Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 17 Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι υποχρεώσεις μέσα σε μια επιχείρηση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 17 Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι υποχρεώσεις μέσα σε μια επιχείρηση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 17 Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι υποχρεώσεις μέσα σε μια επιχείρηση

2 Τα δικαιωματα των εργαζομενων
Σαν ηθικα οντα οι εργαζομενοι πρεπει να κανουν οτι ειναι σωστο και να αποφευγουν να κανουν οτι εινια λαθος. Ο εργαζομενος επισης δεσμευεται απο την ηθικη νομοθεσια. Για αυτο, κανενας που συμμετεχει στη διαδικασια της προσληψης εχει το δικαιωμα να θετει ορους με οποιον τροπο θελει. Το συμβολαιο μεταξυ ενος εργαζομενου και ενος εργοδοτη καθοριζεται απο την ηθικη, τη νομοθεσια και τα τοπικα στερεοτυπα, καθως και απο τις ισχυουσες κοινωνικες καταστασεις υπο τις οποιες γραφεται το συμβολαιο.

3 Τα πολιτικα δικαιωματα των εργαζομενων και η ισοτητα
Τα πολιτικα δικαιωματα ειναι νομικα δικαιωματα τα οποια οριζουν οτι καθε ατομο πρεπει να λαμβανει ισοτητα ως προς τον τροπο που του συμπεριφερονται και εγγυονται μη παρεμβολη στον τροπο με τον οποιο αυτοι δρουν Το δικαιωματα στην ιση εργασια ανεξαρτητα απο τη φυλη ή το φυλο οριζει οτι οι εργοδοτες παρανομουν οταν κανουν διακρισεις με βαση αυτα.

4 Πολιτικα δικαιωματα στη δουλεια
Κανενας εργοδοτης δεν εχει το δικαιωμα να στερησεις απο τους υπαλληλους του τα πολιτικα τους δικαιωματα. Το δικαιωμα ενος εργαζομενου στην ελευθερια της εκφρασης στον εργασιακο χωρο δεν ειναι ενα ξεκαθαρο θεμα και εξαρταται εν μερει στο ποιος ειναι ο εργοδοτης. Εαν ο εργοδοτης ειναι η κυβερνηση, δηλαδη η πολιτεια, τοτε η ελευθερια του λογου ειναι πληρως θεσμοθετημενο δικαιωμα. Ωστοσο, ακομα και σε αυτες τις περιπτωσεδις οι εργαζομενοι δεν επιτρεπεται να δωσουν δειγματα μη εργασιας κατα τη διαρκεια της εργασιας τους.

5 Το δικαιωμα της αντιμετωπισης με σεβασμο
Το δικαιωμα ενος εργαζομενου να αντιμετωπιζεται σαν ανθρωπινο ον ειναι ενα ηθικο δικαιμωα. Ειναι πολυ γενικο και σε μερικες περιπτωσεις ασαφες δικαιωμα Ωστοσο ειναι ενα βασικο δικαιωμα. Η θεμελιωση του ειναι αρκετα απλη”καθε ανθρωπος ειναι ανθρωπινο ον και αξιζει σεβασμο.

6 Σεξουαλικη παρενοχληση
Το δικαιωμα της ελευθεριας απο τη σεξουαλικη παρενοχληση εχει ερθει στο προσκηνιο τα τελευταια χρονια. Η σεξουαλικη παρενοχληση ειναι υποτιμητικη και αποτυγχανει να δειξει στα ατομα τον σεβασμο που αξιζουν. Τα δικαστηρια στις ΗΠΑ οριζουν δυο ειδη σεξουαλικης παρενοχλησης: τη σεξουαλικη παρενοχληση για καποιο ανταλλαγμα και την παρενοχληση σε εχθρικο περιβαλλον.

7 Το δικαιωμα στον βασικο μισθο
Το δικαιωμα στον βασικο μισθο ειναι ενα δικαιωμα που πηγαζει απο το δικαιωμα της ζωης, της εργασιας και του σεβασμου.

