Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ελβετία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ελβετία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ελβετία
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε’ ΤΑΞΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΤΕΡΕΖΑ

2 ΕΛΒΕΤΙΑ Η Ελβετία (επίσημη ονομασία Ελβετική Συνομοσπονδία, είναι χώρα της δυτικοκεντρικής Ευρώπης. Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια και νοτιοανατολικά με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λίχτενσταϊν. Είναι μικρή χώρα, με έκταση  τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους (εκτίμηση Μάρτιος 2016). Πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη ( κάτοικοι το 2007) ενώ μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Βασιλεία, η Γενεύη και η Λωζάνη. Νόμισμα έχει το ελβετικό Φράγκο. Είναι χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανεπτυγμένο εμπόριο, βιομηχανία και τουρισμό. Το 42% του πληθυσμού ασπάζονται το ρωμαιοκαθολικισμό και το 35% είναι Προτεστάντες. Με την εισροή μεταναστών στη χώρα ζουν και περί το 4% Μουσουλμάνοι, ενώ υπάρχουν και άλλα χριστιανικά δόγματα (οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν μέλη και οι Μορμόνοι της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών καθώς και μια μειονότητα Εβραίων. Το 11% ήταν άθεοι το 2000

3 ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;

4 Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ Η σημαία της Ελβετίας βασίζεται στη σημαία του καντονιού Schwyz. Είναι τετράγωνη σε κόκκινο φόντο με ένα λευκό σταυρό στο κέντρο, με ίσα άκρα. Είναι η μόνη σημαία (μαζί με αυτή του Βατικανού) με τετράγωνο σχήμα. Το αρχαιότερο σωζόμενο δείγμα της σημαίας του Schwyz χρονολογείται από την Εποχή των Πολέμων στη Βουργουνδία (1474–77). Οι διαστάσεις της σημαίας καθορίστηκαν το 1889 . Αντίθετα, δεν έχει οριστεί η ακριβής απόχρωση του κόκκινου στο φόντο. Έτσι, έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικές αποχρώσεις ως τώρα. Υιοθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1889 (ανεπίσημα το  ). Η Ελβετία έχει σύνταγμα από την 1η Ιανουαρίου του 2000.

5 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΑ
Cantique suisse Sur nos monts, quand le soleil, Annonce un brillant réveil, Et prédit d'un plus beau jour le retour. Les beautés de la patrie, Au ciel montent plus joyeux, Parlent à l'âme attendrie Les accents d'un coeur pieux, Les accents émus d'un coeur pieux. ΙΤΑΛΙΚΑ Salmo Svizzero Quando bionda aurora il mattin c'indora L'alma mia t'adora re del ciel! Quando l'alpe già rosseggia Α pregare allor't'atteggia Ιn favor del patrio suol, l cittadino Dio lo vuol.

6 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Η περιοχή της Ελβετίας κατοικήθηκε από την προϊστορία. Πρώτοι γνωστοί από τις αρχαίες πηγές κάτοικοί της υπήρξαν κάποια κελτικά φύλα, τα οποία οι Έλληνες τα γνώριζαν με την ονομασία Ελβετοί. Τον 1ο αιώνα π. Χ. οι Ρωμαίοι υπέταξαν τη χώρα, που έγινε ρωμαϊκή επαρχία με το όνομα Ελβετία. Τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ., κατέλαβαν τη χώρα γερμανικά φύλα των Αλαμανών, στη συνέχεια φράγκικα φύλα(6ο-9ο αιώνα) και μετά πάλι Γερμανοί. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Φράγκων διαδόθηκε ο χριστιανισμός στην Ελβετία και στα φύλα των Αλαμανών, ενώ τέθηκαν τα θεμέλια του φεουδαρχικού συστήματος παραγωγής και διοίκησης. Το 1032 το βασίλειο της Βουργουνδίας, μέρος του οποίου ήταν η Ελβετία, ενσωματώθηκε στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους και στη συνέχεια η Ελβετία υπήρξε πεδίο ανταγωνισμού διαφόρων ηγεμονικών οίκων, μέχρις ότου το 1273 πέρασε υπό την κυριαρχία του οίκου των Αψβούργων, που ανήλθε στο θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Ελβετοί πάλεψαν για την ανεξαρτησία τους μέχρι το 1848 που το Συνέδριο της Βιέννης αναγνώρισε την ουδετερότητα της Ελβετίας και της απέδωσε τα καντόνια του Βαλέ, της Γενεύης και της Νεσατέλ, προσδιορίζοντας έτσι τα σύνορα που έχει και σήμερα η ελβετική επικράτεια. Το 1848 ψηφίστηκε το Σύνταγμα της Ελβετικής Ομοσπονδίας, το οποίο ισχύει ακόμα και σήμερα. 

