Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιχειρηματικός Σχεδιασμός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιχειρηματικός Σχεδιασμός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
Πληροφοριακά Συστήματα Αργυρή Κατωπόδη

2 Πληροφοριακό Σύστημα Ένα πληροφοριακό σύστημα μπορεί να οριστεί τεχνικά ως ένα σύνολο αλληλοσχετιζόμενων στοιχείων, τα οποία συλλέγουν, επεξεργάζονται , αποθηκεύουν και διανέμουν πληροφορίες που υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο σε έναν οργανισμό. Οι οργανισμοί μπορούν να διαιρεθούν σε στρατηγικό, διοικητικό και εκτελεστικό επίπεδο και σε τέσσερις λειτουργικούς τομείς: Πωλήσεις και marketing Κατασκευή και παραγωγή Χρηματοοικονομικά και λογιστήριο Ανθρώπινοι πόροι Τα πληροφοριακά συστήματα πρέπει να εξυπηρετούν όλα αυτά τα επίπεδα και τις λειτουργίες.

3 Τύποι Πληροφοριακών Συστημάτων
Ο οργανισμός έχει: Συστήματα υποστήριξης διοίκησης (ESS), στο στρατηγικό επίπεδο Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (MIS), στο διοικητικό επίπεδο Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS), στο διοικητικό επίπεδο Συστήματα Επεξεργασίας Συναλλαγών (TPS), στο εκτελεστικό επίπεδο Τα συστήματα σε κάθε επίπεδο είναι με τη σειρά τους εξειδικευμένα ώστε να εξυπηρετούν κάθε κύριο λειτουργικό τομέα.

4 Σχέσεις μεταξύ των Συστημάτων
Εικόνα 1: Σχέσεις μεταξύ των συστημάτων

5 Οργανισμοί και Πληροφοριακά Συστήματα
Τα πληροφοριακά συστήματα και οι οργανισμοί αλληλοεπηρεάζονται. Τα πληροφοριακά συστήματα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με τον οργανισμό για να παρέχουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Εικόνα 2: Αμφίδρομη σχέση μεταξύ οργανισμών και τεχνολογίας πληροφοριών

6 Στελέχη, Λήψη Αποφάσεων και Πληροφοριακά Συστήματα
Τα στελέχη παίζουν κεντρικό ρόλο στους οργανισμούς. Οι ευθύνες τους ποικίλλουν, από το να παίρνουν αποφάσεις μέχρι το να γράφουν αναφορές , να συμμετέχουν σε συσκέψεις ή να οργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις. Η λήψη αποφάσεων παραμένει ένας από τους πιο απαιτητικούς ρόλους ενός στελέχους επιχείρησης. Τα πληροφοριακά συστήματα βοηθούν τα στελέχη στην επικοινωνία και τη διανομή πληροφοριών.

7 Διαδικασία Λήψης Απόφασης
Εικόνα 3: Διαδικασία λήψης αποφάσεων

8 Πληροφοριακά Συστήματα και Επιχειρηματική Στρατηγική
Ορισμένοι τύποι πληροφοριακών συστημάτων έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα κρίσιμη σημασία για την μακροπρόθεσμη ευημερία και την επιβίωση των επιχειρήσεων. Τα συστήματα αυτά, που αποτελούν ισχυρά εργαλεία για να διατηρήσει μια εταιρία το προβάδισμά της απέναντι στους ανταγωνιστές της, ονομάζονται Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήματα. Τα Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήματα μεταβάλλουν: Τους στόχους Τις λειτουργίες Τα προϊόντα Τις υπηρεσίες Τις σχέσεις των οργανισμών με το περιβάλλον, προκειμένου να τους βοηθήσουν να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

9 Επιχειρηματική Αξία των Πληροφοριακών Συστημάτων
Οι επιχειρήσεις κάνουν δύο ειδών επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα. Οι εταιρίες επενδύουν σε έργα πληροφοριακών συστημάτων που έχουν πολύ συγκεντρωμένους στόχους και πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα σε μήνες. Οι εταιρίες επενδύουν επίσης σε υποδομή τεχνολογίας πληροφοριών και τέτοιες επενδύσεις συχνά πραγματοποιούνται σε πιο μικρές χρονικές περιόδους.

