Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

S.w.a.n. και γκούνες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "S.w.a.n. και γκούνες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 s.w.a.n. και γκούνες

2 Η Φιλοσοφία προτείνει την πρακρίτι
Πρακρίτι Η μήτρα του σύμπαντος. Σημαίνει φτιάχνω ή παράγω Έχει μέσα της τον συμπαντικό σπόρο όπως το σπερματοζωάριο τον μελλοντικό άνθρωπο.

3 Κύριο συστατικό της πρακρίτι είναι η ενέργεια
Η ενέργεια έχει τρεις ποιότητες την Σάτβα, την Ράτζα και την Τάμας. Η διαφορά τους έγκειται στο βαθμό δόνησης. Η Σάτβα δονείται ταχύτατα, ακολουθεί η Ράτζα και η Τάμας η δόνηση της οποίας είναι πολύ αργή. Πριν την δημιουργία βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία. Όταν αυτή η τέλεια ισορροπία ανατραπεί, τότε το σύμπαν κάνει την εμφάνιση του. ΣΑΤΒΑ ΡΑΤΖΑ ΤΑΜΑΣ Όλες οι εκδηλώσεις της φύσης οφείλονται στους συνδυασμούς της ενέργειας

4 Χαρακτηριστικά της ενέργειας στο σύμπαν
Σάτβα Εκδηλώνεται ως φως υπεύθυνη για την ισορροπία Ράτζα Είναι γνωστή ως η δύναμη των ανέμων. Τάμας Γεννάει τον όγκο, το βάρος την ύλη

5 Χαρακτηριστικά της ενέργειας στον άνθρωπο
Τάμας Συσκότιση του νου, μαλθακότητα, αναβλητικότητα, κόλλημα, κακία, απάτη. Κατάθλιψη Σάτβα Φωτεινότητα, Ισορροπία, Έμπνευση, Ελευθερία. Ράτζα Ενέργεια για τις νοητικές και σωματικές ανάγκες. Φιλοδοξία, τόλμη, πρόοδος, υπερηφάνεια, θυμό

6 Η Πρακρίτι, η μήτρα του σύμπαντος είναι ενέργεια.
Άρα τα πάντα στο σύμπαν και ο άνθρωπος είναι ενέργεια. Ο άνθρωπος έχει και τις τρείς ποιότητες μέσα του μια όμως τον επηρεάζει περισσότερο. Οι ποιότητες της ενέργειας μας επηρεάζουν σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά. Η κάθε ποιότητα επηρεάζει την σκέψη, την δράση, το συναίσθημα, την ποιότητα της ζωής μας, την ευτυχία μας. Οι ποιότητες της ενέργειας δημιουργούν την πραγματικότητά μας. Η κάθε ποιότητα δημιουργεί την δική της πραγματικότητα.

7 Οι τρεις ποιότητες της ενέργειας Τάμας, Ράτζα, Σάτβα
με τον τρόπο και την αναλογία που εκφράζονται δημιουργούν τον χαρακτήρα μας. Ο χαρακτήρας μας έχει τρεις όψεις. 1 την ταμασική ή σκοτεινή πλευρά 2 την ρατζασική ή δραστήρια πλευρά 3 την σατβική ή φωτεινή πλευρά

8 Σύμφωνα με την γιόγκικη φιλοσοφία ο χαρακτήρας μας είναι διαμορφωμένος
από τους προγόνους μας και από το περιβάλλον που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Το μεγάλο μήνυμα της γιόγκα είναι: μπορούμε να αλλάξουμε δραστικά τον χαρακτήρα μας στην περίπτωση που δυσκολεύει την επιτυχία των στόχων μας

9 Βήματα στη γιόγκα Ανακαλύπτω Τις δυνάμεις μου Τις αδυναμίες μου
Τις ανάγκες μου Τις φιλοδοξίες μου

10 Τα θετικά γνωρίσματα του χαρακτήρα μου. Η Φωτεινή και δραστήρια πλευρά
Οι Δυνάμεις μου. Τα θετικά γνωρίσματα του χαρακτήρα μου. Η Φωτεινή και δραστήρια πλευρά του χαρακτήρα μου. Είτε γεννιόμαστε με αυτά είτε τα αποκτούμε. Φωτεινή-Σατβική πλευρά του χαρακτήρα μου Θάρρος, πίστη, αντοχή, πειθαρχία, κατανόηση, έμπνευση, ισορροπία, ευτυχία, ελευθερία Δραστήρια-Ρατζασική πλευρά του χαρακτήρα μου Δραστήριος, τολμηρός, φιλόδοξος, προοδευτικός, αποφασιστικός, υπερήφανος

11 μας κάνουν περισσότερο αγαπητούς, χαρούμενους, να έχουμε εμπιστοσύνη
Οι δυνάμεις μας κάνουν περισσότερο αγαπητούς, χαρούμενους, να έχουμε εμπιστοσύνη και πίστη στον εαυτό μας, με θετική αυτοεκτίμηση, με αυτοπεποίθηση. Να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Ικανούς να επικοινωνούμε με άνεση, ικανούς να αντιληφθούμε τις φυσικές μας ικανότητες, το δυναμικό μέσα μας.

