Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

440>Η Σάμος ανήκε στην κατηγορία των αυτοτελών συμμάχων και είχε ολιγαρχικό καθεστώς. Η άρνησή της να λύσει με διαιτησία τη διαφορά της με τη Μίλητο για.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "440>Η Σάμος ανήκε στην κατηγορία των αυτοτελών συμμάχων και είχε ολιγαρχικό καθεστώς. Η άρνησή της να λύσει με διαιτησία τη διαφορά της με τη Μίλητο για."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 440>Η Σάμος ανήκε στην κατηγορία των αυτοτελών συμμάχων και είχε ολιγαρχικό καθεστώς. Η άρνησή της να λύσει με διαιτησία τη διαφορά της με τη Μίλητο για την Πριήνη, προκάλεσε την επέμβαση των Αθηναίων και την εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος. 440>Η Σάμος ανήκε στην κατηγορία των αυτοτελών συμμάχων και είχε ολιγαρχικό καθεστώς. Η άρνησή της να λύσει με διαιτησία τη διαφορά της με τη Μίλητο για την Πριήνη, προκάλεσε την επέμβαση των Αθηναίων και την εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος. Όμως, μετά την αποχώρηση των Αθηναίων οι ολιγαρχικοί με τη βοήθεια του σατράπη της Λυδίας Πισσούνθη αποστάτησαν. Ακολουθεί η αποστασία και του Βυζαντίου. Όμως, μετά την αποχώρηση των Αθηναίων οι ολιγαρχικοί με τη βοήθεια του σατράπη της Λυδίας Πισσούνθη αποστάτησαν. Ακολουθεί η αποστασία και του Βυζαντίου. Οι Αθηναίοι στέλνουν στόλο με αρχηγό τον Περικλή, ο οποίος αναγκάζει τη Σάμο να συνθηκολογήσει το 439. Οι Αθηναίοι στέλνουν στόλο με αρχηγό τον Περικλή, ο οποίος αναγκάζει τη Σάμο να συνθηκολογήσει το 439.

2 Όροι; Όροι; Πολεμική αποζημίωση 1276 τάλαντα! Μετά την παράδοση της Σάμου το Βυζάντιο συνθηκολόγησε. Πολεμική αποζημίωση 1276 τάλαντα! Μετά την παράδοση της Σάμου το Βυζάντιο συνθηκολόγησε. Ο ρόλος της Σπάρτης στην αποστασία της Σάμου: οι Σάμιοι ολιγαρχικοί είχαν ζητήσει τη βοήθεια της Σπάρτης και εκείνη είχε δεχτεί να βοηθήσει θέτοντας φυσικά σε κίνδυνο την 30 ετή ειρήνη. Αλλά οι Κορίνθιοι αρνήθηκαν να ενισχύσουν τους Σαμίους. (;) Ο ρόλος της Σπάρτης στην αποστασία της Σάμου: οι Σάμιοι ολιγαρχικοί είχαν ζητήσει τη βοήθεια της Σπάρτης και εκείνη είχε δεχτεί να βοηθήσει θέτοντας φυσικά σε κίνδυνο την 30 ετή ειρήνη. Αλλά οι Κορίνθιοι αρνήθηκαν να ενισχύσουν τους Σαμίους. (;)

3 Ο Περικλής θα πραγματοποιήσει και μία εκστρατεία στον Εύξεινο Πόντο με σκοπό τη διασφάλιση της συνοχής της συμμαχίας εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που είχε για τη διατροφή των Αθηναίων η περιοχή. Ο Περικλής θα πραγματοποιήσει και μία εκστρατεία στον Εύξεινο Πόντο με σκοπό τη διασφάλιση της συνοχής της συμμαχίας εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που είχε για τη διατροφή των Αθηναίων η περιοχή. Επίσης οι Αθηναίοι ιδρύουν την Αμφίπολη στα παράλια της Θράκης (437) αφού πρώτα συμμαχούν με το βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα Β’. Επίσης οι Αθηναίοι ιδρύουν την Αμφίπολη στα παράλια της Θράκης (437) αφού πρώτα συμμαχούν με το βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα Β’.

4 Παράλληλα οι Αθηναίοι στέλνουν τον Φορμίωνα να βοηθήσει τους Αμφιλόχιους που τους είχαν εκδιώξει από το Αμφιλοχικό Άργος οι Αμβρακιώτες. Με τη βοήθεια αυτή οι Ακαρνάνες και οι Αμφιλόχιοι κυριεύουν το Αμφιλοχικό Άργος. Παράλληλα οι Αθηναίοι στέλνουν τον Φορμίωνα να βοηθήσει τους Αμφιλόχιους που τους είχαν εκδιώξει από το Αμφιλοχικό Άργος οι Αμβρακιώτες. Με τη βοήθεια αυτή οι Ακαρνάνες και οι Αμφιλόχιοι κυριεύουν το Αμφιλοχικό Άργος. Ποιός ενοχλείται από τη συνεχή επέκταση των Αθηναίων στη Δύση; Ποιός ενοχλείται από τη συνεχή επέκταση των Αθηναίων στη Δύση; Η Κόρινθος που επωφελείται από το εμπόριο με τη Δύση και που έχει δική της αποικία την Κέρκυρα. Έτσι, ενώ οι Κορίνθιοι είχαν συμβάλει το 440 στην αποφυγή της μη παραβίασης των σπονδών, μόλις το ενδιαφέρον των Αθηναίων Η Κόρινθος που επωφελείται από το εμπόριο με τη Δύση και που έχει δική της αποικία την Κέρκυρα. Έτσι, ενώ οι Κορίνθιοι είχαν συμβάλει το 440 στην αποφυγή της μη παραβίασης των σπονδών, μόλις το ενδιαφέρον των Αθηναίων

5 στρέφεται στη Δύση δυσανασχετούν. Μετά τα λεγόμενα Κερκυραϊκά και την αποτυχία τους στην άλλη τους αποικία την Ποτείδαια θα προτρέψουν τη Σπάρτη να έρθει ξανά σε ρήξη με την Αθήνα παραβιάζοντας πλέον ανοιχτά τις 30ετής σπονδές. στρέφεται στη Δύση δυσανασχετούν. Μετά τα λεγόμενα Κερκυραϊκά και την αποτυχία τους στην άλλη τους αποικία την Ποτείδαια θα προτρέψουν τη Σπάρτη να έρθει ξανά σε ρήξη με την Αθήνα παραβιάζοντας πλέον ανοιχτά τις 30ετής σπονδές. Πόλεμος Κερκυραίων-Κορινθίων Πόλεμος Κερκυραίων-Κορινθίων 435>Ξεκίνησε εξαιτίας της ανάμειξης των τελευταίων στα εσωτερικά της Επιδάμνου, αποικίας των Κερκυραίων. Την ίδια ημέρα που έγινε η ναυμαχία έξω από το ακρωτήριο Λευκίμμη, όπου οι Κερκυραίοι υπερίσχυσαν, οι 435>Ξεκίνησε εξαιτίας της ανάμειξης των τελευταίων στα εσωτερικά της Επιδάμνου, αποικίας των Κερκυραίων. Την ίδια ημέρα που έγινε η ναυμαχία έξω από το ακρωτήριο Λευκίμμη, όπου οι Κερκυραίοι υπερίσχυσαν, οι

