Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Μινωικός πολιτισμός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Μινωικός πολιτισμός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Μινωικός πολιτισμός

2 Κρήτη Ονομάστηκε Μινωικός πολιτισμός από το μυθικό βασιλιά Μίνωα, το γιο του Δία και της Ευρώπης. Ένας μεγάλος ελληνικός πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Κρήτη την ίδια εποχή που άκμασε και ο Κυκλαδικός πολιτισμός. Οι Κρήτες ή Μινωίτες ήταν σπουδαίοι ναυτικοί. Έφταναν μέχρι την Τροία, την Κύπρο και πουλούσαν τα προϊόντα τους . Έφερνα πίσω στο νησί χαλκό, ασήμι χρυσάφι, ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες. Είχαν μεγάλη ναυτική δύναμη. Οι πόλεις τους δεν είχαν τείχη γιατί κανείς εχθρός δεν τολμούσε να την απειλήσει.

3 Ο αρχαιολόγος Αρθούρος Έβανς ήταν ο πρώτος που έκανε ανασκαφές και ανακάλυψε τη Κνωσό
Στη μινωική Κρήτη υπήρχαν πολλές πόλεις. Η μεγαλύτερη ήταν η Κνωσό που είχε και το μεγαλύτερο και πιο λαμπρό ανάκτορο. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν έργο του μεγάλου αθηναίου αρχιτέκτονα Δαίδαλου. Έμοιαζε με μικρή πολιτεία. Ήταν τεράστιο και στη μέση είχε μια μεγάλη αυλή. Είχε πολλά κτίρια με 4-5 ορόφους, πολλούς διαδρόμους, 1500 δωμάτια, σκάλες, αποθήκες …ήταν ένας πραγματικός λαβύρινθος.

4 Το ανάκτορο ήταν στολισμένο με πέτρινα
κέρατα ταύρου και διπλούς πέλεκεις, που Ήταν τα σύμβολα της μινωικής Κρήτης. Τα δωμάτια είχαν μπαλκόνια και οι τοίχοι τους ήταν στολισμένοι με τοιχογραφίες λουλουδιών, ψαριών, δελφινιών, πριγκίπων και αρχοντισσών.

5 Ένα από τα ομορφότερα δωμάτια του ανακτόρου ήταν η αίθουσα του θρόνου.
Στα ανάκτορα ζούσε ο βασιλιάς με την οικογένειά του και άλλα 500 άτομα: ιερείς, υπηρέτες, αποθηκάριους, τεχνίτες και καλλιτέχνες. Στις αποθήκες του παλατιού υπήρχαν ψηλά αγγεία που αποθήκευαν δημητριακά, μέλι, κρασί, λάδι κ.α. Στα εργαστήρια οι τεχνίτες έφτιαχναν αγγεία, κοσμήματα, υφάσματα, εργαλεία. Ο βασιλιάς αποφάσιζε ποια προϊόντα θα πουληθούν και τι θα φέρουν οι έμποροι στην Κρήτη.


Κατέβασμα ppt "Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Μινωικός πολιτισμός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google