Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

(ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "(ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 (ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ)
ΘΕΜΑ : ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ) ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

2 Εισαγωγή Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας
27/9/ :02 (00)

3 Τι είναι πνευματική / Τι είναι πνευματικά συστήματα
Η πνευματική είναι η χρήση πιεσμένου αέρα για την παραγωγή ωφέλιμου έργου. Πνευματικά συστήματα ονομάζονται τα συστήματα που χρησιμοποιούν την ενέργεια, η οποία είναι αποθηκευμένη στον πιεσμένο αέρα, για την παραγωγή ωφέλιμου έργου. Τι είναι πνευματική / Τι είναι πνευματικά συστήματα Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :02 (00)

4 Εφαρμογές Πνευματικής στην καθυμερινότητα
Η Πνευματική στην καθημερινή ζωή 1. Ελαστικά οχημάτων 2. Γεωτρύπανα 3. Αυτόματες Πόρτες 4. Φρένα Φορτηγών 5. Τρυπανάκια οδοντογιατρών Η πνευματική στη βιομηχανία 1. Βαφή με ψεκασμό 2. Μετακίνηση εξαρτημάτων 3. Διάτρηση και συμπίεση 4. Επικίνδυνο περιβάλλον Εφαρμογές Πνευματικής στην καθυμερινότητα Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :01 (00)

5 Παραγωγή και φύλαξη του συμπιεσμένου αέρα
Η συμπίεση του αέρα γίνεται με τη βοήθεια ενός αεροσυμπιεστή, ο οποίος περιστρέφεται από ένα κινητήρα (ηλεκτρικό ή εσωτερικής καύσης). Τεχνικά χαρακτηριστικά: Παροχή: 220lt/min Μέγιστη πίεση : 8bar Ισχύς μοτέρ : 1.5ΚW Αεροφυλάκιο : 24lt (1bar = 0,1 N / mm2) Η ενέργεια του κινητήρα φυλάγεται στο αεροφυλάκιο με τη μορφή του πιεσμένου αέρα, έτοιμη να δώσει ωφέλιμο έργο. Παραγωγή και φύλαξη του συμπιεσμένου αέρα Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :02 (00)

6 Μέρη ενός πνευματικού συστήματος
Παραγωγή πεπιεσμένου αέρα Στόμιο αποστράγγισης? Ο συμπιεστής εργάζεται συνεχώς μέχρι η πίεση μέσα στο αεροφυλάκιο φτάσει στην προκαθορισμένη τιμή (διακόπτης πίεσης) που έχει επιλεγεί στην βαλβίδα ασφαλείας. Σε περίπτωση βλάβης υπάρχει και η βαλβίδα ασφαλείας η οποία ανοίγει όταν η πίεση μέσα στο αεροφυλάκιο υπερβεί κάποιο συγκεκριμένο όριο (π.χ. 8 bar) Μέρη ενός πνευματικού συστήματος Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :01 (00)

7 Μέσω δικτύου σωληνώσεων και διακλαδώσεων σε σχήματα
“T” , “X” , “ Y” , μεταφέρεται ο συμπιεσμένος αέρας στα διάφορα εργαλεία για την μετατροπή της πίεσης σε ωφέλιμο έργο Πριν όμως εισέλθει μέσα στα εργαλεία θα πρέπει να περάσει μέσα από κάποια επιπλέον εξαρτήματα. Δεν είναι όλα τα κυκλώματα που εργάζονται με την πίεση που δίνει ο συμπιεστή. Κάποια θέλουν μικρότερη πίεση λειτουργίας. Αυτή είναι η λειτουργία του : Τροφοδοσίας ενός κυκλώματος σε Μία σταθερή πίεση. Ρυθμιστής πίεσης Στο εργαστήριο εργαζόμαστε με πίεση 2 έως 3 Bar Μετά το αεροφυλάκιο ? Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :02 (00)

8 Μετά από τον ρυθμιστή μπαίνουν
Φίλτρο αέρα με αφυγραντήρα Λιπαντήρα Αφαιρεί τυχόν ξένα σωματίδια (σκόνη) Λίπανση κινούμενων μερών βαλβίδων και κυλίνδρων Αφαιρεί τυχόν υγρασία που υπάρχει στο δίκτυο και μπορεί να διαβρώσει τυχόν εξαρτήματα αν έρθει σε επαφή. Στο σχολείο δεν γίνεται χρήση του για να λερώνονται οι μαθητές. Μετά από τον ρυθμιστή? Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 29/3/ :59

9 Enter Title Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας
27/9/ :02 (00)

10 Θετικά / Αρνητικά Πνευματικών συστημάτων
Εύκολη μεταφορά του πιεσμένου αέρα με σωληνώσεις εκεί όπου χρειάζεται. 2. Κατασκευή με χαμηλό κόστος διαφόρων συστημάτων αυτοματισμού, χρησιμοποιώντας κατάλληλες βαλβίδες και κυλίνδρους απλής ή διπλής διαδρομής. 3. Ρυθμιζόμενη ταχύτητα κίνησης των εμβόλων. 4. Δεν απαιτείται αγωγός επιστροφής του πιεσμένου αέρα. 5. Ο πιεσμένος αέρας έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης. 6. Μπορούν να επιτύχουν μεγάλου μήκους γραμμικές κινήσεις. 7. Παρέχουν σχετικά ψηλές δυνάμεις. 8. Παράγουν μεγάλες περιστροφικές ταχύτητες, διότι οι πνευματικοί κινητήρες μπορούν να κατασκευαστούν σε μικρά μεγέθη. 9. Τα εργαλεία και τα εξαρτήματα του πιεσμένου αέρα μπορούν να υπερφορτωθούν χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε ζημιά, διότι το μέγιστο φορτίο τους μπορεί να ρυθμιστεί. Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας Θετικά / Αρνητικά Πνευματικών συστημάτων 29/3/ :59

11 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ
Μη φυσάτε πιεσμένο αέρα σε κανένα, ακόμη και στον εαυτό σας. Συνδέστε όλα τα εξαρτήματα στο κύκλωμα, προτού ανοίξετε την τροφοδοσία του αέρα. Αν χρειαστεί να μετατρέψετε ένα κύκλωμα, αποσυνδέστε την παροχή αέρα, προτού κάμετε οποιεσδήποτε αλλαγές. Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα κινούμενα μέρη, για να αποφύγετε τον τραυματισμό των δακτύλων. Αποφεύγετε να τοποθετείτε γραμμές αέρα στο πάτωμα ή μεταξύ των τραπεζιών, διότι μπορεί να σκοντάψει κάποιος πάνω τους. ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 29/3/ :59


Κατέβασμα ppt "(ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google