Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πόσο % του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πόσο % του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πόσο % του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε;
Πιτσικάλης Μιχαήλ Α’3

2 Ο Μύθος Σύμφωνα με μία γνωστή σε όλους μας θεωρία λέγεται ότι χρησιμοποιούμε το 10% του εγκεφάλου μας. Μύθος ή αλήθεια;

3 Αναζήτηση της πραγματικότητας
Μερικά στοιχεία για τον εγκέφαλο μας θα μας δώσουν την αλήθεια: Μέσα στον εγκέφαλο υπάρχουν 200 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα. Καθένα από αυτά μπορεί να έχει μέχρι και δενδρίτες –τους οποίους μπορείτε να φανταστείτε σαν κλαδιά δέντρου που μεταβιβάζουν σήματα. Το ίδιο κάνουν και οι νευρίτες, οι οποίοι μπορεί να είναι χιλιάδες φορές  μακρύτεροι από το νευρώνα. Το συνολικό μήκος των νευριτών φτάνει τα χιλιόμετρα. Αν τους απλώναμε θα μπορούσαν να καλύψουν έκταση ίση με τέσσερα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Οι συνάψεις που δημιουργούνται ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα είναι ένα τετράκις εκατομμύριο ( ). Ο αριθμός των πιθανών τρόπων διακίνησης μιας πληροφορίας στον εγκέφαλο είναι μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό των ατόμων σε ολόκληρο το σύμπαν!

4 Πόσο % χρησιμοποιούμαι;
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία μας δείχνουν ότι το σώμα μας χρειάζεται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να γίνει η χρήση του 10%. Οπότε η φύση μας έδωσε την ικανότητα χρήσης του εγκεφάλου σε κομμάτια που αποτελούν το 3%.

5 Η χρήση του 3% του εγκεφάλου
Αυτό το ποσοστό δεν είναι καθόλου μικρό αφού χρησιμοποιούμαι πολλά μέρη του εγκεφάλου μας αλλά σε κομμάτια του ποσοστού 3%.

6 Τα 2 ημισφαίρια Αριστερό  (α) Λογική  (β) Αριθμούς (γ) Λέξεις  (δ) Αλληλουχία  (ε) Ανάλυση  (ζ) Γραμμικότητα Δεξί (α) Ρυθμό (β) Χρώματα (γ) φαντασία (δ) Διαστάσεις (ε) Μουσική (ζ) Όνειρα

7 Τα ζεύγη των λειτουργιών
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ 1.Λογική 2.Αριθμοί 3.Λέξεις 4.Ανάλυση 5. Γραμμικότητα  ΔΕΞΙ ΜΕΡΟΣ 1. Ρυθμός  2.Χρώματα 3.Φαντασία 4.Μουσική 5.Όνειρα

8 Μύθος του 100% Μια λειτουργία του εγκεφάλου σε ποσοστό 100% είναι αδύνατη να πραγματοποιηθεί λόγο της ποσότητας ενέργειας που χρειάζεται μια τέτοια διαδικασία. Δηλαδή μόλις πραγματοποιηθεί η λειτουργία αυτή ο άνθρωπος που την εκτέλεσε θα πεθάνει ακαριαία.

9 Επίλογος Τέλος, καταλαβαίνουμε ότι το ποσοστό χρήσης του εγκεφάλου μας είναι γύρω στο 3% ανά λειτουργία. Οπότε η θεωρία του 10% απορρίπτεται όπως και ο μύθος της χρήσης του 100% του εγκεφάλου μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όπως συνειδητοποιούμε είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα το οποίο δεν μπορεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από εμάς λόγο της ανεπάρκειας ενέργειας.


Κατέβασμα ppt "Πόσο % του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google