Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παιδαγωγική σχέση Ρόλος εκπαιδευτικού: Να βοηθήσει τους μαθητές να μεταβούν από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την άγνοια στη γνώση, από την αδυναμία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παιδαγωγική σχέση Ρόλος εκπαιδευτικού: Να βοηθήσει τους μαθητές να μεταβούν από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την άγνοια στη γνώση, από την αδυναμία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παιδαγωγική σχέση Ρόλος εκπαιδευτικού: Να βοηθήσει τους μαθητές να μεταβούν από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την άγνοια στη γνώση, από την αδυναμία στην αυτοδυναμία και αυτάρκεια. Παιδαγωγική σχέση: να ανταποκρίνεται στην ψυχοσύνθεση του μαθητή και στις απαιτήσεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. - Αγάπη προς το παιδί - Παιδί: συναισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης

2 Νέο σχολείο: Παιδοκεντρικό Είδη αυθεντίας εκπαιδευτικού: - υπηρεσιακή - γνήσια Τρία είδη συμπεριφοράς εκπαιδευτικών: - Αυταρχικός - Δημοκρατικός - Αδιάφορος

3 Διαπροσωπική επικοινωνία στην τάξη - συμπεριφορά εκπαιδευτικού προς μαθητές - διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών μαθητές: βελτίωση τους – πίστη δασκάλων στις δυνάμεις των μαθητών πείραμα: σπουδαστές Ψυχολογίας – ποντίκια – διέλευση λαβυρίνθου ποντίκια 1ης ομάδας: εκπληκτική πρόοδος ποντίκια 2ης ομάδας: καμία αισθητή βελτίωση

4 Έρευνες Brophy και Good Συμπεριφορές εκπαιδευτικών: διαφοροποίηση ανάλογα με προσδοκίες για κάθε μαθητή Μεγαλύτερη συχνότητα επιβράβευσης και υπομονετικής στάσης απέναντι στους καλούς μαθητές. Στην περίπτωση λανθασμένης απάντησης: Έκφραση αποδοκιμασίας με μεγαλύτερη ευχέρεια σε αδύνατους μαθητές. Δάσκαλος: υποβολή συμπεριφοράς του σε έλεγχο. Ο αυστηρός τρόπος αντίδρασης μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μαθητή.

5 Σημεία διαφοροποίησης συμπεριφοράς εκπαιδευτικού: 1
Σημεία διαφοροποίησης συμπεριφοράς εκπαιδευτικού: 1. Χρόνος αναμονής και παροχής βοήθειας 2. Επιβράβευση και αποδοκιμασία 3. Συχνότητα επικοινωνίας. Επίδραση προσδοκιών: Εκπαιδευτικός: σχηματίζει μια γενική εικόνα για κάθε μαθητή και κάνει ορισμένες προβλέψεις για την επίδοση, που πρέπει να αναμένει για τον καθένα. Οι προσδοκίες αυτές καθορίζουν κατ’ επέκταση και τη συμπεριφορά του. Η συμπεριφορά αυτή δημιουργεί παρόμοια αισθήματα στον μαθητή, που με τη σειρά του συμπεριφέρεται ανάλογα.

6 Παράγοντες που επηρεάζουν στη διαμόρφωση προσδοκιών: - κοινωνική θέση μαθητή - φύλο - σχολική επίδοση - θέση, που κάθεται - προσωπικότητα μαθητή - καλή γραφή, καθαρό τετράδιο - βαθμολογία προηγούμενου δασκάλου

7 Κοινωνιομετρία: J. Moreno Κοινωνιομετρικό τεστ ή κοινωνιομετρική μέθοδος. Κοινωνιόγραμμα/Κοινωνιογράφημα: - εκφράζει ποσοτικά και ποιοτικά τις κοινωνικές σχέσεις και επαφές, που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας ή ανάμεσα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.

8 Σχολική τάξη: δυναμική κοινωνική ομάδα Σύνθεση και ποιότητα διαπροσωπικών σχέσεων μελών της: μεγάλη. Επηρεάζουν σημαντικά το φαινόμενο της αγωγής. Συνειδητοποίηση από εκπαιδευτικό: δυναμική της ομάδας, αντίληψη δράσης της. Επίτευξη μάθησης, προαγωγή κοινωνικών διεργασιών.


Κατέβασμα ppt "Παιδαγωγική σχέση Ρόλος εκπαιδευτικού: Να βοηθήσει τους μαθητές να μεταβούν από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την άγνοια στη γνώση, από την αδυναμία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google