Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ: «Το νερό, πηγή ζωής»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ: «Το νερό, πηγή ζωής»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ: «Το νερό, πηγή ζωής»
2ο ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΘΕΜΑ: «Το νερό, πηγή ζωής» Σχολικό έτος

2 ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΟΥ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ : “Το νερό, πηγή ζωής”
Την ομάδα αποτελούν οι μαθητές : Μιχαλάκη Ελένη Καρακώτσου Βασιλική , Καραγιώργου Λαμπρινή, Μπόζιου Σοφία, Παπαδοπούλου Μαρίνα, Αλεξίου Ιωάννης , Ζυρνόβαλης Βασίλειος, Αβραμίδου Μαρία , Μέμα Άντζελα, Ιακωβίδης Παύλος, Στεφανίδης Βασίλειος , Γκολάτσης Αθανάσιος , Λεγκίσι Μιχαέλα , Κογιμτζίδου Γεωργία Υπεύθυνοι καθηγητές: Τοκατλίδου Δέσποινα Τουρτίδου Αναστασία

3 OΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ…. Να ενημερωθούν οι μαθητές για την αξία και τη σημασία των υδάτινων πόρων Να ευαισθητοποιηθούν για τη συνετή διαχείριση του νερού Να διαμορφώσουν νέες αντιλήψεις συμπεριφοράς στις χρήσεις του νερού στο σπίτι

4 Να αναδείξουν τη σοβαρότητα του προβλήματος της έλλειψης πόσιμου νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής για εκατομμύρια ανθρώπους Να συνειδητοποιήσουν ότι τα υδάτινα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα Να αντιληφθούν ότι και η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σ’ ότι αφορά τους υδάτινους πόρους

5 Να διατυπώσουν πρακτικές οδηγίες για την εξοικονόμηση νερού στο σπίτι
Να κατανοήσουν την ιδιαίτερη σημασία του νερού και την αναγκαιότητά του για τον άνθρωπο και τους άλλους οργανισμούς Να ενημερωθούν για τα οφέλη του νερού στην ανθρώπινη υγεία, την εμφάνιση και την πρόληψη ασθενειών

6 Να αξιολογήσουν τη σπουδαιότητα της συμμετοχής και συνεργασίας όλων για την επίτευξη κοινών στόχων
Να αναλάβουν δράσεις ως άτομα και ως ομάδα στη διαχείριση, χρήση και προστασία του νερού Να δημιουργήσουν κλίμα συνέργειας, φιλίας, συνεργασίας και ομαδικότητας μεταξύ τους Να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στη σχολική κοινότητα

7 Ο αγώνας για το νερό και την φύση είναι αγώνας για τη ζωή και η ζωή θα νικήσει πάντα! Μην ξοδεύετε άσκοπα το νερό, μια σταγόνα ίσον και μια ζωή.

8 Στις μέρες μας περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε 25 χώρες στερούνται πόσιμου νερού τους περισσότερους μήνες το χρόνο. Το 20% του πληθυσμού της Γης αναγκάζεται να πίνει νερό από μολυσμένες πηγές με αποτέλεσμα, πάνω από άνθρωποι κάθε χρόνο να πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με έλλειψη - ακαταλληλότητα νερού

9 O Πλανήτης θα μπορούσε να ονομάζεται γαλάζιος πλανήτης, αφού τα 2/3 της επιφάνειάς του καλύπτονται από νερά. Όμως το 97% είναι αλμυρό νερό (θάλασσα), το 2% είναι παγιδευμένο σε παγετώνες και παγόβουνα και από το υπόλοιπο 1% το μεγαλύτερο ποσοστό είναι δεσμευμένο σε μεγάλα βάθη.

10

11 Περίπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και 2,7 εκατομμύρια σε τουαλέτες και εγκαταστάσεις υγιεινής. Οι συνέπειες είναι δραματικές. Κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω έλλειψης νερού ή από ασθένειες που οφείλονται σε μολυσμένο νερό.  

12 ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΝΕΡΟΥ
Χωρίς νερό κανένας δεν μπορεί να επιζήσει πάνω από μερικές μέρες. Όμως με τα χρόνια  η παγκόσμια ζήτηση καθαρού πόσιμου νερού γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Το πόσιμο νερό  είναι τώρα πολυτιμότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία λόγω της εντατικής χρησιμοποίησής του στη γεωργία , στη σύγχρονη βιομηχανία και στην παραγωγή ενέργειας.

