Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χαρτογράφηση Εγκεφάλου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χαρτογράφηση Εγκεφάλου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χαρτογράφηση Εγκεφάλου
Χαρτογράφηση Εγκεφάλου Ανδρέας - Άγγελοσ σ.

2 Περιεχόμενο Εγκέφαλος Μέρη εγκεφάλου Λειτουργείες εγκεφάλου
Δείκτης νοημοσύνης Test νοημοσύνης

3 Εγκέφαλος Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βρίσκεται εντός του εγκεφαλικού κρανίου και περιβάλλεται από τρεις προστατευτικούς υμένες, τις μήνιγγες. Αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από την επιμήκη σχισμή. Από την κάτω επιφάνεια του εγκεφάλου εκφύονται οι εγκεφαλικές συζυγίες ή νεύρα και ξεκινά ο νωτιαίος μυελός. Η βάση του εγκεφαλικού κρανίου έρχεται σε σχέση με την κάτω επιφάνεια του εγκεφάλου και διαθέτει αντίστοιχα τμήματα για την δίοδο των κρανιακών νεύρων και του νωτιαίου μυελού. Από τα τμήματα αυτά περνούν επίσης τα διάφορα αγγεία για την αιμάτωση του εγκεφάλου. Η άνω και οι πλάγιες επιφάνειες του εγκεφάλου αποτελούν τον εγκεφαλικό φλοιό και έρχονται σε σχέση με τον θόλο του κρανίου.

4 Εγκέφαλος

5 Μέρη εγκεφάλου Ο Νωτιαίος Μυελός - μεταφέρει πληροφορίες από τον εγκέφαλο, που διαβιβάζονται σε όλο το σώμα. Μπορείς να το δεις σαν την λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας των πληροφοριών του σώματος. Ο Προμήκης Μυελός - Βοηθά να ελέγχεις τις αυτόματες λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, η πέψη κτλ. Επίσης λειτουργεί σαν ένα είδος σταθμού αναμετάδοσης των σημάτων που έρχονται από και προς τον εγκέφαλο. Η γέφυρα του εγκεφάλου - παίζει σημαντικό ρόλο στo επίπεδο του ενθουσιασμού, της διέγερσης και του ύπνου. Συμμετέχει επίσης στον έλεγχο των αυτόματων λειτουργιών του σώματος. Η Παρεγκεφαλίδα - επικεντρώνεται στην κίνηση του έλεγχο. Βοηθά στον έλεγχο της στάσης και την ισορροπία και επιτρέπει στους ανθρώπους να μάθουν να κινούνται. Η αμυγδαλή - Βοηθά στην διατήρηση και την ταξινόμηση των αναμνήσεων των φορτισμένων συναισθημάτων. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα συναισθήματα, ιδιαίτερα στον φόβο.

6 Ο ιππόκαμπος παίζει καθοριστικό ρολό στο σχηματισμό της μνήμης , καθώς και στην ταξινόμηση των πληροφοριών και στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Ο υποθάλαμος ελέγχει πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης, της δίψας και του ύπνου. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των συναισθημάτων. Ο θάλαμος είναι ο σταθμός αναμετάδοσης του εγκεφάλου. Μεταδίδει τα περισσότερα σήματα που λαμβάνουν . Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο κίνησης. Ο Μετωπιαίος λοβός είναι το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του εγκεφάλου (ακουστικά, οπτικά και αφής) και βοηθά στην επεξεργασία σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Είναι υπεύθυνος για τη λογική και την επίλυση προβλημάτων, σε συνδυασμό με την κρίση και τους σφυγμούς. Βοηθά επίσης στη διαχείριση των υψηλότερων συναισθημάτων, όπως η εν συναίσθηση και η γενναιοδωρία. Επιπλέον, μπορεί να εμπλέκεται στον έλεγχο της κίνησης και την μνήμη.

7 Ο Βρεγματικός Λοβός - Βοηθά στην επεξεργασία του πόνου και την αίσθηση της αφής. Επίσης συμμετέχει στην νόηση. Ο Κροταφικό Λοβός βοηθά να επεξεργαστεί η αίσθηση του ήχου όπως και της γλώσσας. Συμμετέχει επίσης σε συναισθήματα, στη μνήμη και στην ομιλία. Ο Ινιακός λοβός συμμετέχει στην οπτική αίσθηση και την επεξεργασία. Εδώ έγκειται το μέρος που ελέγχει και ερμηνεύει την όραση. Το Μεσολόβιο είναι η νευρική γέφυρα που συνδέει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου.

