οι κύριες αρχές που διατυπώθηκαν σε αυτή τη Συνθήκη και διατηρήθηκαν από τις επόμενες Συνθήκες της Γενεύης προβλέπουν την υποχρέωση εκτεταμένης περίθαλψης στο ασθενές και τραυματισμένο στρατιωτικό προσωπικό με σεβασμό και χωρίς διακρίσεις, καθώς και την υιοθέτηση χαρακτηριστικής ένδειξης στις στολές του ιατρικού προσωπικού μεταφοράς και τον εξοπλισμό με το σήμα ενός κόκκινου σταυρού σε λευκό φόντο ( Ερυθρός Σταυρός ).

15 Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε (1948)
Στις 24 Οκτώβριου του 1945 δημιουργήθηκε διακυβερνητικός οργανισμός , με σκοπό τη διάσωση των μελλοντικών γενεών από την ερήμωση των διεθνών συγκρούσεων . Ο ΟΗΕ το εξουσιοδότησε να ιδρύσει επιτροπές για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών , η οποία κάτω από την προεδρία της Ελεανόρ Ρούσβελτ , επέβλεψε την δημιουργία της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εγκρίθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη, στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 και είναι το πιο οικουμενικό έγγραφο που υπάρχει σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα . Όλα τα Κράτη-Μέλη δημοσίευσαν το κείμενο της Διακήρυξης και προκάλεσαν την διάδοσή του , την έκθεση , την αναγνώρισή του . Σήμερα η Διακήρυξη είναι ένα ζωντανό έγγραφο που έχει γίνει αποδεκτό ως μια σύμβαση μεταξύ μιας κυβέρνησης και του λαού της, σε ολόκληρο τον κόσμο .

16 Ελληνικό Σύνταγμα και ανθρώπινα δικαιώματα
Το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και μέλους του κοινωνικού συνόλου. Το Μέρος Δεύτερο του Συντάγματος μας έχει τον τίτλο «Ατομικά και Κοινωνικά δικαιώματα» και περιλαμβάνει τα άρθρα 4 έως 25. Θέτει το νομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται όλα τα όργανα της πολιτείας στις σχέσεις τους με τους πολίτες. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Αλλά και στις μεταξύ των πολιτών σχέσεις πρέπει να γίνονται σεβαστά τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

17 Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού (1989)
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ παρουσιάζει τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τα αναπόσπαστα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των παιδιών. Στην Γενική Συνέλευση της 20ης Νοεμβρίου 1989, έχει επικυρωθεί από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου (εκτός της Σομαλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής). Η σύμβαση δεσμεύει τις κυβερνήσεις να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν σε ασφαλείς συνθήκες με πρόσβαση σε εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη. Αναγνωρίζουν επίσης ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στα εξής: να εκφράζουν απόψεις, ελευθερία σκέψης, ιδιωτική ζωή και δικαίωμα στο παιχνίδι και τέλος, δημιουργία δικών τους συλλόγων και οργανώσεων. Τουλάχιστον 150 χώρες έχουν επικυρώσει επίσης τη Σύμβαση του διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την εξάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας .

18 Νεότερες Συμβάσεις για την κατάργηση των Διακρίσεων σε βάρος των
γυναικών ( 18 Δεκεμβρίου 1979 ) Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων βεβαιώνει την αρχή της μη διακρίσεως και διακηρύσσει ότι όλα τα ανθρώπινα όντα, γεννιούνται ελεύθερα και ίσα σε αξιοπρέπεια και δικαίωμα και ότι το κάθε ένα μπορεί να ωφεληθεί από όλα τα δικαιώματα και από όλες τις ελευθερίες που αναφέρονται σε αυτήν , χωρίς καμία διάκριση, κυρίως ως διάκριση φύλου. Τα Κράτη - Μέλη των διεθνών Συμφώνων περί ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν υποχρέωση να εξασφαλίσουν την ισότητα των δικαιωμάτων του άντρα και της γυναίκας στην άσκηση όλων των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Παρά τα διάφορα αυτά έγγραφα, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο σημαντικών διακρίσεων.

