Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ : ΔΕΚΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ : ΔΕΚΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ : ΔΕΚΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

2 Ποια είναι η λειτουργία του δέκτη?
Σκοπός του δέκτη είναι να επιλέξει μέσα από τα διάφορα ΗΜΚ που διαδίδονται στο χώρο, το κατάλληλο σήμα, να το επεξεργαστεί και να αποδώσει στην έξοδό του την πληροφορία που μεταφέρει το κύμα αυτό. Παραδείγματα τέτοιων δεκτών είναι: . Οι υψηλές συχνότητες χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση των πληροφοριών, γιατί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που δημιουργούνται από αυτές, διαδίδονται σε μεγάλες αποστάσεις. Ποια είναι η λειτουργία του δέκτη? Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :02 (00)

3 Κύρια χαρακτηριστικά ενός δέκτη από τα οποία κρίνεται η ποιότητά του.
Ευαισθησία (sensitivity) Ικανότητα του δέκτη να εξασφαλίζει κανονική λήψη, όταν στην κεραία λαμβάνεται αδύνατο σήμα. Αδύνατο σήμα Σήμα χαμηλής τάσης ή ισχύος Η ευαισθησία μετρείται σε μV ή mW Κυμαίνεται από 1μV μέχρι 300μV Ποιος δέκτης είναι ο καλύτερος, αυτός που έχει ευαισθησία 10μV ή 200μV? Επιλεκτικότητα (selectivity) Ικανότητα του δέκτη να απορρίπτει τα ανεπιθύμητα γειτονικά σήματα που διεγείρουν την κεραία Επιλογή του σήματος του επιθυμητού σταθμού. Πιστότητα (fidelity, reliability) Είναι η ικανότητα του δέκτη να επεξεργάζεται ( να λαμβάνει) τα μικρότερα ηλεκτρικά σήματα Ικανότητα του δέκτη να αποδίδει στην έξοδό του σήματος που περιέχει την πληροφορία χωρίς παραμορφώσεις. Κύρια χαρακτηριστικά ενός δέκτη από τα οποία κρίνεται η ποιότητά του. Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :02 (00)

4 Ενισχυτής υψηλών συχνοτήτων (φέροντος σήματος) Επιλογέας συχνότητας
a b c d e f g h Κεραία λήψης Ενισχυτής υψηλών συχνοτήτων (φέροντος σήματος) Επιλογέας συχνότητας Μίκτης (Ετεροδύνωση) Ενισχυτής ενδιάμεσης συχνότητας Αποδιαμορφωτής Ενισχυτής χαμηλών συχνοτήτων (σήμα πληροφορίας) Μετατροπέας σήματος (π.χ. μεγάφωνο). Κύρια μέρη ενός Δέκτη Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :02 (00)

5 Αδύνατο σήμα που φθάνει στην κεραία (της τάξεως του μV), ενισχύεται και απαλλάσσεται του «θορύβου».
Ενισχυτής Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :01 (00)

6 Τι κάνει το κύκλωμα αυτό?
Το κύκλωμα συντονισμού L-R-C, με τον μεταβλητό πυκνωτή αέρα C συντονίζεται στη συχνότητα του σταθμού που θέλουμε να επιλέξουμε. Τι κάνει το κύκλωμα αυτό? Το κύκλωμα αυτό αναλαμβάνει η φέρουσα συχνότητα του σταθμού εκπομπής να συμπέσει με την ιδιοσυχνότητα του κυκλώματος συντονισμού του δέκτη. Στην πράξη για να επιλέξουμε ένα σταθμό, μεταβάλλουμε τη χωρητικότητα του πυκνωτή, περιστρέφοντας το κουμπί συντονισμού (tune), μέχρι αυτή να συμπέσει με την συχνότητα του σταθμού που ψάχνουμε. Επιλογέας συχνότητας Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :01 (00)

7 να απαλλαχτεί από τις συχνότητες των γειτονικών σταθμών
Μετά την επιλογή του σταθμού ή καναλιού το σήμα πρέπει: να ενισχυθεί ακόμη, να απαλλαχτεί από τις συχνότητες των γειτονικών σταθμών να διαχωριστεί η πληροφορία από το φέρον Τα κυκλώματα του δέκτη πρέπει να εκτελούν τις παραπάνω εργασίες εξίσου καλά για όλες τις συχνότητες της περιοχής λειτουργίας. Πρακτικά είναι αδύνατο τα ηλεκτρικά κυκλώματα να έχουν την ίδια ενίσχυση και επιλεκτικότητα για τόσο μεγάλο εύρος συχνοτήτων. Έτσι επινοήθηκε η αλλαγή συχνότητας ή ετεροδύνωση η οποία δίνει την ίδια συχνότητα, ανεξάρτητα από τη φέρουσα συχνότητα του λαμβανομένου καναλιού. Η συχνότητα αυτή ονομάζεται ενδιάμεση συχνότητα ( IF ). Intermediate Frequency **ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ** **Με την ελάττωση της φέρουσας συχνότητας fc, τα συντονισμένα κυκλώματα μπορούν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη πιστότητα, ευαισθησία και επιλεκτικότητα. Ετεροδύνωση Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :02 (00)

8 Η παραγωγή της ενδιάμεσης συχνότητας γίνεται με ειδικό κύκλωμα
fIF = fTT - fC Στα AM fIF = 455KHz Στα FM fIF = 10.7ΜΗz Στην τηλεόραση για τον ήχο είναι fIF = 33.4MHz και για την εικόνα fIF = 38.9MHz Ετεροδύνωση Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 29/3/ :59

9 Αποδιαμορφωτής (Demodulation)
Ο μετασχηματισμός διαμορφωμένων σημάτων σε φάσμα ακουστικών συχνοτήτων Λειτουργία: Αποδιαμορφωση Αποδιαμόρφωση ΑΜ Αποδιαμόρφωση FM Ειδικό κύκλωμα του φωρατή Φωρατής συχνότητας Διευκρινιστής Αποδιαμορφωτής (Demodulation) Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 29/3/ :59

10 Αποδιαμορφωτης AM - Κύκλωμα φώρασης
Η δίοδος αποκόπτει τις αρνητικές ημιπεριόδους του διαμορφωμένου σήματος IF Το κύκλωμα (R, C1 & C2) που ακολουθεί είναι ένα φίλτρο χαμηλών συχνοτήτων που αποκόπτει την ενδιάμεση συχνότητα IF. Τελικά παίρνουμε το αρχικό σήμα εκπομπής που περιέχει την πληροφορία Αποδιαμορφωτης AM - Κύκλωμα φώρασης Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :02 (00)

11 Αποδιαμορφωτής FM - διευκρινιστής
Λειτουργία Ο φωρατής FM μετατρέπει τις μεταβολές συχνότητας σε μεταβολές πλάτους Το σήμα απαλλάσσεται από τη φέρουσα συχνότητα, όπως γίνεται και κατά την αποδιαμόρφωση ΑΜ. Αποδιαμορφωτής FM - διευκρινιστής Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 29/3/ :59


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ : ΔΕΚΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google