6 Επιδάμνιοι συνθηκολόγησαν και πούλησαν ως δούλους τους εποίκους που έστειλαν οι Κορίνθιοι επιδιώκοντας πληθυσμιακή μεταβολή. Επιδάμνιοι συνθηκολόγησαν και πούλησαν ως δούλους τους εποίκους που έστειλαν οι Κορίνθιοι επιδιώκοντας πληθυσμιακή μεταβολή. Οι Κορίνθιοι μετά την ήττα τους θα προβούν σε πολεμικές προετοιμασίες για 2 χρόνια βοηθούμενοι πιθανώς από τους Μεγαρείς. Οι Κερκυραίοι στρέφονται για βοήθεια στους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι αποδέχονται να βοηθήσουν τους Κερκυραίους και προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση του ναυτικού των Κορινθίων εισάγουν το Μεγαρικό Ψήφισμα (434). Με αυτό απαγορευόταν στους Μεγαρείς να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της αθηναϊκής συμμαχίας. Οι Κορίνθιοι μετά την ήττα τους θα προβούν σε πολεμικές προετοιμασίες για 2 χρόνια βοηθούμενοι πιθανώς από τους Μεγαρείς. Οι Κερκυραίοι στρέφονται για βοήθεια στους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι αποδέχονται να βοηθήσουν τους Κερκυραίους και προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση του ναυτικού των Κορινθίων εισάγουν το Μεγαρικό Ψήφισμα (434). Με αυτό απαγορευόταν στους Μεγαρείς να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της αθηναϊκής συμμαχίας.

7 Έτσι οι Κορίνθιοι που φτάνουν στην Αθήνα εκφράζουν την υποψία ότι το Μεγαρικό ψήφισμα στρέφεται εναντίον τους και παρακινούν τους Αθηναίους να μην βοηθήσουν τους Κερκυραίους. Έτσι οι Κορίνθιοι που φτάνουν στην Αθήνα εκφράζουν την υποψία ότι το Μεγαρικό ψήφισμα στρέφεται εναντίον τους και παρακινούν τους Αθηναίους να μην βοηθήσουν τους Κερκυραίους. Οι Κερκυραίοι πρέσβεις από την άλλη πλευρά παρακινούν τους Αθηναίους να μην αφήσουν τους Κορίνθιους να αυξήσουν το ναυτικό τους γιατί ο στόχος των Κορινθίων είναι να στραφούν εναντίον τους στον «μέλλοντα» πόλεμο. Οι Κερκυραίοι πρέσβεις από την άλλη πλευρά παρακινούν τους Αθηναίους να μην αφήσουν τους Κορίνθιους να αυξήσουν το ναυτικό τους γιατί ο στόχος των Κορινθίων είναι να στραφούν εναντίον τους στον «μέλλοντα» πόλεμο.

8 Έτσι οι Αθηναίοι συνάπτουν επιμαχία με τους Κερκυραίους, ώστε να μη διαλύσουν τις σπονδές με τους Σπαρτιάτες. Ύστερα από τη συμμαχία αυτή οι Κορίνθιοι συγκρούστηκαν με τους Κερκυραίους στα Σύβοτα (433) σε ναυμαχία την έκβαση της οποίας καθόρισε μία μοίρα του αθηναϊκού στόλου. ΟΙ Κερκυραίοι υπερτερούν και οι Αθηναίοι επεκτείνονται περαιτέρω στη Δύση: ανανεώνουν τη συμμαχία τους με το Ρήγιο και τους Λεοντίνους (433/2). Έτσι οι Αθηναίοι συνάπτουν επιμαχία με τους Κερκυραίους, ώστε να μη διαλύσουν τις σπονδές με τους Σπαρτιάτες. Ύστερα από τη συμμαχία αυτή οι Κορίνθιοι συγκρούστηκαν με τους Κερκυραίους στα Σύβοτα (433) σε ναυμαχία την έκβαση της οποίας καθόρισε μία μοίρα του αθηναϊκού στόλου. ΟΙ Κερκυραίοι υπερτερούν και οι Αθηναίοι επεκτείνονται περαιτέρω στη Δύση: ανανεώνουν τη συμμαχία τους με το Ρήγιο και τους Λεοντίνους (433/2).

9 Πώς αντιδρά η Κόρινθος; Πώς αντιδρά η Κόρινθος; Υποκινεί σε αποστασία την Ποτείδαια (432) σε συνεργασία με τον Περδίκκα. Σχεδόν συγχρόνως αποστατούν Χαλκιδείς και Βοττιαίοι, οι οποίοι παρακινούμενοι από τον Περδίκκα εγκαθίστανται στην Όλυνθο. Υποκινεί σε αποστασία την Ποτείδαια (432) σε συνεργασία με τον Περδίκκα. Σχεδόν συγχρόνως αποστατούν Χαλκιδείς και Βοττιαίοι, οι οποίοι παρακινούμενοι από τον Περδίκκα εγκαθίστανται στην Όλυνθο. Οι Αθηναίοι πολιορκούν την Ποτείδαια. Οι Αθηναίοι πολιορκούν την Ποτείδαια. Γεγονός είναι ότι με την εμπλοκή των Κορίνθιων στην αποστασία της Ποτείδαιας, οι όροι της ειρήνης έχουν παραβιαστεί. Γεγονός είναι ότι με την εμπλοκή των Κορίνθιων στην αποστασία της Ποτείδαιας, οι όροι της ειρήνης έχουν παραβιαστεί. Κορίνθιοι και Μεγαρείς προτρέπουν τη Σπάρτη να μη μένουν άλλο αμέτοχοι. Κορίνθιοι και Μεγαρείς προτρέπουν τη Σπάρτη να μη μένουν άλλο αμέτοχοι.

10 Αρχίδαμος vs Σθενελαϊδα Αρχίδαμος vs Σθενελαϊδα Η απέλλα συντάσσεται με τον έφορο που τους λέει (Θουκ. 1.86.5) « yhf…zesqe o  n,  LakedaimÒnioi, ¢x…wj tÁj Sp£rthj tÕn Η απέλλα συντάσσεται με τον έφορο που τους λέει (Θουκ. 1.86.5) « yhf…zesqe o  n,  LakedaimÒnioi, ¢x…wj tÁj Sp£rthj tÕn pÒlemon, kaˆ m»te toÝj 'Aqhna…ouj ™©te me…zouj g…gnesqai m»te toÝj xumm£couj kataprodidîmen, ¢ll¦ xÝn to‹j qeo‹j ™p…wmen ™pˆ toÝj ¢dikoàntaj »και ψηφίζει την άμεση κήρυξη του πολέμου. Φθινόπωρο 432

11 Ωστόσο οι Λακεδαιμόνιοι δεν άρχισαν αμέσως τον πόλεμο, επειδή ηθελαν να προετοιμαστούν στρατιωτικά και ήθελαν να βρουν και μία πρόφαση για την κήρυξη του πολέμου. Στέλνουν πρέσβεις στην Αθήνα, οι οποίοι προβαίνουν σε διαδοχικές αξιώσεις με επιτακτικό τρόπο: απαιτούν να εκδιωχθούν οι Αλκμεωνίδες, να καταργηθεί το Μεγαρικό Ψήφισμα, να αποκατασταθεί η αυτονομία των ελληνικών πόλεων. Ωστόσο οι Λακεδαιμόνιοι δεν άρχισαν αμέσως τον πόλεμο, επειδή ηθελαν να προετοιμαστούν στρατιωτικά και ήθελαν να βρουν και μία πρόφαση για την κήρυξη του πολέμου. Στέλνουν πρέσβεις στην Αθήνα, οι οποίοι προβαίνουν σε διαδοχικές αξιώσεις με επιτακτικό τρόπο: απαιτούν να εκδιωχθούν οι Αλκμεωνίδες, να καταργηθεί το Μεγαρικό Ψήφισμα, να αποκατασταθεί η αυτονομία των ελληνικών πόλεων. Οι Αθηναίοι απάντησαν ότι δεν δέχονται διαταγές και ότι είναι πρόθυμοι να λύσουν τις διαφορές τους με διαιτησία. Οι Αθηναίοι απάντησαν ότι δεν δέχονται διαταγές και ότι είναι πρόθυμοι να λύσουν τις διαφορές τους με διαιτησία.

