Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χάρης Γρασσος MD,FESC,PhD

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χάρης Γρασσος MD,FESC,PhD"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χάρης Γρασσος MD,FESC,PhD
Aρτηριακή Υπέρταση Χάρης Γρασσος MD,FESC,PhD Διευθυντής Καρδιολόγος Γ.Ν.Α “K.Α.Τ” Yπεύθυνος Ιατρείου Υπέρτασης

2 Tι είναι η Αρτηριακή Πίεση ?
Αρτηριακή Πίεση,είναι το ποσόν της δύναμης που εξασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών , στην διάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα.

3 Επίπεδα Αρτηριακής Πίεσης
Υψηλή όταν η καρδιά κτυπά (συσπάται) – συστολική πίεση 100 – 140mm Hg Χαμηλή Όταν η καρδιά χαλαρώνει – διαστολική πίεση 60 – 90mm Hg

4 Πότε χαρακτηρίζεται κάποιος υπερτασικός;
Όταν η Συστολική (μεγάλη) είναι μεγαλύτερη από 140 ή/και η Διαστολική (μικρή) είναι μεγαλύτερη από 90 Είναι σταθερή η πίεση όλο το 24ωρο; Η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο.

5 Cardiovascular disease Europe’s No. 1 killer
Main cause of disease More than 4.3 million deaths/year 48% of all deaths Coronary heart disease – most common cause of death in Europe 1.9 million deaths/year Stroke – more than 500,000 deaths/year burden (23%) Cost to EU estimated at €192 billion per year In short, uncontrolled hypertension results in an enormous clinical and economic CV disease burden. No less than 54% of strokes and 47% of ischaemic heart disease (IHD) can be attributed to hypertension. Indeed, all individuals not achieving BP goal have a significantly increased risk of CV death: The total cost to the EU is estimated at €192 billion per year. Direct drug costs for treatment of hypertension, are estimated at 21% of the total cost of hypertension driven disease. In comparison, cardiovascular complications, the result of under treatment of hypertension, account for 79% of hypertension driven health care budgets (Giles T. Am J Cardiol. July ;84(2A):25k-28k.) References: Allender et al. European Heart Network 2008 Giles T. Am J Cardiol. July ;84(2A):25k-28k. Allender et al. European Heart Network 2008 5

6 Είναι συχνή πάθηση η υπέρταση;
1 στους 3 ενήλικες πάσχουν από υπέρταση 1 στους 2 σε ηλικία άνω των 60 2 στους 3 σε ηλικία άνω των 70

7 “Ευτυχώς δεν πάσχετε από σπάνια νόσο…
Είναι βέβαια θανατηφόρος αλλά δεν είναι σπάνια!”

8 Συνήθειες..... Κάπνισμα Αλάτι Λιπαρές τροφές Άγχος Παχυσαρκία
Κληρονομικότητα

9 Τι αισθάνομαι όταν έχω υπέρταση;
Συνήθως, η αρτηριακή υπέρταση δεν έχει συμπτώματα Η πλειονότητα των ασθενών ανακαλύπτουν ότι έχουν υπέρταση κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης ρουτίνας

10 Γιατί πρέπει να ελέγχω την υπέρταση;
Η μη ελεγχόμενη υπέρταση είναι η σημαντικότερη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η μη ελεγχόμενη υπέρταση προκαλεί βλάβες στους νεφρούς και στα ματια,.

11 Γιατί πρέπει να γνωρίζω αν είμαι υπερτασικός;
Γνωρίζετε ότι η υπέρταση ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων; Γνωρίζετε ότι η υπέρταση ευθύνεται για το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου;

12 Πότε και πως μετράω την πίεσή μου;
Μέτρηση πίεσης μετά από 5-10 λεπτά ηρεμίας Την προηγούμενη ώρα να μην έχετε φάει, καπνίσει ή κουραστεί πολύ Να ακολουθείτε τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού

13 Θεραπευτική αγωγή Μπορεί να μην καταλαβαίνετε ότι η θεραπευτική αγωγή διατηρεί την πίεσή σας υπό έλεγχο, αλλά ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι οφθαλμοί, οι αρτηρίες και οι νεφροί σας αισθάνονται τη διαφορά.

