Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

… ΚΑΙ… …και εσωτερική στάση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "… ΚΑΙ… …και εσωτερική στάση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 … ΚΑΙ… …και εσωτερική στάση

2 Αυτό είναι το σύμβολο Γιν Γιανγκ.

3 Αυτά είναι μέρη του συμβόλου Γιν και Γιανγκ.
Αυτά είναι μέρη του συμβόλου Γιν και Γιανγκ.

4 Και Ορισμός: συμπλεκτικός σύνδεσμος,
για την κατά παράταξη σύνδεση στοιχείων που βρίσκονται σε συμπληρωματική σχέση. Σύνδεσμος: καθετί που χρησιμοποιείται για να ενωθούν ή δεθούν δύο ή περισσότερα πράγματα μεταξύ τους. Πάνω και κάτω Δεξιά και αριστερά Μέσα και έξω Εσύ και εγώ

5 Η ζωή μας προβάλει μέσα από τις αντιθέσεις.
Η ζωή μας προβάλει μέσα από τις αντιθέσεις. Όλα όσα θεωρούμε σοβαρά και σπουδαία αποτελούν τον έναν πόλο κάποιου ζεύγους αντιθέτων. Ολόκληρος ο κόσμος είναι μία τεράστια συλλογή αντιθέτων. Η λήψη μιας απόφασης σημαίνει τη χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα σε εκείνο που επιλέγεται και σε εκείνο που απορρίπτεται. ελευθερία και δουλεία Καλό και κακό ζωή και θάνατο χαρά και πόνο επιτυχία και αποτυχία έξυπνο και ηλίθιο δυνατό και αδύναμο όμορφο και άσχημο

6 Το να μάθουμε ένα πράγμα σημαίνει να μάθουμε που και πώς
να τραβήξουμε τις διαχωριστικές γραμμές και μετά τι να κάνουμε με εκείνο που μας ενδιαφέρει. Η υποστήριξη ενός δικαστικού συστήματος σημαίνει χάραξη διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα σε εκείνους που ακολουθούν τους νόμους της κοινωνίας και σε εκείνους που τους αψηφούν. Η μελέτη της ηθικής σημαίνει χάραξη διαχωριστικής γραμμής για την οριοθέτηση του καλού και του κακού. Η αποδοχή της δυτικής ιατρικής σημαίνει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ασθένεια και την υγεία. Η συμμετοχή σε έναν πόλεμο σημαίνει χάραξη διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στους δικούς μας και τους άλλους.

7 μέσα Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μιας διαχωριστικής γραμμής, είναι το γεγονός πως οριοθετεί το «μέσα» και το «έξω». έξω

8 της ευχαρίστησης και του πόνου, του καλού και του κακού.
Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος έμαθε ότι οποιαδήποτε διαχωριστική γραμμή, είναι μια διαχωριστική γραμμή που επιφέρει διαμάχη. Έτσι, μόλις την οριοθετήσει είναι σαν να προετοιμάζεται για μάχη, την αγωνιώδη μάχη της ζωής και του θανάτου, της ευχαρίστησης και του πόνου, του καλού και του κακού. Ζούμε σε έναν κόσμο διαμάχης επειδή ζούμε σε έναν κόσμο διαχωριστικών γραμμών.

9 Όσο περισσότερο επιζητάμε την επιτυχία,
Αφού όμως η κάθε διαχωριστική γραμμή είναι ταυτόχρονα και γραμμή πυρός, ανακαλύπτουμε κάτι που ευθύνεται για τις ανθρώπινες διαμάχες. Όσο πιο έντονες, ανεξίτηλες και άκαμπτες οι διαχωριστικές γραμμές του ατόμου σε σχέση με τις ιδέες του, τις πεποιθήσεις του, τα πιστεύω του, τόσο περισσότερες και οι διαμάχες του. Επιπλέον, όσο περισσότερο έλκεται κανείς από την ευχαρίστηση, τόσο περισσότερο φοβάται τον πόνο. Όσο περισσότερο επιζητάμε την επιτυχία, τόσο περισσότερο τρέμουμε την αποτυχία. Όσο περισσότερο κρεμόμαστε από τη ζωή, τόσο τρομακτικότερος παρουσιάζεται ο θάνατος. Όσο δίνουμε αξία σε κάτι, τόσο μας κυριεύει η ανησυχία για την απώλεια του.

10 το ένα μέρος του ζεύγους, και αυτό σημαίνει πόλεμος.
Ο τρόπος με τον οποίο αγωνιζόμαστε για να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα είναι να απαλείψουμε το ένα μέρος του ζεύγους, και αυτό σημαίνει πόλεμος. Πόλεμος εσωτερικός νοητικοσυναισθηματικός και πόλεμος εξωτερικός με τη φύση και τον άνθρωπο.

11 Γιόγκα σημαίνει επιστροφή στο Ένα.
Από το Ένα όλα και όλα στο Ένα. Ηράκλειτος Συνειδητότητα και Πράνα. Γιόγκα Πουρούσα και Πρακρίτι. Σάμκυα Σάχασραρ και Μούλανταρ. Τάντρα Από τα ανωτέρω φαίνεται ότι το Ένα έγινε δύο και στη συνέχεια η πολλαπλότητα του κόσμου. Γιόγκα σημαίνει επιστροφή στο Ένα.

12 του Ηράκλειτου: …και όλα στο Ένα.
Πόνος σημαίνει αδιάκοπες διαμάχες, εσωτερικές και εξωτερικές. Ο σοφός Πατάντζαλι μας συμβουλεύει: 1ον να χαλαρώσουμε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις αρέσκειες και στις απαρέσκειες, 2ον να μετατοπίσουμε τη διαχωριστική γραμμή προς τις απαρέσκειες, 3ον αποστασιοποίηση από τον εξωτερικό κόσμο και στροφή στην ανακάλυψη του εσώτατου Εαυτού. Είναι το δεύτερο μέρος του Ηράκλειτου: …και όλα στο Ένα.

13 Σαν μαθητές της γιόγκα, καθημερινά με αδιάκοπη σάντανα ουσιαστικά τείνουμε να καταργήσουμε το και που αντιπροσωπεύει τις διαχωριστικές γραμμές. Μερικά παραδείγματα: ο άνδρας μου και η γυναίκα μου, αν φύγει το και, έχουμε το ζευγάρι ή σύντροφοι. Γονείς και παιδιά αν φύγει το και έχουμε οικογένεια, πλούσιοι και φτωχοί, ψηλοί και κοντοί, όμορφοι και άσχημοι, άνδρες και γυναίκες, αν φύγει το και έχουμε απλά ανθρώπους. Τμήμα αρχαρίων και προχωρημένων, ενηλίκων και παιδιών, μαθητές της σχολής και ομάδα γυναικών, αν φύγει το και, έχουμε μαθητές της Σατυανάντα γιόγκα. Εσείς και εγώ, αν φύγει το και γίνεται εμείς.

14 Το σύμβολο και Γιν Γιανγκ Αν φύγει το και γίνεται: Γιν Γιανγκ

15 και τα πολλά επιστρέφουν στο Ένα
Το Ένα γίνεται πολλά και τα πολλά επιστρέφουν στο Ένα


Κατέβασμα ppt "… ΚΑΙ… …και εσωτερική στάση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google