19 Η εγκαθίδρυση της νέας διεθνούς οικονομικής τάξεως που βασίζεται στην αμεροληψία και στην δικαιοσύνη θα συμβάλλει χαρακτηριστικά στην προώθηση της ισότητας άντρα - γυναίκας. Η πλήρης ανάπτυξη μιας χώρας, η ευημερία του κόσμου και το θέμα της ειρήνης απαιτούν την μέγιστη συμμετοχή των γυναικών, υπό ίσους όρους με τους άντρες σε όλους τους τομείς. Έχοντας υπόψη τη σπουδαιότητα της συνεισφοράς των γυναικών στην ευτυχία της οικογένειας και στην πρόοδο της κοινωνίας, συνεισφορά που μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως, τη σπουδαιότητα της κοινωνικής σημασίας της μητρότητας και του ρόλου των γονέων στην οικογένεια και την αγωγή των παιδιών και συνειδητοποιώντας ότι ο ρόλος της γυναίκας στην τεκνοποίηση δεν πρέπει να είναι αιτία διακρίσεων και ότι η ανατροφή των παιδιών απαιτεί τον καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ των ανδρών, των γυναικών και του συνόλου της κοινωνίας. Ο παραδοσιακός ρόλος του άντρα στην οικογένεια και την κοινωνία πρέπει να εξελιχθεί όσο και ο ρόλος της γυναίκας εάν θέλει κανείς να φτάσει σε μια πραγματική ισότητα του άντρα και της γυναίκας. Έτσι, πρέπει να εφαρμόσουν τις αρχές που αναφέρονται στη Διακήρυξη περί Εξαλείψεως της Διακρίσεως κατά των γυναικών και, για τον σκοπό αυτό, να υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα για την κατάργηση των διακρίσεων αυτής σε όλες τις μορφές της και όλες τις εκδηλώσεις της.

20 Δικαιώματα των Α.με.Α. Τα άτομα με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τις δυνατότητες και τις δυσκολίες της κατάστασής τους. Δεν χρειάζονται επιπλέον εμπόδια, περιορισμούς και απαγορεύσεις από το οργανωμένο κράτος. Χρειάζονται πρόσβαση, υποστήριξη, ώθηση. Τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας εξαιτίας της διάκρισης που υφίστανται καθημερινά, πλήττονται περισσότερο όλων από το κύμα των μέτρων λιτότητας που σαρώνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραπάνω διαπίστωση αποτυπώνεται σε εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού EUObserver με τεκμήρια από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Όπως εισαγωγικά επισημαίνεται, ‘’καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι κοινωνικές υπηρεσίες και γενικότερα οι ενισχύσεις που διευκολύνουν έστω στοιχειωδώς την ζωή των Α.με.Α, έχουν μειωθεί δραματικά’’

21 ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ Κάθε πρόσωπο που έχει θεωρηθεί πρόσφυγας κατ’ εφαρμογή των Συμφωνιών της 12ης Μαΐου 1926 και 30ης Ιουνίου 1928 ή των Συμβάσεων της 28ης Οκτώβριου 1933 και 10ης Φεβρουαρίου 1938 , του πρωτοκόλλου της 14ης Σεπτεμβρίου 1939 ή κατ’ εφαρμογή του καταστατικού της Διεθνούς Οργανώσεως Προσφύγων . Αποφάσεις περί μη αναγνωρίσεως της ιδιότητάς του προσφυγής ληφθείσαι υπό της Διεθνούς Οργανώσεως Προσφύγων κατά την διάρκεια της λειτουργίας αυτής , δεν εμποδίζουν την αναγνώριση της ιδιότητας αυτής σε πρόσωπα που πληρούν υπό του 2ου εδάφιου της παρούσης παραγράφου διαλαμβανομένους όρους . Κάθε πρόσωπο που από συνέπειες κάποιων γεγονότων ήλθε προς της 1ης Ιανουαρίου 1951 και δικαιολογούμενου φόβου διώξεως λόγω φυλής , θρησκείας , εθνικότητας ,κοινωνικής τάξης ή πολιτικών πεποιθήσεων βρίσκεται έξω από την χώρα της οποίας έχει την υπηκοότητα και δεν δύναται ή λόγω φόβου , δεν επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτήν . Στην περίπτωση που το πρόσωπο είναι υπήκοος πολλών χωρών, ο όρος έχει την υπηκοότητα» αναφέρεται σε μια από τις χώρες που είναι το πρόσωπο υπήκοος . Δεν θεωρείται στερούμενος της χώρας υπό της οποίας έχει την υπηκοότητα παρεχομένης προστασίας , πρόσωπο χωρίς αιτία βασιζόμενη σε δικαιολογημένο φόβο δεν έκανε χρήση της υφ’ ετέρας των χωρών ων κέκτηται την υπηκοότητα παρεχομένης προστασίας . Συμβάσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων.

