Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. Συνέπειες του καπνίσματος Το κάπνισμα προκαλεί: Καρκίνο του πνεύμονα, σε αυτόν ευθύνονται το 90% των θανάτων. Χρόνια αποφρακτική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. Συνέπειες του καπνίσματος Το κάπνισμα προκαλεί: Καρκίνο του πνεύμονα, σε αυτόν ευθύνονται το 90% των θανάτων. Χρόνια αποφρακτική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2 Συνέπειες του καπνίσματος Το κάπνισμα προκαλεί: Καρκίνο του πνεύμονα, σε αυτόν ευθύνονται το 90% των θανάτων. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γνωστή ως η νόσος των καπνιστών. Καρδιακή νόσο. Άλλες μορφές καρκίνου, όπως είναι του στόματος, της μύτης, του λαιμού, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας, του αίματος (λευχαιμία) και των νεφρών. Μείωση της καλής χοληστερίνης με αποτέλεσμα την αρτηριοσκλήρυνση.

3 Στεφανιαία νόσο. Εμφύσημα. Διατάραξη της όρασης ( νικοτινική αμβλυωπία). Μείωση της αντοχής. Άσθμα, διαβήτη αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Αλλοίωση του σωματικού βάρους. Σοβαρές παθήσεις στο δέρμα (ρυτίδες, πρόωρη γήρανση).

4

5 Τα 22 δηλητήρια του τσιγάρου 1. Ακετόνη (ασετόν) 2. Οξικό οξύ (ξίδι) 3. Αμμωνία (υγρά καθαρισμού) 4. Αρσενικό (συστατικό των ζιζανιοκτόνων) 5. Βενζόλιο (ατμοί πετρελαίου) 6. Κάδμιο (μπαταρίες) 7. Μονοξείδιο του άνθρακα (εκπομπές καυσαερίων) 8. Τετραχλωράνθρακας (υγρό στεγνού καθαρισμού) 9. DDT (εντομοκτόνο) 10. Φορμαλδεϋδη (υγρό βαλσάμωσης)

6 11. Υδρογονάνθρακες (υγρά αυτοκινήτων) 12. Υδροκυάνιο (βιομηχανικός ρύπος) 13. Μόλυβδος (μπαταρίες, ατμοί πετρελαίου) 14. Μεθανόλη (καύσιμο πυραύλων) 15. Ισοκυανικό μεθύλιο (υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή στο Bhopal) 16. Νικοτίνη (εντομοκτόνο) 17. Νιτρικό οξύ (εκπομπές από ηλεκτρικούς σταθμούς) 18. Πολώνιο-210 (ραδιενεργό κατάλοιπο) 19. Θειικό οξύ (εκπομπές ηλεκτρικών σταθμών) 20. Πίσσες (επίστρωση επιφανείας δρόμων) 21. Τολουόλιο ( βιομηχανικός διαλύτης) 22. Ραδόνιο (ραδιενεργό αέριο)

7

8 Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόβουμε το κάπνισμα Όταν είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι να μην ξανακαπνίσουμε, τότε στην κυριολεξία ο οργανισμός μας ξαναγεννιέται από τα δηλητήρια που του βάζαμε, τόσα χρόνια. Τα αποτελέσματα του να κόψει κάποιος το τσιγάρο είναι άμεσα: Χωρίς τσιγάρο, τα πρώτα 20 λεπτά, η πίεση του αίματος αλλά και οι σφυγμοί, πέφτουν στο φυσιολογικό επίπεδο και το κυκλοφορικό “ανασαίνει”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και η θερμοκρασία των άκρων μας (χέρια και πόδια) να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Μέσα στις 8 πρώτες ώρες που δεν έχουμε καπνίσει το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μας, υποχωρεί αισθητά σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια αύξηση του οξυγόνου, στα επίπεδα που έχει κάποιος μη καπνιστής. Μια ημέρα χωρίς τσιγάρο, και έχει μειωθεί στο μισό η πιθανότητα να πάθουμε καρδιακή προσβολή. Σε 48 ώρες νιώθουμε την όσφρηση και τη γεύση μας διαφορετική. Αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα αλλά και πιο φυσιολογικά τις μυρωδιές και τις γεύσεις.. Είναι εντελώς διαφορετικά

9 Αν συνεχίσουμε χωρίς να ανάψουμε τσιγάρο για 72 ώρες, τότε θα νιώσουμε πως αναπνέουμε διαφορετικά. Θα ρουφάμε κυριολεκτικά τον αέρα. Η αναπνοή λειτουργεί ομαλά, ενώ παρατηρείται αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων μας. 15 ημέρες μέχρι 2 μήνες χωρίς τσιγάρο, σταματάμε να λαχανιάζουμε με το παραμικρό, περπατάμε πιο εύκολα και δεν κουραζόμαστε. Μέσα σε 3 μήνες η χωρητικότητα στα πνευμόνια μας τα οποία σιγά “καθαρίζουν”, έχει αυξηθεί κατά 30%. Στους 9 μήνες, πριν καν δηλαδή συμπληρώσουμε χρόνο, οι πνεύμονες αναπλάθονται, για την ακρίβεια το ενδοθήλιο των βρόγχων. Επίσης έχει υποχωρήσει, σχεδόν έχει εξαφανιστεί, ο περίφημος “τσιγαρόβηχας”. Εάν καταφέρουμε να μην καπνίσουμε για 5 χρόνια, τότε έχουμε ανεβάσει τις πιθανότητες μας να μην προσβληθούμε από καρκίνο του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, κάποιος που έχει κόψει το τσιγάρο για 5 χρόνια, έχει μειώσει τις πιθανότητες από το 132 στο 72, ανά 100.000 καπνιστές. Στα 10 χρόνια πια, είμαστε σχεδόν καθαροί. Οι προκαρκινικές κυψέλες έχουν εξαφανιστεί και οι πιθανότητες για καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου, σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί.

