Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Ευρωπαϊκής Ένωσης για Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Ευρωπαϊκής Ένωσης για Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Ευρωπαϊκής Ένωσης για Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία
Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αξιολογητής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αριστείας (EFQM Excellence Award) Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας (ISO 9001:2008)

2 ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Ευρωπαϊκής Ένωσης για Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία
Οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος. Ωστόσο, η αυξανόμενη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης που οδηγεί το διαδίκτυο, θα μπορούσε να μετατρέψει αυτή την εικόνα, βοηθώντας στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, παρέχοντάς τους νέες θέσεις εργασίας, νέες δεξιότητες και την ανανεωμένη ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

3 Οι ημέρες που η Ευρώπη στηριζόταν σε μεγάλες
επιχειρήσεις ή στην κυβέρνηση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας έχουν περάσει. Η επιχειρηματικότητα, η οποία υπήρξε η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει καλλιεργηθεί με ένα αποτελεσματικό και συστηματικό τρόπο στην Ευρώπη. Για να δημιουργηθούν περισσότερες επιχειρήσεις απαιτείται κάτι περισσότερο από μια αλλαγή στην πολιτική. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας.

4 ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι πρέπει να δοθεί σε όλα τα παιδιά πρόσβαση σε κατάλληλη εκπαίδευση σε ΤΠΕ (ICT). Πρόσφατη μελέτη που αποτελείται από απαντήσεις από 27 ευρωπαϊκές χώρες τονίζει ότι το 20 τοις εκατό των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν ποτέ (ή σχεδόν ποτέ), χρησιμοποιήσει υπολογιστή στα μαθήματα του σχολείου τους . 2. Η κατάρτιση στην πληροφορική για τους εκπαιδευτικούς είναι ανεπαρκής. Aπαιτείται να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί ψηφιακή αυτοπεποίθηση και ικανότητα να ανταποκριθούν στη πρόκληση. 3. Να διδάξουμε στα παιδιά μας τις αρχές, τις διαδικασίες και το πάθος για την επιχειρηματικότητα από πολύ μικρή ηλικία. 4. Να ενθαρρύνουμε τους φοιτητές να ξεκινήσουν μια επιχείρηση πριν από την αποφοίτησή τους (ΠΡΟΫΠΌΘΕΣΗ: ύπαρξη και λειτουργία Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων)

5 Προετοιμασία των αποφοίτων για μια ριζικά διαφορετική αγορά
Προετοιμασία των αποφοίτων για μια ριζικά διαφορετική αγορά. Αλλαγή Προγραμμάτων Σπουδών εμπλουτισμένων με μαθήματα Επιχειρηματικότητας, Ψηφιακής Γνώσης, και προσθήκη Πρακτικής άσκησης. Ενθάρρυνση των μεγάλων εταιρειών για την παροχή κατάρτισης στο ευρύ κοινό. 7. Η McKinsey εντόπισε ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αναγκών των εργοδοτών και των δεξιοτήτων των εργαζομένων - 26% των εργοδοτών στην Ευρώπη έχουν δυσκολία συμπλήρωσης θέσεων εργασίας . Πολλοί επίδοξοι επιχειρηματίεςαπλά άφησαν την Ευρώπη για να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού. Υπάρχουν περίπου Γερμανοί στη Silicon Valley, και κατ 'εκτίμηση 500 startups στο Σαν Φρανσίσκο με Γάλλους ιδρυτές. Προτείνεται: Να μετατρέψουμε την Ευρώπη στο πιο εύκολο μέρος του κόσμου όπου υψηλής ειδίκευσης ταλέντο να μπορεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση και να υπάρχει ευελιξία στην απασχόληση.

6 8. Σχεδόν κάθε χώρα της ΕΕ έχει παρακολουθήσει ανήμπορη
καθώς μερικά από τα καλύτερα και λαμπρότερα μυαλά της φεύγουν για τις ΗΠΑ. Αυτή η «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain) έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλες τις πτυχές των οικονομιών μας, δημιουργώντας ένα κενό στην ηγεσία σκέψης, στην προηγμένη έρευνα και στην ακαδημία, για να αναφέρουμε μερικές. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν στοχοθετημένες εκστρατείες που να στοχεύουν στο να φέρουν το ταλέντο τους στην πατρίδα τους, μέσω υποτροφιών έρευνας, υλικοτεχνική υποστήριξη και δημόσια αναγνώριση. 9. Η κυβέρνηση να προμηθεύεται από ΜΜΕ και όχι να συνάπτει συμβάσεις κρατικών προμηθειών μόνο με τις μεγάλες επιχειρήσεις. 10. Δημιουργία νέου τύπου εταιρίας σε επίπεδο της ΕΕ που θα μπορεί να συσταθεί σε λιγότερο από 24 ώρες και θα υπάρχουν ενιαίες απαιτήσεις σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

7 11. Να συνεχισθεί η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ποιότητας. 12. Να δημιουργηθεί Χάρτα Βέλτιστων Πρακτικών σε επίπεδο ΕΕ 13. Διορισμός σε κυβερνητικό επίπεδο ενός Chief Digital Officer σε κάθε χώρα. 14. Παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε επενδυτές (επιχειρηματικοί άγγελοι) νέων ΜΜΕ και αναγνώριση της επένδυσης ως ζημία κατά το έτος επένδυσης. 15. Προώθηση της Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ως μία αξιόπιστη εναλλακτική καριέρα και επιβράβευση των επιτυχημένων επιχειρήσεων. Θάνος Κριεμάδης Καθηγητής


Κατέβασμα ppt "ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Ευρωπαϊκής Ένωσης για Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google