14

15 Ιστορικά συμπεράσματα για την Υπέρταση Νοσηρότητα & Θνησιμότητα
H Υπέρταση αυξάνει Νοσηρότητα & Θνησιμότητα Normotension 140 Hypertension 120 CVD incidence risk 1000 patients-Years 100 80 60 40 20 Men Women THE FRAMINGHAM STUDY Ann Intern Med. 1961; 55:33-50

16 Ιστορικά συμπεράσματα για την Υπέρταση
20 40 60 80 100 120 140 Men Women Normotension Hypertension CVD incidence risk 1000 patients-Years H Υπέρταση αυξάνει Νοσηρότητα & Θνησιμότητα THE FRAMINGHAM STUDY Ann Intern Med. 1961; 55:33-50 H θεραπεία μειώνει Νοσηρότητα & Θνησιμότητα 50 40 & μη-θανατηφόρα τελικά σημεία Αθροιστικά θανατηφόρα 30 20 10 placebo θεραπεία THE VET. ADM.STUDY II JAMA. 1970; 213:

17 Το σύνδρομο της Υπέρτασης… Υπέρταση
ή είναι κάτι περισσότερο από απλή Αρτηριακή Πίεση ? Μειωμένη Αρτηριακή Ενδοτικότητα Δυσλειτουργία Ενδοθηλίου Παχυσαρκία Δυσλειτουργία μεταβολισμού λιπιδίων Παθολογικός Μεταβολισμός Γλυκόζης Αυξανόμενη Αθηρογένεση Υπέρταση Νευροορμονική Δυσλειτουργία Υπερτροφία & Δυσλειτουργία της ΑΚ Διαταραχές Νεφρικής λειτουργίας Μειωμένη έκκριση ινσουλίνης Διαταραχές μηχανισμού πήξης

18 Παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση
Η δύναμη με την οποία ο καρδιακός μυς προωθεί το αίμα. Η συνολική ποσότητα το αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα. Η γενική κατάσταση των αρτηριών και κυρίως η αντίστασή τους στην κυκλοφορία του αίματος.

19 Μορφές Υπέρτασης Ιδιοπαθής ή Πρωτοπαθής (δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία)
Δευτεροπαθής (αποτέλεσμα άλλης ασθένειας), στεφανιαία νόσος.

20 Ηλικία Η υπέρταση μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι πάνω από την ηλικία των 65 ετών έχουν υπέρταση, της οποίας η διάγνωση γίνεται συνήθως μεταξύ των 35 και των 50 ετών.

21 Οικογενειακό Ιστορικό
Μερικές οικογένειες φαίνεται να πάσχουν σε μεγαλύτερη συχνότητα από υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν και οι δύο γονείς έχουν υπέρταση, ο κίνδυνος να παρουσιάσουν και τα παιδιά τους είναι περίπου 50%.

22 Φύλο Πριν από την ηλικία των 50 ετών η υπέρταση παρουσιάζεται πιο συχνά στους άνδρες. Η συχνότητα εμφάνισής της στις γυναίκες αλλάζει μετά την εμμηνόπαυση και μετά την ηλικία των 50 – 55 ετών πιο πολλές γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες πάσχουν από υπέρταση.

23 Φυλή  Έχει παρατηρηθεί ότι η υπέρταση είναι πιο συχνή στη μαύρη φυλή απ’ ό,τι στη λευκή, για όλες τις ηλικίες μετά την εφηβεία. Επίσης, για ένα συγκεκριμένο επίπεδο υψηλής αρτηριακής πίεσης, μεγαλύτερες βλάβες συμβαίνουν στα άτομα της μαύρης φυλής απ’ ό,τι της λευκής.

24 Σωματικό Βάρος Η υψηλή αρτηριακή πίεση παρατηρείται συχνότερα σε παχύσαρκα άτομα, τα οποία αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες. Ακόμη και κατά την ανάπαυση ένα υπέρβαρο σώμα επιβαρύνει κατά πολύ την καρδιακή λειτουργία, γιατί χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Απώλεια σωματικού βάρους συνοδεύεται από πτώση της αρτηριακής πίεσης. Υπολογίζεται ότι στην ηλικία των 40 – 50 ετών οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν πέντε φορές συχνότερα υπέρταση.