22 Κάθε πρόσφυγας έχει, απέναντι στη χώρα που βρίσκεται, υποχρεώσεις σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας αυτής. Αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για να τηρείται η δημόσια τάξη. Οι πρόσφυγες θα προστατεύονται χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, θρησκεύματος και χώρας προέλευσης. Θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση όσον αφορά την ελευθερία και την άσκηση της λατρείας. Η προσωπική κατάσταση των προσφύγων διέπεται από τους νόμους της χώρας διαμονής τους.

23 Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

24 Η Κιμ Φουκ έγινε το παγκόσμιο σύμβολο της φρίκης του πολέμου το 1972, όταν έτρεχε ουρλιάζοντας για να ξεφύγει από τις βόμβες ναπάλμ που κατέστρεφαν το χωριό της στο Βιετνάμ.

25 Για περισσότερα από 40 χρόνια η λευκή μειονότητα των κατοίκων της Ν
Για περισσότερα από 40 χρόνια η λευκή μειονότητα των κατοίκων της Ν. Αφρικής υποχρέωνε την έγχρωμη πλειοψηφία των κατοίκων να ζει και να εργάζεται σε χωριστά μέρη (απαρτχάϊντ).Το καθεστώς αυτό κατέρρευσε το 1990. Η Αμίνα Λουάλ καταδικάστηκε σε λιθοβολισμό μέχρι θανάτου από το δικαστήριο της Νιγηρίας το 2002, επειδή υπήρξε ανύπαντρη μητέρα. Η ποινή δεν εκτελέστηκε μετά από την εξέγερση της παγκόσμιας κοινής γνώμης μέσω της Διεθνούς Επιτροπής κατά του λιθοβολισμού που συγκέντρωσε υπογραφές στο διαδίκτυο. Παιδιά από την Αφρική, την Κίνα και τις Ινδίες, με παγίδα τη μόρφωση έρχονται στη Βρετανία όπου τα χρησιμοποιούν ως δούλους.(Ελευθεροτυπία, 28 Ιουνίου 2003). Η Ρίνα, πέντε ετών, ζει στο Πρακάς Ναγκάρ, μια παραγκούπολη στην Ανατολική Ινδία. Σπάει πέτρες και δηλώνει: «Αν δε δουλέψω, πώς θα ζήσω; Θα ήθελα όμως να πηγαίνω στο σχολείο».(Τα Νέα, 6/9/2004) Στη Δημοκρατία του Κονγκό, η κυβέρνηση επιτέθηκε και απείλησε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους περιόρισε το δικαίωμα έκφρασης και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε διατάξεις του Νόμου περί Τύπου του 2004 για να λογοκρίνει τις εφημερίδες και να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης.

