Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

2 Ιστορια γραφης Μια περιπέτεια χωρίς τέλος….
Η ιστορία της Γραφής και του Βιβλίου άρχισε πριν από χιλιάδες χρόνια .Πέτρα, πηλός, πάπυρος, περγαμηνή, χαρτί, στυλό, πένα, και πινέλο είναι τα εργαλεία της. Η σκέψη του ανθρώπου είναι η ψυχή της . Με εικόνες έγραφαν στη μακρινή Κίνα & στη Μεσοποταμία .Αυτή ήταν η  εικονογραφική  γραφή . Με εικόνες και διάφορα άλλα σημάδια γράφανε οι Αιγύπτιοι . Αυτή ήταν η ιερογλυφική γραφή. Αυτή τη γραφή αποκρυπτογράφησε ο Σαμπολλιόν .  Τα ιερογλυφικά της Κρήτης όμως που τα βλέπουμε πάνω στον Δίσκο της Φαιστού .  Η Γραμμική Γραφή Α΄ είναι και αυτή άγνωστη .Αντίθετα η Γραμμική Γραφή Β΄ δεν έχει πια μυστικά. Την αποκρυπτογράφησε  ο Μάικλ Βέντρις .  Τα χρόνια πέρασαν και οι εικόνες έγιναν σύμβολα  που ήταν τρίγωνα σαν σφήνες .Γι’ αυτό η γραφή αυτή ονομάστηκε Σφηνοειδής .  Οι αρχαίοι Φοίνικες , έξυπνος λαός, έμποροι και ταξιδευτές έπρεπε να συνεννοούνται γρήγορα και σωστά . Σκάφτηκαν, λοιπόν, να γράφουν όχι με λέξεις αλλά και με γράμματα! Αυτή ήταν και η καταπληκτική εφεύρεση του ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ !  Το αλφάβητο των Φοινίκων όμως είχε μόνο σύμφωνα έτσι προέκυψαν σίγουρα προβλήματα .  Οι Έλληνες που ήταν κι αυτοί πολύ έξυπνοι, ταξιδευτές και ποιητές έκαναν το αλφάβητο των Φοινίκων πιο ωραίο .Του πρόσθεσαν και φωνήεντα .

3 ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ Η βραχογραφία ήταν η πρώτη προϊστορική ζωγραφική. Τα βασικά χρώματα είναι γεώδη. Η θέση των βραχογραφιών καθώς και η θεματική τους ενδεχομένως να σχετίζονται με κάποιο είδος συμπαθητικής μαγείας και διεξαγωγής τελετουργικών πρακτικών.

4 Βραχογραφιες Οι βραχογραφίες που ανακαλύφθηκαν  κατά καιρούς  στον Ελληνικό χώρο  αποτελούν αδιάψευστες  μαρτυρίες για τους γηγενείς κατοίκους  αυτού του τόπου. Κι όσο πιο πρωτόγονες είναι  τόση μεγαλύτερη σημασία έχουν, τόσο  περισσότερο μας  οδηγούν στο  μακραίωνο  παρελθόν.

5 ΠΡΩΙΜΗ ΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΟΤΟΜΙΑΣ
Η γραφή στον δυτικό κόσμο εξελίχτηκε από το σύστημα μέτρησης των Σουμέριων  στην αρχαία Μεσοποταμία. Οι αρχαιότερες σουμεριακές πινακίδες που έχουν βρεθεί ως σήμερα ανάγονται στο 3500 π.Χ χρονολογία που γίνεται αποδεκτή σήμερα ως η εποχή εφεύρεσης από τον άνθρωπο της γραφής. Στην Ανατολή, η γραφή εφευρέθηκε στην Κίνα, πιθανότατα ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο δυτικό κόσμο, κατά το 1600 π.Χ

6 Μεσα Γραφης Για τη γραφή χρησιμοποιούνται τα εξής μέσα:
Μια επιφάνεια πάνω στην οποία γίνεται η γραφή. Παραδείγματα με χρονολογική σειρά χρήσης: κεραμικές ταμπέλες Πάπυρος Περγαμηνή Χαρτί Ένα μέσο μετατροπής της επιφάνειας ώστε να ξεχωρίζει η γραφή σφήνες (για σφηνοειδή γραφή σε κεραμικές ταμπέλες) φτερό μολύβι (γραφή) στυλό διαρκείας μαρκαδόροι σπρέι (π.χ. για γκράφιτι) Ένα χρωματικό μέσο Μελάνι