12 Ο Περικλής επέμενε στη μη κατάργηση του Μεγαρικού ψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι εάν το καταργούσαν οι Αθηναίοι, η Σπάρτη θα προέβαινε σε ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις διότι αποβλέπουν στην κατάλυση της Αθηναϊκής αρχής. Ο Περικλής επέμενε στη μη κατάργηση του Μεγαρικού ψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι εάν το καταργούσαν οι Αθηναίοι, η Σπάρτη θα προέβαινε σε ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις διότι αποβλέπουν στην κατάλυση της Αθηναϊκής αρχής. Η Σπάρτη δεν στέλνει άλλη πρεσβεία και διακηρύσσει ότι αναλαμβάνει τον πόλεμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων και πιστεύουν ότι σε 2-3 χρόνια θα έχουν καταλύσει την Αθηναϊκή δύναμη. Η Σπάρτη δεν στέλνει άλλη πρεσβεία και διακηρύσσει ότι αναλαμβάνει τον πόλεμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων και πιστεύουν ότι σε 2-3 χρόνια θα έχουν καταλύσει την Αθηναϊκή δύναμη.

13 Ο Περικλής εισηγείται στην εκκλησία του δήμου να αποφύγουν οι Αθηναίοι τη σύγκρουση στην ξηρά και να αναλάβουν δράση με κύριο πολεμικό όργανο το στόλο, στρατηγική που τους επιτρέπει η ναυτική τους υπεροχή και η οικονομική τους ευρωστία. Επιπλέον με λεηλασία στα παράλια της Πελ/νήσου πλήττεται η οικονομία της Πελ/νησιακής Συμμαχίας. Ο Περικλής εισηγείται στην εκκλησία του δήμου να αποφύγουν οι Αθηναίοι τη σύγκρουση στην ξηρά και να αναλάβουν δράση με κύριο πολεμικό όργανο το στόλο, στρατηγική που τους επιτρέπει η ναυτική τους υπεροχή και η οικονομική τους ευρωστία. Επιπλέον με λεηλασία στα παράλια της Πελ/νήσου πλήττεται η οικονομία της Πελ/νησιακής Συμμαχίας. Στρατιωτικός στόχος του Περικλή>Διατήρηση της Ηγεμονίας Στρατιωτικός στόχος του Περικλή>Διατήρηση της Ηγεμονίας

14 Πριν από τον πόλεμο ο Περικλής εκφωνεί έναν εμψυχωτικό λόγο στους Αθηναίους υπενθυμίζοντάς τους τα πλεονεκτήματα της πόλης τους έναντι των Λακεδαιμονίων. Οι Αθηναίοι διέθεταν ένα απόθεμα ύψους 10000 ταλάντων, κι ένα μεγάλο ιδιωτικό πλούτο που προερχόταν από τον άργυρο των μεταλλείων του Λαυρίου και από τις τριηραρχίες. Πριν από τον πόλεμο ο Περικλής εκφωνεί έναν εμψυχωτικό λόγο στους Αθηναίους υπενθυμίζοντάς τους τα πλεονεκτήματα της πόλης τους έναντι των Λακεδαιμονίων. Οι Αθηναίοι διέθεταν ένα απόθεμα ύψους 10000 ταλάντων, κι ένα μεγάλο ιδιωτικό πλούτο που προερχόταν από τον άργυρο των μεταλλείων του Λαυρίου και από τις τριηραρχίες.

15 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ=Αττικός πόλεμος ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (431-421) ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (431-421) 1 ο έτος του πολέμου>άνοιξη 431 Ο πόλεμος ξεκινάει με επίθεση των Θηβαίων εναντίον των Πλαταιών. Αλλά η επιδίωξή τους να αποσπάσουν την πόλη των Πλαταιών από τη συμμαχία των Αθηναίων απέτυχε. Ο πόλεμος ξεκινάει με επίθεση των Θηβαίων εναντίον των Πλαταιών. Αλλά η επιδίωξή τους να αποσπάσουν την πόλη των Πλαταιών από τη συμμαχία των Αθηναίων απέτυχε.

16 Αμέσως μετά οι Σ. ξεκινούν τις εισβολές στην Αττική. Οι Αθηναίοι μεταφέρουν τα κοπάδια τους στην Εύβοια και ρίχνουν το βάρος τους στην αφαίρεση κορινθιακών κτήσεων στα βορειοδυτικά- Σόλλιο, Αστακός, Κεφαλληνία. Επίσης, πραγματοποιούν μία εισβολή στη μεσσηνιακή Μεθώνη και μία στη Μεγαρίδα (2 φορές το χρόνο). Επιτυγχάνουν και σύναψη συμμαχίας με τους Οδρύσες Θράκες. Αμέσως μετά οι Σ. ξεκινούν τις εισβολές στην Αττική. Οι Αθηναίοι μεταφέρουν τα κοπάδια τους στην Εύβοια και ρίχνουν το βάρος τους στην αφαίρεση κορινθιακών κτήσεων στα βορειοδυτικά- Σόλλιο, Αστακός, Κεφαλληνία. Επίσης, πραγματοποιούν μία εισβολή στη μεσσηνιακή Μεθώνη και μία στη Μεγαρίδα (2 φορές το χρόνο). Επιτυγχάνουν και σύναψη συμμαχίας με τους Οδρύσες Θράκες.

17 Ο Περικλής εκφωνεί τον Επιτάφιο λόγο για τους νεκρούς του 1 ου έτους. Πρόκειται για εγκώμιο της ίδιας της Πολιτείας. Ο Περικλής εκφωνεί τον Επιτάφιο λόγο για τους νεκρούς του 1 ου έτους. Πρόκειται για εγκώμιο της ίδιας της Πολιτείας. Το 430 η αθηναϊκή δραστηριότητα μειώθηκε εξαιτίας του λοιμού που προκάλεσε το θάνατο του ενός τρίτου του πληθυσμού των Αθηναίων, οι οποίοι κλονισμένοι στέλνουν πρεσβεία στη Σπάρτη για τη σύναψη ειρήνης. Το 429 οι Πελοποννήσιοι αυξάνουν την πίεση στις Πλαταιές. Η Σ. επιχειρεί και μία μεγάλη εκστρατεία στα βορειοδυτικά της Ελλάδας με επικεφαλής το ναύαρχο Κνήμο. Το 430 η αθηναϊκή δραστηριότητα μειώθηκε εξαιτίας του λοιμού που προκάλεσε το θάνατο του ενός τρίτου του πληθυσμού των Αθηναίων, οι οποίοι κλονισμένοι στέλνουν πρεσβεία στη Σπάρτη για τη σύναψη ειρήνης. Το 429 οι Πελοποννήσιοι αυξάνουν την πίεση στις Πλαταιές. Η Σ. επιχειρεί και μία μεγάλη εκστρατεία στα βορειοδυτικά της Ελλάδας με επικεφαλής το ναύαρχο Κνήμο.