8 Κρατωντας την απογνωση εξω απο την αγορα εργασιας
Ενα δικαιο νομικο και πολιτικο συστημα πρπεει να παρεχει ενα μινιμουμ εισοδημα και να κρατα την απογνωση εξω απο την αγορα νε το να παρεχει εναλλακτικες λυσεις οταν ενας εργαζομενος αναγκαζεται να αποδεχτει τον μισθο που του προσφερεται ανεξαρτητα απο τις οποιεσδηποτε συνθηκες. Η αγορα μπορει να οριζει διαφορετικα επιπεδα μισθων μονο μεσω ενος θεσμοθετημενου πλαισου. Παρολο που η γενικη προσεγγιση στις ΗΠΑ ειναι ηθικως δικαιολογημενης και αποδεκτη μεταξυ των περισσοτερων αμερικανων , και παρολο που η πληρης εκμεταλευση δεν ειναι ενα φλεγον ζητημα για την αμερικανικη αγορα, αυτο δε σημαινει οτι το θεμα του βασικου μισθου εχει επιλυθει πληρως.

9 Η ισοτητα περα απο τα βασικα
Υπαρχουν πεντε επιπεδα για να ερμηνευσουμε το 'ισος μισθος για ιση δουλεια' 1.σε διεθνες επιπεδο για απασχοληση/ θεση 2.σε εθνικο επιπεδο για απασχοληση/θεση 3.σε επιπεδο τομεας 4.σε εταιρικο επιπεδο και 5.σε ατομικο επιπεδο

10 Ιδιωτικοτητα και φαρμακα
Οι εργαζομενοι εχουν το ηθικο δικαιωμα στην ιδιωτικοτητα. Δουλευουν για εργοδοτες για ενα συγκερκειμνο διαστημα της μερας και το υπολοιπο της μερας τους δεν ανηκει στην εταιρια τους αλλα σε αυτους. Θα πρεπει να τους επιτρεπεται να κανουνβ οτι θελουν κατα τη διαρκεια της υπολοιπης μερας χωρις παρεμβολες απο την εταιρια τους

11 Τεστ με πολυγραφο Η χρηση τεστ με πολυγραφο πριν την απασχοληση ειναι τουλαχιστον ανιθηκη. Η χρηση του πολυγραφου μπορει να παραβιασεις τα δικαιωματα των εργαζομενων με τους ακολουθους τροπους: 1.Μπορει να ερωτηθουν ερωτησεις τις οποιες η εταιρια δεν ειχε δικαιωμα να τις κανει 2.Η εταιρια μπορει να ρωτησεις ερωτησεις σχετικα με εναν τομεα που δεν εχει δικαιωμα να ρωτησεις οπως σεξουαλικες προτιμησεις, θρησκευτικα πιστευω, πολιτικες πεποιθησεις, προσωπικη ζωη και για το ποσο πινει ο εργαζομενος

12 Τεστ φαρμακων Εαν η εξεταση για φαρμακευτικη αγωγη ειναι ηθικα δικαιολογημενη, οι λογοι πρεπει να ειναι αρκετα σημαντικοι ετσι ωστε να ξεπερασουν τον δικαιωμα του εργαζομενου στην ιδιωτικοτητα. Τα τυχαια τεστ φαρμακων προκαλουν αβεβαιοτητα μεταξυ των εργαζομενων γιατι δεν ξερουν ποτε θα ανακοινωθουν. Οι υπερασπιστες αυτης της τακτικης ισχυριζονται οτι επειδη οι εργαζομενοι δεν ξερουν ποτε θα εξεταστουν εχουν κινητρο να μην παιρνουν ναρκωτικα. Τα θετικα αποτελεσματα της εξετασης φαρμακων δεν εχουν αποδειχτει εμπειρικα.

