Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισαγωγή στο χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισαγωγή στο χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγή στο χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής

2 26/5/2011 – 06:30

3 Ερασιτέχνης Φωτογραφίζω

4 Τι είναι φωτογραφική μηχανή;
Από ποια μέρη αποτελείται: Φακός Σώμα μηχανής

5 Φως Το φως για να ζωγραφίσει σωστά και καθαρά την εικόνα μας πάνω στον αισθητήρα της μηχανής περνά μέσα από το φακό ο οποίος το καθοδηγεί στον αισθητήρα (εστίαση) και ελέγχει την ποσότητα του ( διάφραγμα).

6 Φακός Ο φακός δημιουργεί το είδωλο του αντικειμένου που θέλουμε να φωτογραφίσουμε πάνω στον αισθητήρα της μηχανής. Όσο πιο καλή η ποιότητα του φακού τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητα της φωτογραφίας.

7 Φακός 18-55mm

8 Από τι αποτελείται ένας φακός
Από ένα εξωτερικό περίβλημα Από τα οπτικά μέρη Από το Διάφραγμα Ηλεκτρονικά μέρη- μοτέρ εστίασης Δακτυλίδια για τον χειροκίνητο έλεγχο της εστίασης και της Εστιακής απόστασης (σε φακούς zoom)

9 Χαρακτηριστικά των φακών
Εστιακή απόσταση του φακού σε mm Το μέγιστο άνοιγμα διαφράγματος Σε φακούς zoom το εύρος που εκτίνεται η εστιακή απόσταση σε mm

10 Είδη φακών Σταθερής εστιακής απόστασης.
Κανονικός (normal) Ευρυγώνιος (wide angle) Τηλεφακός (Telephoto lens) Μεταβλητής εστιακής απόστασης zoom.

11 Εστιακή απόσταση φακού
Η απόσταση ανάμεσα στο οπτικό κέντρο τού φακού και στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια (εστιακό επίπεδο). Όσο μεγαλύτερη η εστιακή απόσταση, τόσο μικρότερη η οπτική γωνία (τηλεφακός) Όσο μικρότερη η εστιακή απόσταση, τόσο μεγαλύτερη η γωνία (ευρυγώνιος).

12 Εστίαση του φακού Σχεδιάγραμμα εστίασης, εστιακής απόστασης, εστιακό επίπεδο, οπτικό κέντρο

13

14

15 Διάφραγμα φακών Διάφραγμα τού φακού (aperture): Σειρά λεπίδων σε ακτινωτή διάταξη μέσα στον φακό, που επιτρέπουν να περνάει το φως μέσα από έναν κύκλο που δημιουργούν.

16 Φακός με κλίμακες, διαφραγμάτων, αποστάσεων και βάθη πεδίου

17 Βάθος πεδίου Βάθος πεδίου είναι η περιοχή μπρος και πίσω από το σημείο εστίασης που φαίνεται (χωρίς να είναι) καθαρά εστιασμένη. Επηρεάζεται από τρεις παράγοντες Άνοιγμα διαφράγματος Απόσταση του σημείου εστίασης από τον φακό και Από την εστιακή απόσταση του φακού

18 Ανοικτό διάφραγμα 5.6 – Μικρό βάθος πεδίου

19 Μεσαίο διάφραγμα 11-Πιο μεγάλο βάθος πεδίου

20 Κλειστό διάφραγμα 22- Το Μεγαλύτερο βάθος πεδίου

21 Μικρή εστιακή απόσταση 30mm-Μεγάλο βάθος πεδίου

22 Μεγαλύτερη εστιακή απόσταση 80mm- Μικρότερο βάθος πεδίου

23 Ακόμη μεγαλύτερη εστιακή απόσταση 135mm-Πολύ μικρό βάθος πεδίου

24 Σώμα φωτογραφικής μηχανής
Αισθητήρας Κλείστρο Φωτόμετρο Επιλογέας προγραμμάτων Ηλεκτρονικά κυκλώματα Κουμπιά που ελέγχουν τις λειτουργίες της μηχανής Καθρέφτης κτλ κτλ

25 Αισθητήρας της μηχανής
Είναι η φωτοευαίσθητη επιφάνεια πάνω στην οποία πέφτει το φως για να σχηματίσει την εικόνα μας. Ο αισθητήρας αποτελείται από εκατομμύρια μικρούς αισθητήρες (pixel) Τα 2 κύρια χαρακτηριστικά ενός sensor είναι ο αριθμός των pixel και το φυσικό του μέγεθος

26 Κλείστρο (shutter) Το κλείστρο βρίσκετε μπροστά από το sensor και εμποδίζει το φως που έχει περάσει μέσα από το διάφραγμα του φακού να φτάσει στο sensor και να σχηματίσει την εικόνα μας. Θα ανοίξει μόνο όταν πατήσουμε το κουμπί του κλείστρου και μόνο για όσο χρόνο, χρειάζεται το φως για να γράψει σωστά στον αισθητήρα το είδωλο του αντικειμένου και αμέσως θα κλείσει.

27 Σωστή ποσότητα φωτός Φωτόμετρο Τρόποι φωτομέτρησης
1.Σημείου, 2.Βάρος στο κέντρο της εικόνας, 3.Υπολογιζόμενη Έλεγχος της σωστής ποσότητας φωτός που μπαίνει στην μηχανή μας και φτάνει στον αισθητήρα επιτυγχάνεται με το κατάλληλο συνδυασμό του ανοίγματος διαφράγματος και της ταχύτητας του κλείστρου.

28 Φωτομέτρηση «σημείου»

29 Επιλογέας προγραμμάτων
Μας δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε το άνοιγμα διαφράγματος και την ταχύτητα κλείστρου με διαφορετικούς τρόπους ώστε να πετύχουμε γρήγορα το καλύτερο συνδυασμό αυτών των δύο σε σχέση με τα δεδομένα που έχουμε και στο αποτέλεσμα που θέλουμε να φτάσουμε.

30 Αργή ταχύτητα 1.6s κλειστό διάφραγμα f/29

31 Γρήγορη ταχύτητα 1/800s-Shutter priority

32 Ανοικτό διάφραγμα f/4, μεγάλη εστιακή απόσταση 159mm…

33 Επιλογές Program Shutter priority Aperture priority Manual

34 Αυτόματη εστίαση Είναι ένα καλό εργαλείο που υπάρχει σε όλες τις μηχανές και που μας βοηθά να εστιάζουμε με ακρίβεια ακόμη και αν το αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφήσουμε κινείται.

35 Χειροκίνητη Εστίαση

36 Ισορροπία Λευκού (white balance)
Ευαισθησία του sensor (ISO) Μνήμη

37 Επιλογή white balance Shade Auto

38 Επιλογή ψηλού Kelvin


Κατέβασμα ppt "Εισαγωγή στο χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google