18 Όμως οι Ποτειδαιάτες αναγκάζονται να παραδοθούν, εγκαταλείπουν την πόλη τους, στην οποία εγκαθίστανται αθηναίοι κληρούχοι. Όμως οι Ποτειδαιάτες αναγκάζονται να παραδοθούν, εγκαταλείπουν την πόλη τους, στην οποία εγκαθίστανται αθηναίοι κληρούχοι. Τον Σεπτέμβριο του 429 ο Περικλής προσβάλλεται από τον λοιμό και πεθαίνει. Από τους διαδόχους του Περικλή, ο Κλέων, ο Ευρυκράτης και ο Λυσικλής δεν έχουν αριστοκρατική καταγωγή και η περιουσία τους δεν προέρχεται από τη γη. Τον Σεπτέμβριο του 429 ο Περικλής προσβάλλεται από τον λοιμό και πεθαίνει. Από τους διαδόχους του Περικλή, ο Κλέων, ο Ευρυκράτης και ο Λυσικλής δεν έχουν αριστοκρατική καταγωγή και η περιουσία τους δεν προέρχεται από τη γη.

19 428>Οι Αθηναίοι έχουν να αντιμετωπίσουν την αποστασία της Μυτιλήνης, η οποία ενθαρρύνεται από τους Σπαρτιάτες. Τελικά η Μυτιλήνη τιμωρήθηκε πολύ σκληρά από τους Αθηναίους το 427 (θανάτωση πρωταίτιων αποστασίας, παράδοση στόλου, καταστροφή τειχών και εγκατάσταση Αθηναίων κληρούχων). 428>Οι Αθηναίοι έχουν να αντιμετωπίσουν την αποστασία της Μυτιλήνης, η οποία ενθαρρύνεται από τους Σπαρτιάτες. Τελικά η Μυτιλήνη τιμωρήθηκε πολύ σκληρά από τους Αθηναίους το 427 (θανάτωση πρωταίτιων αποστασίας, παράδοση στόλου, καταστροφή τειχών και εγκατάσταση Αθηναίων κληρούχων).

20 Πτώση Πλαταιέων. Οι Σπαρτιάτες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση των γεγονότων των Πλαταιών. Στέλνουν 5 δικαστές, οι οποίοι ζήτησαν από τους Πλαταιείς να τους πουν εάν είχαν προσφέρει οποιεσδήποτε υπηρεσίες στους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους. Πτώση Πλαταιέων. Οι Σπαρτιάτες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση των γεγονότων των Πλαταιών. Στέλνουν 5 δικαστές, οι οποίοι ζήτησαν από τους Πλαταιείς να τους πουν εάν είχαν προσφέρει οποιεσδήποτε υπηρεσίες στους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους. Ακολουθούν περίτεχνες δημηγορίες και από τις 2 πλευρές και στο τέλος οι Σ. επαναλαμβάνουν το ερώτημά τους και όταν δεν πήραν απάντηση, εκτέλεσαν τους Πλαταιείς έναν προς έναν. Ακολουθούν περίτεχνες δημηγορίες και από τις 2 πλευρές και στο τέλος οι Σ. επαναλαμβάνουν το ερώτημά τους και όταν δεν πήραν απάντηση, εκτέλεσαν τους Πλαταιείς έναν προς έναν.

21 428> Κυριαρχεί η «στάσις» στην Κέρκυρα. Πρόκειται για την πρώτη από την έναρξη του πολέμου. Έκτοτε η διαμάχη δημοκρατικών και ολιγαρχικών θα συνταράξει τις ελληνικές πόλεις και οι αντιμαχόμενοι θα ζητούν τη βοήθεια των Αθηναίων ή των Σπαρτιατών. Ο εμφύλιος πόλεμος της Κέρκυρας αναστάτωσε την πόλη για τρία χρόνια (428-425), στη διάρκεια των οποίων αγνοήθηκαν όλοι οι κανόνες δικαίου. 428> Κυριαρχεί η «στάσις» στην Κέρκυρα. Πρόκειται για την πρώτη από την έναρξη του πολέμου. Έκτοτε η διαμάχη δημοκρατικών και ολιγαρχικών θα συνταράξει τις ελληνικές πόλεις και οι αντιμαχόμενοι θα ζητούν τη βοήθεια των Αθηναίων ή των Σπαρτιατών. Ο εμφύλιος πόλεμος της Κέρκυρας αναστάτωσε την πόλη για τρία χρόνια (428-425), στη διάρκεια των οποίων αγνοήθηκαν όλοι οι κανόνες δικαίου. Οι 2 αντίπαλοι συνέχισαν τις πολεμικές τους δραστηριότητες. Οι 2 αντίπαλοι συνέχισαν τις πολεμικές τους δραστηριότητες.

22 Οι Αθηναίοι ασχολούνται με την προώθηση των συμφερόντων τους στη Δύση. Στέλνουν αρχικά 20 πλοία και στη συνέχεια άλλα 35 ύστερα από αίτημα των Λεοντίνων, οι οποίοι απειλούνταν από τους Συρακουσίους. Λίγο αργότερα οι δύο αντίπαλες πόλεις συμφιλιώθηκαν με προτροπή του Ερμοκράτη, ο οποίος στο Συνέδριο της Γέλας υποστήριξε ότι η Σικελία πρέπει να ανήκει στους Σικελιώτες. Μετά τη σύναψη ειρήνης ο αθηναϊκός στόλος αποχώρησε από τη Σικελία. Οι Αθηναίοι ασχολούνται με την προώθηση των συμφερόντων τους στη Δύση. Στέλνουν αρχικά 20 πλοία και στη συνέχεια άλλα 35 ύστερα από αίτημα των Λεοντίνων, οι οποίοι απειλούνταν από τους Συρακουσίους. Λίγο αργότερα οι δύο αντίπαλες πόλεις συμφιλιώθηκαν με προτροπή του Ερμοκράτη, ο οποίος στο Συνέδριο της Γέλας υποστήριξε ότι η Σικελία πρέπει να ανήκει στους Σικελιώτες. Μετά τη σύναψη ειρήνης ο αθηναϊκός στόλος αποχώρησε από τη Σικελία.

23 Το 427 ο Νικίας κατάφερε να συμπεριλάβει στην αθηναϊκή συμμαχία και το νησί της Μήλου προκειμένου να ολοκληρωθεί η θαλασσοκρατία των Αθηναίων. Το 427 ο Νικίας κατάφερε να συμπεριλάβει στην αθηναϊκή συμμαχία και το νησί της Μήλου προκειμένου να ολοκληρωθεί η θαλασσοκρατία των Αθηναίων. Οι Σπαρτιάτες προκειμένουν να κάμψουν την αθηναϊκή δύναμη έπρεπε να ανοίξουν δύναμη προς το Βορρά και επίσης να εμποδίσουν τους Αθηναίους να χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους στην Εύβοια. Για αυτούς τους λόγους ίδρυσαν την Ηράκλεια Τραχινία. Οι Σπαρτιάτες προκειμένουν να κάμψουν την αθηναϊκή δύναμη έπρεπε να ανοίξουν δύναμη προς το Βορρά και επίσης να εμποδίσουν τους Αθηναίους να χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους στην Εύβοια. Για αυτούς τους λόγους ίδρυσαν την Ηράκλεια Τραχινία.

