Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ήρωες και ηρωίδες του 1821 Γιώργος Παναγιώτης Στ2 Επιμέλεια εργασίας:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ήρωες και ηρωίδες του 1821 Γιώργος Παναγιώτης Στ2 Επιμέλεια εργασίας:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ήρωες και ηρωίδες του 1821 Γιώργος Παναγιώτης Στ2 Επιμέλεια εργασίας:
Νικόλας Γιώργος Παναγιώτης Στ2 Πηγή: Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια

2 Νικηταράς Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος (2 Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 1849) γεννήθηκε στη Νέδουσα (Μεγάλη Αναστάσοβα) Μεσσηνίας [εκκρεμεί παραπομπή], ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, 25 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας. Καταγόταν από το χωριό Τουρκολέκας, του δήμου Μεγαλοπόλεως. Ήταν ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Υπέγραφε και με το όνομα Τουρκολέκας ή Τουρκολακιώτης και μ΄ αυτό αναφέρεται σε μερικά δημοτικά τραγούδια. Τελικά όμως επικράτησε το επώνυμο Σταματελόπουλος από το βαπτιστικό όνομα του πατέρα του (Σταματέλος).

3 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 1/2
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου Φεβρουαρίου 1843) ήταν αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, πολιτικός, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.

4 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 2/2
Έχοντας αποκτήσει πείρα και στη θάλασσα ως κουρσάρος, το 1805 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πήρε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Τον Ιανουάριο του 1806 και ενώ βρισκόταν στην Πελοπόννησο βγήκε διάταγμα δίωξής του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ακολουθήσει πολύμηνη περιπετειώδης και δραματική καταδίωξή του από τους Τούρκους σε πολλά χωριά και πόλεις της Πελοποννήσου. Κατάφερε - μαχόμενος - να διαφύγει τελικά με πλοιάριο, φεύγοντας από περιοχή στα δυτικά του Λακωνικού κόλπου και περνώντας στα ρωσοκρατούμενα Κύθηρα με ενδιάμεση στάση στην Ελαφόνησο λόγω κακοκαιρίας. Από το 1810 υπηρέτησε στο ελληνικό στρατιωτικό σώμα του αγγλικού στρατού στη Ζάκυνθο, όπου γρήγορα διακρίθηκε για τη δράση του εναντίον των Γάλλων και έφτασε στο βαθμό του ταγματάρχη.

5

6 ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ( Ιθάκη, 1790 ή μεταξύ — Αθήνα, 5 Ιουνίου 1825) ήταν επιφανής αγωνιστής οπλαρχηγός της Επανάστασης του Πολέμησε μέχρι το 1820 για λογαριασμό του Αλή Πασά και στη συνέχεια αγωνίστηκε για την επανάσταση. Φυλακίστηκε το 1825 κατηγορούμενος για συνεργασία με τους Τούρκους στην Ακρόπολη των Αθηνών όπου και δολοφονήθηκε πριν δικαστεί στις 5 Ιουνίου του ίδιου χρόνου

7

8 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Ο Γεώργιος Δικαίος, περισσότερο γνωστός με το παρατσούκλι Παπαφλέσσας, ήταν κληρικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

9 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ Καραϊσκάκης, Γεώργιος ( ). Επιφανής στρατηγός της Ελληνικής Επανάστασης. Αναβίωσε την επανάσταση της Στερεάς Ελλάδας και σύνδεσε το όνομά του με τα δραματικά γεγονότα της τελευταίας φάσης του Αγώνα. Το όνομα «Καραϊσκάκης» είναι το υποκοριστικό του «Καραΐσκος». Η μητέρα του ήταν αδελφή του Κώστα Διμισκή.

10 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ Μπουμπουλίνα, Λασκαρίνα ( ). Ηρωίδα της Επανάστασης του Ήταν κόρη του Υδραίου πλοίαρχου Σταυριανού Πινότση και της Σκεύως Κοκκίνη. Ο πατέρας της αναμείχθηκε στα ορλοφικά και κλείστηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης.

11 ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ Μαυρομιχάλης. Επώνυμο ονομαστής οικογένειας της Μάνης. Μεταξύ των γνωστότερων μελών της οικογένειας περιλαμβάνονται και οι παρακάτω: 1) Ιωάννης ή Σκυλογιάννης Μαυρομιχάλης ( ). Άρχοντας της Μάνης. Βρήκε το θάνατο πολεμώντας τους Τούρκους.

12 ΚΑΝΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κανάρης, Κωνσταντίνος ( ). Ήρωας της Επανάστασης του Γεννήθηκε στα Ψαρά το 1793 (σύμφωνα με τα επίσημα ναυτικά μητρώα το 1795). Ο πατέρας του ονομαζόταν Μικές και τα δύο άλλα αδέλφια του Αναγνώστης και Γεώργιος. Έμεινε νωρίς ορφανός και στην αρχή δούλεψε στο καράβι του θείου του Δημήτρη Βουρέκα, βοηθώντας στη μεταφορά των προσφύγων Σουλιωτών από την Πάργα στη Λευκάδα.

13 Ανδρέας Μιαούλης Ο Ανδρέας "Μιαούλης" - Βώκος (Ύδρα 20 Μαΐου 1769 – Πειραιάς 11 Ιουνίου 1835) ήταν Έλληνας καραβοκύρης, δηλαδή πλοιοκτήτης, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, ως διοικητής ναύαρχος του ελληνικού στόλου, αλλά και στη μετέπειτα πολιτική ζωή του τόπου, με αποκορύφωμα την ανταρσία της Ύδρας κατά του Καποδίστρια, που είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του εθνικού στόλου στον Πόρο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τιμήθηκε πλείστες φορές από το οθωνικό καθεστώς, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην τριμελή επιτροπή που προσέφερε το στέμμα στον νεαρό τότε Όθωνα. Υπήρξε ο γενάρχης της οικογένειας των Μιαούληδων και γιος του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αθανάσιος Μιαούλης. Η προσφορά του τιμάται κάθε χρόνο στα Μιαούλεια, φεστιβάλ το οποίο είναι αφιερωμένο στη στρατιωτική δράση του Ανδρέα Μιαούλη κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων ( ).

14

15 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! Επιμέλεια Εργασίας Παναγιώτης Νίκος Γιώργος ΣΤ2'
Πηγή: Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια


Κατέβασμα ppt "Ήρωες και ηρωίδες του 1821 Γιώργος Παναγιώτης Στ2 Επιμέλεια εργασίας:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google