Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

2 ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Tα παιδαγωγικά καθήκοντα του καθηγητή φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση. Η συμβολή του καθηγητή φυσικής αγωγής στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών.

3 Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Παρακινεί τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Οδηγεί και συντονίζει τις δραστηριότητες. Εντοπίζει και αναπτύσσει τις ικανότητες. Προσανατολίζει. Δίνει ερεθίσματα. Συμβουλεύει.

4 ΑΛΛΑ Ο καθηγητής δεν επιβάλλει.
Ο καθηγητής φυσικής αγωγής δε διατάζει.

5 ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Δημιουργεί τις ευνοϊκές ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την ανταλλαγή των κινητικών εμπειριών των μαθητών. Αξιολογεί τον κινητικό ενθουσιασμό και εξηγεί στους μαθητές ν’ αντιληφθούν το πρόβλημα της κίνησης σαν δική τους υπόθεση. Βοηθάει τα παιδιά να βρίσκουν αυθόρμητα τις απαντήσεις. Ανησυχεί με το αν θα κάνει τη φυσική άσκηση μια μόνιμη συνήθεια της ζωής των.

6 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ Καθοδηγεί με προσοχή τις δραστηριότητες.
Προσφέρει στο μαθητή τις κατάλληλες γνώσεις για το ανθρώπινο σώμα και τη δική του λειτουργία, για την υγεία του σώματος και του πνεύματος. Προωθεί το κριτικό πνεύμα των μαθητών. Διδάσκει το αληθινό αθλητικό πνεύμα καθώς και τις έννοιες του ολυμπιακού πνεύματος και της ολυμπιακής παιδείας.

7 ΕΤΣΙ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ
Βοηθητικός Συμβουλευτικός Συνεργατικός Καθοδηγητικός Δημιουργικός Αντιαυταρχικός Αντιδιδακτικός Κοινωνικός Πολιτικός

8 ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Ο καθηγητής φ.α. βοηθάει τους μαθητές:
Να κατακτήσουν τη γνώση. Να αποκτήσουν δεξιότητες. Να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν τη φαντασία και τις δημιουργικές τους ικανότητες. Να μάθουν πώς να μαθαίνουν και γενικότερα να γίνουν ελεύθεροι και υπεύθυνοι πολίτες.

9 ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ
Λειτουργεί ανασταλτικά στη συγκλίνουσα σκέψη των μαθητών. Ενισχύει την ενεργητική μάθηση. Οδηγεί τον μαθητή στην έρευνα και στην ανακάλυψη.

10 ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Αντικαθιστά την μετωπική διδασκαλία με την ομαδική εργασία. Οδηγεί σε διαλογοκεντρικές μαθησιακές στρατηγικές.

11 ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Περιλαμβάνει διαδικασίες που οδηγούν το μαθητή να μαθαίνει πώς να μαθαίνει. Αυξάνει την ερευνητική διάθεση των μαθητών.

12 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Παιδαγωγική επικοινωνία με τα παιδιά. Να διαθέτει φαντασία, πρωτοτυπία, συναισθηματικότητα, πηγαιότητα και κριτική σκέψη. Να έχει καλλιτεχνικές δημιουργικές ικανότητες στα μέσα και στην επικοινωνία. Να μελετά την προσωπική του συμπεριφορά και να ασκεί κριτική στις επιπτώσεις της συμπεριφοράς του πάνω στην ομαδική διαδικασία.

13 Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΡΟΛΟ
Απορρίπτει τις λεκτικές και σωματικές ποινές. Κινητοποιεί και ενεργοποιεί την τάξη. Αντικαθιστά την ερώτησή του με την ερώτηση του μαθητή. Γνωρίζει καλά τι είναι χαμένος και τι κερδισμένος χρόνος στην επικοινωνία του με την τάξη.

