Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δρ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.  ΓΕΝΙΚΑ-ΟΡΙΣΜΟΙ  ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ=ΟΙ ΧΡΗΜ ΚΑΤ/ΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δρ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.  ΓΕΝΙΚΑ-ΟΡΙΣΜΟΙ  ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ=ΟΙ ΧΡΗΜ ΚΑΤ/ΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δρ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

2  ΓΕΝΙΚΑ-ΟΡΙΣΜΟΙ  ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ=ΟΙ ΧΡΗΜ ΚΑΤ/ΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ.  ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ= ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΌ ΜΙΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ

3  ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ=ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ  ΟΜΙΛΟΣ = ΕΊΝΑΙ Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ  ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ= ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΩΔΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΟΥΤΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ

4  ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ= ΕΊΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΥΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΌ ΚΟΙΝΟΥ ΕΛΕΓΧΟ.

5  ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΌΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΆΛΛΗ.  ΚΑΘΕΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ =ΌΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΙΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ  ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ= ΌΤΑΝ Α) ΟΙ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟ ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ  Β) ΤΑ Δ.Σ ΤΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΆ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΌ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

6  ΑΡΘΡΟ 42ε Ν.2190/20  Μητρική = όταν έχει την πλειοψηφία του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου μιας άλλης επιχείρησης.  Ελέγχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου μιας θυγατρικής οντότητας.  Συμμετέχει στο κεφάλαιο μιας άλλης επιχείρησης και έχει το δικαίωμα να διορίζει το Δ.Σ  Ασκεί σημαντική επιρροή σε μια άλλη επιχείρηση

7  Έμμεση συμμέτοχη= όταν μια οντότητα ελέγχει έμμεσα μια άλλη μέσω μια τρίτης οντότητας.  Όταν μια οντότητα συμμετέχει στα κεφάλαια μιας θυγατρικής επιχείρησης όχι κατά 100% αλλά με μικρότερο ποσοστό τότε τα κεφάλαια της θυγατρικής διαχωρίζονται με βάση τα ποσοστά συμμετοχής:

8  Α) Κεφάλαια που ανήκουν στην μητρική  Β) Δικαιώματα μειοψηφίας (Δικαιώματα που ανήκουν σε τρίτους)

9  Βασική αρχή της σύνταξης των ΕΝ.Λ.Κ(ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ) είναι ότι απαλείφονται οι μεταξύ των οντοτήτων του Ομίλου οικονομικές πράξεις.

10  Ενοποιημένο Ισολογισμό  Ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης  Ενοποιημένο πίνακα ιδίων κεφαλαίων  Ενοποιημένη κατάσταση ταμιακών ροών  Ενοποιημένο προσάρτημα  Ενοποιημένη κατάσταση διάθεση κερδών(προαιρετική)

11  Υποχρέωση υποβολής Ενοποιημένων Λογιστικών Καταστάσεων.  Ενεργητικο= 3.700.000  Κυκλος εργασιων= 7.400.000  Προσωπικο = 250 ατομα

12  Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ- ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ  1) ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΜΕΣΗ Η ΕΜΜΣΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΣΗ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ  2) ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΚΑΤΆ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

13  3) ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  4) ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ (ΕΜΠΟΡΙΟΥ) ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ.

14  ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΌΤΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΠΌ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (ΕΝΕΡ.,Κ.Ε.,ΠΡΟΣ.)  ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΊΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ Της ΕΕ ΌΤΑΝ:

15  1) Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΤΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ Η ΜΕΡΙΔΙΑ ΤΗΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ  2) Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ Η ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ 10% ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ.

16  Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι βασικές αρχές που διέπουν την ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων είναι οι εξής:  -Αρχή της σαφήνειας  -Αρχή της νομιμότητας  -Αρχή της πραγματικής εικόνας

17  Οι ενοποιημένες καταστάσεις πρέπει να καταρτίζονται με σαφήνεια και να ανταποκρίνονται στις σχετικές διατάξεις του νόμου.  Σύμφωνα με την αρχή της απόλυτης σαφήνειας οι ονομασίες των λογαριασμών ή ομάδων λογαριασμών πρέπει να αποδίδουν όσο το δυνατόν πιο πιστά το περιεχόμενο των λογαριασμών, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι παραπλανητικές εντυπώσεις.

