Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Χαλκίδα 27 Φεβρουαρίου 2011.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Χαλκίδα 27 Φεβρουαρίου 2011."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Χαλκίδα 27 Φεβρουαρίου 2011

2 Εκπαιδευτικές Μεταρρυθμίσεις Πάνω από 10 από την μεταπολίτευση και μετά Στόχος – Κεντρικό Μήνυμα: Το νόμιμο οργανωμένο φροντιστήριο

3 Η μεταρρύθμιση Αρσένη και επιμέρους, αποσπασματικές παρεμβάσεις Η Φυσική σήμερα Διδακτέα ύλη διάσπαρτη, χωρίς συνοχή, απουσία βασικών κεφαλαίων-ενοτήτων με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσαναπλήρωτων κενών. Απουσία πειραματικών εργασιών. Τελευταία σχολική χρονιά: «Απλούστευση» της διδακτέας ύλης Τι ισχύει σήμερα

4 Ποια Φυσική θέλουμε – Ποιο Λύκειο Θέλουμε – Ποιο Πανεπιστήμιο θέλουμε Ο δικός μας ρόλος, ο ρόλος των Φροντιστηρίων: Διακριτός και συμπληρωματικός. Ένα ισχυρό Λύκειο αναδεικνύει το διακριτό και συμπληρωματικό μας ρόλο.

5 Νέο Λύκειο: Η λεωφόρος που οδηγεί στο πανεπιστήμιο Το Γενικό Λύκειο προπαρασκευάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες και για το επόμενο βήμα. Τη φοίτηση τους σε πανεπιστημιακή σχολή. Το εθνικό απολυτήριο είναι αξιόπιστο, χορηγείται μετά από αξιοκρατική διαδικασία αξιολόγησης.

6 Το νέο Λύκειο δεν πρέπει να: i. αντιγράφει άκριτα άλλα εκπαιδευτικά συστήματα ii. αγνοεί την Ελληνική πραγματικότητα Πρέπει να είναι λειτουργικό. Είναι λειτουργικό ένα Λύκειο με πολλές δυνατότητες επιλογών;

7 Η φοίτηση στο Λύκειο  Πρέπει να προετοιμάζει για Θεωρητικές και Θετικές – Τεχνολογικές σπουδές  Απαραίτητη για όλους τους μαθητές η γλωσσική και μαθηματική παιδεία Βασική για όλους τους υποψήφιους Θετικών- Τεχνολογικών σπουδών η Φυσική.

8 Το μάθημα της Φυσικής • Έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα • Οργανώνει τη σκέψη • Εκπαιδεύει το μαθητή στην κατανόηση προτάσεων, στη σύνθεση και το συνδυασμό εννοιών για την επίλυση προβλημάτων • Απαιτεί πειθαρχημένη σκέψη • Είναι το μάθημα που συμβάλλει στην εμπέδωση των μαθηματικών εννοιών.

9 Η διδακτέα ύλη της Φυσικής  Η φυσική, μάθημα αυτόνομο και στις τρείς τάξεις του Λυκείου.  Να διδάσκονται περισσότερα κεφάλαια, να υπάρχει συνέχεια και ποιότητα, η ύλη να είναι ορθά κατανεμημένη και στις τρεις τάξεις.

10 Φυσική και Πείραμα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών  Πολυδύναμα κέντρα, εργαστηρίων Φυσικών επιστημών, σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα.  Θα τα επισκέπτονται όλοι οι μαθητές.  Κάθε μαθητής θα πρέπει να ολοκληρώνει ένα ελάχιστο αριθμό πειραμάτων σε μια σχολική χρονιά  Στα κέντρα αυτά θα υλοποιούνται και δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα.  Η σημερινή (εικονική) πραγματικότητα, κάθε σχολείο και εργαστήριο, είναι μη λειτουργική, πολυδάπανη αν υλοποιηθεί, δεν έχει οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

11 Όλοι όσοι αγαπάμε και διδάσκουμε τη φυσική  Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις αδιαφανείς διαδικασίες των ομάδων εργασίας στο υπουργείο παιδείας.  Επιθυμούμε και απαιτούμε συμμετοχή σε μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης με στόχο ένα Λύκειο ισχυρό, λειτουργικό, αποτελεσματικό.

12 Θέλουμε - Απαιτούμε  Το Νέο Λύκειο να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις, με στόχο ο απόφοιτος: Να εκτιμά αυτά που η επιστήμη έχει να μας πει για τους εαυτούς μας, για τη Γη και για το Σύμπαν. Να εκτιμά αυτά που η επιστήμη έχει να μας πει για τους εαυτούς μας, για τη Γη και για το Σύμπαν. Να αναγνωρίζει την επίδραση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Να αναγνωρίζει την επίδραση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Μετά από πληροφόρηση, να παίρνει προσωπικές αποφάσεις για θέματα που έχουν να κάνουν με την επιστήμη, όπως: η υγεία, η ποιότητα του αέρα και η χρήση των ενεργειακών πόρων. Μετά από πληροφόρηση, να παίρνει προσωπικές αποφάσεις για θέματα που έχουν να κάνουν με την επιστήμη, όπως: η υγεία, η ποιότητα του αέρα και η χρήση των ενεργειακών πόρων.

13 Θέλουμε - Απαιτούμε Να κατανοεί τα βασικά σημεία δημοσιεύσεων των Μ.Μ.Ε. για θέματα σχετικά με την επιστήμη και να υποδέχεται κριτικά τις πληροφορίες που περιέχονται σε ή πηγάζουν από αυτές τις δημοσιεύσεις. Να κατανοεί τα βασικά σημεία δημοσιεύσεων των Μ.Μ.Ε. για θέματα σχετικά με την επιστήμη και να υποδέχεται κριτικά τις πληροφορίες που περιέχονται σε ή πηγάζουν από αυτές τις δημοσιεύσεις. Να συμμετέχει με σιγουριά σε συζητήσεις για θέματα σχετικά με την επιστήμη Να συμμετέχει με σιγουριά σε συζητήσεις για θέματα σχετικά με την επιστήμη

14 Θέλουμε - Απαιτούμε  Ένα Λύκειο που οδηγεί σε ένα Πανεπιστήμιο ικανό, ευέλικτο, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.  Την αναβάθμιση της φυσικής και των φυσικών επιστημών στο Νέο Λύκειο ως προαπαιτούμενο για ολοκληρωμένες, σύγχρονες σπουδές στο πανεπιστήμιο.  Την παραγωγή αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού, ικανού να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, στην παραγωγή πλούτου, στην άνοδο του επιπέδου διαβίωσης, στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης.

15 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Χαλκίδα 27 Φεβρουαρίου 2011."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google