Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

οικοσυστήματα της Ελλάδας!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "οικοσυστήματα της Ελλάδας!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 οικοσυστήματα της Ελλάδας!
Χαρακτηριστικά οικοσυστήματα της Ελλάδας!

2 Για τα γνωστότερα οικοσυστήματα που συναντάμε στη χώρα μας
Τι θα μάθουμε σήμερα;  Τι είναι οικοσύστημα Για τα γνωστότερα οικοσυστήματα που συναντάμε στη χώρα μας Γιατί πρέπει να προστατεύουμε τα οικοσυστήματα

3 Παρατηρήστε στις παρακάτω φωτογραφίες για τον τρόπο ζωής των φυτικών και ζωικών οργανισμών (βιοτικών στοιχείων) που απεικονίζονται.

4 Πώς χρησιμοποιούν οι οργανισμοί αυτοί τα άλλα στοιχεία όπως το νερό το χώμα και τον αέρα για να ζήσουν;

5 Οι εικόνες 24.1α & 24.1β παρουσιάζουν χαρακτηριστικά οικοσυστήματα.
Οι εικόνες 24.1α & 24.1β παρουσιάζουν χαρακτηριστικά οικοσυστήματα. Σε ένα οικοσύστημα οι φυτικοί και οι ζωικοί οργανισμοί ζουν και αναπτύσσονται μαζί. Βρίσκονται σε σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ τους, δηλαδή κάθε οργανισμός χρησιμοποιεί τους άλλους για τροφή ή γίνεται ο ίδιος τροφή για εκείνους.

6 Επίσης, οι οργανισμοί χρησιμοποιούν τα αβιοτικά στοιχεία για να ζήσουν, δηλαδή το νερό τον αέρα (το οξυγόνο), τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος , το φως κ.ά.

7 Σίγουρα θα μας ρωτήσει τι είναι οικοσύστημα, βιοτικά στοιχεία και αβιοτικά στοιχεία ενός οικοσυστήματος. Γιατί εσύ ξέρεις; Ξέρεις να μου πεις;

8 Ποια στοιχεία ονομάζονται αβιοτικά;
Κάθε στοιχείο μιας περιοχής που δεν έχει ζωή, π.χ. το νερό, το χώμα, ο αέρας, η θερμοκρασία, το φως, ονομάζονται αβιοτικά.

9 Ποια στοιχεία ονομάζονται βιοτικά;
Κάθε στοιχείο μιας περιοχής που έχει ζωή, ονομάζεται βιοτικό. Δηλαδή κάθε φυτικό και ζωικός οργανισμός είναι βιοτικό στοιχείο.

10 Τι ονομάζεται οικοσύστημα;
Οικοσύστημα είναι όλοι οι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί μιας περιοχής, καθώς και οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ αυτών και μεταξύ των αβιοτικών στοιχείων.

11 Δεν κατάλαβα τι λέγεται οικοσύστημα!
Στο οικοσύστημα οι οργανισμοί βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση μεταξύ τους και επηρεάζουν και επηρεάζονται από τα αβιοτικά στοιχεία σχηματίζοντας με αυτά ένα ενιαίο σύνολο. Οικοσύστημα είναι π.χ. μια μικρή λίμνη, ένα δάσος, ένας βάλτος αλλά και ολόκληρη η γη.

12 Πώς μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν αρμονικά μαζί με τους άλλους οργανισμούς και τα στοιχεία των οικοσυστημάτων;

13 Ας εξετάσουμε πώς πρέπει να χρησιμοποιούν τα υλικά (πόρους) του περιβάλλοντος με τέτοιο τρόπο, ώστε και οι επόμενες γενιές να απολαύσουν τα ίδια οφέλη από αυτά;

14 Στο οικοσύστημα της εικόνας οι άνθρωποι ζουν μαζί με άλλους οργανισμούς και χρησιμοποιούν τους πόρους του περιβάλλοντος.

15 Μένουν δίπλα σε ένα ποτάμι και ο άνδρας κόβει ξύλα ενώ η γυναίκα ασχολείται με την καλλιέργεια της γης. Δηλαδή χρησιμοποιούν το ξύλο των δέντρων, το νερό τα φυτά κ.ά.

16 Τι πρέπει να κάνουν; Προκειμένου να διατηρηθούν αυτοί οι πόροι και για τις επόμενες γενιές θα πρέπει να τους χρησιμοποιούν με σύνεση και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

17  Να μη μολύνουν το νερό του ποταμού με σκουπίδια και λύματα…
 Πρέπει να περιορίσουν την υλοτομία και να φροντίζουν τα νέα δέντρα που φυτρώνουν.  Να μη μολύνουν το νερό του ποταμού με σκουπίδια και λύματα…

18  Πρέπει να χρησιμοποιούν σωστά το νερό του ποταμού και να μην το εξαντλούν στη άρδευση των χωραφιών. Να μη χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα για να μη μολύνεται το έδαφος και το νερό.

19 Να μην προκαλούν πυρκαγιές στο δάσος.
Να μη σκοτώνουν τα ζώα που ζουν στο δάσος.

20 Η Ελλάδα έχει ενδιαφέροντα οικοσυστήματα εξαιτίας του πολύμορφου ανάγλυφού της. Ποια είναι αυτά;

21 Δε γίνεται αναδάσωση των καμένων περιοχών.
Η Ελλάδα έχει φυσικές ομορφιές που εμείς σήμερα έχουμε υποβαθμίσει. Πώς το πετύχαμε αυτό; Τα δάση καίγονται και μαζί με αυτά χάνονται τα ζώα και φυτά που ζουν σε αυτά. Δε γίνεται αναδάσωση των καμένων περιοχών. Γίνεται παράνομο κυνήγι ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση.

22 Αποξηραίνονται λίμνες. Κατασκευάζονται φράγματα, δρόμοι…
Η Ελλάδα έχει φυσικές ομορφιές που εμείς σήμερα έχουμε υποβαθμίσει. Πώς το πετύχαμε αυτό; Μολύνονται τα νερά των λιμνών των ποταμών από τα απόβλητα των εργοστασίων, τα λύματα των πόλεων, τα φυτοφάρμακα και τα χημικά λιπάσματα. Αποξηραίνονται λίμνες. Κατασκευάζονται φράγματα, δρόμοι…

23 ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ
Λάβε κι εσύ μέρος στην εκστρατεία εναντίον της ρύπανσης των θαλασσών και υπέρ της καθαρότητας των ακτών. Ζωγράφισε μία αφίσα και γράψε το δικό σου σύνθημα για καθαρή θάλασσα και καθαρή ακτή. ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!

24 Συμπληρώνω Κάθε στοιχείο μιας περιοχής που δεν έχει ζωή, π.χ. το νερό, το χώμα, ο αέρας, η θερμοκρασία, το φως, ονομάζεται ………….…… Κάθε στοιχείο μιας περιοχής που έχει ζωή ονομάζεται ……………… Η Ελλάδα εξαιτίας του πολύμορφου ……………… της έχει ποικίλα και ενδιαφέροντα ………………….. Σε ένα οικοσύστημα οι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί βρίσκονται σε σχέση …………………. μεταξύ τους. αβιοτικό βιοτικό ανάγλυφού οικοσυστήματα αλληλεξάρτηση

25 Να τι κάνει ο άνθρωπος

26 Να τι κάνει ο άνθρωπος

27 Να τι κάνει ο άνθρωπος

28 Να τι κάνει ο άνθρωπος


Κατέβασμα ppt "οικοσυστήματα της Ελλάδας!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google