26 Η Ρωσία, καταπιέζει τους αντιφρονούντες, ασκεί πίεση ή κλείνει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και παρενοχλεί μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ειρηνικές διαδηλώσεις διαλύονται βίαια, δικηγόροι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι απειλούνται και δέχονται επιθέσεις. Από το 2000, παραμένουν ανεξιχνίαστες οι δολοφονίες δεκαεπτά δημοσιογράφων, οι οποίοι ασκούσαν κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις. Στο Ιράκ, τουλάχιστον τριάντα-επτά Ιρακινοί εργαζόμενοι σε δίκτυα μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν το 2008 και ένας συνολικός αριθμός 235 ατόμων έχει σκοτωθεί από την εισβολή του Μαρτίου του 2003, κάνοντας έτσι το Ιράκ τον πιο επικίνδυνο τόπο του κόσμου για τους δημοσιογράφους. Η Χατίν Σουρούκ δολοφονήθηκε σε ένα δρόμο του Βερολίνου, από τα αδέλφια της που την πάντρεψαν με το ζόρι, επειδή τόλμησε να χωρίσει από τον άνδρα της.(Π. Βαλασόπουλος, Ελευθεροτυπία, 19/2/2005, «Πλανήτης Γη-Πρόσωπα-Ιδέες-Γεγονότα») 11 Σεπτεμβρίου 2011-Η τραγική επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Ν. Υόρκη, σηματοδοτεί την έναρξη νέων κύκλων διεθνών επεμβάσεων για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και παράλληλα οδηγεί σε νέες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

27 Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η Ελεανόρ Ρούζβελτ ήταν πρόεδρος και μέλος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα .Ήταν ακόμη κινητήρια δύναμη δημιουργίας του χάρτη ελευθεριών που είναι πολύ σημαντικός για την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . Ασχολούνταν με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης ,προήγαγε ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, τους Αφρό-Αμερικανούς και για τους εργαζομένους της εποχής της μεγάλης οικονομικής ύφεσης . Ως επικεφαλής της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνέβαλε στην δημιουργία της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χαρακτηρίστηκε ως <<Πρώτη Κυρία του Κόσμου>> για τα επιτεύγματα της και εργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής της για την αποδοχή και την εφαρμογή των δικαιωμάτων που η ίδια περιέλαβε στη Διακήρυξη. Το έργο της σήμερα χρησιμοποιείται στη διεθνή νομολογία που προστατεύει τα δικαιώματα των ανδρών και των γυναικών.

28 Ο Όσκαρ Άριας Σάντσεζ ήταν αυτός που έφερε την ειρήνη στη Κεντρική
Αμερική. Γεννήθηκε το 1940 και σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε το δίπλωμα Νομικής στη Κόστα Ρίκα. Προσπάθησε να αποκαταστήσει την ειρήνη στη Κεντρική Αμερική, αποσυνδέοντας την περιοχή από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ένωσης συγκαλώντας σε συνάντηση τους προέδρους της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Ονδούρας, και της Νικαράγουα. Το σχέδιο ειρήνης του έγινε δεκτό και έτσι σταμάτησε ο πόλεμος και κάθε χώρα μείωσε το μέγεθος των ένοπλων δυνάμεων της. Επίσης εξασφάλισε την ελευθερία τύπου για να κάνει ελεύθερες και ανοιχτές εκλογές. Το 1987 τιμήθηκε με το Νόμπελ ειρήνης και το χρηματικό ποσό του βραβείου το χρησιμοποίησε για να ιδρύσει το Ίδρυμα Άριας για την Ειρήνη και την Πρόοδο του Ανθρώπου. Συχνά τριγύριζε ανάμεσα στον κόσμο χωρίς ακολουθία για να ακούσει τα προβλήματα του λαού. Μετά το τέλος της πρώτης θητείας του εξακολουθούσε να είναι «ο άνθρωπος του λαού». Το 2006 εκλέχθηκε πάλι πρόεδρος της Κόστα Ρίκα και συνέχισε να μάχεται υπέρ της ειρήνης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