13 Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού της γης , της μαζικής κατανάλωσης , της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της μόλυνσης του νερού, η διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και διαρκώς μειώνεται .

14 ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ Η λειψυδρία βρίσκεται ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από πολλές κοινωνίες του 21ου αιώνα. Η χρήση του νερού έχει αυξηθεί ξεπερνώντας ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού τον τελευταίο αιώνα.

15 Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων είναι υπεύθυνη για το θάνατο περισσοτέρων ανθρώπων ετησίως από τους πολέμους ή τις φυσικές καταστροφές. Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και 3,6 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του. 

16

17 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι η πρώτη ύλη που σχηματίζει και ζωντανεύει κάθε τι γήινο. Είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει έμψυχα και άψυχα στον πλανήτη. Το θαυμαστό ταξίδι του ρυθμίζει το κλίμα και καθορίζει τη συχνότητα και ένταση των καιρικών φαινομένων.

18 ΠΩΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ Τουλάχιστον το 35% του πόσιμου νερού κατά μέσο όρο χάνεται στην Ελλάδα από τα δίκτυα ύδρευσης, κυρίως λόγω διαρροών. Το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό, όμως η τιμή του είναι εξαιρετικά χαμηλή. Έτσι, πολλές φορές οι Δήμοι δεν μπαίνουν στη διαδικασία να διορθώσουν το δίκτυο, αφού το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα.

19 Επίσης και οι καταναλωτές στα σπίτια μας δείχνουμε αμέλεια για τον ίδιο λόγο. Το ζητούμενο όμως είναι να το αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα. Πρέπει να το προσέξουμε σήμερα γιατί στο μέλλον θα είναι δυσεύρετο και πολύ ακριβό.

20 ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Στην Ελλάδα, περίπου το 87% της κατανάλωσης νερού προορίζεται για άρδευση. Ένα μεγάλο ποσοστό – μέχρι και 50% του μεταφερόμενου νερού - χάνεται λόγω της κακής κατάστασης των αρδευτικών δικτύων.

21 Το αποτέλεσμα της υπεράντλησης είναι να μειώνονται ραγδαία τα υπόγεια αποθέματα νερού με ρυθμό πολύ ταχύτερο από την ανανέωσή τους και να κινδυνεύουμε με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και με ερημοποίηση.

22 Οι πολίτες συνήθως αγνοούν αυτή την πραγματικότητα
Οι πολίτες συνήθως αγνοούν αυτή την πραγματικότητα. Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια νερά δεσμεύονται συνήθως σε πολύ μεγάλες αποστάσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων των πόλεων. Συχνά το ίδιο γίνεται για να καλυφθούν και οι ανάγκες σε νερό μεγάλων γεωργικών περιοχών.

23 ΑΙΤΙΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Ατμοσφαιρική ρύπανση Φυτοφάρμακα- Λιπάσματα- Χημικά Τοξικά απόβλητα εργοστασίων- κτηνοτροφίας Πετρέλαιο – βενζίνη Ρύπανση πόσιμου  νερού : Η ρύπανση των νερών έχει κάποιες φορές ορατές επιπτώσεις, αλλά δεν είναι πάντα ορατή

24 ΠΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΟΣΙΜΑ ΝΕΡΑ
Μη πόσιμα νερά είναι τα νερά που δεν πίνονται, όπως της θάλασσας, των αλμυρών λιμνών και πολλά των ιαματικών πηγών Το 97% νερού της γης βρίσκεται στους ωκεανούς και το υπόλοιπο είναι γλυκό νερό. Τέλος υπάρχει ένα μικρό ποσοστό στην ατμόσφαιρα.

25

26 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
       ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Τι είναι ρύπανση;  Ρύπανση μπορεί να θεωρηθεί η δυσμενής μεταβολή των φυσικοχημικών ή βιολογικών συνθηκών ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή/και η βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βλάβη στην ευζωία, την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων και των άλλων ειδών του πλανήτη.

