Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κατεύθυνση: Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ   Θέμα: Παρουσίαση οικονομικού εγκλήματος: «Σκάνδαλο Κοσκωτά»  Επιμέλεια: Κρήτας Όθωνας Α.Μ.: Επιβλέπουσα: Κα Βάθη Παναγιώτα ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, 2016

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Οικονομικό Έγκλημα ορίζεται ως εξής:
«Κάθε παράνομη πράξη που τελείται στο χώρο της νόμιμης οικονομίας γενικότερα και στο πλαίσιο των διαφόρων οικονομικών συναλλαγών ειδικότερα, χωρίς την άσκηση βίας, από δράστη που μπορεί να είναι είτε άτομο είτε επιχείρηση που δρουν στο χώρο αυτό Επιδιώκοντας το προσωπικό τους όφελος μέσω της βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης».

3 Οικονομικά Εγκλήματα Τα «εγκλήματα λευκού κολάρου/περιλαίμιου» (white-collar crimes): τελούμενα από άτομα υψηλότερων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων. Τα «επαγγελματικά εγκλήματα» (occupational/avocational/ professional crimes): διαπράττονται μέσω των ευκαιριών που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σχέσης (Όπως κλοπές των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, κακή χρήση πληροφοριών κλπ). Τα εγκλήματα επιχειρήσεων (corporate/business crimes): διαπράχθηκαν είτε από εταιρεία, ή από άτομα που ενεργούν για λογαριασμό μιας άλλης επιχειρηματικής οντότητας. Τα εγκλήματα οργανώσεων (organizational crimes): είναι μια κατηγορία των διακρατικών, εθνικών ή τοπικών άκρως συγκεντρωτικών επιχειρήσεων που διοικούνται από εγκληματίες όπου προτίθενται να συμμετάσχουν σε παράνομες δραστηριότητες. Ορισμένες εγκληματικές οργανώσεις, όπως οι τρομοκρατικές ομάδες, έχουν πολιτικά κίνητρα.

4 Οικονομικά Εγκλήματα Το εμπορικό έγκλημα (financial/commercial crime): άπτεται στην κλοπή των χρημάτων, τίτλων, κεφαλαίων ή της περιουσίας της επιχείρησης από υπάλληλο ή από τρίτο μέρος. Το καταναλωτικό έγκλημα (consumer crime): διαπράχθηκε σε βάρος των καταναλωτών. Όπως ψευδείς παραστάσεις σε σχέση με την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, παραπλανητική συμπεριφορά ως προς την κατασκευαστική διαδικασία, τα χαρακτηριστικά, την καταλληλότητα ή την ποιότητα των αγαθών ή τη φύση των υπηρεσιών, κλπ. Το κυβερνητικό έγκλημα (state crime): είναι οι δραστηριότητες ή οι ενέργειες ώστε να «καμφθεί» το ποινικό δίκαιο ή το δημόσιο διεθνές δίκαιο. Το αόρατο έγκλημα (invisible crime): Κρυμμένα εγκλήματα (πορνεία).

5 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ
Στην ελληνική πολιτική σκηνή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990 κυριάρχησε το σκάνδαλο Κοσκωτά, το οποίο αφορούσε ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Κυρίως, όμως, σηματοδότησε τον αγώνα για τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε. και των τραπεζών. Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου υπήρξε ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς, μαζί με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Λόγω του σκανδάλου παραπέμφθηκαν σε δίκη: Ανδρέας Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, τέως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Μένιος Κουτσόγιωργας, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοβόλας, πρώην Υπουργός Οικονομικών και Γιώργος Πέτσος, πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας.

6 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Το σκάνδαλο ξεκίνησε από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου Κοσκωτά. Επί κυβερνήσεως Καραμανλή το 1979 ανέλαβε Διευθυντής του Συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Στο πανελλήνιο έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Το 1982 αγόρασε τον δημοσιογραφικό και εκδοτικό οργανισμό «Γραμμή Α.Ε.» από τον Παύλο Μπακογιάννη, και το 1984 αγόρασε το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης (αργότερα έφτασε να κατέχει το 82%), έναντι του ποσού του 1 δισεκατομμυρίου δραχμών. Μαζί με άλλες επιχειρήσεις τις οποίες είχε ενσωματώσει στις κύριες, γινόταν εργοδότης σε περίπου εργαζόμενους. Το 1986 είχε επιχειρήσει και την αγορά της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, όμως λόγω αντιδράσεων από τον Τύπο, η κυβέρνηση δεν επέτρεψε τελικά στην πώλησή της.