24 425>Γεγονότα Σφακτηρίας 425>Γεγονότα Σφακτηρίας Ο στρατηγός Δημοσθένης καταλαμβάνει την Πύλο, στο ακρωτήρι που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του κόλπου του Ναυαρίνου και την οχύρωσε. Οι Σπαρτιάτες αποβίβασαν απερίσκεπτα μία δύναμη οπλιτών στη Σφακτηρία με αποτέλεσμα να αποκλειστούν εκεί. Τότε η Σπάρτη ζήτησε συνθήκα ειρήνης, αλλά ο Κλέων έπεισε τους Αθηναίους να αρνηθούν την προσφορά. Ο ίδιος κατάφερε να φέρει πίσω στην Αθήνα 120 Σπαρτιάτες αλυσοδεμένους. Ο στρατηγός Δημοσθένης καταλαμβάνει την Πύλο, στο ακρωτήρι που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του κόλπου του Ναυαρίνου και την οχύρωσε. Οι Σπαρτιάτες αποβίβασαν απερίσκεπτα μία δύναμη οπλιτών στη Σφακτηρία με αποτέλεσμα να αποκλειστούν εκεί. Τότε η Σπάρτη ζήτησε συνθήκα ειρήνης, αλλά ο Κλέων έπεισε τους Αθηναίους να αρνηθούν την προσφορά. Ο ίδιος κατάφερε να φέρει πίσω στην Αθήνα 120 Σπαρτιάτες αλυσοδεμένους.

25 Η έπιτυχία στη Σφακτηρία συνεπήρε τους Αθηναίους, οι οποίοι αύξησαν τον συμμαχικό φόρο και εξέφρασαν και υπερβολική οργή στους στρατηγούς της πρώτης εκστρατείας στη Σικελία. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν και τα Κύθηρα και κατέστησαν το νησί φόρου υποτελές. Οι σπαρτιατικές ασπίδες τοποθετήθηκαν ως τρόπαιο στην Ποικίλη Στοά, ενώ οι Μεσσήνιοι της Ναυπάκτου, οι οποίοι θεωρούσαν την Πύλο δική τους, αφιέρωσαν στην Ολυμπία τη γνωστή Νίκη του Παιωνίου. Η έπιτυχία στη Σφακτηρία συνεπήρε τους Αθηναίους, οι οποίοι αύξησαν τον συμμαχικό φόρο και εξέφρασαν και υπερβολική οργή στους στρατηγούς της πρώτης εκστρατείας στη Σικελία. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν και τα Κύθηρα και κατέστησαν το νησί φόρου υποτελές. Οι σπαρτιατικές ασπίδες τοποθετήθηκαν ως τρόπαιο στην Ποικίλη Στοά, ενώ οι Μεσσήνιοι της Ναυπάκτου, οι οποίοι θεωρούσαν την Πύλο δική τους, αφιέρωσαν στην Ολυμπία τη γνωστή Νίκη του Παιωνίου.

26 Όλα έβαιναν καλά για τους Αθηναίους εωσότου ο Βρασίδας έσωσε τα Μέγαρα από αθηναϊκή επίθεση. Οι Αθηναίοι ηττώνται και από τους Βοιωτούς. Όλα έβαιναν καλά για τους Αθηναίους εωσότου ο Βρασίδας έσωσε τα Μέγαρα από αθηναϊκή επίθεση. Οι Αθηναίοι ηττώνται και από τους Βοιωτούς.

27 Ο Βρασίδας καταφέρνει να πάρει με το μέρος του την Άκανθο, την Αμφίπολη και την Τορώνη. Ο Βρασίδας καταφέρνει να πάρει με το μέρος του την Άκανθο, την Αμφίπολη και την Τορώνη. Το 423 γίνεται μία εκεχειρία. Δύο όμως μέρες μετά τη σύναψή της ο Βρασίδας πήρε με το μέρος του και τη Σκιώνη της Παλλήνης. Οι Αθηναίοι μετά από πρόταση του Κλέωνα ενέκριναν ένα σκληρότατο ψήφισμα που προέβλεπε την ανακατάληψη της Σκιώνης και την εκτέλεση των κατοίκων της. Το 423 γίνεται μία εκεχειρία. Δύο όμως μέρες μετά τη σύναψή της ο Βρασίδας πήρε με το μέρος του και τη Σκιώνη της Παλλήνης. Οι Αθηναίοι μετά από πρόταση του Κλέωνα ενέκριναν ένα σκληρότατο ψήφισμα που προέβλεπε την ανακατάληψη της Σκιώνης και την εκτέλεση των κατοίκων της. Με το θάνατο του Κλέωνα και του Βρασίδα στην Αμφίπολη βγήκαν από τη μέση 2 σημαντικά εμπόδια για τη σύναψη Με το θάνατο του Κλέωνα και του Βρασίδα στην Αμφίπολη βγήκαν από τη μέση 2 σημαντικά εμπόδια για τη σύναψη

28 μίας μόνιμης ειρήνης. μίας μόνιμης ειρήνης. Οι μεν Σπαρτιάτες στη διάρκεια του Αρχιδάμειου πολέμου είχαν υποστεί μία φοβερή ήττα στη Σφακτηρία, δέχονταν ληστρικές επιδρομές από την Πύλο και τη Σφακτηρία, οι είλωτες αυτομολούσαν και επιπλέον ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει, όπως αρχικά πίστευαν, σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι μεν Σπαρτιάτες στη διάρκεια του Αρχιδάμειου πολέμου είχαν υποστεί μία φοβερή ήττα στη Σφακτηρία, δέχονταν ληστρικές επιδρομές από την Πύλο και τη Σφακτηρία, οι είλωτες αυτομολούσαν και επιπλέον ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει, όπως αρχικά πίστευαν, σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι Αθηναίοι ύστερα από τις ήττες στο Δήλιο και στην Αμφίπολη και τις αποστασίες των συμμάχων τους έχασαν την εμπιστοσύνη που είχαν στις δυνάμεις τους. Οι Αθηναίοι ύστερα από τις ήττες στο Δήλιο και στην Αμφίπολη και τις αποστασίες των συμμάχων τους έχασαν την εμπιστοσύνη που είχαν στις δυνάμεις τους.

29 Οι φιλειρηνικές τάσεις εκφράζονται κυρίως από το Νικία στην Αθήνα και το βασιλιά Πλειστοάνακτα στη Σπάρτη. Με το όνομα του πρώτου είναι γνωστή η ειρήνη που συμφωνήθηκεκαι κυρώθηκε στη Σπάρτη με όρκο τον Απρίλιο του 421. Οι φιλειρηνικές τάσεις εκφράζονται κυρίως από το Νικία στην Αθήνα και το βασιλιά Πλειστοάνακτα στη Σπάρτη. Με το όνομα του πρώτου είναι γνωστή η ειρήνη που συμφωνήθηκεκαι κυρώθηκε στη Σπάρτη με όρκο τον Απρίλιο του 421. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης έπρεπε να γίνει αμοιβαία απόδοση των αιχμαλώτων και να επιστραφούν τα εδάφη που είχαν κατακτηθεί στη διάρκεια του πολέμου, με εξαίρεση τη Νίσαια, το Σόλλιο και το Ανακτόριο που διατηρούσαν οι Αθηναίοι. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης έπρεπε να γίνει αμοιβαία απόδοση των αιχμαλώτων και να επιστραφούν τα εδάφη που είχαν κατακτηθεί στη διάρκεια του πολέμου, με εξαίρεση τη Νίσαια, το Σόλλιο και το Ανακτόριο που διατηρούσαν οι Αθηναίοι.