12 Τα αρνητικά γνωρίσματα του χαρακτήρα μου. Η σκοτεινή-ταμασική πλευρά
Οι αδυναμίες μου. Τα αρνητικά γνωρίσματα του χαρακτήρα μου. Η σκοτεινή-ταμασική πλευρά του χαρακτήρα μου Είναι οι ατέλειες του χαρακτήρα μου που εμποδίζουν την επιτυχία μου και την ολοκλήρωσή μου ως άνθρωπο. Οι αδυναμίες μπορούν να μεταμορφωθούν σε δυνάμεις Θυμός, αναβλητικότητα, φόβος, ανασφάλεια, απάθεια, ζήλια, ενοχές, ντροπή, κόλλημα, λάθη, σύγχυση, μαλθακότητα, λήθαργος, τεμπελιά, κακία, αδράνεια, διαμάχη, εριστικότητα, απάτη, κτηνωδία.

13 Ανακαλύπτω… Τις ανάγκες μου.
Έχω επίγνωση των φυσικών, σωματικών, νοητικών, συναισθηματικών και πνευματικών μου αναγκών στη ζωή. Διαχωρίζω τις ανάγκες μου από τις επιθυμίες μου. Επιθυμία είναι το να θέλεις «κάτι» που μπορεί να μην σου είναι απαραίτητο.

14 Ανάγκη να εξερευνάς το νόημα της ζωής.
Ανάγκες… Φυσιολογικές: τροφή, νερό, οξυγόνο, κατοικία, δράση, ανάπαυση, ύπνος. Ασφάλειας: προστασία από επικίνδυνες καταστάσεις. Να ανήκεις κάπου: σε οικογένεια, σε ομάδες, να έχεις φίλους, να δίνεις και να παίρνεις αγάπη. Ανάγκη αισθητικής: να είσαι όμορφος, να είσαι ισορροπημένος. Ανάγκη να γνωρίζεις, να καταλαβαίνεις, να κατανοείς. Ανάγκη να εξερευνάς το νόημα της ζωής.

15 Ανάγκες… Εκτίμησης: να σε εκτιμούν, να σε σέβονται, να σε θεωρούν σημαντικό, έτσι αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και το αίσθημα επάρκειας. Ανάγκη για αυτοπεποίθηση: αποδοχή και αγάπη του εαυτού μου γιαυτό που είμαι, πίστη στις αξίες μου, στα ιδανικά μου, στα όνειρά μου. Ανάγκη για αυτοπραγμάτωση: να βρεις την πληρότητα, να αναπτύξεις ολόκληρο το Δυναμικό του Εαυτού σου.

16 Ανακαλύπτω… Τις φιλοδοξίες μου. Αγάπη για την δόξα
Ζωηρή επιθυμία για μεγάλα έργα. Έχει σχέση με το «κάνω» και όχι με το «έχω». Είναι οι πραγματικές φιλοδοξίες μας και όχι απλά τι θα θέλαμε να έχουμε. Είναι οι πραγματικοί στόχοι που έχουμε βαθιά μέσα μας. Είναι οι δυνατές επιθυμίες για κάτι που θέλουμε να πετύχουμε Είναι η εσωτερική επιθυμία μας να είμαστε ισχυροί, πετυχημένοι, πλούσιοι υλικά και συναισθηματικά.

17 Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι σύμφωνα με την φιλοσοφία της γιόγκα,
ο καθένας μας γεννιέται με ένα ταλέντο, το οποίο πρέπει να ανακαλύψει, να αναπτύξει και να το προσφέρει στην ανθρωπότητα. Για να γίνει αυτό πρέπει να διαχωρίσει τις ανάγκες από τις φιλοδοξίες του. Να μετατρέψει τις αδυναμίες σε δυνάμεις. Αυτό θα γίνει με την μετατροπή της ταμασικής μας φύσης σε ρατζασική και στην συνέχεια σατβική. Να βρει την ισορροπία και την αρμονία μέσα του. Να διαχειρίζεται τις στρεσογόνες καταστάσεις τις ζωής.

18 Από άνθρωπος του: Έχω - Κάνω - Είμαι, να γίνει άνθρωπος του: Είμαι - Κάνω - Έχω.


Κατέβασμα ppt "S.w.a.n. και γκούνες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google