Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεωργία Αναστασίου Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ.  1. «Αράχνη» Τα παιδιά στέκονται σε κύκλο και η εκπαιδευτικός, αφού μιλήσει πρώτα για τον εαυτό της στα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεωργία Αναστασίου Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ.  1. «Αράχνη» Τα παιδιά στέκονται σε κύκλο και η εκπαιδευτικός, αφού μιλήσει πρώτα για τον εαυτό της στα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γεωργία Αναστασίου Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ

2  1. «Αράχνη» Τα παιδιά στέκονται σε κύκλο και η εκπαιδευτικός, αφού μιλήσει πρώτα για τον εαυτό της στα παιδιά, κρατά την άκρη του νήματος και πετά το κουβάρι σε κάποιο παιδί. Με τον ίδιο τρόπο το παιδί αυτό θα συστηθεί στα υπόλοιπα παιδιά και κρατώντας με το ένα χέρι το νήμα, θα πετάξει το κουβάρι σε κάποιο άλλο παιδί…

3 Όταν παρουσιάσουν τον εαυτό τους όλα τα παιδιά της τάξης, λένε με τι μοιάζει αυτό που έφτιαξαν (ιστός της αράχνης). Γίνεται παραλληλισμός του ιστού με τους δεσμούς που δημιουργούνται μεταξύ τους μέσα στην τάξη (κοινωνία της τάξης) και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν αν κάποιο από τα παιδιά της τάξης χαλαρώσει το νήμα/κανόνες/δεσμούς του ιστού.

4  2.Παιχνίδι γνωριμίας χρησιμοποιώντας… μπάλα! Τα παιδιά παρουσιάζουν τον εαυτό τους κρατώντας μια μαλακή μπάλα. Στη συνέχεια πετούν τη μπάλα στο παιδί που θέλουν να γνωρίσουν.

5  Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και συνεργάζονται για να φτιάξουν τους κανόνες της τάξης. Οι κανόνες αφορούν τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις επιτρεπόμενες συμπεριφορές των παιδιών. Θα πρέπει να συμφωνηθούν και να υπογραφτούν από τη δασκάλα και όλα τα παιδιά της τάξης. Αυτό θα αποτελέσει και το συμβόλαιο της τάξης, οι κανόνες του οποίου πρέπει να τηρούνται από όλους όσους το υπέγραψαν.

6  Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε συνεδρία προσωπικού από την κα Μαρία Καραγιάννη, σύμβουλο Αγωγής Υγείας.  Μέσω του προγράμματος/δραστηριότητας αυτής τα παιδιά βιώνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες τους και αναλαμβάνουν δράση για την υλοποίηση των αποφάσεων τους.

7 Περιγραφή δραστηριότητας:  Σε πινακίδα της τάξης αναρτάται ένα χαρτόνι, χωρισμένο σε τρεις στήλες, πάνω στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να γράψουν το όνομά τους στην αντίστοιχη στήλη, ανάλογα με το τι θα ήθελαν να συζητήσουν. Επιβράβευση (τι λειτουργεί καλά;) Προβλήματα (τι δε λειτουργεί καλά;) Εισηγήσεις (τι θα μπορούσε να γίνει;)

8  Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο, για να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους και ορίζεται ένας συντονιστής της συζήτησης (συνήθως ο δάσκαλός, ένας γραμματέας που θα καταγράφει το πρόβλημα/εισήγηση/απόφαση και ένας γραμματέας πίνακα.  Το παιδί που έγραψε το όνομά του στο χαρτί αρχίζει και μιλά και οι υπόλοιποι λένε τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα.  Αν χρειαστεί μπορεί να ετοιμάσουν επιστολή και να την στείλουν, να καλέσουν τη διευθύντρια και να της πουν το πρόβλημα, εισήγησή τους…

9  Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και τα παιδιά που έχουν κάποιο πρόβλημα/παράπονο/σύγκρουση αρχίζουν και μιλούν.

10  Ο/Η εκπαιδευτικός (και τα υπόλοιπα παιδιά )θα μπορέσει να βοηθήσει στο να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και να κάνει τη επικοινωνία μεταξύ των παιδιών πιο ξεκάθαρη αν έχει υπόψη του/της τις 4 πτυχές στην ερμηνεία ενός μηνύματος. -Γεγονότα (τι έγινε ακριβώς; πού; πότε; πώς; Ποιοι ήταν οι εμπλεκόμενοι; Τι ακολούθησε; ) -Συναισθήματα (Πώς νιώθεις; Πώς νομίζεις ότι νιώθει ο άλλος; ) -Ανάγκες (Τι θα ήθελες να συμβεί; Ποια λύση θα σε ικανοποιούσε; Τι θα ήθελες να κάνει ο άλλος; ) -Αιτήματα ( Τι ζητάς να γίνει; Ποια λύση θεωρείς πως είναι εφικτή; Τι θα κάνεις από τώρα και στο εξής; )

11  Στην τάξη υπάρχει ένα κουτί μέσα στο οποίο υπάρχουν τοποθετημένα κομμάτια από τσόχα διαφόρων χρωμάτων.  Τα παιδιά διαλέγουν το χρώμα που εκφράζει το συναίσθημα που νιώθουν οι ίδιοι για κάποιο γεγονός ή ο ήρωας του κειμένου που έχουν διαβάσει.  Τα υπόλοιπα παιδιά κάνουν υποθέσεις για το πώς νιώθει το συγκεκριμένο παιδί/ήρωας του κειμένου και γιατί.