18  Η αρχή αυτή επιβάλει:  Οι τίτλοι να αποδίδουν με σαφήνεια το είδος και την κατάσταση των περιουσιακών  στοιχείων και υποχρεώσεων (νομική και οικονομική).  Οι λογαριασμοί να κατατάσσονται σε ομοειδείς κατηγορίες.  Να μην γίνονται συμψηφισμοί των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού

19  Οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις πρέπει να εμφανίζουν την πραγματική εικόνα της περιουσιακής διάρθρωσης, της χρηματοοικονομικής θέσης καθώς και των αποτελεσμάτων χρήσης του συνόλου των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση (Ν. 2190/1920, άρθρο 100, παρ.3).

20  Η σπουδαιότητα της διάταξης αυτής ανακύπτει από την απαίτηση του νόμου για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών, όταν η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου δεν επαρκεί για τη διαμόρφωση της πραγματικής εικόνας του ομίλου

21  Η αρχή αυτή υπαγορεύει:  Να περιλαμβάνονται στον ισολογισμό όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία (Ενεργητικού  και Παθητικού).  Τα στοιχεία να έχουν προκύψει από τις πραγματικές ποσότητες με βάση τις  παραδεδεγμένες αρχές αποτίμησης.  Τα συγκεντρωτικά κονδύλια να περιλαμβάνουν ομοιογενή στοιχεία.  Οι ονομασίες των κονδυλίων να είναι οι κατάλληλες.  Να παρουσιάζονται στον ισολογισμό τα μεν ενεργητικά στοιχεία με βάση το βαθμό  ρευστοποίησής τους (πάγια, κυκλοφορούντα), τα δε στοιχεία του παθητικού με βάση το βαθμό λήξεώς των (μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις). 

22  Αρχή της συνέπειας των μεθόδων ενοποιήσεων.  Αρχή της απεικονίσεως των ενοποιημένων επιχειρήσεων ως μιας επιχείρησης.  Αρχή της αναφοράς στο προσάρτημα σημαντικών παρεκκλίσεων από τις παραπάνω αρχές.  Αρχή που επιτρέπει την παρέκκλιση από τις παραπάνω αρχές.  Αρχή που υπαγορεύει ως ημερομηνίας κλεισίματος των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων την ημερομηνία κλεισίματος των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της μητρικής.  Αρχή που υπαγορεύει τη συγκρισιμότητα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

23  Η αρχή της συνέπειας πηγάζει από την ανάγκη για τη συγκρισιμότητα τόσο μεταξύ ισολογισμών διαφορετικών περιόδων της ίδιας οικονομικής μονάδας όσο και μεταξύ διαφορετικών μονάδων. Απαιτεί την εμφάνιση στις λογιστικές καταστάσεις οποιονδήποτε σημαντικών αλλαγών (λογιστικές αρχές, πρότυπα). Δεν αποκλείει την αλλαγή από μια αρχή ή μέθοδο λογιστικής σε μια άλλη.

24  Η αρχή αυτή ορίζει ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις απεικονίζουν την περιουσιακή διάρθρωση (ενεργητικό και παθητικό), τη χρηματοοικονομική θέση και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση, σαν να πρόκειται για μια μόνο επιχείρηση. Από την άνω αρχή απορρέουν οι ακόλουθες επιμέρους αρχές:

25  α) Οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση απαλείφονται από τους λογαριασμούς των ενοποιημένων ισολογισμών.  β) Τα έσοδα και τα έξοδα που προέρχονται από συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση απαλείφονται από τους λογαριασμούς των ενοποιημένων αποτελεσμάτων χρήσης.

26  γ)Τυχόν κέρδη και ζημίες από συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση, τα οποία περιέχονται στη λογιστική αξία στοιχείων του ενεργητικού, απαλείφονται από τους λογαριασμούς του ενοποιημένου ισολογισμού και ενοποιημένων αποτελεσμάτων χρήσης.  Η απάλειψη μπορεί να γίνεται αναλογικά, με βάση το ποσοστό συμμετοχής της μητρικής επιχείρησης στο κεφάλαιο κάθε μιας θυγατρικής. Παρέκκλιση από την άνω διάταξη επιτρέπεται μόνο όταν οι σχετικές συναλλαγές έχουν γίνει σύμφωνα με τις συνήθεις συνθήκες της αγοράς και η απάλειψη των κερδών ή των ζημιών θα συνεπαγόταν δυσανάλογα έξοδα.