29 Ο Μοχάμαντ Γιούνους ήταν οικονομολόγος ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ.
Έγινε παγκοσμίως γνωστός με το σύστημα της μικρό-πίστωσης με το οποίο βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Γεννήθηκε στο λιμάνι Τσιταγκόνγκστο Μπανγκλαντές και κίνητρο της ζωής του ήταν το όραμα του για ένα κόσμο χωρίς φτώχεια .Ξεκίνησε το έργο του το 1976 βλέποντα τους τεχνίτες μπαμπού οι οποίοι αφού δανείζονταν χρήματα για να αγοράσουν μπαμπού όταν πουλούσαν τα καλάθια δεν τους έμενε κέρδος αφού δίναν όλα τα λεφτά που έβγαζαν για να ξεπληρώσουν το χρέος. Μια φορά δάνεισε 27 δολάρια σε μια ομάδα γυναικών και έτσι συνειδητοποίησε ότι μέσω μικρών δανείων και οικονομικών υπηρεσιών, θα μπορούσε να βοηθήσει τους φτωχούς να ξεφύγουν από την φτώχεια. Το 1983 ίδρυσε την Τράπεζα Γκράμιν η οποία έγινε ναυαρχίδα ενός δικτύου 100 παρόμοιων ιδρυμάτων που βοήθησαν ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια μέσω της οικονομικής δυνατότητας που τους δόθηκε. Ο καθηγητής Γιούνους είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ηνωμένων Εθνών και του έχουν απονεμηθεί πολυάριθμα διεθνή βραβεία για τα ανθρωπιστικά του έργα.

30 λαού του. Γεννήθηκε στο Τρασκέι στη Νότια Αφρική και είναι γιος ενός
O Nέλσον Μαντέλα αφοσίωσε τη ζωή του στους αγώνες για τις ελευθερίες του λαού του. Γεννήθηκε στο Τρασκέι στη Νότια Αφρική και είναι γιος ενός φυλάρχου. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή και το 1944 έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου που πάλεψε για την εξάλειψη των πολιτικών απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος. Στόχος του ήταν το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Ένας στόχος για τον οποίο ήταν πρόθυμος να πεθάνει. Ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990 και συνέχισε τη μάχη του εναντίον της καταπίεσης για να πετύχει το στόχο του. Το 1994 ορκίστηκε ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής μέχρι το Κέρδισε το διεθνή σεβασμό για την της εθνικής και διεθνούς συμφιλίωσης σε μία περίοδο όπου η χώρα πίσω της την διακυβέρνηση από μια μειονότητα και το απαρτχάιντ κερδίζοντας το διεθνή σεβασμό για την της εθνικής και διεθνούς συμφιλίωσης

31 Ο Ζοζέ Ράμος-Όρτα ήταν πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ και βραβεύτηκε με
το Νόμπελ Ειρήνης. Πέρασε την ενήλικη ζωή του αγωνιζόμενος για την ελευθερία της πατρίδας τους. Όταν έγινε 18 ετών εξορίστηκε για την ειλικρινή κριτική του στην αποτυχία της κυβέρνησης να ασχοληθεί με την υπανάπτυξη και την φτώχεια της χώρας του. Επέστρεψε και εξορίστηκε και πάλι από το 1970 μέχρι το 1971 ενάντια στο πορτογαλικό στρατιωτικό καθεστώς. Το 1974 ήταν 25 ετών ,από τότε πέρασε τα 24 επόμενα χρόνια στην εξορία, φέρνοντας τα δεινά του Ανατολικού Τιμόρ στην προσοχή του κόσμου. Έγινε το νεότερο άτομο που μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη και έπεισε τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνουν ένα ψήφισμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ. Το 1996, μαζί με τον συμπατριώτη του, τον Επίσκοπο Κάρλος Φελίπε Χυμένες Μπέλο, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μέσω των προσπαθειών του Ράμος-Όρτα, το 2002 το Ανατολικό Τιμόρ κέρδισε τελικά την ανεξαρτησία του και το 2006 διορίστηκε πρωθυπουργός του Ανατολικού Τιμόρ και το 2007 εκλέχτηκε Πρόεδρος του.

32 Ο Γεώργιος Μπίζος , Έλληνας δικηγόρος, εξέχουσα προσωπικότητα του ελληνισμού της Αφρικής, κατά την διάρκεια του απαρτχάϊντ, με κίνδυνο για τον ίδιο και την οικογένειά του, υπερασπίστηκε ως δικηγόρος τον μετέπειτα Πρόεδρο της Ν. Αφρικής Νέλσονα Μαντέλα και πολλούς άλλους αντιπάλους του καθεστώτος. Έχει πει: «Ή θα ευτυχήσουμε, όλοι, λευκοί και μαύροι, ή θα δυστυχήσουμε όλοι, λευκοί και μαύροι».