30 Επίσης αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία και αυτονομία των πόλεων της Χαλκιδικής, οι οποίες θα κατέβαλαν στην Αθήνα το φόρο που είχε ορίσει ο Αριστείδης. Δόθηκε επίσης το δικαίωμα στους Αθηναίους να αποφασίσουν εκείνοι για την τύχη της Σκιώνης. Οι Σπαρτιάτες έλαβαν πίσω τους αιχμαλώτους από τη Σφακτηρία. Έτσι με τη συνθήκη ειρήνης που ορίστηκε για διάστημα 50 ετών, θα έληγε δηλαδή το 371, η Σπάρτη αναγνώρισε την αττική αρχή. Επίσης αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία και αυτονομία των πόλεων της Χαλκιδικής, οι οποίες θα κατέβαλαν στην Αθήνα το φόρο που είχε ορίσει ο Αριστείδης. Δόθηκε επίσης το δικαίωμα στους Αθηναίους να αποφασίσουν εκείνοι για την τύχη της Σκιώνης. Οι Σπαρτιάτες έλαβαν πίσω τους αιχμαλώτους από τη Σφακτηρία. Έτσι με τη συνθήκη ειρήνης που ορίστηκε για διάστημα 50 ετών, θα έληγε δηλαδή το 371, η Σπάρτη αναγνώρισε την αττική αρχή.

31 421-415> Ύποπτος ανακωχή 421-415> Ύποπτος ανακωχή Δυσαρέσκεια Πελ/νησιων συμμάχων, οι οποίοι αισθάνθηκαν προδομένοι από τη συμπεριφορά της Σπάρτης, κυρίως εξαιτίας του όρου για τη Σκιώνη. Μάλιστα οι Κορίνθιοι, οι Μεγαρείς, οι Ηλείοι και οι Θηβαίοι αρνήθηκαν να επικυρώσουν την ειρήνη. Εξάλλου και οι Αμφιπολίτες αρνήθηκαν να τους παραδώσουν στους Αθηναίους την πόλη τους και ούτε οι Βοιωτοί ήταν διατεθειμένοι να παραδώσουν το Πάνακτο. Δυσαρέσκεια Πελ/νησιων συμμάχων, οι οποίοι αισθάνθηκαν προδομένοι από τη συμπεριφορά της Σπάρτης, κυρίως εξαιτίας του όρου για τη Σκιώνη. Μάλιστα οι Κορίνθιοι, οι Μεγαρείς, οι Ηλείοι και οι Θηβαίοι αρνήθηκαν να επικυρώσουν την ειρήνη. Εξάλλου και οι Αμφιπολίτες αρνήθηκαν να τους παραδώσουν στους Αθηναίους την πόλη τους και ούτε οι Βοιωτοί ήταν διατεθειμένοι να παραδώσουν το Πάνακτο.

32 Η Σπάρτη και η Αθήνα ως πρόσθετο μέτρο για τη διασφάλιση της ειρήνης συνάπτουν μία διμερή συμμαχία. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σύντομα θα έληγαν η 30ετής συνθήκη ειρήνης μεταξύ Άργους και Σπάρτης. Το ζήτημα που θα απασχολούσε και τις δύο πλευρές ήταν σε ποια μεριά θα στρεφόταν το Άργος. Η Σπάρτη και η Αθήνα ως πρόσθετο μέτρο για τη διασφάλιση της ειρήνης συνάπτουν μία διμερή συμμαχία. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σύντομα θα έληγαν η 30ετής συνθήκη ειρήνης μεταξύ Άργους και Σπάρτης. Το ζήτημα που θα απασχολούσε και τις δύο πλευρές ήταν σε ποια μεριά θα στρεφόταν το Άργος.

33 Οι δυσχέρειες για την εφαρμογή της ειρήνης είχαν ως αποτέλεσμα τη συνέχιση των εχθροπραξιών για 6 χρόνια και 10 μήνες (414), οπότε και λήγει οριστικά η ειρήνη. Οι δυσχέρειες για την εφαρμογή της ειρήνης είχαν ως αποτέλεσμα τη συνέχιση των εχθροπραξιών για 6 χρόνια και 10 μήνες (414), οπότε και λήγει οριστικά η ειρήνη. Την περίοδο 421-414 μπορούμε να την χωρίσουμε σε 2 φάσεις: α. Στην πρώτη οι Κορίνθιοι ενεργούσαν φανερά εναντίον των Σπαρτιατών και στη β. Οι Κορίνθιοι ακολούθησαν φιλοσπαρτιατική πολιτική. Την περίοδο 421-414 μπορούμε να την χωρίσουμε σε 2 φάσεις: α. Στην πρώτη οι Κορίνθιοι ενεργούσαν φανερά εναντίον των Σπαρτιατών και στη β. Οι Κορίνθιοι ακολούθησαν φιλοσπαρτιατική πολιτική.

34 Αρχικά οι Κορίνθιοι δημιουργούν έναν αντισπαρτιατικό συνασπισμό. Σε αυτόν συμμετέχουν Αργείοι, Κορίνθιοι, Μαντινείς, Ηλείοι και οι Χαλκιδείς, όχι όμως οι Βοιωτοί και οι Μεγαρείς. Αρχικά οι Κορίνθιοι δημιουργούν έναν αντισπαρτιατικό συνασπισμό. Σε αυτόν συμμετέχουν Αργείοι, Κορίνθιοι, Μαντινείς, Ηλείοι και οι Χαλκιδείς, όχι όμως οι Βοιωτοί και οι Μεγαρείς. Η στάση των Βοιωτών, οι οποίοι πριν παραδώσουν το Πάνακτο στους Αθηναίους, γκρέμισαν τα οχυρώματά του, διευκόλυνε τους Αθηναίους που ήθελαν τη διάλυση της ειρήνης και τη συνέχιση του πολέμου με τη Σπάρτη. Η στάση των Βοιωτών, οι οποίοι πριν παραδώσουν το Πάνακτο στους Αθηναίους, γκρέμισαν τα οχυρώματά του, διευκόλυνε τους Αθηναίους που ήθελαν τη διάλυση της ειρήνης και τη συνέχιση του πολέμου με τη Σπάρτη.

