Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΝΕΡΟ Κύκλος του νερού και Λειψυδρία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΝΕΡΟ Κύκλος του νερού και Λειψυδρία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΝΕΡΟ Κύκλος του νερού και Λειψυδρία

2 Ο κύκλος του νερού Ο κύκλος του νερού, γνωστός και ως υδρολογικός κύκλος, είναι η συνεχής ανακύκλωση του νερού της Γης μέσα στην υδρόσφαιρα και στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας. Το νερό του πλανήτη αλλάζει συνεχώς φυσική κατάσταση, από τη στερεά μορφή των πάγων στην υγρή μορφή των ποταμών, λιμνών και της θάλασσας και την αέρια κατάσταση των υδρατμών. Λόγω της θέρμανσης και των ανέμων στην επιφάνεια της γης τα νερά της εξατμίζονται και μαζεύονται ως υδρατμοί δημιουργώντας τα σύννεφα. Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται, υγροποιούνται και στη συνέχεια πέφτουν ως βροχή εμπλουτίζοντας έτσι τις αποθήκες νερού της γης, επιφανειακές και υπόγειες.

3 Ο κύκλος του νερού αποτελεί αντικείμενο του επιστημονικού κλάδου της Υδρολογίας για ό,τι συμβαίνει ή παρατηρείται στο έδαφος και της Μετεωρολογίας για ό,τι συμβαίνει εξ αυτού στην ατμόσφαιρα. Στη Μετεωρολογία ο υδρολογικός κύκλος αποτελεί το σπουδαιότερο καιρικό φαινόμενο γιατί αυτός ρυθμίζει: την υγρασία του εδάφους, τη λαμπρότητα της ημέρας τη συχνότητα και ένταση των υδρομετεώρων.

4 Το πρόβλημα της λειψυδρίας
O Πλανήτης μας θα μπορούσε να ονομάζεται γαλάζιος πλανήτης, αφού τα 2/3 της επιφάνειάς του καλύπτονται από νερά. το 97% είναι αλμυρό νερό (θάλασσα) το 2% είναι παγιδευμένο σε παγετώνες και παγόβουνα και από το υπόλοιπο 1% το μεγαλύτερο ποσοστό είναι δεσμευμένο σε μεγάλα βάθη.

5 H υπερβολική άντληση νερού υποβαθμίζει την ποιότητά του, το μετατρέπει συχνά σε υφάλμυρο και τα εδάφη οδηγούνται σε μείωση των αποδόσεών τους λόγω της συσσώρευσης αλάτων. H μόλυνση των υδάτων στερεί σημαντικές ποσότητες νερού από ολόκληρους πληθυσμούς που ζουν σε παραλίμνιες ή παραποτάμιες περιοχές. Εξάλλου υπάρχει άνιση κατανομή των υδάτινων πόρων.

6 Από το 1970 τα αποθέματα νερού παγκόσμια μειώθηκαν κατά το 1/3, γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός κατά 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα στη λίστα των άνυδρων χωρών ανήκουν: 26 χώρες με συνολικό πληθυσμό ανθρώπους Έντεκα από τις χώρες αυτές είναι στην Αφρική

7 ΤΕΛΟΣ Οι μαθητές του Γ1 : Αντωνοπούλου Γεωργία Βουρλιάς Αντώνης
Γκατζόλη Χριστίνα


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΝΕΡΟ Κύκλος του νερού και Λειψυδρία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google