27  Κάθε παρέκκλιση αναφέρεται στο ενοποιημένο προσάρτημα και εφόσον έχει σημαντική επίδραση στην περιουσιακή διάρθρωση, στη χρηματοοικονομική θέση και στα αποτελέσματα του συνόλου των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση, η επίδραση αυτή σχολιάζεται στο ενοποιημένο αυτό προσάρτημα.

28  Παρεκκλίσεις από τις διατάξεις των παραπάνω αρχών υπό στοιχεία 3.1, 3.2 και 3.3. επιτρέπονται μόνο, όταν τα σχετικά ποσά είναι ασήμαντα σε σχέση με την θεμελιώδη αρχή της εμφάνισης «της πραγματικής εικόνας».

29  Σύμφωνα με την αρχή αυτή «Οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις καταρτίζονται με την ίδια ημερομηνία κλεισίματος των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της μητρικής επιχείρησης». 

30  Αν η σύνθεση του συνόλου των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση, έχει μεταβληθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της χρήσεως, οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες με τις οποίες θα συγκρίνονται διαδοχικές ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

31  4. Άνοιγμα βιβλίων ενοποίησης  Η εγγραφή ανοίγματος, στα λογιστικά βιβλία ενοποίησης κάθε επιχείρησης, περιλαμβάνει τα δεδομένα των ετήσιων οικονομικών των καταστάσεων.  Έστω ο όμιλος επιχειρήσεων αποτελείται από την κυρίαρχη ( μητρική) Κ και την  θυγατρική της Ε, των οποίων οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις,της πρώτης χρήσης ενοποίησης 1.1.- 31.12.2009, είναι οι ακόλουθες:  ( Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος, χρήσης 1.1.- 31.12.2009, έστω ότι ανέρχεται σε ποσοστό 25% ).

32  ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Κ Ι IΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ε  31-12-2009 31-12-2009  ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ  18 Συμμετοχές 1.000 40 Κεφάλαιο 2.000 30 Πελάτες 800 40 Κεφάλαιο 1.000,00  38 Ταμείο 2.000 41 Αποθεματικά 175 38 Ταμείο 900 41 Αποθεματικά 160,43  42 Απ/τα εις νέον 5 42 Απ/τα εις νέον 2,00  50 Προμηθευτές 430 50 Προμηθευτές 288,00  53 Πιστωτές 300 53 Πιστωτές 169,57  54 Υποχρεώσεις 54 Υποχρεώσεις  από φόρους-τέλη 90 από φόρους-τέλη 80,00  ΣΥΝΟΛΟ 3.000 ΣΥΝΟΛΟ 3.000 ΣΥΝΟΛΟ 1.700 ΣΥΝΟΛΟ 1.700

33  Λογαριασμός Αποτελέσματα Χρήσεως Λογαριασμός Αποτελέσματα Χρήσεως  Πωλήσεις 5.000 Πωλήσεις 3.000  Μείον: Κόστος πωληθέντων 4.000 Μείον: Κόστος πωληθέντων 2.200  Μικτό κέρδος 1000 Μικτό κέρδος 800  Μείον : Οργανικά έξοδα 500 Μείον : Οργανικά έξοδα 550  Κέρδη εκμετάλλευσης 500 Κέρδη εκμετάλλευσης 250  Μείον: Ανόργανα έξοδα 100 Π λέον: Ανόργανα έσοδα 50  Κέρδη χρήσης 400 Κέρδη χρήσης 300

34  Πίνακας διάθεσης αποτελεσμάτων Πίνακας διάθεσης αποτελεσμάτων  Κέρδη χρήσης 400 Κέρδη χρήσης 300  Μείον: Φόρος εισοδήματος 100 Μείον: Φόρος εισοδήματος 75  Κέρδη προς διάθεση 300 Κέρδη προς διάθεση 225

35  Διάθεση κερδών Διάθεση κερδών  Τακτικό αποθεματικό 15 Τακτικό αποθεματικό 46,25  Έκτακτο αποθεματικό 160 Έκτακτο αποθεματικό 114,18  Μέρισμα 120 Μέρισμα 62,57  Υπόλοιπο κερδών εις νέον 5 Υπόλοιπο κερδών εις νέον 2,00  Σύνολο 300 Σύνολο 225,00 