35 Ιούλιο 420> Οι Αθηναίοι με προτροπή του Αλκιβιάδη συνάπτουν συνθήκη φιλίας με τους Αργείους, Ηλείους και Μαντινείς. Οι Κορίνθιοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα συμμαχία και αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με τους Σπαρτιάτες. Αλλά και η νέα τετραπλή συμμαχία εναντίον της Σπάρτης δεν κράτησε πολύ. Στη μάχη της Μαντίνειας (Αύγουστος 418), την οποία ο Θουκυδίδης χαρακτηρίζει ως μεγίστη των Ελληνικών, οι Αργείοι πολέμησαν για την ηγεμονία της Πελοποννήσου και οι Αθηναίοι για να καταστήσουν Ιούλιο 420> Οι Αθηναίοι με προτροπή του Αλκιβιάδη συνάπτουν συνθήκη φιλίας με τους Αργείους, Ηλείους και Μαντινείς. Οι Κορίνθιοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα συμμαχία και αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με τους Σπαρτιάτες. Αλλά και η νέα τετραπλή συμμαχία εναντίον της Σπάρτης δεν κράτησε πολύ. Στη μάχη της Μαντίνειας (Αύγουστος 418), την οποία ο Θουκυδίδης χαρακτηρίζει ως μεγίστη των Ελληνικών, οι Αργείοι πολέμησαν για την ηγεμονία της Πελοποννήσου και οι Αθηναίοι για να καταστήσουν

36 την αρχή τους ασφαλέστερη. Όμως η νίκη της Σπάρτης διασφάλισε την ηγετική της θέση και αποκατέστησε το κύρος της που είχε τρωθεί εξαιτίας του παθήματος στη Σφακτηρία. την αρχή τους ασφαλέστερη. Όμως η νίκη της Σπάρτης διασφάλισε την ηγετική της θέση και αποκατέστησε το κύρος της που είχε τρωθεί εξαιτίας του παθήματος στη Σφακτηρία. Κατά τη διάρκεια της υπόπτου ανακωχής οι Αθηναίοι όταν ανακαταλαμβάνουν τη Σκιώνη εκτελούν όλους τους ενήλικες άνδρες και πουλούν τα γυναικόπαιδα. Η πόλη μοιράστηκε σε κλήρους στους Πλαταιείς. Κατά τη διάρκεια της υπόπτου ανακωχής οι Αθηναίοι όταν ανακαταλαμβάνουν τη Σκιώνη εκτελούν όλους τους ενήλικες άνδρες και πουλούν τα γυναικόπαιδα. Η πόλη μοιράστηκε σε κλήρους στους Πλαταιείς.

37 Την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύουν και προς τους Μηλίους (415), αν και η πόλη δεν είχε διαπράξει κανένα εναντίον τους αδίκημα. Λίγο νωρίτερα και οι λακεδαιμόνιοι είχαν επιδείξει την ίδια συμπεριφορά στην πόλη των Υσιών. Την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύουν και προς τους Μηλίους (415), αν και η πόλη δεν είχε διαπράξει κανένα εναντίον τους αδίκημα. Λίγο νωρίτερα και οι λακεδαιμόνιοι είχαν επιδείξει την ίδια συμπεριφορά στην πόλη των Υσιών.

38 Το 416 οι Αθηναίοι σκέπτονται να εκστρατεύσουν στη Σικελία προκειμένου να εμποδίσουν τον επισιτισμό της Πελοποννήσου και τη στρατιωτική βοήθεια που θα μπορούσε να λάβει η Σπάρτη από τις Συρακούσες. Η αφορμή δόθηκε στους Αθηναίους, όταν οι Εγεσταίοι πιεζόμενοι από τους Σελινουντίους, τους οποίους υποστήριζαν οι Συρακούσιοι, ζήτησαν τη βοήθεια των Αθηναίων. Οι Αθηναίοι αποφάσισαν να ανταποκριθόύν στο αίτημα Το 416 οι Αθηναίοι σκέπτονται να εκστρατεύσουν στη Σικελία προκειμένου να εμποδίσουν τον επισιτισμό της Πελοποννήσου και τη στρατιωτική βοήθεια που θα μπορούσε να λάβει η Σπάρτη από τις Συρακούσες. Η αφορμή δόθηκε στους Αθηναίους, όταν οι Εγεσταίοι πιεζόμενοι από τους Σελινουντίους, τους οποίους υποστήριζαν οι Συρακούσιοι, ζήτησαν τη βοήθεια των Αθηναίων. Οι Αθηναίοι αποφάσισαν να ανταποκριθόύν στο αίτημα

39 των Εγεσταίων και όρισαν ως στρατηγούς «αυτοκράτορες» τον Νικία, τον Λάμαχο και τον Αλκιβιάδη. Ο Νικίας ήταν αντίθετος στην εκστρατεία, ενώ η επιμονή του Αλκιβιάδη έπεισε τους Αθηναίους. των Εγεσταίων και όρισαν ως στρατηγούς «αυτοκράτορες» τον Νικία, τον Λάμαχο και τον Αλκιβιάδη. Ο Νικίας ήταν αντίθετος στην εκστρατεία, ενώ η επιμονή του Αλκιβιάδη έπεισε τους Αθηναίους. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του αθηναϊκού στρατεύματος, τον Μάϊο του 415 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο ακρωτηριασμός πολλών ερμαϊκών στηλών. Η ιερόσυλη αυτή πράξη θεωρήθηκε κακός οιωνός για την εκστρατεία και κατηγορήθηκε μάλιστα και ο Αλκιβιάδης. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του αθηναϊκού στρατεύματος, τον Μάϊο του 415 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο ακρωτηριασμός πολλών ερμαϊκών στηλών. Η ιερόσυλη αυτή πράξη θεωρήθηκε κακός οιωνός για την εκστρατεία και κατηγορήθηκε μάλιστα και ο Αλκιβιάδης.

40 Κάτω από αυτές τις συνθήκες ξεκινάει η μεγαλύτερη υπερπόντια εκστρατεία των Αθηναίων: 134 τριήρεις και 5000 οπλίτες. Πρώτη απογοήτευση του αθηναϊκού στόλου> καμία από τις ελληνικές πόλεις δεν επέτρεψε στα αθηναϊκά πλοία να μπουν στο λιμάνι τους και αποφάσισαν να μείνουν ουδέτερες. Ωστόσο υιοθετήθηκε το σχέδιο του Αλκιβιάδη να επιτεθούν εναντίον των Συρακουσίων και των Σελινουντίων αφού προσεταιριστούν κάποιες πόλεις. Κατάφεραν να συμμαχήσουν μόνο με τη Νάξο και την Κατάνη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ξεκινάει η μεγαλύτερη υπερπόντια εκστρατεία των Αθηναίων: 134 τριήρεις και 5000 οπλίτες. Πρώτη απογοήτευση του αθηναϊκού στόλου> καμία από τις ελληνικές πόλεις δεν επέτρεψε στα αθηναϊκά πλοία να μπουν στο λιμάνι τους και αποφάσισαν να μείνουν ουδέτερες. Ωστόσο υιοθετήθηκε το σχέδιο του Αλκιβιάδη να επιτεθούν εναντίον των Συρακουσίων και των Σελινουντίων αφού προσεταιριστούν κάποιες πόλεις. Κατάφεραν να συμμαχήσουν μόνο με τη Νάξο και την Κατάνη.

41

42 Στο μεταξύ στην Αθήνα εκδικάζεται η υπόθεση της κοπής των ερμαϊκών στηλών. Οι ένοχοι καταδικάζονται σε θάνατο. Ο Αλκιβιάδης συμπεριλαμβάνεται στους ενόχους και ανακαλείται από την εκστρατεία. Ο Αλκιβιάδης κατάφερε να δραπετεύσει και καταφεύγει στους Σπαρτιάτες, τους οποίους και εμψυχώνει εναντίον των Αθηναίων. Στο μεταξύ στην Αθήνα εκδικάζεται η υπόθεση της κοπής των ερμαϊκών στηλών. Οι ένοχοι καταδικάζονται σε θάνατο. Ο Αλκιβιάδης συμπεριλαμβάνεται στους ενόχους και ανακαλείται από την εκστρατεία. Ο Αλκιβιάδης κατάφερε να δραπετεύσει και καταφεύγει στους Σπαρτιάτες, τους οποίους και εμψυχώνει εναντίον των Αθηναίων.

