Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΈΚΘΕΣΗΣ-ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΧΙΖΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

2 Αγαπητοί και αγαπητές μαθητές και μαθήτριες, αυτό το power point απευθύνεται σε σας. Στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε, να δημιουργήσετε την έκθεση-φάκελο της Ερευνητικής Εργασίας που αναλάβατε. Θα θέλαμε, όλα όσα περιλαμβάνονται στις διαφάνειες που ακολουθούν, να τα θεωρήσετε ως μια πρόταση, την οποία θα προσαρμόσετε, αυτενεργώντας με τη δυναμική σας και με το δικό σας ιδιαίτερο τρόπο. Σκεφτείτε, ότι την Ερευνητική Εργασία με το συγκεκριμένο θέμα, την αναλάβατε ως Τμήμα Ενδιαφέροντος. Έτσι, έχουμε τη γνώμη, ότι θα χρειαστεί να ξεκινήσετε με τη διαφάνεια (4), η οποία αποτελεί το εξώφυλλο της Ερευνητικής Εργασίας του τμήματός σας, να συνεχίσετε με τις διαφάνειες (5) και (6), στις οποίες θα καταγράψετε τους συντελεστές και τα περιεχόμενα και να ολοκληρώσετε αυτό το γενικό μέρος της Έκθεσης-Φακέλου με τη διαφάνεια (7), όπου θα περιγράψετε το οργανωτικό σχήμα με βάση το οποίο συνεργαστήκατε. Γι’ αυτήν, την τελευταία διαφάνεια θα συζητήσετε με τους εκπαιδευτικούς σας και θα συμβουλευτείτε τα σχήματα που σας δίνουμε στη διαφάνεια (3), προκειμένου να εντοπίσετε με «ποιο» απ’ όλα μοιάζει ο τρόπος προσέγγισης του θέματός σας, από τις ομάδες σας. Μετά από το γενικό μέρος της Έκθεσης-Φακέλου (διαφάνειες 4, 5, 6, 7), θα ακολουθήσουν οι επιμέρους Εκθέσεις-Φάκελοι, ένας για κάθε ομάδα εργασίας. Διατρέχοντας τις διαφάνειές μας, θα βρείτε προτάσεις για κάθε ένα από τα περιεχόμενα του Φακέλου, τις οποίες θα εμπλουτίσετε με τις δικές σας ιδέες, με τη ζωντάνια σας και με το δικό σας ανεπιτήδευτο λόγο .

3 Το πιο συνηθισμένο οργανωτικό σχήμα ΣΧΗΜΑ 3Ο
ΣΧΗΜΑ 1Ο ΟΜΑΔΑ Α ΥΠΟ-ΟΜΑΔΑ ΟΜΑΔΑ Β ΟΜΑΔΑ Δ ΟΜΑΔΑ Γ ΣΧΗΜΑ 2Ο ΟΜΑΔΑ Α ΥΠΟΘΕΜΑ 1ο ΟΜΑΔΑ Β ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο ΟΜΑΔΑ Δ ΥΠΟΘΕΜΑ 3ο ΟΜΑΔΑ Γ ΥΠΟΘΕΜΑ 4ο Το πιο συνηθισμένο οργανωτικό σχήμα ΣΧΗΜΑ 3Ο ΟΜΑΔΑ Α ΥΠΟΘΕΜΑ 1ο ΟΜΑΔΑ Β ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο ΟΜΑΔΑ Δ ΟΜΑΔΑ Γ ΣΧΗΜΑ 1ο Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, Κάθε ομάδα προσεγγίζει το θέμα, διακρίνοντάς το σε υποθέματα, τα οποία αναλαμβάνουν να πραγματευτούν με εσωτερική διαφοροποίηση σε υπο-ομάδες. ΣΧΗΜΑ 2ο Το θέμα χωρίζεται σε υποθέματα, τα οποία αναλαμβάνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος με εσωτερική διαφοροποίηση σε τέσσερις ομάδες. ΣΧΗΜΑ 3ο Το θέμα χωρίζεται σε δυο μεγάλα υποθέματα (1ο, 2ο ). Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες και αναλαμβάνουν ανά δύο να τα πραγματευτούν.