10 Η σημασία της Διαχείρισης Αλλαγών στην επιτυχία και την αποτυχία των Π
Η σημασία της Διαχείρισης Αλλαγών στην επιτυχία και την αποτυχία των Π.Σ. Τα οφέλη από τις επενδύσεις στην τεχνολογία πληροφοριών θα είναι περιορισμένα αν οι εταιρίες δε λάβουν υπόψη το κόστος της οργανωσιακής αλλαγής ου συνδέεται με ένα νέο σύστημα.

11 Περιοχές Προβλημάτων Πληροφοριακών Συστημάτων
Τα προβλήματα στο σχεδιασμό, τα δεδομένα, το κόστος ή τις λειτουργίες ενός πληροφοριακού συστήματος μπορεί να είναι ένδειξη αποτυχίας συστήματος. Εικόνα 4: Περιοχές προβλημάτων Πληροφοριακών Συστημάτων

12 Επιχειρησιακά Συστήματα
Τα επιχειρησιακά συστήματα περιέχουν ένα σύνολο από ολοκληρωμένες λειτουργικές μονάδες λογισμικού και μια κεντρική βάση δεδομένων, η οποία επιτρέπει το μερισμό δεδομένων από πολλές διαφορετικές επιχειρηματικές διεργασίες και λειτουργικούς τομείς σε όλη την έκταση της επιχείρησης.

13 Αρχιτεκτονική Επιχειρησιακού Συστήματος
Εικόνα 5: Αρχιτεκτονική Επιχειρησιακού Συστήματος

14 Συνδυασμός των Πληροφοριακών Συστημάτων με το Επιχειρηματικό πρόγραμμα
Αφού επιλεγούν τα συγκεκριμένα έργα μέσα στο γενικό πλαίσιο ενός στρατηγικού προγράμματος για την επιχείρηση και τον τομέα συστημάτων, τότε μπορεί να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα πληροφοριακών συστημάτων. Αυτό το πρόγραμμα χρησιμεύει ως χάρτης πορείας για να δείχνει: Την κατεύθυνση της ανάπτυξης συστημάτων Την λογική της Την τρέχουσα κατάσταση Τη διοικητική στρατηγική Το πρόγραμμα εφαρμογής Τον προϋπολογισμό

15 Ασφάλεια και Έλεγχος Πληροφοριακών Συστημάτων
Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να παίρνουν ειδικά μέτρα για να προστατεύουν τα πληροφοριακά συστήματα τους και να εξασφαλίζουν ότι λειτουργούν με ακρίβεια, ασφάλεια και αξιοπιστία. Η ασφάλεια αναφέρεται στις πολιτικές, τις διαδικασίες και στα τεχνικά μέτρα που χρησιμοποιούνται για να ανατρέπουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση , τις αλλοιώσεις, την κλοπή και τις φυσικές ζημιές στα πληροφοριακά συστήματα.

16 Σημεία του κύκλου επεξεργασίας για σφάλματα
Καθένα από τα σημεία που φαίνονται σε αυτήν την εικόνα αποτελεί σημείο ελέγχου όπου πρέπει να εφαρμόζονται ειδικές αυτόματες διαδικασίες για τη μείωση του κινδύνου των σφαλμάτων κατά την επεξεργασία. Εικόνα 6: Σημεία του κύκλου επεξεργασίας στα οποία μπορεί να συμβούν σφάλματα

17 Εξασφάλιση ποιότητας συστημάτων
Εκτός από την υλοποίηση αποτελεσματικής ασφάλειας και ελέγχων, οι οργανισμοί μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των συστημάτων τους χρησιμοποιώντας τεχνικές διασφάλισης ποιότητας και βελτιώνοντας την ποιότητα των δεδομένων τους. Οι λύσεις στα προβλήματα ποιότητας λογισμικού περιλαμβάνουν τη χρήση μεθοδολογιών. Αυτές είναι: Δομημένες μεθοδολογίες Δομημένη ανάπτυξη Δομημένος σχεδιασμός Δομημένος προγραμματισμός

18 Βιβλιογραφία Kenneth C. Laudon - Jane P. Laudon, «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης», Βίκη Μάνθου(Επιμέλεια Ελληνικής έκδοσης),Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Έκτη Αμερικανική Έκδοση, ανατυπώθηκε το 2009.


Κατέβασμα ppt "Επιχειρηματικός Σχεδιασμός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google