Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Ο νωτιαίος μυελός είναι ένας εσωτερικός σωλήνας της σπονδυλικής στήλης μέσα στον οποίο διέρχονται οι νευρώνες. Εκτείνεται από τη βάση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Ο νωτιαίος μυελός είναι ένας εσωτερικός σωλήνας της σπονδυλικής στήλης μέσα στον οποίο διέρχονται οι νευρώνες. Εκτείνεται από τη βάση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Ο νωτιαίος μυελός είναι ένας εσωτερικός σωλήνας της σπονδυλικής στήλης μέσα στον οποίο διέρχονται οι νευρώνες. Εκτείνεται από τη βάση του εγκεφάλου μέχρι το 2ο οσφυϊκό σπόνδυλο.

2

3 Ο νωτιαίος μυελός διακρίνεται σε δύο περιοχές με διαφορετικό χρώμα:
α) τη λευκή ουσία β) τη φαιά ουσία

4 ΛΕΥΚΗ ΟΥΣΙΑ Έτσι ονομάζεται η ανοιχτόχρωμη ουσία, στην οποία περιέχονται σχεδόν αποκλειστικά εμμύελοι άξονες νευρικών ινών.

5 Οι άξονες αυτοί των νευρικών ινών είτε οδεύουν προς το ΚΝΣ, είτε έρχονται από εκεί.

6 ΦΑΙΑ ΟΥΣΙΑ Έτσι ονομάζεται η πιο γκρίζα περιοχή, που περικλείεται από την λευκή ουσία. Σε αυτή την περιοχή του νωτιαίου μυελού περιέχονται ελάχιστες εμμύελες ίνες, ενώ πάρα πολλά είναι τα σώματα των νευρώνων.

7 Η φαιά ουσία του νωτιαίου μυελού (Φ), σε εγκάρσια διατομή, έχει σχήμα πεταλούδας. Περιφερικά της φαιάς ουσίας υπάρχει η λευκή ουσία (Λ) και στο κέντρο του νωτιαίου μυελού, ο κεντρικός νευρικός σωλήνας (Κ). 

8 Στο κέντρο υπάρχει το κεντρικό κανάλι, που είναι γεμάτο με εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

9 Ο νωτιαίος μυελός αποτελεί το κέντρο τελικής «διεκπεραίωσης» των εντολών προς τα μέλη και τα όργανα του σώματος.

10 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Παγώνας Δημήτριος Πέππας Σπυρίδων Πεππές Χαράλαμπος
Τζοβάρας Σωτήριος


Κατέβασμα ppt "ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Ο νωτιαίος μυελός είναι ένας εσωτερικός σωλήνας της σπονδυλικής στήλης μέσα στον οποίο διέρχονται οι νευρώνες. Εκτείνεται από τη βάση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google