4 ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
……… ΛΥΚΕΙΟ ……. ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑ: ……………. Το εξώφυλλο της Ερευνητικής σας Εργασίας, όπως και κάθε εργασίας, είναι η πρώτη εικόνα που θα έχουν οι αναγνώστες της. Σκεφτείτε, λοιπόν, πώς θα τους κερδίσετε από την πρώτη ματιά, με ποια μορφή, ποια αρχιτεκτονική, ποια σχέδια και ποιες πληροφορίες. Θα μπορούσατε να αναθέσετε αυτό το έργο σε συμμαθητές και συμμαθήτριες που τα καταφέρνουν καλύτερα στα «καλλιτεχνικά» και στον Η/Υ. Μην ξεχνάτε, ότι κάθε τι καλό που κάνει καθένας και καθεμιά από εσάς, ευνοεί το συλλογικό σας έργο.

5 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ……………………
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ……………………………… …………………………….. …………………………… ………………………………… …………………………

6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος…………………………………………….. Εισαγωγή ………………………………………… Οργανωτικό Σχήμα …………………. Φάκελος Πρώτου Υποθέματος 1. Πρόλογος ……………………………………………. 2. Εισαγωγή …………………………………….. 3. Μεθοδολογία …………………………………. 4. Συμπεράσματα ………………………………………. 5. Κριτική Αποτίμηση ………………………. 6. Θέματα προς Συζήτηση …….. 7. Βιβλιογραφία ……………………………………… 8. Παράρτημα ………………………………………….. Φάκελος Δεύτερου Υποθέματος Φάκελος Τρίτου Υποθέματος Φάκελος Τέταρτου Υποθέματος 8. Παράρτημα …………………………………………. Όπως, βλέπετε, τα περιεχόμενα παραπέμπουν στο δεύτερο σχήμα οργάνωσης της Ερευνητικής Εργασίας. Αν εσείς εργαστήκατε σύμφωνα με το πρώτο ή το τρίτο σχήμα, δεν έχετε να κάνετε παρά ελάχιστες αλλαγές. Αν εργαστήκατε σύμφωνα με το τέταρτο σχήμα, θα χρειαστεί να ανατρέξετε στο αντίστοιχο power point που έχουμε ετοιμάσει, αφού σ’ αυτό υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη συνολική δομή της Έκθεσης-Φακέλου της Ερευνητικής σας Εργασίας.

7 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο πρόλογος μιας εργασίας είναι η πρώτη επικοινωνία των συντελεστών της με τον αναγνώστη της. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι ο λόγος σας σ’ αυτό το κομμάτι χρειάζεται να είναι πιο προσωπικός, πιο απλός και πιο αυθόρμητος. Μιλήστε στον πρόλογό σας για αυτήν την πρώτη εμπειρία σας,, εκφράζοντας τα συναισθήματά σας. Αναφερθείτε στις προσδοκίες σας από αυτό το νέο σχολικό εγχείρημα. Περιγράψτε τα πρώτα σας βήματα, τους πρώτους σας προβληματισμούς, τις πρώτες σας εντυπώσεις. Επιχειρήστε, λοιπόν, μια ειλικρινή αναδρομή στις εμπειρίες σας, λέγοντας στον αναγνώστη «ποιοι» και «ποιες» είσαστε, «τι» κάνατε και «πώς» νιώσατε. Μέσα από τον πρόλογό σας, κάθε αναγνώστης θα αισθανθεί πιο κοντά σας και θα σκύψει πάνω στα κείμενα που θα ακολουθήσουν όχι μόνο με το μυαλό αλλά και με την καρδιά του. Έτσι, τα όποια νοήματα θα του μεταφέρετε, θα τον αγγίξουν πιο βαθιά . ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………..

8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εισαγωγή της Ερευνητικής σας Εργασίας χρειάζεται μια πιο επιμελημένη δομή, αφού στην ουσία εκεί, ο αναγνώστης θα αποκτήσει τη συνολική εικόνα του εγχειρήματος που αναλάβατε και φέρατε σε πέρας. Τα στοιχεία που θα παραθέσετε, χρειάζεται να αφορούν: (α) στο θέμα και στους στόχους της έρευνάς σας, (β) στον τρόπο με τον οποίο με τον οποίο το προσεγγίσατε (ομάδες, υποθέματα), (γ) στις μεθόδους, τις πηγές και τα εργαλεία που αξιοποιήσατε για να αναζητήσετε, να συγκεντρώσετε και να πραγματευτείτε τα δεδομένα σας, (δ) στις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και στους τρόπους με τους οποίους τις ξεπεράσατε και (ε) στις όποιες αλλαγές αποφάσεων και επιλογών προέκυψαν, καθώς και στους λόγους, οι οποίοι σας οδήγησαν σ’ αυτές. ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………..

