Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

J. BRUNER Η ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Γνωστικές θεωρίες μάθησης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "J. BRUNER Η ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Γνωστικές θεωρίες μάθησης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 J. BRUNER Η ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Γνωστικές θεωρίες μάθησης

2 Τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ανθρώπου που μαθαίνει; Η μάθηση δεν είναι μια απλή διαδικασία μετάδοσης ή απόκτησης γνώσεων αλλά αποτελεί μια «προσωπική κατασκευή της γνώσης». Η διαδικασία της μάθησης στηρίζεται:  στις εσωτερικές νοητικές διεργασίες του ατόμου  στην γνώση που έχει ήδη προσκτηθεί

3 Η «ανακαλυπτική» μάθηση του J. Bruner Οι μαθητές ανακαλύπτουν τη γνώση μέσα από διερευνητικές διαδικασίες (discovery learning):  Το πείραμα  Τη δοκιμή  Την επαλήθευση ή τη διάψευση

4 Ο ρόλος του δασκάλου  Ο δάσκαλος αναλαμβάνει το ρόλο του εμψυχωτή – καθοδηγητή στη διαδικασία της ανακάλυψης της γνώσης από το μαθητή.  Ο Bruner συνιστά στους εκπαιδευτικούς να αποφεύγουν τη χρήση της διάλεξης και άλλων παραδοσιακών διδακτικών μεθόδων γιατί οδηγούν στην απομνημόνευση, σε μια στατική και στείρα μάθηση.

5 Μάθηση και κίνητρα  Η μάθηση μέσω της ανακάλυψης οδηγεί στην αυτοεκπλήρωση και αυτοϊκανοποίηση του μαθητή.  Ο μαθητής ικανοποιείται με το να βρίσκει μόνος του λύσεις σε προβλήματα και εξαρτάται λιγότερο από εξωτερικές αμοιβές (βαθμοί, κ.λ.π.)

6 Το σπειροειδές πρόγραμμα διδασκαλίας (Spiral curriculum)  Ανάπτυξη και επανάπτυξη θεμάτων ή εννοιών σε διαφορετικές τάξεις.  Ο μαθητής μαθαίνει κάτι σε μια απλή μορφή και επανέρχεται στο ίδιο θέμα σε ένα πιο προχωρημένο επίπεδο αργότερα.

7 Τα εκπαιδευτικά λογισμικά που στηρίζονται στις γνωστικές θεωρίες της μάθησης  Τα εκπαιδευτικά λογισμικά και περιβάλλοντα πρέπει να υποστηρίζουν την ιδέα της οικοδόμησης της γνώσης από το μαθητή.  Ο μαθητής προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα, διερευνά, ανακαλύπτει, κάνει υποθέσεις τις οποίες επαληθεύει ή διαψεύδει.  Το εκπαιδευτικό λογισμικό πρέπει να στηρίζει αυτήν την πορεία του μαθητή.


Κατέβασμα ppt "J. BRUNER Η ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Γνωστικές θεωρίες μάθησης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google