Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ " ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ " Εξέταση στο μάθημα της τεχνολογίας Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Μαυροματάκη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ " ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ " Εξέταση στο μάθημα της τεχνολογίας Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Μαυροματάκη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ " ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ " Εξέταση στο μάθημα της τεχνολογίας Σχολικό έτος 2015-2016 Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Μαυροματάκη

2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Τσινούκα Φερενίκη

3 ΟΡΙΣΜΟΣ: Φωτογραφική μηχανή ονομάζεται η συσκευή που χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών. Οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες σήμερα φωτογραφικές μηχανές, ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής χρήσης, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες : τις συμπαγείς (compact) και στις μονοοπτικές ρεφλέξ (SLR). Διακρινόμενες, ανάλογα με την τεχνολογία τους, είναι οι κλασσικές φωτογραφικές μηχανές με φιλμ και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

4 Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ (1\4):  Οι πρώτες φωτογραφίες αποτελούν ουσιαστικά απλές προβολές εικόνων πάνω σε κάποια επιφάνεια. Ως πρώτη φωτογραφική μηχανή μπορεί να θεωρηθεί ένα σκοτεινό δωμάτιο ή κουτί που στη μία άκρη διαθέτει μια γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντι άκρη μία πολύ μικρή οπή. Σε μία τέτοια κατασκευή, οι ακτίνες του φωτός διαδίδονται μέσα από την οπή και σχηματίζουν πάνω στην επιφάνεια ένα είδωλο των αντικειμένων έξω από το δωμάτιο ή κουτί 4 ος π. Χ. αιώνας. Ο Αριστοτέλης περιγράφει τον τρόπο που λειτουργεί η απλούστερη φωτογραφική μηχανή, η γνωστή ως camera obscura.

5 Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ (2\4):  Αργότερα, στον 11 ο αιώνα, ο άραβας επιστήμονας Αλχαζέν περιγράφει το ίδιο φαινόμενο. Στη συνέχεια και για πολλούς αιώνες, αρκετοί ασχολήθηκαν με την camera obscura και το 1558 ο Giovanni della Porta είναι ίσως ο πρώτος που συνιστά τη χρήση μιας ανάλογης φορητής συσκευής στους ζωγράφους για σχεδίαση πορτραίτων και τοπίων. Λίγο νωρίτερα, στη 1550 είχε ήδη συντελεστεί μια σημαντική τροποποίηση της camera obscura και συγκεκριμένα η προσθήκη ενός κοίλου φακού στην οπή εισόδου του φωτός, από τον Girolamo Gardano.

6  Το 1568 ο Daniello Barbaro επινόησε επιπλέον ένα είδος διαφράγματος που επέτρεπε την εστίαση της εικόνας, ενώ το 1636 ο Daniel Schwenter εφεύρε ένα σύστημα πολλαπλών φακών, διαφορετικών εστιακών αποστάσεων, πρόδρομο του σημερινού ζουμ. Μπορούμε να πούμε πως η φωτογραφική μέθοδος του 16 ου αιώνα λειτουργεί πάνω στις ίδιες αρχές με τις σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ (3\4):

7  Οι μετέπειτα μεταβολές της πρωταρχικής camera obsura οδήγησαν κυρίως σε περισσότερο ελαφρές μηχανές. Παράλληλα ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τη μόνιμη αποτύπωση της εικόνας σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια, καθώς παρέμενε σημαντικό μειονέκτημα το γεγονός ότι η απλή camera obscura δεν μπορούσε να διατηρήσει τα είδωλα των αντικειμένων. Αναπάρασταση ενός τύπου camera obscura. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ (4\4):

8 Ο φωτοφράκτης ελέγχει τη διάρκεια της έκθεσης του φιλμ στο φως. Το διάφραγμα όπως και το κλείστρο, είναι ένας μηχανισμός του οπτικού συστήματος ενός σύνθετου φακού και χρησιμεύει για να ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στη φωτογραφική μηχανή. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ (1/4) 1. ΦΩΤΟΦΡΑΚΤΗΣ 2. ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

9 Με αυτό ελέγχεται η ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στη μηχανή. Είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται από φωτογραφικές μηχανές για να καταγράψει κινούμενες ή ακίνητες εικόνες, αλλά και έγγραφα ηλεκτρονικής μορφής. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ (2/4) 3. ΚΛΕΙΣΤΡΟ 4. ΦΙΛΜ

10 Σαν βάθος πεδίου ορίζουμε την περιοχή μπροστά και πίσω από το εστιασμένο θέμα που φαίνεται καθαρά. Ως φωτογραφικό φακό, ορίζουμε το οπτικό σύστημα της φωτογραφικής μηχανής. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ (3/4) 5. ΒΑΘΟΣ ΠΕΔΙΟΥ 6. ΦΑΚΟΙ

11 Τα φίλτρα είναι χρωματιστά τζάμια ή ζελατίνες που τοποθετούνται μπροστά από το φακό. Η εστιακή απόσταση ενός φακού είναι η απόσταση μεταξύ φακού και φιλμ. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ (4/4) 7. ΦΙΛΤΡΑ 8. ΕΣΤΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΦΑΚΩΝ

12 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ Οι κατασκευαστές της, θεωρούν πως τα καλά πράγματα χωράνε σε μικρά πακέτα. Έτσι δημιούργησαν την συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή, η οποία είναι μικρότερη από την άκρη του δαχτύλου μας, ενώ μπορεί να τραβήξει και βίντεο ! Είναι μικρή, μετά βίας ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά, αλλά μάλλον πρόκειται για την φωτογραφική μηχανή του μέλλοντος.

13

14 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ " ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ " Εξέταση στο μάθημα της τεχνολογίας Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Μαυροματάκη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google