36 18 Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις 1.000 38 Χρηματικά διαθέσιμα 2.000 40 Κεφάλαιο 2.000 41 Αποθεματικά –Διαφορές αναπροσαρμογής 175 42 Αποτελέσματα εις νέον 5 50 Προμηθευτές 430 53 Πιστωτές 300 54 Υποχρεώσεις από φόρους - τέλη 90 Αιτιολογία: Ισολογισμός 31-12- 2009

37 80.00.01 Κόστος πωληθέντων 4.000 80.00.03 Οργανικά έξοδα 500 80.00.06 Ανόργανα έξοδα 100 86.99.00 Κέρδη χρήσης προ φόρων 400 80.00.00 Πωλήσεις 5.000

38 88.99.00 Καθαρό κέρδος χρήσης (Κέρδη προς διάθεση) 300 88.08.00 Φόρος εισοδήματος χρήσης 100 86.99.00 Κέρδη χρήσης προ φόρων 400

39 30 Πελάτες 800,00 38 Χρηματικά διαθέσιμα 900,00 40 Κεφάλαιο 1.000,00 41 Αποθεματικά –Διαφορές αναπροσαρμογής 160,43 42 Αποτελέσματα εις νέον 2,00 50 Προμηθευτές 288,00 53 Πιστωτές 169,57 54 Υποχρεώσεις από φόρους - τέλη 80,00

40 80.00.01 Κόστος πωληθέντων 2.200 80.00.03 Οργανικά έξοδα 550 86.99.00 Κέρδη χρήσης προ φόρων 300 80.00.05 Ανόργανα έσοδα 50 80.00.00 Πωλήσεις 3.000

41 88.99.00 Καθαρό κέρδος χρήσης (Κέρδη προς διάθεση) 225 88.08.00 Φόρος εισοδήματος χρήσης 75 86.99.00 Κέρδη χρήσης προ φόρων 300

42  Τις οικονομικές πράξεις που διενεργούν οι επιχειρήσεις του ομίλου τις διαχωρίζουμε σε:  συναλλαγές εντός ομίλου, μεταξύ των οικονομικές πράξεις  συναλλαγές εκτός ομίλου, μεταξύ τρίτων οικονομικές πράξεις.  Για την κατάρτιση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων λαμβάνονται υπόψη μόνο οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις του ομίλου με τους εκτός ομίλου τρίτους, αφού από τις συναλλαγές αυτές μεταβάλλεται πραγματικά η περιουσία και τα αποτελέσματα του ομίλου.

43  Αντίθετα, οι συναλλαγές εντός ομίλου δεν λαμβάνονται υπόψη με συνέπεια κατά την ενοποίηση να αντιλογίζονται. Οι συναλλαγές μεταξύ των ενοποιούμενων συνδεμένων και μη  ( συγγενών) επιχειρήσεων ονομάζονται διεταιρικές ή ενδοεταιρικές συναλλαγές.  Στις συναλλαγές αυτές περιλαμβάνονται τα παρακάτω λογιστικά γεγονότα:  Συμμετοχή της μίας επιχείρησης στο κεφάλαιο της άλλης, σε ποσοστό που  έχει τον απόλυτο έλεγχό της, ούτως ώστε να καθίστανται συνδεμένες.

44  Συμμετοχή της μίας επιχείρησης στο κεφάλαιο της άλλης, σε ποσοστό που  έχει τον ουσιαστικό έλεγχό της, ούτως ώστε να καθίστανται μη συνδεμένες( συγγενείς).  Οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις μεταξύ των επιχειρήσεων που  περιλαμβάνονται στην ενοποίηση.  Τα έσοδα και τα έξοδα που προέρχονται από συναλλαγές των επιχειρήσεων  του ομίλου.  Τυχόν κέρδη και ζημίες μεταξύ συνδεμένων επιχειρήσεων.  Οι προαναφερόμενες συναλλαγές πρέπει να απαλείφονται κατά την ενοποίηση,  εκτός της δεύτερης περίπτωσης, συμμετοχή σε μη συνδεμένες( συγγενείς) επιχειρήσεις, στις οποίες η αξία προσδιορίζεται με την μέθοδο της καθαρής θέσης.

