Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Προοπτικές σταδιοδρομίας των φοιτητριών του ΕΑΠ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Προοπτικές σταδιοδρομίας των φοιτητριών του ΕΑΠ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Προοπτικές σταδιοδρομίας των φοιτητριών του ΕΑΠ»
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ «Προοπτικές σταδιοδρομίας των φοιτητριών του ΕΑΠ» Δρ. Εύη Μπάτρα Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, Μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ

2 Από το 2006 έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, ενός ιστορικού συλλόγου, που ιδρύθηκε το 1924 και είχε διάσημες προέδρους, όπως την Νίκη Γουλανδρή, την Ειρήνη Δηλάρη, την Πόπη Νικολάου, την Λίτσα Παπαντωνίου και την Αμαλία Φλέμιγκ.

3 Ο ΣΕΕ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, παρέχει ουσιαστική στήριξη στις γυναίκες επιστήμονες σχετικά με την επαγγελματική τους προώθηση και ανέλιξη. Έχει δυναμική παρουσία στη συνειδητοποίηση των γυναικείων προβλημάτων που σχετίζονται με το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στην οικονομία, στον επαγγελματικό χώρο, και στην προβολή και συμμετοχή όλο και περισσότερων γυναικών στην κοινωνική και δημόσια ζωή του τόπου.

4 Ο ΣΕΕ ως ζωντανός οργανισμός, προσαρμόζεται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες και ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις της εποχής μας, χρησιμοποιώντας ως μέσα ημερίδες, διαλέξεις με ομιλήτριες και ομιλητές διεθνούς κύρους, εκπαιδευτικά σεμινάρια, έρευνες, εκδόσεις και αναπτύσσει συνεργασίες και σχέσεις με γυναικείες οργανώσεις Ελλάδα και το εξωτερικό Είναι μέλος: International Federation of University Women European Platform of Women Scientists Ομοσπονδία Βαλκανικών MKO ( FEBANGO) ΠΕΡΙΚΤΙΟΝΗ

5 Ο αριθμός των γυναικών που εισέρχονται σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια. Αντίθετα, ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό επίπεδο υπολείπεται κατά πολύ εκείνου των ανδρών.   Η ανεργία των πτυχιούχων γυναικών είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή των ανδρών. Ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας διαρκώς εντείνεται. Οι γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες, είναι λιγότερο καλά πληροφορημένες για τις δυνατότητες που έχουν για μεταπτυχιακές σπουδές.  Οι γυναίκες στατιστικά έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τους άνδρες.

6

7

8

9

10 Χαρακτηριστικά των φοιτητριών του ΕΑΠ
- Εργάζονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία και όσες είναι άνεργες δεν είναι από επιλογή, αλλά από ανάγκη - Αγαπούν την εργασία τους και θέλουν να εξελιχθούν σε αυτήν, εντάσσοντας τις σπουδές τους στο ΕΑΠ στην στρατηγική τους αυτή - Είναι ευσυνείδητες στις εκπλήρωση των πανεπιστημιακών τους υποχρεώσεων - Συνδυάζουν με έναν καταπληκτικό τρόπο εργασία – οικογένεια – σπουδές. Κάθε χρόνο ένας μικρός αριθμός από αυτές γίνονται και μητέρες και τότε είναι πράγματι αξιοθαύμαστες - Ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός επέλεξαν τις σπουδές όχι ως μέσον οικονομικής βελτίωσης, αλλά καθαρά προσωπικής επιβεβαίωσης και καταξίωσης - Είναι πρόσχαρες, ευγενικές, ακούραστες, αγωνίστριες και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους, ακόμη και όταν έχουν άσπρα μαλλιά!!!!

11 Tα τελευταία χρόνια έχει αναδυθεί σε μια προσπάθεια προώθησης των γυναικών, και δη των νέων κοριτσιών, στις θετικές επιστήμες, την έρευνα και την τεχνολογία. Χρηματοδότηση έργων: «Άρση εμποδίων και διακρίσεων στην αγορά εργασίας για γυναίκες τεχνικούς – BRIDGE», Κοινοτική Πρωτοβουλία «EQUAL», «Information for a choice: Empowering Young Women through Learning for Technical Professions and Science career - IFAC», FP6, «Υποστήριξη και συμβουλευτική γυναικών στην αναζήτηση και πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών - ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ», Δράσεις Ενίσχυσης της Απασχόλησης με την Ενεργό Συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) – Α’ Κύκλος, «Πληροφόρηση φοιτητριών και νέων επιστημονισσών για το επάγγελμα του ερευνητή», Δράσεις Ενίσχυσης της Απασχόλησης με την Ενεργό Συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) – Β’ Κύκλος

12 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 1. Καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, κατά τον οποίο θα απονέμεται κάποια τιμητική διάκριση σε κάποια γυναίκα Μέλος ΔΕΠ για το εξαίρετο επιστημονικό της έργο. 2. Ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Ισότητας, κατά το πρότυπο πολλών αγγλοσαξωνικών πανεπιστημίων. Η δράση μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή των ομοταγών πανεπιστημίου Κύπρου και Μεγάλης Βρετανίας. 3. Δημιουργία ομάδας «Μεντόρων» από γυναίκες Μέλη ΔΕΠ και ΣΕΠ, οι οποίες θα ήταν διατεθειμένες να παράσχουν στήριξη και συμβουλευτική στις φοιτήτριες, κάτι το οποίο είναι σύμφυτο με το ρόλο του ΕΑΠ και το επιστημονικό του δυναμικό ειδικεύεται σε αυτό. 4. Παρότρυνση στο διδακτικό προσωπικό και στις φοιτήτριες να εκπονήσουν εργασίες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με τη διάσταση του φύλου σε διάφορα επιστημονικά πεδία και ο εμπλουτισμός με αυτόν τον τρόπο της βιβλιοθήκης του σε θέματα φύλου. 

13 5. Καθιέρωση ενός ΜΠΣ σε θέματα φύλου, για παράδειγμα «Φύλο και διά βίου μάθηση» ή «Φύλο, Επιστήμη και Τεχνολογία». 6. Υιοθέτηση της πρότασης του συναδέλφου Αντώνη Μανιάτη, Μέλους ΣΕΠ στην ΔΧΤ60, περί 3μελών επιτροπών καθοδήγησης των Διπλωματικών Εργασιών, μία εκ των οποίων θα είναι υποχρεωτικά γυναίκα, αναλαμβάνοντας το ρόλο της «ΔΙΟΤΙΜΑΣ». 7. Απονομή σε φοιτήτριες υποτροφιών, που θα είχαν το όνομα γυναικείων προσωπικοτήτων, οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιστήμη ή και την τοπική κοινωνία.

14 Tο μήνυμά μου στις φοιτήτριες είναι ότι
η επιστημονική γνώση και η εμβάθυνση σε αυτήν είναι ανεπανάληπτη προσωπική εμπειρία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνον έναν καλύτερο τίτλο σπουδών, εφόδιο για μια καλύτερη καριέρα, αλλά την αυτογνωσία και το πέρασμα σε μια άλλη πνευματική διάσταση, εφόδιο για μια ουσιαστική, περιεκτική και ολοκληρωμένη ζωή.


Κατέβασμα ppt "«Προοπτικές σταδιοδρομίας των φοιτητριών του ΕΑΠ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google