7 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Το 1987 προχώρησε στην αγορά από τον εφοπλιστή Σταύρο Νταϊφά της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τις σχέσεις της με τον ραγδαία ανερχόμενο επιχειρηματία. Με χρήματα των ΔΕΚΟ (συνολικού ύψους 13 δισεκατομμυρίων το 1988) αυξήθηκαν κατακόρυφα οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης, ενώ πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι του ελληνικού δημοσίου ήταν και επίσημοι συνεργάτες του. Επίσης, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που εξασφάλιζε για τους πελάτες του, αύξησαν ραγδαία τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης στα 76,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Κοσκωτάς είχε στήσει έναν τυποεκδοτικό κολοσσό με την «Γραμμή Α.Ε.». Εξέδιδε μία καθημερινή εφημερίδα («24 Ώρες») και 6 περιοδικά, ενώ εξαγόρασε άλλες τρεις αντί-κυβερνητικές εφημερίδες, την «Βραδυνή», την «Εβδόμη» και την ιστορική «Καθημερινή».

8 Το πόρισμα της έρευνας …..και το τέλος……
Τα ευρήματα του επιτρόπου Σπύρου Παπαδάτου ήταν κόλαφος για τον Κοσκωτά. Αποκαλύφθηκε ότι είχε κάνει συνολική υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης του ποσού των 33,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Την υπεξαίρεση των καταθέσεων την είχε ξεκινήσει από τότε που ήταν ακόμα υπάλληλος στην Τράπεζα. Με τα χρήματα αυτά αγόρασε όλες τις επιχειρήσεις του αλλά και δωροδοκούσε δημόσια πρόσωπα. Στη συνέχεια πούλησε την Τράπεζα Κρήτης στον όμιλο Αρφάνη - Χιόνη, την «Γραμμή Α.Ε.» στον Γιάννη Αλαφούζο και την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Αργύρη Σαλιαρέλη. Με τη βοήθεια του τελευταίου διέφυγε από την Ελλάδα, αρχικά στη Βραζιλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου όμως συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές του Σάλεμ. Δύο χρόνια αργότερα εκδόθηκε στην Ελλάδα. Αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

9 ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ
Η υπόθεση Κοσκωτά σε συλλογικό επίπεδο θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει σαν μια προειδοποίηση για τη διαφθορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος ή τις σχέσεις εξουσίας, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τραπεζών. Η κατηγορία του οικονομικού εγκλήματος που εμπίπτει το σκάνδαλο Κοσκωτά, δεν είναι απλή. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι πολυδιάστατο και σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία σχετίζεται με περισσότερες από μία κατηγορίες οικονομικών εγκλημάτων: Παιχνίδια Εξαπάτησης (Con Games), πρόκειται για παιχνίδια κατά της περιουσίας και των περιουσιακών δικαίων, που αφορούν την περιουσία των μετόχων της τράπεζας Κρήτης αλλά και των καταθέσεων του ελληνικού λάου μέσω των αποθεματικών χρημάτων των ΔΕΚΟ.

10 ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ
Εγκλήματα που βοηθούσαν τις δραστηριότητες μιας νόμιμης επιχείρησης (Business Crimes), πρόκειται για πράξεις που προβλέπονται από ειδικούς νόμους, οι οποίοι χωρίς να εξυπηρετούν άμεσα οικονομικούς σκοπούς, απευθύνονται βασικά σε ορισμένο κύκλο προσώπων με οικονομική δραστηριότητα, με την εξαγορά της πλέον δημοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας για χειραγώγηση του ελληνικού λαού. Κυβερνητικό έγκλημα (state crime), πρόκειται για χειραγώγηση με χρηματισμό σχεδόν όλου του πολιτικού κόσμου με αποτέλεσμα, την πολιτική αστάθεια της χώρας (ειδικό δικαστήριο) κλπ.

11 ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ
Εγκλήματα επιχειρήσεων (corporate/business crimes), πρόκειται για πράξεις που προβλέπονται από ειδικούς ποινικούς νόμους για την καλή λειτουργία της οικονομίας ή λειτουργικά σημαντικών κλάδων και θεσμών (αθέμιτος ανταγωνισμός, μονοπωλιακές συνεννοήσεις, καταχρηστικές χρηματιστηριακές πρακτικές, φορολογικά και τελωνειακά αδικήματα), που αφορούν την προσπάθεια εξαγορά της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, την αγορά πλειάδας έντυπων μέσων ενημέρωσης.

12 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!!
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!!


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google