7 ΣΟΥΜΕΡΙΟΙ Οι Σουμέριοι ήταν αρχαίος ιστορικός λαός . Σουμέριους τους ονόμασαν οι Ακκάδες για να ορίσουν γεωγραφικά τη περιοχή. Στα ανάγλυφα τους εμφανίζουν τους θεούς τους πάνω στα βουνά. Η θεωρία συνεχίζει λέγοντας ότι οι ναοί τους-τα ζιγκουράτ- γίνονταν πάνω σε τεχνητούς βαθμιδωτούς λόφους, μιμούμενοι τα βουνά της παλιάς πατρίδας τους.

8 ΓΡΑΦΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Οι Αιγύπτιοι γνώρισαν τη γραφή από τους Σουμέριους προφανώς με την άμεση επαφή που είχαν οι λαοί μέσω του εμπορίου. Η ιερατική γραφή (ιερογλυφικά) είναι γραφή φωνητική, όπως και η σφηνοειδής γραφή & η γραφή με φοινικικούς χαρακτήρες.

9 Ο ΠΑΠΥΡΟΣ Φυτό που φύτρωνε στον Νείλο έβγαζαν λωρίδες φλούδας από το φυτό και το τοποθετούσαν με άλλη σειρά για να σχηματίζεται ορθή γωνία έγραφαν με χρωματιστά μελάνια και με το χέρι.

10 ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ Ο Γουτεμβέργιος θεωρείται ο «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης μολονότι είχαν ήδη κατασκευαστεί κινητά τυπογραφικά στοιχεία, γιατί εκείνος συνέλαβε πρώτος την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της.

11 Γουτεμβεργιος

12 ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ Μετά από διάφορες προσπάθειες πετυχαίνει, το 1441, με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού.

13 GREEKLISH Τα Greeklish χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Στο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από υπολογιστές γι αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκαν τα greeklish. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ GREEKLISH. Με τα Greeklish δεν χρειάζεται να γράφεις ορθογραφημένα. Γράφεις σε οποιαδήποτε συσκευή χωρίς καμία δυσκολία και περιορισμούς ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ GREEKLISH. Ξεχνάς πώς να γράφεις στα απλά ελληνικά, δηλαδή κάνεις ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Ακόμη, η εκτεταμένη χρήση τους, εκτός από ανορθογραφία μπορεί να προκαλέσει και δυσλεξία. Αλλάζουν η μορφή και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας, πράγμα που φτωχαίνει και υπεραπλουστεύει το λεξιλόγιο. Xρήση των Greeklish επηρεάζει και την ορθή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

14

15

16

17

18 Μαγκιά δεν είναι να γράφεις όσο γρήγορα σκέφτεσαι ή να προσπαθείς να καλύψεις τις αδυναμίες σου οχυρωμένος πίσω απ’ αυτά που γράφεις. “Μαγκιά” σήμερα είναι να προσπαθείς να γράφεις σωστά ελληνικά.

19 Η ομαδα μασ Ανδρονίκη Γκούντη Κωνσταντίνα Γκούντη Σοφία Ασσορίδου
Ειρήνη Γεωργίου Μαρία Βαμιεδάκη Ελένη Νταλτσίδη Λάζαρος Γκίκας Θοδωρής Θεοδωρόπουλος Δημήτρης Αδαμόπουλος Γιώργος Ανδρικόπουλος Μάνος Γιακουμάκης Χρήστος Ατματσίδης Χρήστος Καζαντζίδης Νίκος Ελευθεριάδης Αλέξανδρος Γκολέμι Γιώργος Ιωακειμίδης Νίκος Ζαγκαβιέρος Κώστας Βουλβουτζής Ευθύμης Ευθυμίου Γιώργος Βαζούρας Άγγελος Γκούντης


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google