12  Συγκεκριμένη καρέκλα στην τάξη γράφει πάνω « Καρέκλα Σκέψεων και συναισθημάτων».  Τα παιδιά όταν έχουν κάποιο πρόβλημα ή όταν μπαίνουν στη θέση κάποιου ήρωα κάθονται στην καρέκλα και μιλούν.  Τα υπόλοιπα παιδιά βοηθούν κάνοντας διευκρινιστικές ερωτήσεις και εισηγήσεις.

13 «Μάθαμε πώς να εκφράζουμε σωστά τα συναισθήματά μας, πώς να συμπεριφερόμα στε σωστά στους συνανθρώπους μας και πώς να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις».

14  1. Ένα παιδί κάθεται στη μέση του κύκλου και η δασκάλα, με τη βοήθεια των υπόλοιπων παιδιών, φτιάχνουν ένα φανταστικό σενάριο (που ίσως να έχει σχέση με κάποιες συμπεριφορές του συγκεκριμένου παιδιού).  Το παιδί λέει αρχικά πώς νιώθει και τελειώνει την ιστορία, λέγοντας πραγματικά πώς θα αντιδρούσε και τι θα έκανε.  Αφού συζητήσουν στην ομάδα την αντίδραση και τις συνέπειες της πράξης του, ξαναλένε την ιστορία προσπαθώντας να βρουν εναλλακτικές λύσεις.  Το παιδί επιλέγει την καταλληλότερη και προσπαθεί να την εφαρμόσει την επόμενη φορά που θα του συμβεί κάτι παρόμοιο.

15  2. Ο σηματοδότης της τροχαίας  Τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους ένα φύλλο εργασίας πάνω στο οποίο υπάρχει ένας σηματοδότης τροχαίας τον οποίο συμπληρώνουν.  Ακολουθεί συζήτηση ατομικά ή/και ομαδικά. ΣΤΑΜΑΤΑ! Ηρέμησε και σκέψου πριν δράσεις! Ποιο είναι το πρόβλημά σου; Πώς νιώθεις γι΄αυτό; Σκέψου εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά σου και τις συνέπειές τους Προχώρησε και δοκίμασε το καλύτερο σχέδιο

16  Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και κρατούν από ένα καθρεφτάκι. Θα πρέπει αρχικά να κοιτάξουν το παιδί που κάθεται στα δεξιά τους και να αναφέρουν (α) σε τι διαφέρουν (π.χ. έχουμε διαφορετικό χρώμα μαλλιών) και (β) σε τι μοιάζουν (π.χ. ίδιο ύψος, μας αρέσουν και τους δύο τα γλύκα…).

17  Στη συνέχεια το κάθε παιδί θα πρέπει να κοιτάξει καλά τον εαυτό του στον καθρέφτη και να αναφέρει ένα θετικό σημείο που αναγνωρίζει στον εαυτό του. Τα υπόλοιπα παιδιά αναφέρουν κι άλλα θετικά στοιχεία του συγκεκριμένου παιδιού.

18 Δραματοποιημένες σκηνές από το λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο « Βόλτα με το φεγγάρι » που επεξεργάστηκαν τα παιδιά της τάξης. Το βιβλίο είχε θέμα το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μέσα από την ιστορία λοιπόν του κειμένου η ηρωίδα, που ήταν « διαφορετική » από τα υπόλοιπα παιδιά, κατάφερε να γίνει αποδεχτή από τους υπόλοιπους ακολουθώντας τις συμβουλές του φεγγαριού που έλεγαν : «… Ό,τι είναι διαφορετικό δεν είναι κακό… Μάθε ν’ αγαπάς τον εαυτό σου γι’ αυτό που είσαι κι αυτά που κάνεις. Ξέρεις τόσα διαφορετικά πράγματα απ’ τους άλλους ανθρώπους γύρω σου. Μοιράσου τα, δείξε αυτό που είσαι »

19  Βραβεία στο γραπτό λόγο! Ενδιαφέρεσαι πολύ για το μάθημα και κάνεις πάντα τις εργασίες σου!!! Η συμπεριφορά σου είναι καταπληκτική τις τελευταίες μέρες!


Κατέβασμα ppt "Γεωργία Αναστασίου Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ.  1. «Αράχνη» Τα παιδιά στέκονται σε κύκλο και η εκπαιδευτικός, αφού μιλήσει πρώτα για τον εαυτό της στα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google