45  Βασικός αντικειμενικός σκοπός των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων είναι να παρουσιάσουν την οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματα του ομίλου, σαν να ήταν μία και μόνο επιχείρηση. Είναι λοιπόν απαραίτητο, όλες οι μεταξύ των επιχειρήσεων του ομίλου οικονομικές πράξεις (συναλλαγές) να αλληλοσυμψηφισθούν, γιατί διαφορετικά θα εμφανισθούν διπλά τα διάφορα μεγέθη, τόσο του Ισολογισμού,όσο και των αποτελεσμάτων.  Γι΄ αυτό καταχωρούνται στα λογιστικά βιβλία ενοποίησης των επιχειρήσεων του ομίλου, οι παρακάτω λογιστικές εγγραφές αναμόρφωσης, με δεδομένο ότι στο προαναφερόμενο παράδειγμα μεταξύ των επιχειρήσεων του ομίλου Κ και Ε δεν υπάρχουν άλλες πράξεις ( ενδοεταιρικές συναλλαγές), κατά την διάρκεια της χρήσης ενοποίησης.

46  Οι λογιστικές εγγραφές αναμόρφωσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων κάθε επιχείρησης, ώστε να καταστούν κατάλληλες για ενοποίηση, είναι οι ακόλουθες

47  Ημερολόγιο ενοποίησης Κ  Απάλειψη συμμετοχής ποσοστού 100% 1.000€ της Κ, στα ίδια κεφάλαια 1.1.2009 της Ε, 1.000€.

48 48 Λογαριασμοί συνδέσμου 48.90 Ενδοεταιρικές συναλλαγές συνδεμένων επιχειρήσεων 48.90.00 Συναλλαγές με Ε 1.000 18 Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις 18.00 Συμμετοχές σε συνδεμένες επιχειρήσεις 18.00.00 Μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίας Ε 1.000

49  Ημερολόγιο ενοποίησης Ε  Απάλειψη συμμετοχής 1.000 € της Κ με ποσοστό 100%, στα ίδια κεφάλαια της θυγατρικής Ε της 1.1.2009 € 1.000, κατά την πρώτη χρήση ενοποίησης 1.1.-31.12.2009.

50 40 Κεφάλαιο 40.00 Καταβλημένο μετοχικό κεφάλαιο κοινών μετοχών 1.000 48 Λογαριασμοί συνδέσμου 48.90 Ενδοεταιρικές συναλλαγές συνδεμένων επιχειρήσεων 48.90.00 Συναλλαγές με Κ 1.000

51  Μετά την καταχώρηση των παραπάνω οικονομικών πράξεων στα λογιστικά βιβλία ενοποίησης των επιχειρήσεων του ομίλου Κ και Ε, οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, Ισολογισμός της 31-12-2009 και ο λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης 1.1-31.12.2009, του ως άνω ομίλου επιχειρήσεων, θα έχουν ως εξής: 

52  ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Κ και Ε  31-12-2009 ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ  30 Πελάτες 800,00 40 Κεφάλαιο 2.000,00  38 Ταμείο 2.900,00 41 Αποθεματικά 335,43  42 Απ/τα εις νέον 7,00  50 Προμηθευτές 718,00  53 Πιστωτές 469,57  54 Υποχρεώσεις  από φόρους-τέλη 170,00  ΣΥΝΟΛΟ 3.700,00 ΣΥΝΟΛΟ 3.700,00

53  ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ  Λογαριασμός Αποτελέσματα Χρήσεως  1.1-31.12.2009  Ομίλου Κ και Ε  Πωλήσεις 8.000  Μείον: Κόστος πωληθέντων 6.200  Μικτό κέρδος 1.800  Μείον : Οργανικά έξοδα 1.050  Κέρδη εκμετάλλευσης 750  Μείον: Ανόργανα έξοδα (100)  Πλέον: Ανόργανα έσοδα 50 (50)  Κέρδη χρήσης προ φόρων 700  Μείον: Φόρος εισοδήματος 175  Καθαρό ενοποιημένο κέρδος ομίλου 525

54

55


Κατέβασμα ppt "Δρ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.  ΓΕΝΙΚΑ-ΟΡΙΣΜΟΙ  ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ=ΟΙ ΧΡΗΜ ΚΑΤ/ΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google