14 ΑΝΤΙΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Συνίσταται, όχι στο πώς θα διδάξει αλλά στο πώς να μη διδάξει. Στην αυτενεργό συμμετοχή του παιδιού. Στην κινητοποίηση και στη δραστηριοποίηση της τάξης του. Στη διερευνητική, ανακαλυπτική και επανακαλυπτική δραστηριότητα των μαθητών του για την κατάκτηση της γνώσης. Στην ομαδική εργασία, με σεβασμό του ατομικού ρυθμού εργασίας του μαθητή στην ομάδα. Στη συμμετοχική διαδικασία.

15 Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΟΛΟ
Καταβάλλει προσπάθεια μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας να κάνει ένα φιλτράρισμα, μια αναδιαπαιδαγώγηση στην αξιολογική και κοινωνική συμπεριφορά του παιδιού.

16 Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ
Δεν πρέπει να μεταβάλλει το μάθημα σε πολιτική προπαγάνδα. Θα πρέπει να χρησιμοποιεί επιχειρήματα και όχι συνθήματα. Θα πρέπει να είναι αμερόληπτος σε όλες τις πολιτικές θέσεις.

17 Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΟΤΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ
Στην ανάπτυξη της δύναμης, αντοχής, ταχύτητας, ευλυγισίας, ευκαμψίας. Στην πρόληψη από αρρώστιες (όπως, καρδιοπάθειες και διαβήτης). Στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των αθλουμένων (όπως, στη μείωση του άγχους, στην αύξηση της αυτοπεποίθησης).

18 ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
«Νους υγιής εν σώματι υγιή». «Ευ αγωνίζεσθαι». «Γνώθι σ’ αυτόν».

19 Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Βοηθώντας τους άλλους, κατανοούν καλύτερα αυτά που ήδη γνωρίζουν. Συνεργαζόμενοι με τους άλλους αναπτύσσουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τις ικανότητές μας.

20 ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Μαθαίνουμε πώς να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους άλλους. Κάνουμε τη διαδικασία της προπόνησης-άσκησης πολύ πιο ευχάριστη.

21 ΕΠΟΜΕΝΩΣ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ
Στην προσωπική βελτίωση του κάθε μαθητή σε κινητικές δεξιότητες και γνώσεις. Στην ανάπτυξη μιας αυτόνομης προσωπικότητας του μαθητή στο χώρο της άσκησης.

22 ΕΤΣΙ Πρέπει να βελτιώνει τις ικανότητες του κάθε μαθητή μέσα σ’ ένα κλίμα αποδοχής, ενθάρρυνσης και δημιουργίας πολλών ευκαιριών για μάθηση. Η κριτική σκέψη, η δημιουργική ικανότητα, η συμμετοχικότητα, η πρωτοτυπία, η αποκλίνουσα σκέψη και ο προβληματισμός πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον καθηγητή φυσικής αγωγής με δημοκρατικές και δημιουργικές διαδικασίες.

23 Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
Προωθώντας το κριτικό πνεύμα του μαθητή. Βοηθώντας να εκφράσει τη σκέψη του. Συζητώντας τις κινητικές δραστηριότητες μαζί του.

24 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Συνάδελφοι καθηγητές Γονείς και κηδεμόνες Μαθητές

25 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Η επιχειρηματολογική συμπεριφορά και η εποικοδομητική επίπτωση στους μαθητές. Η λεκτικά επιθετική συμπεριφορά και η καταστρεπτική επίπτωση στους μαθητές.

26 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Σακελλαρίου, Κ. & Μπεκιάρη, Α. (2001). Αθλητική παιδαγωγική. Αθήνα, Εκδόσεις Leader Books. Grupe, O. (1984). Grundlagen der Sportpädagogik. Munchen. Grupe, O. & Krüger, M. (1997). Einführung in die Sportpädagogik. Schorndorf.Grupe, O. (1998). Kinder-Hochleistungssport: Eine Analyse unter pädagogischen.


Κατέβασμα ppt "Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google