Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Άντρια Πεύκου Γ’6. ΤΡΙΒΗ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Η τριβή είναι η δύναμη, η αντίσταση η οποία παρουσιάζεται κατά τη σχετική κίνηση δύο σωμάτων που βρίσκονται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Άντρια Πεύκου Γ’6. ΤΡΙΒΗ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Η τριβή είναι η δύναμη, η αντίσταση η οποία παρουσιάζεται κατά τη σχετική κίνηση δύο σωμάτων που βρίσκονται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Άντρια Πεύκου Γ’6

2 ΤΡΙΒΗ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Η τριβή είναι η δύναμη, η αντίσταση η οποία παρουσιάζεται κατά τη σχετική κίνηση δύο σωμάτων που βρίσκονται σε επαφή ή όταν η μία επιφάνεια τείνει να κινηθεί ως προς την άλλη. Επομένως, η τριβή μπορεί να εμφανιστεί σε σώματα που κινούνται και σε σώματα που είναι ακίνητα μεταξύ τους.

3 ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΤΡΙΒΗ  Η τριβή είναι αποτέλεσμα των ανωμαλιών που παρουσιάζονται στις δύο επιφάνειες των σωμάτων που βρίσκονται σε επαφή. Αυτές οι ανωμαλίες εμπλέκονται μεταξύ τους. Επιπρόσθετα, μοριακές ή ηλεκτροστατικές δυνάμεις ασκούνται στις δύο επιφάνειες των σωμάτων έχοντας το αποτέλεσμα της τριβής. Η τριβή εξαρτάται από το είδος των επιφανειών. Τι μπορεί να προκαλέσει η τριβή

4 ΤΡΙΒΗ ΜΙΑ ΕΠΙΖΗΜΙΑ Ή ΧΡΗΣΙΜΗ ΔΥΝΑΜΗ Η τριβή είναι μια δύναμη η οποία ανάλογα με τη φορά της, επιθυμούμε να την περιορίσουμε ή να την αυξήσουμε.  Χρήσιμη τριβή (θετικές επιπτώσεις):  Περπατάμε  Τρέχουμε  Σκαρφαλώνουμε  Τα αυτοκίνητα μπορούν να κινούνται στο δρόμο, να σταματούν, να στρίβουν στις στροφές, να τρέχουν.  Παίρνουμε το φαγητό μας και διάφορα αντικείμενα χωρίς να μας γλιστράνε.  Παίζουμε τα έγχορδα όργανα.  Μπορούμε να γράφουμε καθώς και να σβήνουμε με τη γόμα μας.

5 ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

6 Επιζήμια τριβή (αρνητικές επιπτώσεις):  Προκαλεί φθορές στα ελαστικά και τα φρένα των αυτοκινήτων.  Προκαλεί φθορές στις σόλες των παπουτσιών μας.  Είναι υπεύθυνη για το τρίξιμο στις μηχανές, στις πόρτες κ.ά. Παράδειγμα: Κατά τη λειτουργία ενός κινητήρα η τριβή που παρουσιάζεται κατά την ολίσθηση των διάφορων του επιφανειών προκαλεί τη φθορά τους καθώς και απώλεια ενέργειας.

7 ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΒΗ  Η τριβή μπορεί να περιοριστεί με την παρουσία, παρεμβολή διαφόρων λιπαντικών ουσιών π.χ. λάδι.  Πολλές φορές χρησιμοποιούμε λιπαντικές ουσίες για να περιορίσουμε το «τρίξιμο» στις πόρτες, την τριβή στις μηχανές των αυτοκινήτων κ.ά.

8 ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΤΡΙΒΗ Πολλές φορές, για διάφορους σκοπούς και λόγους η τριβή περιορίζεται. Με τον περιορισμό της τριβής μπορούμε να επιτελέσουμε διάφορες δραστηριότητες.  Κ Κάνουμε σκι. ΚΚάνουμε πατινάζ. ΟΟ κολυμβητής μπορεί να κολυμπήσει ελεύθερα. ΚΚίνηση αλεξιπτωτιστή σε ελεύθερη πτώση. ΠΠτήση αεροπλάνου.

9 ΣΚΙΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΒΗ ΠΑΤΙΝΑΖ ΠΤΗΣΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

10 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΤΡΙΒΗΣ Στατική τριβή: Η στατική τριβή είναι η δύναμη που εμφανίζεται όταν επιχειρούμε να προκαλέσουμε την ολίσθηση ενός σώματος πάνω σε μία επιφάνεια. Εμφανίζεται όταν η μία επιφάνεια τείνει να κινηθεί ως προς την άλλη και οι δύο επιφάνειες βρίσκονται σε σχετική ισορροπία ενώ συνάμα συμπιέζονται. Κατά τη στατική τριβή οι επιφάνειες των δύο σωμάτων γαντζώνονται η μία προς τη άλλη και έτσι ακινητοποιούν η μία την άλλη.

11 ΤΡΙΒΗ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ Τριβή ολίσθησης ή κινητική τριβή είναι η δύναμη που εμφανίζεται όταν ένα σώμα κινείται, ολισθαίνει στην επιφάνεια του άλλου σώματος, ενώ συνάμα το πιέζει. Κατ’ αυτήν την τριβή υπάρχει η ΚΑΘΕΤΗ ΔΥΝΑΜΗ η οποία ασκείται στο σώμα που κινείται από την επιφάνεια του άλλου σώματος. ΗΗ τριβή έχει διεύθυνση πάντοτε αντίθετη από συτή της ταχύτητας.

12 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B9%C E%B2%CE%AE http://users.sch.gr/kassetas/zzzzzzTPIBH2.htm http://egpaid.blogspot.com/2009/05/blog-post_17.html http://api.ning.com/files/Dn- nICFJwxfYFkEDqQXpEsigimzGc7E929g0hGP7Gwv9acxq LSGwZ*HJAJJz41E6ELDkzqiJyYNg7l8uHbMyrpC9Hk5o wUP6/file.png http://www.google.com.cy/imgres?imgurl=http://1.bp.blogsp ot.com/-x3Jd9- rl8Oc/Ts4IHfaxX3I/AAAAAAAAANE/7SIM3AVjkQ8/s1600/ %2525CE%252595%2525CE%2525A0%2525CE%252599%2 525CE%252598%2525CE%2525A5%2525CE%25259C%252 5CE%252597%2525CE%2525A4%2525CE%252597%2B%2 525CE%252589%2B%2525CE%252591%2525CE%25259D Από το σχολικό τετράδιο Φυσικής.


Κατέβασμα ppt "Άντρια Πεύκου Γ’6. ΤΡΙΒΗ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Η τριβή είναι η δύναμη, η αντίσταση η οποία παρουσιάζεται κατά τη σχετική κίνηση δύο σωμάτων που βρίσκονται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google