9 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ …………………………..
Καλό θα ήταν, να αφιερώσετε και μια ή δυο σελίδες για το οργανωτικό σχήμα με βάση το οποίο δουλέψατε. Στο κείμενο αυτό, χρειάζεται να γίνεται σαφές το «πώς» αναλύσατε το θέμα σε υποθέματα, «πώς» έγινε η κατανομή των υποθεμάτων στις ομάδες, αν και «πώς» συνεργάστηκαν οι ομάδες σας μεταξύ τους , με ποια αφορμή ή αφετηρία. Όλα τα παραπάνω, έχουν ιδιαίτερη σημασία για το εγχείρημα στο οποίο συμμετέχετε. Σκεφτείτε, ότι η ενασχόληση με μια διερευνητική διαδικασία δεν είναι ούτε συνηθισμένο, ούτε απλό εγχείρημα για μαθητές. Αντίθετα, είναι ένα εγχείρημα σύνθετο και πρωτοποριακό, κυρίως διότι πραγματοποιείται συνεργατικά. Θα λέγαμε, ότι οι συνεργατικές διερευνητικές διαδικασίες αποτελούν μια σημαντική καινοτομία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και για το λόγο αυτό, οι δικές σας απόψεις, η στάση σας και οι σκέψεις σας, εκφρασμένες με ειλικρίνεια, αυθεντικότητα, αμεσότητα και γνησιότητα, θα μας είναι πολύτιμες. Μην ξεχνάτε, ότι εσείς κάνετε την αρχή που θα σηματοδοτήσει την πορεία των Ερευνητικών Εργασιών στη σχολική αγωγή. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ………………………………………………………………….. …………………………………………………………………… …………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………….. …………………………………………………………………….

10 ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ……… ΥΠΟΘΕΜΑ : …………..
Να που φτάσαμε και σε άλλο ένα εξώφυλλο, στο εξώφυλλο του Φακέλου της δικής ομάδας. Άλλη μια ευκαιρία σας προσφέρεται, για να ξεδιπλώσετε τα ταλέντα σας και να «αιχμαλωτίσετε» τη ματιά του αναγνώστη. Τώρα, είστε λιγότερα παιδιά που θα αναλάβετε αυτό το έργο. Σκεφτείτε και αξιοποιείστε κάθε ιδέα και πρόταση που αναδύεται στον ομάδα. Το σχέδιο ή η εικόνα που θα κοσμήσει το εξώφυλλο του Φακέλου σας, είναι προφανές, ότι χρειάζεται να παραπέμπει στον πυρήνα του υποθέματος που πραγματεύεστε. ΟΜΑΔΑ: ………… ……………………………. ……………………………… …………………………… ……………………………….

11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος …………………………………………….
1. Πρόλογος ……………………………………………. 2. Εισαγωγή …………………………………….. 3. Μεθοδολογία …………………………………. 4. Συμπεράσματα ………………………………………. 5. Κριτική Αποτίμηση ………………………. 6. Θέματα προς Συζήτηση …….. 7. Βιβλιογραφία ……………………………………… 8. Παράρτημα …………………………………………..

12 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο πρόλογος του φακέλου της ομάδας σας, χρειάζεται να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του απλού, αυθόρμητου και πιο προσωπικού λόγου. Μιλήστε στον πρόλογό σας για τη μικρή σας ομάδα. Αναφερθείτε στις μεταξύ σας σχέσεις, στη συμβολή καθενός και καθεμιάς στο βηματισμό της διερευνητικής διαδικασίας. Πείτε μας «πώς» ανακαλύψετε τρόπους αλληλοκατανόησης και αλληλοϋποστήριξης με τους συμμαθητές και της συμμαθήτριές σας και «πώς» νιώσατε για τη νέα σχέση που αποκτήσατε με τους εκπαιδευτικούς σας. Προσπαθήστε, μέσα από τον πρόλογό σας, να κάνετε κάθε αναγνώστη να νιώσει συμμέτοχος σε ένα εγχείρημα με εφηβική ζωντάνια, πνοή και έμπνευση. Εκφράστε με τόλμη τα συναισθήματα και τις προσδοκίες σας και ταξιδέψτε τον, στα δικά σας μονοπάτια της σκέψης και του λόγου. ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………..