43 Στη διάρκεια της απομάκρυνσης του Αλκιβιάδη πραγματοποιείται η πρώτη αθηναϊκή απόβαση στις Συρακούσες στα νότια της πόλης και διαξάγεται η πρώτη σημαντική μάχη του σικελικού πολέμου (Φθινόπωρο 415). Οι Αθηναίοι νικούν αλλά δεν καταδιώκουν τους Συρακούσιους, οι οποίοι προστατεύονται από το ιππικό τους. Στη διάρκεια της απομάκρυνσης του Αλκιβιάδη πραγματοποιείται η πρώτη αθηναϊκή απόβαση στις Συρακούσες στα νότια της πόλης και διαξάγεται η πρώτη σημαντική μάχη του σικελικού πολέμου (Φθινόπωρο 415). Οι Αθηναίοι νικούν αλλά δεν καταδιώκουν τους Συρακούσιους, οι οποίοι προστατεύονται από το ιππικό τους. Καθώς έφτανε ο Χειμώνας ζητούν ανακωχή και επιστρέφουν στην Κατάνη. Καθώς έφτανε ο Χειμώνας ζητούν ανακωχή και επιστρέφουν στην Κατάνη.

44 Όλο το χειμώνα οι Αθηναίοι επιδίδονται σε προετοιμασίες και ζητούν και ιππικό από την Αθήνα για να μην ιπποκρατούνται. Οι Συρακούσιοι ζητούν βοήθεια από τη Σπάρτη και την Κόρινθο. Ο Αλκιβιάδης συνιστά στους Σπαρτιάτες να στείλουν άμεσα βοήθεια στις Συρακούσες και να οχυρώσουν τη Δεκέλεια διότι οι Αθηναίοι είχαν ως απώτερο στόχο την κατάληψη της Πελοποννήσου. Οι Σπαρτιάτες πείθονται. Όλο το χειμώνα οι Αθηναίοι επιδίδονται σε προετοιμασίες και ζητούν και ιππικό από την Αθήνα για να μην ιπποκρατούνται. Οι Συρακούσιοι ζητούν βοήθεια από τη Σπάρτη και την Κόρινθο. Ο Αλκιβιάδης συνιστά στους Σπαρτιάτες να στείλουν άμεσα βοήθεια στις Συρακούσες και να οχυρώσουν τη Δεκέλεια διότι οι Αθηναίοι είχαν ως απώτερο στόχο την κατάληψη της Πελοποννήσου. Οι Σπαρτιάτες πείθονται.

45 Τον Μάϊο του 414 οι Αθηναίοι επιχειρούν τη δεύτερη επίθεση στις Συρακούσες. Σε μία από τις συγκρούσεις με τους Συρακουσίους φονεύεται ο Λάμαχος και μένει μόνος στρατηγός ο Νικίας. Τότε καταφθάνουν και οι ενισχύσεις των Σπαρτιατών με αρχηγό τον Γύλιππο. Ο Νικίας δεν εμποδίζει την απόβαση του Σπαρτιάτη στρατηγού στις Συρακούσες και ο Γύλιππος με 3000 οπλίτες καταλαμβάνει τα αθηναϊκά οχυρά. Τον Μάϊο του 414 οι Αθηναίοι επιχειρούν τη δεύτερη επίθεση στις Συρακούσες. Σε μία από τις συγκρούσεις με τους Συρακουσίους φονεύεται ο Λάμαχος και μένει μόνος στρατηγός ο Νικίας. Τότε καταφθάνουν και οι ενισχύσεις των Σπαρτιατών με αρχηγό τον Γύλιππο. Ο Νικίας δεν εμποδίζει την απόβαση του Σπαρτιάτη στρατηγού στις Συρακούσες και ο Γύλιππος με 3000 οπλίτες καταλαμβάνει τα αθηναϊκά οχυρά.

46 Ο Νικίας ζητάει ενισχύσεις από τους Αθηναίους ή σε διαφορετική περίπτωση ανάκληση του στρατεύματος. Οι Αθηναίοι αποφασίζουν να στείλουν και νέες δυνάμεις στη Σικελία με στρατηγούς τον Ευρυμέδοντα και τον Δημοσθένη με 75 ποία και 5000 οπλίτες. Πριν φτάσει η ενίσχυση οι Συρακούσιοι σημειώνουν μία νίκη σε ναυμαχία εναντίον των Αθηναίων. Επίσης η αιφνιδιαστική επίθεση του Δημοσθένη αποτυγχάνει και προτείνεται η αποχώρηση από τη Σικελία. Διαφωνεί όμως ο Νικίας. Ο Νικίας ζητάει ενισχύσεις από τους Αθηναίους ή σε διαφορετική περίπτωση ανάκληση του στρατεύματος. Οι Αθηναίοι αποφασίζουν να στείλουν και νέες δυνάμεις στη Σικελία με στρατηγούς τον Ευρυμέδοντα και τον Δημοσθένη με 75 ποία και 5000 οπλίτες. Πριν φτάσει η ενίσχυση οι Συρακούσιοι σημειώνουν μία νίκη σε ναυμαχία εναντίον των Αθηναίων. Επίσης η αιφνιδιαστική επίθεση του Δημοσθένη αποτυγχάνει και προτείνεται η αποχώρηση από τη Σικελία. Διαφωνεί όμως ο Νικίας.

47 Με την τύχη των 7000 αιχμαλώτων τελειώνει ο Θουκυδίδης την περιγραφή της Σικελικής εκστρατείας, που αποτελεί το πιο λαμπρό κατόρθωμα για τους νικητές και τη μεγαλύτερη συμφορά για τους νικημένους. Με την τύχη των 7000 αιχμαλώτων τελειώνει ο Θουκυδίδης την περιγραφή της Σικελικής εκστρατείας, που αποτελεί το πιο λαμπρό κατόρθωμα για τους νικητές και τη μεγαλύτερη συμφορά για τους νικημένους. Η συμφορά των Αθηναίων συνέπεσε με τη συνεχή παρουσία του εχθρικού στρατού στη Δεκέλεια και το κλείσιμο των μεταλλείων στο Λαύριο. Η συμφορά των Αθηναίων συνέπεσε με τη συνεχή παρουσία του εχθρικού στρατού στη Δεκέλεια και το κλείσιμο των μεταλλείων στο Λαύριο.

48 Οι Αθηναίοι δεν σταματούν τη ναυπήγηση πλοίων, περιορίζουν όμως τις δαπάνες. Οι Αθηναίοι δεν σταματούν τη ναυπήγηση πλοίων, περιορίζουν όμως τις δαπάνες. Επίσης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης εκλέγουν μία επιτροπή από δέκα άνδρες, τους προβούλους, που ανέλαβαν να προτείνουν όσα ήταν χρήσιμα για την πόλη. Τότε οχύρωσαν και το Σούνιο, το Θορικό και τον Ραμνούντα. Επίσης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης εκλέγουν μία επιτροπή από δέκα άνδρες, τους προβούλους, που ανέλαβαν να προτείνουν όσα ήταν χρήσιμα για την πόλη. Τότε οχύρωσαν και το Σούνιο, το Θορικό και τον Ραμνούντα.


Κατέβασμα ppt "440>Η Σάμος ανήκε στην κατηγορία των αυτοτελών συμμάχων και είχε ολιγαρχικό καθεστώς. Η άρνησή της να λύσει με διαιτησία τη διαφορά της με τη Μίλητο για."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google