Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διάλεξη 7 Μακροοικονομία

2 Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες, και το οποίο είναι ίσο με το Α.Ε.Π. της οικονομίας. Προγραμματισμένη δαπάνη (Ε): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος θα ήθελαν να δαπανήσουν σε αγαθά και υπηρεσίες. Κλειστή Οικονομία: Ε = C(Υ-Τ) + I + G Ισορροπία: Υ = Ε γραμμή 45 ο Προϊόν Ισορροπίας: τομή γραμμής 45 ο και γραμμής προγραμματισμένης δαπάνης

3 Κεϋνσιανός Σταυρός Διάγραμμα

4 Πολλαπλασιαστής Δημόσιων Δαπανών

5 Πολλαπλασιαστής Φόρων

6 Καμπύλη IS: δείχνει όλους τους συνδυασμούς r και Y που επιτυγχάνουν ισορροπία στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Εξίσωση: Υ = C (Y – T) + I(r) + G Μια μείωση του επιτοκίου r αυξάνει την προγραμματισμένη επένδυση (Ι). H αύξηση αυτή μετατοπίζει την καμπύλη προγραμματισμένης δαπάνης (Ε) προς τα πάνω. Το προϊόν της οικονομίας αυξάνεται από Υ₁ σε Υ₂. Η καμπύλη IS συνδυάζει: i) την αλληλεπίδραση μεταξύ r και I (συνάρτηση επενδύσεων) και ii) την αλληλεπίδραση μεταξύ Ι και Υ (κεϋνσιανός σταυρός). Η καμπύλη ΙS έχει πάντα αρνητική κλίση.

7 Δημοσιονομική Πολιτική και Καμπύλη IS Παράδειγμα: αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες από G₁ σε G₂. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών G, αυξάνει τη προγραμματισμένη δαπάνη Ε και το πραγματικό εισόδημα Υ Η καμπύλη IS μετατοπίζεται προς τα δεξιά Η μετατόπιση ισούται με:

8 Θεωρία της Προτίμησης Ρευστότητας (Keynes): το επιτόκιο προσαρμόζεται για να εξισορροπήσει την προσφορά χρήματος με τη ζήτηση χρήματος. Χρήμα είναι το περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για την πραγματοποίηση συναλλαγών. Προσφορά χρήματος: Μ ονομαστική προσφορά χρήματος, Ρ το επίπεδο των τιμών, Μ/Ρ η προσφορά των πραγματικών χρηματικών διαθεσίμων. -Η προσφορά των πραγματικών χρηματικών διαθεσίμων είναι σταθερή και δεν εξαρτάται από το επιτόκιο (r) Ζήτηση χρήματος: Τα άτομα παρακρατούν χρήματα για την πραγματοποίηση καθημερινών συναλλαγών. - Η ζήτηση χρήματος εξαρτάται αρνητικά από το επιτόκιο (r)

9 Η θεωρία της Προτίμησης Ρευστότητας - Διάγραμμα Το επιτόκιο r μειώνεται όταν η προσφορά χρήματος Μ αυξάνεται

10 Μια αύξηση του εισοδήματος (Υ) προκαλεί αύξηση της ζήτησης χρήματος L. Τα άτομα δαπανούν περισσότερο και εμπλέκονται σε περισσότερες συναλλαγές. Η καμπύλης της ζήτησης χρήματος μετατοπίζεται προς τα δεξιά. Η προσφορά πραγματικών χρηματικών διαθεσίμων είναι σταθερή, θα παρατηρηθεί υπερβάλλουσα ζήτηση χρήματος στην αγορά. Το επιτόκιο (r) αυξάνεται για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά χρήματος. Η καμπύλη LM συνοψίζει τις μεταβολές στην ισορροπία της αγοράς χρήματος. (θετική κλίση)

11 Νομισματική Πολιτική και Καμπύλη LM Παράδειγμα: μειώνεται η ονομαστική προσφορά χρήματος από M₁ σε Μ₂. Η μείωση από Μ 1 σε Μ 2 έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσφοράς των πραγματικών χρηματικών διαθεσίμων. Με δεδομένη την καμπύλη ζήτησης των πραγματικών χρηματικών διαθεσίμων, παρατηρείται αύξηση του επιτοκίου (r). Η μείωση των πραγματικών χρηματικών διαθεσίμων μετατοπίζει την καμπύλη LM προς τα πάνω.

12 Η Βραχυχρόνια Ισορροπία : επιτυγχάνεται στο σημείο όπου τέμνονται οι καμπύλες IS και LM. Το σημείο τομής ορίζει το επιτόκιο (r) και το επίπεδο του εισοδήματος (Y) που ικανοποιούν τις συνθήκες ισορροπίας τόσο στην αγορά προϊόντων όσο και στην αγορά χρήματος. -Οι πραγματικές δαπάνες είναι ίσες με τις προγραμματισμένες. -Η ζήτηση για πραγματικά χρηματικά διαθέσιμα είναι ίση με την προσφορά.


Κατέβασμα ppt "Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google