13 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εισαγωγή σας θα χρειαστεί μια πιο επιμελημένη δομή, αφού στην ουσία εκεί, ο αναγνώστης θα αποκτήσει τη συνολική εικόνα του εγχειρήματος που αναλάβατε και φέρατε σε πέρας. Τα στοιχεία που θα παραθέσετε, χρειάζεται να αφορούν: (α) στο υποθέμα και στους στόχους σας, (β) στα ερευνητικά ερωτήματα που σας απασχόλησαν, (γ) στις μεθόδους, τις πηγές και τα εργαλεία που αξιοποιήσατε για να αναζητήσετε, να συγκεντρώσετε και να πραγματευτείτε τα δεδομένα σας, (δ) στις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και στους τρόπους με τους οποίους τις ξεπεράσατε και (ε) στις όποιες αλλαγές αποφάσεων και επιλογών προέκυψαν, καθώς και στους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκατε σ’ αυτές. ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………..

14 3. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Η ενότητα που θα αφορά στη μεθοδολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για να γράψετε το κείμενο, θα χρειαστεί να ανατρέξετε το εγχείρημα, ξεκινώντας από τη χρονική στιγμή, κατά την οποία η ομάδα σας ανέλαβε το συγκεκριμένο υποθέμα. Θυμηθείτε και καταγράψτε: (α) τις πηγές σας (βιβλία, περιοδικά, άνθρωποι, χώροι, αντικείμενα, ειδικοί, διαδίκτυο κ.α.) και τις τεχνικές ή τα εργαλεία που αξιοποιήσατε (ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, εργασίες στο πεδίο, κ.α.), (β) «πώς» δημιουργήσατε τα εργαλεία που θα σας έδιναν μαρτυρίες και δεδομένα για το υποθέμα σας και «πώς» προσεγγίσατε τις πηγές σας (γ) «πώς» επεξεργαστήκατε τα δεδομένα σας (τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων, τα κείμενα των συνεντεύξεων, τα αποσπάσματα των βιβλίων και των άρθρων, τα στοιχεία των χώρων και των αντικειμένων, τα κείμενα και το οπτικοακουστικό υλικό του διαδικτύου) αλλά και «πώς» τα ερμηνεύσατε, για να αντλήσετε τα επιχειρήματα, με βάση τα οποία προχωρήσατε σε συμπεράσματα (δ) «πώς» αξιοποιήσατε τις σελίδες των ημερολογίων σας (των προσωπικών σας και της ομάδας σας) σ’ αυτήν την αναδρομή στα γεγονότα και τις καταστάσεις της διερευνητικής διαδικασίας ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………..

15 Στα συμπεράσματα θα χρειαστεί, να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και σκέψη. Το κείμενό σας δεν θα περιγράφει γεγονότα ή καταστάσεις, ούτε θα παραθέτει απόψεις άλλων. Θα είναι ένα κείμενο αποκλειστικά δικό σας, όπου θα αποτυπώνεται ο δικός σας λόγος, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την ομάδα σας. Σκεφτείτε, ότι τα ερευνητικά σας ερωτήματα αφορούσαν σε διλήμματα ή σε καταστάσεις αμφιλεγόμενες. Και, ότι εσείς, με την έρευνά σας, αναλάβατε να απαντήστε σ’ αυτά, με επιχειρήματα, στα οποία θα καταλήγατε μετά τη συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων σας. Στα συμπεράσματα, ο αναγνώστης περιμένει να ανακαλύψει τα μονοπάτια της σκέψης σας και να «ακούσει» τη γνώμη σας, τις θέσεις σας και τις προτάσεις σας. Για να δημιουργήσετε το κείμενο των συμπερασμάτων, θα χρειαστεί να ανατρέξετε στα ερευνητικά σας ερωτήματα και το σύνολο των δεδομένων που επεξεργαστήκατε. Από αυτήν την αναδρομή, (α) θα φωτίσετε τις διαφορετικές απόψεις, και στάσεις που αναδύθηκαν από τις πηγές σας, (β) θα τοποθετηθείτε κριτικά απέναντι σ’ αυτές και (γ) θα εκφράσετε τις δικές επιλογές, υποστηρίζοντάς τες με έναν λόγο απλό, συνεκτικό, αυθεντικό και ανεπιτήδευτο, ταιριαστό με την ηλικία, τη ζωντάνια και τις πραγματικές σας δυνατότητες. 4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………..