8

9 Λειτουργίες εγκεφάλου
Λειτουργίες εγκεφάλου Ο εγκέφαλος είναι το κύριο όργανο του κεντρικού νευρικού συστήματος σε όλα σχεδόν τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Συλλέγει πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα και τα νευρικά κύτταρα του σώματος. Τα εγκεφαλικά κύτταρα επεξεργάζονται αυτές τις πληροφορίες, προκειμένου να αποφασίσουν και να εκτελέσουν ενέργειες. Μπορούν να εκτελεστούν λειτουργίες εκατομμύρια φορές ανά δευτερόλεπτο. Στους ανθρώπους ο εγκέφαλος ενεργοποιεί τη γλώσσα, τη λογική και τη δημιουργικότητα. Όπως και το υπόλοιπο κομμάτι του νευρικού συστήματος, ο εγκέφαλος αποτελείται από νευρικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες. Μοναδικοί μεταξύ των κυττάρων οι νευρώνες έχουν σχεδιαστεί για τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ τους, αλλά και προς τα άλλα κύτταρα μέσω ηλεκτρικών και χημικών ωθήσεων. Οι νευρώνες έχουν μεγάλο μήκος, ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό. Ένα μόνο νευρικό κύτταρο αν τεντώσει μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο σε μήκος στα ανθρώπινα όντα. Τα συγκεκριμένα κύτταρα σχηματίζουν ένα πυκνό δίκτυο στον εγκέφαλο που μεταδίδει και επεξεργάζεται ταχύτατα τις πληροφορίες. Στα πρωτόγονα πλάσματα ο εγκέφαλος μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο παρά μία κηλίδα στο νωτιαίο μυελό. Στα προηγμένα πλάσματα, όμως, όπως είναι οι άνθρωποι, περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα σύνθετο όργανο που ζυγίζει περισσότερο από 1,36 κιλά.

10 Λειτουργίες εγκεφάλου

11 Στους ανθρώπους ο εγκέφαλος διαθέτει διάφορα τμήματα, καθένα από τα οποία ελέγχει διαφορετικές φυσικές ή νοητικές λειτουργίες. Στην κορυφή της σπονδυλικής στήλης το στέλεχος του εγκεφάλου ρυθμίζει ακούσιες λειτουργίες, όπως η αναπνοή και η κυκλοφορία και συνδέεται με τα νεύρα του νωτιαίου μυελού. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι δομές θάλαμος και υποθάλαμος που ασχολούνται με τον πόνο, την σεξουαλική ορμή και τον ύπνο. Οι λειτουργίες και η ισορροπία της κίνησης διατηρούνται από την παρεγκεφαλίδα (cerebellum) που βρίσκεται επίσης στη βάση του εγκεφάλου. Η κύρια δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου (cerebrum) διαιρείται σε αριστερό και δεξιό ημισφαίριο. Μεγάλο μέρος αυτής της δομής αποτελείται από περιπλεγμένους νευροάξονες, τα μέρη των νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά των πληροφοριών. Η περιοχή αυτή γνωστή ως λευκή ουσία, συντονίζει τα αισθητήρια ερεθίσματα, την ορμονική λειτουργία και μερικά απλά συναισθήματα. Το εξωτερικό στρώμα, ο εγκεφαλικός φλοιός ασχολείται με σύνθετες εργασίες, όπως η γλώσσα, η μνήμη, οι προηγμένες σκέψεις και τα συναισθήματα

12 Ο εγκεφαλικός φλοιός αποτελείται από νευρώνες
Ο εγκεφαλικός φλοιός αποτελείται από νευρώνες. Το γκρι τους χρώμα οδήγησε στην φράση που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως «φαιά ουσία». Οι νευροάξονες από αυτά τα κύτταρα συνθέτουν την υποκείμενη λευκή ουσία. Οποιοδήποτε κύτταρο ή νευροάξονας μπορεί να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα με συνδέσεις που ονομάζονται συνάψεις, ηλεκτρικά σήματα στους νευρώνες που ρυθμίζουν τα χημικά σήματα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν άλλα ηλεκτρικά σήματα στον νευρώνα υποδοχής. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο. Μπορούν να μετρηθούν πάνω από τρισεκατομμύρια συνάψεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ακριβείς λεπτομέρειες, ωστόσο, σχετικά με το θέμα της λειτουργίας του εγκεφάλου συνεχίζουν να συμπληρώνονται, καθώς η έρευνα δεν σταματά, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά ακόμα θαυμαστά στοιχεία στην λειτουργία του, που δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά.

13 Δείκτης νοημοσύνης Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το IQ κάθε ατόμου μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα. Παρά τις διαφορές στον σχεδιασμό τους, αυτά τα τεστ μετρούν γενικά την ίδια μορφή ευφυίας, κυρίως την λογική και επαγωγική σκέψη και όχι και τη φαντασία, την αποφασιστικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη κλπ που θα έδιναν πιο συνολικά την εικόνα ευφυΐας κάποιου. Έχει αποδειχτεί στατιστικά ότι το IQ δεν σχετίζεται με το φύλο και την εκπαίδευση και πως ακολουθεί κατά προσέγγιση την κατανομή του Gauss.

14 Δείκτης νοημοσύνης

15 IQ TEST IQTEST

16 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Χαρτογράφηση Εγκεφάλου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google