Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΡΟΥΣΗΣ Όταν δύο σώματα πλησιάζουν το ένα στο άλλο και αλληλεπιδρούν, τότε αλλάζει η κίνηση του καθενός,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΡΟΥΣΗΣ Όταν δύο σώματα πλησιάζουν το ένα στο άλλο και αλληλεπιδρούν, τότε αλλάζει η κίνηση του καθενός,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

3 ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΡΟΥΣΗΣ Όταν δύο σώματα πλησιάζουν το ένα στο άλλο και αλληλεπιδρούν, τότε αλλάζει η κίνηση του καθενός, με αποτέλεσμα να έχουμε ανταλλαγή ορμής και ενέργειας.Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι έχουμε κρούση.

4 ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΚΕΔΑΣΗΣ Η έννοια της κρούσης έχει επεκταθεί και στο μικρόκοσμο όπου συμπεριλαμβάνει και φαινόμενα όπου τα συγκρουόμενα σωματίδια δεν έρχονται σε επαφή.

5 Η διατήρηση της ορμής στις κρούσεις Η ορμή ενός συστήματος σωμάτων, κατά τη διάρκεια της κρούσης διατηρείται. p πριν =p μετά

6 Η ενέργεια στις κρούσεις Ελαστική είναι η κρούση στην οποία διατηρείται η κινητική ενέργεια του συστήματος των συγκρουόμενων σωμάτων.

7 Ανελαστική,ονομάζεται η κρούση στην οποία ένα μέρος της αρχικής κινητικής ενέργειας των σωμάτων μετατρέπεται σε θερμότητα. Πλαστική είναι η κρούση όπου τα σώματα μετά την κρούση κινούνται ενωμένα (συσσωμάτωμα)

8 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΣΗ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΜΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ελαστική κρούση p πριν =p μετά Κ ολ(πριν) =Κ ολ(μετά) Ανελαστική κρούση p πριν =p μετά Κ ολ(πριν) >Κ ολ(μετά)

9 Κατηγορίες κρούσεων ανάλογα με την διεύθυνση κινήσεως

10 Κεντρική ελαστική κρούση δύο σφαιρών στην περίπτωση που η Σ 2 είναι ακίνητη πριν την κρούση (u 2 =0) u1u1 u 2 =0 Πριν την κρούση u2'u2' u1'u1' Μετά την κρούση

11 Στην περίπτωση όπου m 1 =m 2 Τότε οι σφαίρες κατά την κρούση ανταλλάσσουν ταχύτητες.

12 Στην περίπτωση που η Σ 2 ήταν ακίνητη πριν την κρούση (u 2 =0)

13 Ελαστική κρούση σώματος με άλλο ακίνητο πολύ μεγάλης μάζας. Η σφαίρα μικρής μάζας ανακλάται με ταχύτητα ίδιου μέτρου και αντίθετης φοράς από αυτήν που είχε πριν την κρούση.Το σώμα μεγάλης μάζας παραμένει πρακτικά ακίνητο.

14 Τι ονομάζουμε φαινόμενο Doppler Η συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής δεν είναι ίδια με αυτήν που εκπέμπει μία πηγή όταν ο παρατηρητής και η πηγή βρίσκονται σε σχετική κίνηση μεταξύ τους.

15 Ακίνητη πηγή-ακίνητος παρατηρητής Τότε ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται την ίδια συχνότητα με αυτήν που εκπέμπει η πηγή.

16 Ακίνητη πηγή-κινούμενος παρατηρητής

17 Κινούμενη πηγή-ακίνητος παρατηρητής

18 Κινούμενη πηγή-κινούμενος παρατηρητής


Κατέβασμα ppt "ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΡΟΥΣΗΣ Όταν δύο σώματα πλησιάζουν το ένα στο άλλο και αλληλεπιδρούν, τότε αλλάζει η κίνηση του καθενός,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google