27 ΠΗΓΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ Αστικά λύματα: Ακάθαρτα νερά πόλεων και οικισμών που προέρχονται από τις κατοικίες και διάφορες άλλες δραστηριότητες Βιομηχανικά υγρά απόβλητα, που μπορεί να είναι παρόμοια με τα αστικά λύματα ή να περιέχουν και επικίνδυνα ή και τοξικά στοιχεία. 

28

29 ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ
Τα υπόγεια νερά είναι, επίσης, πολύ ευαίσθητα στη ρύπανση και έχουν περιορισμένη ικανότητα αποκαθαρισμού. Η κατάληξη αστικών λυμάτων, ξεπλυμάτων εδάφους από εντατική χρήση χημικών λιπασμάτων, αλλά και κτηνοτροφικών αποβλήτων στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα έχει ως κύριο αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των νιτρικών αλάτων. Εξαιτίας αυτής της ρύπανσης, τα υπόγεια νερά γίνονται επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

30

31 ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ Το πόσιμο νερό είναι και θα έπρεπε να είναι το καλύτερα ελεγχόμενο μέσο διατροφής. Η νομοθεσία προσδιορίζει τις συγκεντρώσεις διαφόρων ουσιών, που επιτρέπεται να υπάρχουν μέσα στο πόσιμο νερό, ώστε να ανταποκρίνεται στις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, που απαιτούνται σε σχέση με το σημαντικό για τη ζωή μας αγαθό. Η τεχνολογία που διατίθεται σε αρκετές χώρες είναι σε θέση να ανιχνεύει στο νερό ιχνοστοιχεία, που βρίσκονται σε συγκεντρώσεις του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου ανά λίτρο.

32

33 ΠΩΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

34 ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η επεξεργασία του πόσιμου νερού γίνεται σε επτά στάδια: Προστίθεται χλώριο και απολύμανση Με την προσθήκη χλωρίου θανατώνονται οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν. Αφαιρούνται τα φερτά υλικά

35 Προστίθεται θειικό αργίλιο και το νερό διαυγάζεται σε ειδικές δεξαμενές.
Προστίθενται ανιονικοί πολυηλεκτρολύτες Κροκίδωση και καθίζηση Στις δεξαμενές κροκίδωσης επιδιώκεται η συνεχής και ήπια κίνηση του νερού. Αντίθετα στις δεξαμενές καθίζησης, επιδιώκεται η οριζόντια ροή ώστε να κατακαθίσουν μεγάλος αριθμός κροκίδων

36 Διήθηση του νερού Η διήθηση του νερού γίνεται από το σύνολο των πόρων του διηθητικού υλικού, όταν συγκεντρωθεί ποσότητα κροκίδων, η οποία είναι το μέσο συγκράτησης του νερού. Μεταχλωρίωση Γίνεται επαναχλωρίωση ώστε να μείνει μικρή ποσότητα χλωρίου στο νερό για να μην αναπτυχθούν μικρόβια στο νερό μέχρι να καταναλωθεί.

37

38 ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή τα χέρια σας Μην αφήνετε το νερό να τρέχει πλένοντας το πρόσωπό σας Αναζητήστε στην αγορά συστήματα που δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνεται το νερό το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή και από εκεί να τροφοδοτείται το καζανάκι.

39

40 ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κατά το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι, γεμίστε το νεροχύτη ή μία λεκάνη με νερό και το ανάλογο απορρυπαντικό. Ξεβγάλετε γρήγορα με χαμηλή ροή. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων, μόνο όταν γεμίσει πλήρως. Είναι προτιμότερο να έχετε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο, παρά να αφήνετε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλετε ένα δροσερό ποτήρι νερό.

41 Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη μεγάλη σοβαρότητα και την οικουμενική διάσταση του προβλήματος της διαχείρισης των υδάτινων πόρων του πλανήτη, πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με το μέλλον της ανθρωπότητας

42 ΠΗΓΕΣ: Δίκτυο Μεσόγειος SOS – Ελληνική εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, Δελτία Τύπου της UNICEF, WWF ΕΛΛΑΣ, Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) GREENPEACE, ΕΥΔΑΠ ΑΕ / και το βιβλίο έκδοσης ΕΥΔΑΠ «Παρέα με τον σταγονούλη»

43 Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάτρας http://new. deyap
Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάτρας ΟΗΕ,


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ: «Το νερό, πηγή ζωής»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google