33 Οργανισμοί και Μ.Κ.Ο. προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

34 Τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν χώρες που τα σέβονται και τα τηρούν και κάποιες άλλες που λόγω κομουνιστικών καθεστώτων δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα. Ευτυχώς υπάρχουν εθελοντικοί οργανισμοί , είτε Διεθνείς είτε Εθνικοί που τα ακολουθούν , π.χ. η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο δρουν μη κερδοσκοπικά , βοηθούν και προσπαθούν να τα υπηρετούν σωστά . ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε από τον Άγγλο νομομαθή Πήτερ Μπένεσον τον Ιούλιο του 1961 στο Λονδίνο. Η Γενική Γραμματεία της Οργάνωσης εδρεύει στο Λονδίνο ενώ σε κάθε χώρα έχει συσταθεί από μια Επιτροπή που παρακολουθεί, καταγράφει, ενημερώνει και καταγγέλλει σχετικά τα κρούσματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία δεν επιχορηγείται από κανέναν φορέα εκτός από τα μέλη της. Σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης, που υιοθετήθηκε κατά την 25η Διεθνή Γενική Συνέλευσή της που συνήλθε στο Ντακάρ τον Αύγουστο του 2001, όπου και προσδιορίστηκε ως όραμα όλοι οι άνθρωποι στη Γη ν΄ απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τέθηκε ως κυρίαρχη αποστολή η διεξαγωγή έρευνας για την πρόληψη και καταστολή των παραβιάσεων αυτών που πλήττουν ιδιαίτερα τη σωματική και διανοητική ακεραιότητα, την ελευθερία συνείδησης και έκφρασης καθώς και την αποτροπή κάθε διάκρισης.

35 «Συμφωνίες του Ελσίνκι» .
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, συντομογραφικά ΕΠΣΕ, αποτελεί ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ). Πρόκειται για το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία έχει ως σκοπό την υποστήριξη και τη δημοσιοποίηση των αρχών της τελικής πράξης της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που υπογράφτηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Αύγουστο του 1975, γνωστές και ως «Συμφωνίες του Ελσίνκι» . Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1993 και δηλωμένος σκοπός της είναι "να παρακολουθεί, να δημοσιοποιεί, να ασκεί πίεση και να παρεμβαίνει για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και διακρίσεων στην Ελλάδα, και, περιστασιακά, στα Βαλκάνια". Επίσης, παρακολουθεί συντονισμένα τα ελληνικά και βαλκανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όσον αφορά ρατσιστικά, μισαλλόδοξα ή εθνικιστικά στερεότυπα μίσους. Το έργο της περιλαμβάνει, σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ, τη δημοσίευση δελτίων τύπου, αναλυτικών ετήσιων εκθέσεων, εναλλακτικών εκθέσεων προς τις Επιτροπές Εμπειρογνώμων για τις Συμβάσεις του ΟΗΕ, όπως επίσης εξειδικευμένες εκθέσεις αναφορικά με εθνοτικές ή εθνικές, εθνογλωσσικές, θρησκευτικές και μεταναστευτικές κοινότητες που υφίστανται στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

36 ActionAid Η ActionAid είναι ένας διεθνής οργανισμός που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες και συνεργάζεται με τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών του κόσμου για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Το όραμα και η αποστολή της ActionAid είναι ένας κόσμος χωρίς απόλυτη φτώχεια, ανισότητα και αδικία, όπου όλοι οι άνθρωποι ζουν αξιοπρεπώς και απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης από το 1991, η ActionAid, ασκεί πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να αναθεωρηθούν αποφάσεις και πρακτικές που πλήττουν την ανάπτυξη των φτωχών περιοχών του πλανήτη μας.