25 Αλάτι Έχει βρεθεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υπέρτασης και της κατανάλωσης αλατιού. Ο μέτριος περιορισμός του αλατιού στη διατροφή μας αποδεδειγμένα μειώνει την αρτηριακή πίεση και οι άνθρωποι που έχουν την τάση να παρουσιάζουν υψηλή πίεση είναι πολύ πιθανόν να τη χειροτερεύουν τρώγοντας αλατισμένα φαγητά.

26 Αντισυλληπτικά χάπια/Εγκυμοσύνη
Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση σε μια μερίδα γυναικών, ιδιαίτερα σε εκείνες με αυξημένο σωματικό βάρος. Οι γυναίκες αυτές, εκτός του ότι πρέπει να ελέγχουν τακτικά την πίεσή τους, πρέπει να δοκιμάσουν άλλες μεθόδους αντισύλληψης μετά από συζήτηση με τον γιατρό τους και με κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού.

27 Άγχος Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη υπέρταση, αν και δεν παύουν να υπάρχουν αμφιβολίες από πολλούς επιστήμονες. Για να εμφανίσει κάποιος υπέρταση δεν έχει σημασία μόνο το μέγεθος του στρες στο οποίο εκτίθεται, αλλά και ο τρόπος που το αντιμετωπίζει. Σε περιόδους έντονου άγχους - πίεση που ασκείται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η δουλειά και η οικογένεια ή από εσωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η κατάθλιψη, η καρδιά χτυπά σε πιο γρήγορους ρυθμούς και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.

28 Αλκοόλ Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος είναι αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης, αλλά και αιτία ανεπιτυχούς θεραπείας. Συστήνεται η μείωση της κατανάλωσης σε λιγότερο από 30 ml οινοπνεύματος την ημέρα (π.χ. 300 ml κρασιού, 700 ml μπύρας). Σε βαρείς πότες δεν συστήνεται απότομη διακοπή του οινοπνεύματος, γιατί μπορεί να παρατηρηθεί απότομη αύξηση της πίεσης, η οποία όμως σε λίγες ημέρες αποκαθίσταται.

29 Καφεΐνη Η καφεΐνη μπορεί απότομα αλλά παροδικά να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αν και συνήθως αναπτύσσεται ανοχή του οργανισμού σ’ αυτό το φαινόμενο. Πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της χρόνιας λογικής κατανάλωσης καφέ και της υπέρτασης.

30 Κάπνισμα Στη μακρά λίστα των παθήσεων που προκαλεί το κάπνισμα ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι βλάβες της καρδιάς και των αγγείων. Το κάπνισμα δεν προκαλεί υπέρταση, παρά μικρή αύξηση της πίεσης για λίγο, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από ένα φλιτζάνι καφέ, γεγονός που συνηθίζεται.

31

32

33 Η θεραπευτική αγωγή για την υπέρταση είναι ισόβια.
Θεραπευτική αγωγή Η θεραπευτική αγωγή για την υπέρταση είναι ισόβια. Δεν πρέπει να διακόπτετε τη θεραπεία όταν μετράτε την πίεση σας και τη βρίσκετε στα κανονικά πλαίσια

34 New guidelines for hypertension ESH-ESC
Milan June 2013

35

36 Στόχοι της Αρτηριακής πιέσης ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ –εκτός από ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ και Ηλικιωμένο
<140 mmHg <90 mmHg

37 O Διαβητικός θα πρέπει να εχει ΑΠ:
Συστολική <140mmHg Διαστολική <85 mmHg NEO

38

39

40 Πότε θα εφαρμόσω επεμβατική μεθοδο για αρτηριακή πίεση που δεν τιθασεύεται με φάρμακα????

41 Πέτυχε το στόχο! +Χοληστερίνη

42 Ευχαριστώ για την υπομονή σας!!!


Κατέβασμα ppt "Χάρης Γρασσος MD,FESC,PhD"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google