16 5. ΚΡΙΤΙΚΗ, ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
5. ΚΡΙΤΙΚΗ, ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η ενότητα αυτή θα περιλάβει τις σκέψεις και τις απόψεις σας γύρω από δυο πεδία. Στο πεδίο της Κριτικής Προσέγγισης, θα μπορούσατε να αναφερθείτε: (α) στους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη σας, έχουν διαμορφωθεί οι διαφορετικές απόψεις και στάσεις απέναντι στο υποθέμα που ερευνάτε, (β) στο «από ποιους» και «γιατί» υποστηρίζονται οι απόψεις αυτές, (γ) στο «αν υπάρχουν θιγόμενοι» από αυτές τις απόψεις, (δ) στο «τι» θα μπορούσατε να κάνετε, εσείς, γι’ αυτούς. Στο πεδίο της Αυτοκριτικής Προσέγγισης, θα μπορούσατε να αναφερθείτε στο «τι» θα κάνατε καλύτερα ή διαφορετικά σε μια επόμενη Ερευνητική Εργασία που θα αναλαμβάνατε, σχετικά με (α) την επιλογή του θέματος, (β) την επιλογή των πηγών και τη δημιουργία των εργαλείων, (γ) την επεξεργασία των δεδομένων, (δ) τη δημιουργία των ημερολογίων (της ομάδας και των προσωπικών ), (ε) τη συνεργασία στις ομάδες, (στ) την επίλυση ζητημάτων κατά τη μεταξύ σας επικοινωνία-συνεργασία . ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………..

17 6. ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Στην ενότητα αυτή θα καταγράψετε όλα όσα σας απασχόλησαν σχετικά με το υποθέμα σας και δεν μπορέσατε να ερευνήσετε σε βάθος. Έτσι, θα δώσετε τη δυνατότητα σε άλλες ομάδες μαθητών να ασχοληθούν με αυτά. Θα μπορούσατε, όμως, να καταγράψετε (αν θέλετε) και κάθε άλλο ζήτημα που σας απασχόλησε και ήταν σχετικό με ζητήματα (α) θεσμικά (αριθμός εκπαιδευτικών ανά Τμήμα, Ερευνητικών Εργασιών ανά σχολικό έτος κ.α.), (β) πρακτικά (υλικά και μέσα που σας έλειψαν, έξοδοι που δεν πραγματοποιήσετε κ.α.), (γ) διαδικαστικά (παρουσίαση, συγγραφή Έκθεσης κ.α.). Για όλα τα παραπάνω, μας ενδιαφέρει η δική σας προσωπική γνώμη και όχι κάτι που ακούσατε ή διαβάσατε. Μας ενδιαφέρει, όμως, να μάθουμε και «πώς» ξεπεράσατε κάποιες δυσκολίες με φαντασία, με επινοητικές και ευφάνταστες λύσεις. ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………..

18 7. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………….. Στη βιβλιογραφία θα καταγράψετε τις γραπτές σας πηγές, έντυπες ή ηλεκτρονικές, δίνοντας πληροφορίες για τους συγγραφείς, τον τίτλο, τις εκδόσεις, τη χρονολογία.

19 8. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Στο Παράρτημα θα μπορούσατε να ενσωματώσετε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Για να γίνει σαφής η πορεία της διερευνητικής διαδικασίας, θα μπορούσατε να ενσωματώσετε συνοπτικά τις ερευνητικές δραστηριότητες στην τάξη και στο πεδίο, με τα ερευνητικά εργαλεία (όπου χρειάζεται), σε αντιστοίχιση με τις πηγές στις οποίες ανατρέξατε. Θα μπορούσατε να ενσωματώσετε φωτογραφικό υλικό, τεχνήματα, χάρτες, σχέδια και ό,τι άλλο δημιουργήθηκε από την ομάδα σας. Αν η ηλεκτρονική μορφή του Φακέλου σας το επιτρέπει, θα μπορούσατε να ενσωματώσετε δρώμενα που συνδέονται με το υποθέμα σας, σε βίντεο ή όποια άλλη μορφή θέλετε. Τέλος, μην ξεχάσετε να ενσωματώσετε τις σελίδες των Ημερολογίων σας. Αυτά τα μικρά κείμενα, όπου θα έχετε καταγράψει τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, θα έχουν για τον αναγνώστη της Ερευνητικής Εργασίας, αξία ανεκτίμητη. Αρκεί, κάθε λέξη να πηγάζει από το μυαλό και την καρδιά. Αρκεί να είναι αληθινή και αυθόρμητη, να έχει ουσία και νόημα. ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………..

20 Καλή Επιτυχία


Κατέβασμα ppt "ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google