37 Γιατροί του Κόσμου Οι Γιατροί του Κόσμου (Médecins Du Monde) είναι μια παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση. Δημιουργήθηκε για την παροχή περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, πολέμους κ.λπ. Αποτελείται κυρίως από γιατρούς. Οι Γιατροί Του Κόσμου μέσα από την Ιατρική Ανθρωπιστική δράση τους είναι σταθεροί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιτίθενται αποφασιστικά στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων, στην πολιτική της Εθνικής Κάθαρσης και στην κοινωνική ανισότητα. Υποστηρίζουν τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού, το δικαίωμα στην ιδιαιτερότητα και αντιτίθενται σε κάθε επέμβαση στο γενετικό κώδικα και στο βιασμό των φυσικών νόμων.

38 Γιατροί χωρίς Σύνορα Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση που στόχο έχει την παροχή ιατρικής βοήθειας οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλη διάκριση. Δεσμεύονται να προστατεύουν τους πληθυσμούς που περιθάλπουν ενημερώνοντας την κοινωνία για όσα συμβαίνουν στις περιοχές όπου εργάζονται και καταγγέλλουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

39 Greenpeace Από την αρχή της ιστορίας της, η Greenpeace βρέθηκε αντιμέτωπη με κυβερνήσεις, πολυεθνικές εταιρίες - κολοσσούς, τεράστια οικονομικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να σημειώσει πολλές και σημαντικές νίκες για το Περιβάλλον.

40 Unicef Η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1946 με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, εργάζεται σε 162 σημεία του πλανήτη με σκοπό την υποστήριξη των παιδιών και των γυναικών στους τομείς της υγείας, της διατροφής, της εκπαίδευσης, της ύδρευσης και της υγιεινής καθώς και των παιδιών που χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία.

41 WWF To WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Είναι μια οργάνωση που αντιμετωπίζει εποικοδομητικά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του πλανήτη, με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους: από τη διάσωση σπάνιων ειδών έως την αλλαγή του κλίματος, από τη βιώσιμη ανάπτυξη έως την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Είναι μια οργάνωση η οποία βασίζεται στους υποστηρικτές της, απλούς ανθρώπους όπως όλοι μας. Η κοινή παγκόσμια αποστολή του WWF είναι: Να σταματήσει την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη και να προαγάγει ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με τη φύση.

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51 8. Συμπεράσματα Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν μαθητές Λυκείου. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι γνωρίζουν τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο μόνο το 20% τα γνωρίζει όλα και το 74% μερικά. Το 52% γνωρίζει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,ενώ 48% υπήρξε μάρτυρας παραβίασης. Η πλειοψηφία αγνοεί την ύπαρξη οργανισμών και Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 25% δηλώνει ότι υπήρξε θύμα παραβίασης δικαιώματός του και το 21% ότι υπήρξε παραβάτης. Μόνο το 15% υπέστη τις συνέπειες της παραβίασης.

52 Ερωτηματολόγιο

53 «Από την ομάδα εν δράσει»

54 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Μαστραπά Αντ. Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου ( Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού ), ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», Αθήνα, 2012 Δημητρούκας Ιωάν. – Ιωάννου Θουκ. – Μπαρούτας Κ. , Ιστορία του Μεσαιωνικού και του Νεότερου Κόσμου ( ), ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», Αθήνα, 2012 Σωτηρίου Στέλλα – Κορδονούρη Στυλ. – Ζαφρανίδου Αικ., Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα, 2006 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη – Κατσίρας Λεωνίδας, Πολιτική και Δίκαιο, Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα, 2011 Κασιμάτη Ρεγγίνα – Γεωργούλας Στράτος – Παπαϊωάννου Μαρία – Πράνταλος Ιωάννης, Κοινωνιολογία, ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», Αθήνα,2012 MICHELINE R. ISHAY, Η Ιστορία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, μετ. Σίμογλου Αθηνά, Σαββάλας, Αθήνα, 2008 "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τ.7ος, σ.452

55 Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι μεταξύ τους.
Έχουν αξιοπρέπεια και δικαιώματα κράτος δικαίου αξιοπρέπεια Ανθρώπινα Δικαιώματα Βασικό θεσμικό πλαίσιο δημοκρατία ελευθερία δικαιοσύνη ισότητα αλληλεγγύη


Κατέβασμα ppt "ΓΕ.Λ. ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2012-2013 ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google