10 Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο έμβρυο Ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο: Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο του εμβρύου, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν και από την Τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης (με τη μορφή π.χ. του λαγώχειλου). Συγγενής καρδιοπάθεια: Το πρόβλημα αυτό, όμως, δεν διορθώνεται εύκολα. Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν πλέον ότι τα παιδιά των καπνιστριών μπορεί να εμφανίσουν συγγενείς καρδιοπάθειες, εξαιτίας των οποίων θα χρειαστεί να περάσουν πολλές ώρες σε χειρουργεία με κίνδυνο να μην γίνουν ποτέ εντελώς καλά. Λοιπές δυσμορφίες: οι οποίες φαίνεται πως οφείλονται στα χημικά του τσιγάρου (νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και πίσσα). Οι δυσμορφίες αυτές έχουν να κάνουν με παραμορφώσεις στα άκρα, αλλά και γαστρεντερικές και οφθαλμικές ανωμαλίες.

11 Κίνδυνος θνησιγένειας: Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το κάπνισμα, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, μπορεί ακόμα να ευθύνεται για περιστατικά θνησιγένειας (όταν το μωρό πεθαίνει στη μήτρα κατά την διάρκεια του τοκετού). Ολλανδική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 δείχνει ότι τα παιδιά των καπνιστριών μπορεί να εμφανίσουν κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ως ενήλικες, ενώ σημαντικό ποσοστό να εμφανίσει και στένωση καρωτίδων. Επίσης, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλει στη γέννηση λιποβαρών μωρών και στην επιβράδυνση της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και αργότερα στη ζωή του παιδιού. Ο λόγος είναι ότι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που εισπνέουν οι καπνίστριες φτάνει στο μωρό και εμποδίζει τις θρεπτικές ουσίες να φτάσουν στο έμβρυο, περιορίζοντας και το οξυγόνο που παίρνει αυτό.

12 STOP smoking now!!!

13 Το κάπνισμα στους νέους Οι περισσότεροι καπνιστές άρχισαν αυτή την δεσμευτική και βλαβερή συνήθειά τους στην εφηβεία ή λίγο αργότερα. Έρευνες σε άλλες χώρες (π.χ. στη Γαλλία) μας δείχνουν ότι μεταξύ 11-13 ετών το 6% των αγοριών και το 5% των κοριτσιών έχουν ήδη καπνίσει. Τελικά, μέχρι τα 18-19 χρόνια τους, καπνίζει συστηματικά περίπου το 31%.

14 Οι λόγοι για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι 1. Καπνίζει ο καλύτερος φίλος ή φίλη τους. 2. Θεωρούν ότι έτσι είναι μέσα στο πλαίσιο της παρέας. 3. Το κάνουν για να δείχνουν ότι είναι μεγάλοι. 4. Θέλουν να κάνουν επίδειξη δύναμης με τα ρίσκα που παίρνουν. 5. Καπνίζει ο γονιός ή τα αδέλφια και θέλουν να μιμηθούν την πράξη.

15 6. Δεν έχουν πεισθεί για τις βλαβερές διαστάσεις του καπνίσματος. 7. Δεν ενδιαφέρονται για τις αντικοινωνικές διαστάσεις της συγκεκριμένης συνήθειας. 8. Έχουν πολύ στρες και χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως χαλαρωτικό. 9. Έχουν φίλους που πιστεύουν ότι το τσιγάρο αδυνατίζει. 10. Δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο. 11. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. 12. Μπορεί να έχουν κατάθλιψη.

16

17 Κατανομή καπνιστών ανάλογα με την ηλικία που κάπνισαν για πρώτη φορά

18 Παθητικό κάπνισμα Παθητικό κάπνισμα ονομάζεται η έκθεση σε καπνό τσιγάρου. Στα μεγαλύτερα παιδιά, εξαιτίας του, μπορούν να εμφανιστούν: Ωτίτιδες μέσου ωτός. Άσθμα (εμφάνιση, αλλά και παροξύνσεις). Βρογχίτιδα (εμφάνιση, αλλά και παροξύνσεις). Πνευμονία (εμφάνιση, αλλά και παροξύνσεις).

19 Σε ενήλικες που βρίσκονται στο περιβάλλον καπνιστών (σπίτι ή εργασία) μπορεί να εμφανίσει: Καρδιακά νοσήματα Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια Καρκίνο του πνεύμονα Καρκίνο των παραρρίνιων κόλπων Αυτόματη αποβολή Ανασταλτική επίδραση στη μαθησιακή και συμπεριφορική ανάπτυξη των παιδιών Μηνιγγιτιδοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά Παροξύνσεις άσθματος στους ενήλικες Καρκίνος και λευχαιμία στα παιδιά Παροξύνσεις στην κυστική ίνωση Ελαττωμένη πνευμονική λειτουργικότητα Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

20

21 Γι’ αυτό, λοιπόν…

22

23 Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε! Κακούρου Παναγιώτα Βλάχος Τάσος Θεοδοσιάδη Αγγελική Γάτση Λαμπρινή Θωμοπούλου Θάλεια 2015-2016


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. Συνέπειες του καπνίσματος Το κάπνισμα προκαλεί: Καρκίνο του πνεύμονα, σε αυτόν ευθύνονται το 90% των θανάτων. Χρόνια αποφρακτική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google