7 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ Η χώρα διοικείται με ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκλέγεται κάθε χρόνο (το Δεκέμβριο) για θητεία ενός έτους. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 κέρδισε νίκη το Λαϊκό Κόμμα. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα του 1848 είναι το νομικό θεμέλιο του σύγχρονου ομοσπονδιακού κράτους και το δεύτερο αρχαιότερο σύνταγμα εν ισχύ σε ολόκληρο τον κόσμο. Τρία είναι τα κύρια σώματα διακυβέρνησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο: το αποτελούμενο από δύο σώματα κοινοβούλιο (νομοθετική εξουσία), το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (εκτελεστική εξουσία) και το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (δικαστική εξουσία). Η λειτουργία του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου είναι να εκδικάζει εφέσεις σε αποφάσεις καντονιακών ή ομοσπονδιακών δικαστηρίων. Οι δικαστές εκλέγονται από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση για μία περίοδο έξι χρόνων.

8 ΤΟ ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ελβετίας είναι ψυχρό και, κατά βάση ξηρό, αν και σε ορισμένες περιοχές βρέχει 160 με 180 μέρες το χρόνο. Το κλίμα παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή, αλλά είναι γενικά υγιεινό. Την ιδιότητα αυτή, του κλίματος της χώρας τους, εκμεταλλεύτηκαν οι Ελβετοί με τον καλύτερο τρόπο. Ίδρυσαν πολλά σανατόρια, αναπαυτήρια, ψυχιατρικές κλινικές και έτσι παλαιότερα η Ελβετία αποτέλεσε θεραπευτικό κέντρο για τις παθήσεις των πνευμόνων (όπως η φυματίωση) και των νεύρων

9 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Η Βέρνη (γερμανικά: Bern, γαλλικά: Berne) είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας και η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της (μετά τις Ζυρίχη, Γενεύη και Βασιλεία). Είναι επίσης πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονίου. Έχει πληθυσμό

10 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΖΥΡΙΧΗ ΓΕΝΕΥΗ

11 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ

12 ΟΜΟΡΦΑ ΤΟΠΙΑ

13 ΓΛΩΣΣΑ Επίσημες γλώσσες είναι η γερμανική (ομιλούμενη από το 63% του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα του 2000), η γαλλική(20,4%), η ιταλική(6,5%) και η ρετορομανική (< 0.5%), γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι του νοτιοανατολικού καντονιού Γκράουμπιντεν (γερμ. Graubünden).

14 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Γουλιέλμος Τέλλος Ρότζερ Φέντερερ

15 ΔΙΑΣΗΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

16 ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

17 ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Την τελευταία Πέμπτη πριν από τα Χριστούγεννα, στη Weinfelden, τα παιδιά παρελαύνουν στους δρόμους και κρατάνε τεύτλα, μέσα στα οποία έχουν τοποθετήσει ένα κερί. Τραγουδούν τα κάλαντα στην κεντρική πλατεία της πόλης και μετά πηγαίνουν στα σχολεία τους όπου τρώνε ψωμί και λουκάνικα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, στο χωριό Ziefen, οι εργένηδες, φοράνε μακριά μαύρα παλτά και ψηλά μαύρα καπέλα και παρελαύνουν στους δρόμους του χωριού. Ο πιο ψηλός από αυτούς, φορά μία άσπρη γενειάδα και είναι ο πρώτος στη σειρά, ενώ κρατάει κι ένα κοντάρι, στην άκρη του οποίου είναι δεμένο ένα κουρέλι γεμάτο κάπνες.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ελβετία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google