Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γνωστικές θεωρίες μάθησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γνωστικές θεωρίες μάθησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γνωστικές θεωρίες μάθησης
J. Bruner Η ανακαλυπτικη μαθηση

2 Τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ανθρώπου που μαθαίνει;
Η μάθηση δεν είναι μια απλή διαδικασία μετάδοσης ή απόκτησης γνώσεων αλλά αποτελεί μια «προσωπική κατασκευή της γνώσης». Η διαδικασία της μάθησης στηρίζεται: στις εσωτερικές νοητικές διεργασίες του ατόμου στην γνώση που έχει ήδη προσκτηθεί

3 Η «ανακαλυπτική» μάθηση του J. Bruner
Οι μαθητές ανακαλύπτουν τη γνώση μέσα από διερευνητικές διαδικασίες (discovery learning): Το πείραμα Τη δοκιμή Την επαλήθευση ή τη διάψευση

4 Ο ρόλος του δασκάλου Ο δάσκαλος αναλαμβάνει το ρόλο του εμψυχωτή – καθοδηγητή στη διαδικασία της ανακάλυψης της γνώσης από το μαθητή. Ο Bruner συνιστά στους εκπαιδευτικούς να αποφεύγουν τη χρήση της διάλεξης και άλλων παραδοσιακών διδακτικών μεθόδων γιατί οδηγούν στην απομνημόνευση, σε μια στατική και στείρα μάθηση.

5 Μάθηση και κίνητρα Η μάθηση μέσω της ανακάλυψης οδηγεί στην αυτοεκπλήρωση και αυτοϊκανοποίηση του μαθητή. Ο μαθητής ικανοποιείται με το να βρίσκει μόνος του λύσεις σε προβλήματα και εξαρτάται λιγότερο από εξωτερικές αμοιβές (βαθμοί, κ.λ.π.)

6 Το σπειροειδές πρόγραμμα διδασκαλίας (Spiral curriculum)
Ανάπτυξη και επανάπτυξη θεμάτων ή εννοιών σε διαφορετικές τάξεις. Ο μαθητής μαθαίνει κάτι σε μια απλή μορφή και επανέρχεται στο ίδιο θέμα σε ένα πιο προχωρημένο επίπεδο αργότερα.

7 Τα εκπαιδευτικά λογισμικά που στηρίζονται στις γνωστικές θεωρίες της μάθησης
Τα εκπαιδευτικά λογισμικά και περιβάλλοντα πρέπει να υποστηρίζουν την ιδέα της οικοδόμησης της γνώσης από το μαθητή. Ο μαθητής προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα, διερευνά, ανακαλύπτει, κάνει υποθέσεις τις οποίες επαληθεύει ή διαψεύδει. Το εκπαιδευτικό λογισμικό πρέπει να στηρίζει αυτήν την πορεία του μαθητή.


Κατέβασμα ppt "Γνωστικές θεωρίες μάθησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google