13 Τεστ για ΗΙV H ανοδος του AIDS εχει εγγυρει θεματα για τα δικαιωματα των εργαζομενων. Ενα θεμα αφορα το δικαιμα του ατομου στην ιδιωτικοτητα, Το δευτερο ειναι το δικαιωμα του ατομου με AIDS στην αδιακριτη αντιμετωπιση. Το τριτο ειναι το αναυθεραιτο δικαιωμα των αλλων εργαζομενων να μην εκτιθενται σε μια θανατηφορα και μεταδιδομενη ασθενεια.

14 Οι υποχρεωσεις των εργαζομενων
Παρολο που οι εργαζομενοι ερχουν δικαιωματα στην εργασια, προσλαμβανονται για να επιτελους συγκεκριμενα καθηκοντα και η δικαιοσυνη απαιτει να φερουν εις περα αυτα τα καθηκοντα για τα οποια προσληφθηκαν. Οι εργαζομενοι δεσμευονται ηθικα να υπακουουν το ηθικο και πολιτικο νομο καθολη τη διαρκεια της εργασιας τους. Οι εργαζομενοι υποχρεουνται να μην ψευδονται , να μην προωθουν εσφαλμενες πληφοριες και να μην παρενοχλουν σεξουαλικα τους αλλους Οι εργαζομενοι δεσμευονται ηθικα να αντιμετωπιζουν τους ανωτερους και τους κατωτερους τους με σεβασμο. ΟΙ εργαζομενοι υποχρεουνται να τηρους τους ορους των συμβολαιων τους. Οι εργαζομενοι υποχρεουνται να λαμβανουν υποψιν τους τα ενδιαφερονται της εταιριας για την οποια δουλευουν.

15 Εργασιακη πιστη και υπακοη
Παρολο που η υπακοη μπορει να δικαιοληθει ηθικα, υπαρχουν σαφη ορια στην υπακοη Κανεις δε μπορει να αναγκαστει να κανει κατι το οποιο ειναι ανηθικο Η πιστη ειναι μια αξια η οποια απαιτειται απο πολλες εταιριες. Η πιστη ειναι ηθικα επιτρεψιμη αλλα οχι ηθικα υποχρεωτικη. Κανεις δεν εχει ηθικη υποχρεωση για απολυτη πιστη στον εργοδοτη του, παρολο που οι εργοδοτες θα ηθελαν να εχουν πιστους εργαζομενους.

16 Το δικαιωμα της οργανωσης: Ενωσεις
Σε μια δικαιη κοινωνια, οι ενωσεις εχουν παιξει σημαντικο ρολο στην καθιερωση του βασικου μισθου μεταξυ των εταιριων. . Η δικαιολογηση των ενωσεων σε ενα ελευθερο συστημα προερχεται απο το πρωταρχικο δικαιωμα των ατομων στην ελευθερια εφοσον αυτη δεν παραβιαζει την ελευθερια των αλλων. Αυτο περιλαμβανει το δικαιωμα των ατομων να οριζουν το δικο τους σκοπο και το δικαιωμα να σχετιζονται με αλλους προκειμενου να εξασφαλισουν τους κοινους τους σκοπους. Το δικαιωμα για σχηματισμο ενωσεων αναγνωριζεται απο την εθνικη διακυρηξη των ανθρωπινων δικαιωματων καθως και διεθνεις συμβασεις. Παρολο που οι εργαζομενοι εχουν το δικαιωμα να σχηματιζουν ενωσεις δεν υποχρεουνται να το κανουν.

17 Το δικαιωμα στην απεργια
Τεσσερα ειδη περιλαμβανονται μεταξυ των σχεσεων διοικησης και εργατικου προσωπικου: εργατικο προσωπικο διοικηση κυβερνηση γενικο συνολο Συχνα το το δικαιωμα του συνολου πρεπει να αντισταθμιστει απεναντι στο δικαιωμα των εργαζομενων στην απεργια. Ενα συχνο παραδειγμα ειναι οι απεργιες του δημοσιου τομεα.


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 17 Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι υποχρεώσεις μέσα σε μια επιχείρηση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google